Przejdź do głównej zawartości

Placuszki serowe z dynią


sklep Laptopy HP sony asus samsung

Moje dzieci przepadają za wszelkiego rodzaju placuszkami, właściwie to można śmiało powiedzieć, że są od nich uzależnione, jeśli i Wasze pociechy również gustują w tego typu daniach to na pewno zasmakują im placuszki serowe z potartą dynią i rodzynkami. Dynia słodka i łagodna w smaku połączona z odrobinką świeżego imbiru nadaje jej charakteru, a rodzynki i ser to klasyczne połączenie naleśników i placków. Do placuszków polecam konfiturę brzoskwiniową lub morelową, choć dzieciaki z pewnością poproszą bez dodatkowych sosów ;) "Mamo, przecież najlepsze są bez niczego, no i oczywiście mogę do rączki?" zanim odpowiadam znikają już w czeluściach ogrodu, goniąc się i wrzeszcząc wniebogłosy, z plackami w dłoni....:)  



Składniki na ok 12 szt

Czas przygotowania: 35 min

250-300 g surowej dyni, najlepiej Hokkaido
1 łyżka startego imbiru
250 g białego sera, trzykrotnie mielonego
30 g rodzynek
2 jaja
1/4 łyżeczki ekstraktu waniliowego
4-5 łyżek cukru
5 łyżek mąki pszennej
szczypta gałki muszkatołowej
szczypta cynamonu
masło klarowane do smażenia

Do podania

dżem morelowy lub brzoskwiniowy

Przygotowanie:

1. Dynię ścieramy na dużych okach tarki,(jeśli używamy Hokkaido nie musimu jej obierać), imbir na najdrobniejszych, na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę klarowanego masła, smażymy dynię z imbirem ok 10 min, mieszając od czasu do czasu, odstawiamy do ostudzenia
2. Oddzielamy żółtka od białek, do miski przekładamy ser, żółtka, cukier, ekstrakt waniliowy, cynamon i gałkę muszkatołową, mieszamy całość mikserem
3. W osobnej misce ubijamy białka na sztywną pianę
4. Łączymy masę serową z dynią, mąką i rodzynkami, na sam koniec mieszamy delikatnie z pianą z białek
5. Nakładamy ciasto łyżką i smażmy na patelni na rozgrzanym, klarowanym maśle, ok 1 minuty z każdej strony
6. Konfitura morelowa - podgrzewamy dżem w rondelku do płynnej konsystencji i chętnym ;) polewamy placuszki

Słodkie placuszki dla dużych i małych!




Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Ekspresowe bułki

Uszczęśliwianie rodziny jedzeniem z samego rana? Mając na to czas to wielka satysfakcja, ale nawet nie dysponując duża dawką leniwego poranka można zaskoczyć domowników chrupiącą bułką na śniadanie, wystarczy dobrze zorganizować się przed pójściem spać, a rano wymknąć się chwilę wcześniej z łóżka, by potem wskoczyć do niego jeszcze na ok 40 minut, później to już trzeba nastawić piekarnik, uruchomić ekspres do kawy i rozprawić się z poranną prasą. Oczywiście zdaję sobie sprawę, że takie poranki możemy zafundować sobie właściwie tylko w weekend, warto więc je celebrować i dobrze przygotować śniadanie. Jest jedno "ale", zabawa w domowe wypieki bardzo uzależnia, co więcej może się okazać, że Wasza rodzina nie będzie już chciała wziąć do ust innego pieczywa poza Waszym własnym wypiekiem, i tutaj mamy problem ;) Miłego wypiekania, bułeczki są pyszne. 

Bigos staropolski

"...W kociołkach bigos grzano; w słowach wydać trudno bigosu smak przedziwny, kolor i woń cudną..." *   nie tylko u Mickiewicza bigos staropolski zasłużył sobie na pochwały. W literaturze wspominają go również Tadeusz Boy-Żeleński i Wincenty Pol. Mimo iż istnieje wiele sposobów przyrządzania tej potrawy to w zasadzie wszystkie opierają się na tych samych składnikach, różni je jedynie kolejność ich dodawania i dodatki. Co zatem dodajemy do bigosy, żeby jego smak był miażdżący? Jak przygotować bigos idealny? Jest kilka tajemnic, podpytajcie starszych w rodzinie. Ja znawczynią tej potrawy nie jestem, ale studiując kilkanaście przepisów, czytając kilka dobrych książek, wyprodukowałam pewnej nocy w swojej kuchni całkiem dobry bigos, z którego recepturą zamierzam się z Wami podzielić. Zasada pierwsza mówi, że z dobrego bigosu, po nałożeniu na talerz nie powinna wypływać woda, a jednocześnie bigosu staropolskiego nie przygotowuje się z zasmażką.    Potrawa po przyrządzeniu powi

Schab faszerowany białą kiełbasą

Macie takie oto doświadczenia: kupiliście właśnie wędlinę, schowaliście do lodówki, a już następnego dnia nie wiadomo skąd na talerzyku pojawiła się woda, a plasterki wędliny stały się śliskie....jeśli macie dość nudnych i jednakowych w smaku wędlin, o niewiadomym składzie i dziwnej konsystencji, to zachęcam Was do przygotowania wędlin w domowych warunkach. Macie wtedy pełną kontrole nad jakością mięsa oraz ilością dodanych przypraw, takie wędliny długo zachowują świeżość, a smak jest bardzo swojski. Poniższa propozycja doskonale odnajdzie się w towarzystwie jajek z sosem tatarskim na wielkanocnym stole.