Przejdź do głównej zawartości

Pierogi z dynią i ricottą


sklep Laptopy HP sony asus samsung



Znajduję w spiżarce lekko zakurzoną emaliowaną tabliczkę z napisem " Pierogarnia" wywieszam na drzwiach kuchni i rozpoczynamy kolejną podróż do pełnej miłości i tajemniczych smaków kulinarnej Mekki. Dziś w kuchni praca wre, w dużych rondlach kipi już nerwowo woda, a ja uwijam się jak pszczoła w ulu żeby zdążyć na czas. Wałkuję, zawijam, ugniatam i znów wałkuję i znów zawijam, uffff... Ale za to jaki czeka mnie efekt! Uśmiechnięte buzie! A proso, właśnie dzieciaki zwęszyły, że na stole znajduje się doskonały materiał plastyczny w postaci ciasta pierogowego, wskazują na krzesełka i zatapiają swoje rączki w masie. W mik powstają ciekawe kształty, wystarczy tylko sięgnąć po garść dziecięcej wyobraźni, a nawet nierówny kawałek ciasta stanie się paszczą przerażającego potwora, a może wesołego królika... Ważne by nawet w małych rzeczach odnaleźć szczęście! Mam nadzieje, że Wy odnajdziecie je również w moich maleńkiej  pierożkach, w których zawarta jest łyżeczka miłości ze szczyptą radości, owinięte w ciepło domowego ogniska. 































Składniki na ok 50 szt

Czas przygotowania 1,5-2 h


Ciasto


600 g mąki
1 żółtko
275 ml bardzo gorącej wody
100 g miękkiego masła
szczypta soli

Farsz


600 g miąższu z dyni
300 g sera ricotta
2 szalotki
1/4 łyżeczki pieprzu cayenne 
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej 
sól, pieprz
2 łyżki klarowanego masła

Dodatkowo 


masło
garść świeżych listków szałwii
kwaśna śmietana




Przygotowanie:


1. Dynie obieramy i kroimy w kawałki, gotujemy w lekko osolony wrzątku do miękkości, odcedzamy i rozgniatamy na pure, odstawiamy do schłodzenia
2. Ciasto - z wszystkich składników ciasta zarabiamy bardzo elastyczne ciasto, dobrze wyrobione ciasto nie klei się do stolnicy, jest sprężyste i nie ma śladów mąki, nie jest suche, ale bardzo plastyczne, gotowe ciasto zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na ok 10 minut
3. Farsz - pure z dyni mieszamy z serem, doprawiamy solą, pieprzem, cayenne i gałką muszkatołową, szalotki drobniutko siekamy i lekko rumienimy na 2 łyżkach klarowanego masła, dodajemy do farszu, dobrze mieszamy
4. Ciasto dzielimy na pół, jedna część wkładamy do lodówki, a drugą rozwałkowujemy na grubość ok 2 mm, ja wykorzystuję silikonową stolnicę, nie trzeba jej podsypywać mąką, wykrawamy koła o śr ok 8 cm, na środek nakładamy farsz małą łyżeczkę, sklejamy brzegi bardzo dokładnie, gotowe pierogi odkładamy na podsypaną mąka tace i przykrywamy ściereczkę żeby nie wyschły 
5. W dużym rondlu zagotowujemy osoloną wodę, można dodać 1 łyżkę oliwy, nie gotujemy zbyt dużo pierogów na jeden raz, taką ilość najlepiej podzielić na 4 tury, pierogi gotujemy 4 minuty od wypłynięcia na powierzchnię
6. Masełko szałwiowe - masło rozpuszczamy w rondelku, dorzucamy całe listki szałwii i podsmażamy na chrupko, polewamy ugotowane pierogi, można również serwować z kleksem kwaśnej, gęstej śmietany 

Delikatne ciasto, dyniowy farsz i szałwiowe masełko - po prostu przepyszne!








Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

Unknown pisze…
Ale mnie kuszą takie pierogi :)
Karmel-itka pisze…
pierogi z dynią i ricottą. rewelacja!
slodki kompromis pisze…
Proszę więc nie dać się dłużej kusić i rzucić się w wir klejenia ;)
Skowron pisze…
Zrobiłam wczoraj te pierogi, są przepyszne! Fajne, jesienne danie. Bardzo dziękuję za przepis :)

Popularne posty z tego bloga

Ekspresowe bułki

Uszczęśliwianie rodziny jedzeniem z samego rana? Mając na to czas to wielka satysfakcja, ale nawet nie dysponując duża dawką leniwego poranka można zaskoczyć domowników chrupiącą bułką na śniadanie, wystarczy dobrze zorganizować się przed pójściem spać, a rano wymknąć się chwilę wcześniej z łóżka, by potem wskoczyć do niego jeszcze na ok 40 minut, później to już trzeba nastawić piekarnik, uruchomić ekspres do kawy i rozprawić się z poranną prasą. Oczywiście zdaję sobie sprawę, że takie poranki możemy zafundować sobie właściwie tylko w weekend, warto więc je celebrować i dobrze przygotować śniadanie. Jest jedno "ale", zabawa w domowe wypieki bardzo uzależnia, co więcej może się okazać, że Wasza rodzina nie będzie już chciała wziąć do ust innego pieczywa poza Waszym własnym wypiekiem, i tutaj mamy problem ;) Miłego wypiekania, bułeczki są pyszne. 

Bigos staropolski

"...W kociołkach bigos grzano; w słowach wydać trudno bigosu smak przedziwny, kolor i woń cudną..." *   nie tylko u Mickiewicza bigos staropolski zasłużył sobie na pochwały. W literaturze wspominają go również Tadeusz Boy-Żeleński i Wincenty Pol. Mimo iż istnieje wiele sposobów przyrządzania tej potrawy to w zasadzie wszystkie opierają się na tych samych składnikach, różni je jedynie kolejność ich dodawania i dodatki. Co zatem dodajemy do bigosy, żeby jego smak był miażdżący? Jak przygotować bigos idealny? Jest kilka tajemnic, podpytajcie starszych w rodzinie. Ja znawczynią tej potrawy nie jestem, ale studiując kilkanaście przepisów, czytając kilka dobrych książek, wyprodukowałam pewnej nocy w swojej kuchni całkiem dobry bigos, z którego recepturą zamierzam się z Wami podzielić. Zasada pierwsza mówi, że z dobrego bigosu, po nałożeniu na talerz nie powinna wypływać woda, a jednocześnie bigosu staropolskiego nie przygotowuje się z zasmażką.    Potrawa po przyrządzeniu powi

Schab faszerowany białą kiełbasą

Macie takie oto doświadczenia: kupiliście właśnie wędlinę, schowaliście do lodówki, a już następnego dnia nie wiadomo skąd na talerzyku pojawiła się woda, a plasterki wędliny stały się śliskie....jeśli macie dość nudnych i jednakowych w smaku wędlin, o niewiadomym składzie i dziwnej konsystencji, to zachęcam Was do przygotowania wędlin w domowych warunkach. Macie wtedy pełną kontrole nad jakością mięsa oraz ilością dodanych przypraw, takie wędliny długo zachowują świeżość, a smak jest bardzo swojski. Poniższa propozycja doskonale odnajdzie się w towarzystwie jajek z sosem tatarskim na wielkanocnym stole.