Przejdź do głównej zawartości

Pierogi z dynią i ricottą


sklep Laptopy HP sony asus samsung



Znajduję w spiżarce lekko zakurzoną emaliowaną tabliczkę z napisem " Pierogarnia" wywieszam na drzwiach kuchni i rozpoczynamy kolejną podróż do pełnej miłości i tajemniczych smaków kulinarnej Mekki. Dziś w kuchni praca wre, w dużych rondlach kipi już nerwowo woda, a ja uwijam się jak pszczoła w ulu żeby zdążyć na czas. Wałkuję, zawijam, ugniatam i znów wałkuję i znów zawijam, uffff... Ale za to jaki czeka mnie efekt! Uśmiechnięte buzie! A proso, właśnie dzieciaki zwęszyły, że na stole znajduje się doskonały materiał plastyczny w postaci ciasta pierogowego, wskazują na krzesełka i zatapiają swoje rączki w masie. W mik powstają ciekawe kształty, wystarczy tylko sięgnąć po garść dziecięcej wyobraźni, a nawet nierówny kawałek ciasta stanie się paszczą przerażającego potwora, a może wesołego królika... Ważne by nawet w małych rzeczach odnaleźć szczęście! Mam nadzieje, że Wy odnajdziecie je również w moich maleńkiej  pierożkach, w których zawarta jest łyżeczka miłości ze szczyptą radości, owinięte w ciepło domowego ogniska. 































Składniki na ok 50 szt

Czas przygotowania 1,5-2 h


Ciasto


600 g mąki
1 żółtko
275 ml bardzo gorącej wody
100 g miękkiego masła
szczypta soli

Farsz


600 g miąższu z dyni
300 g sera ricotta
2 szalotki
1/4 łyżeczki pieprzu cayenne 
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej 
sól, pieprz
2 łyżki klarowanego masła

Dodatkowo 


masło
garść świeżych listków szałwii
kwaśna śmietana




Przygotowanie:


1. Dynie obieramy i kroimy w kawałki, gotujemy w lekko osolony wrzątku do miękkości, odcedzamy i rozgniatamy na pure, odstawiamy do schłodzenia
2. Ciasto - z wszystkich składników ciasta zarabiamy bardzo elastyczne ciasto, dobrze wyrobione ciasto nie klei się do stolnicy, jest sprężyste i nie ma śladów mąki, nie jest suche, ale bardzo plastyczne, gotowe ciasto zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na ok 10 minut
3. Farsz - pure z dyni mieszamy z serem, doprawiamy solą, pieprzem, cayenne i gałką muszkatołową, szalotki drobniutko siekamy i lekko rumienimy na 2 łyżkach klarowanego masła, dodajemy do farszu, dobrze mieszamy
4. Ciasto dzielimy na pół, jedna część wkładamy do lodówki, a drugą rozwałkowujemy na grubość ok 2 mm, ja wykorzystuję silikonową stolnicę, nie trzeba jej podsypywać mąką, wykrawamy koła o śr ok 8 cm, na środek nakładamy farsz małą łyżeczkę, sklejamy brzegi bardzo dokładnie, gotowe pierogi odkładamy na podsypaną mąka tace i przykrywamy ściereczkę żeby nie wyschły 
5. W dużym rondlu zagotowujemy osoloną wodę, można dodać 1 łyżkę oliwy, nie gotujemy zbyt dużo pierogów na jeden raz, taką ilość najlepiej podzielić na 4 tury, pierogi gotujemy 4 minuty od wypłynięcia na powierzchnię
6. Masełko szałwiowe - masło rozpuszczamy w rondelku, dorzucamy całe listki szałwii i podsmażamy na chrupko, polewamy ugotowane pierogi, można również serwować z kleksem kwaśnej, gęstej śmietany 

Delikatne ciasto, dyniowy farsz i szałwiowe masełko - po prostu przepyszne!








Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

Ale mnie kuszą takie pierogi :)
Karmel-itka. pisze…
pierogi z dynią i ricottą. rewelacja!
slodki kompromis pisze…
Proszę więc nie dać się dłużej kusić i rzucić się w wir klejenia ;)

Popularne posty z tego bloga

Energetyczne kulki mocy

Masło orzechowe to jeden z podstawowych produktów znajdujących się w spiżarni każdego sportowca, choć ma sporo kalorii może być doskonałym składnikiem diety, trzeba przestrzegać tylko kilku zasad. Ze względu na kaloryczność właśnie masło orzechowe spożywać raczej w pierwszej połowie doby, doskonale sprawdzi się proteinowy omlet z płatków owsianych, jajek i banana, najważniejszy jest jednak skład masła orzechowego. Najlepszym rozwiązaniem będzie oczywiście to domowej roboty, można się wtedy pokusić nie tylko o wersję arachidową, ale znacznie lepsze będzie masło orzechowe z nerkowców czy migdałów, w tym przypadku konieczny jest blender o nieprzeciętnej mocy. Jeśli jednak zdecydujemy się na wersję kupną to należy zwrócić uwagę żeby masło było 100% , bez dodatku cukru, soli oraz tłuszczy utwardzanych, zwłaszcza oleju palmowego. Masło orzechowe jest cennym źródłem białka, dlatego stanowi podstawę wegan,wegetarian i sportowców, zawiera również cenne tłuszcze nienasycone, za sprawą tryptofa…

Ciastka owsiane - najlepsze!

Te ciastka mają w sobie wszystko to czego nieustannie szukacie w nieudolnych wersjach ciastek owsianych sprzedawanych w sieciówkach, i nie znajdziecie dopóki sami nie spróbujecie zrobić właśnie tych ciasteczek. Są lekko ciągnące, nie za płaskie ani nie za grube, nie za słodkie, mogą być bardzo duże lub takie na jeden raz, nadziane masą pyszności, jak orzechy, gorzka czekolada, czy nawet suszona żurawina, a co najważniejsze, są super proste i super smaczne. Dzięki zawartości mąki kukurydzianej ciasta nie trzeba chłodzić, a dodatek kawałków czekolady sprawi, że unikniemy przykrego rozczarowania, wyjmując z pieca blachę z zupełnie płaskimi ciastkami. Teraz już zawsze będą miały odpowiednią grubość.

Tajska zupa Tom Yum

Zupa Tom Yum to tajski klasyk. Pikantne i kwaśne smaki mieszają się w tej zupie ze świeżymi ziołami, przyprawami oraz krewetkami i kurczakiem, co daje jej niespotykany i niezapomniany smak,a jednocześnie zapewnia sycący posiłek. Najlepiej jeść ją gorącą – temperatura wydobywa bowiem z Tom Yum ostrość i głębię smaku. Jest pysznie, lekko i banalnie prosto. Przygotowanie zupy ostro-kwaśnej zajmuje około 25 minut a, wszystkie przyprawy bez większych problemów można już dziś kupić w większości marketów, nie tylko w stacjonarnych lub internetowych sklepach z azjatyckim produktami.