Przejdź do głównej zawartości

Makaron z klopsikami w sosie śmietanowym


sklep Laptopy HP sony asus samsung

Mrówki wspinające się na drzewo, pępek Wenus, pędzące chmury, gruby ślimak, koło furmanki, anielskie włosy i kapelusz duchownego. Co jeszcze poza wyszukanymi nazwami makaronów może inspirować kucharzy do nadawania im tak niepowtarzalnych nazw? Dawniej pasta cieszyła tylko szlachetne podniebienia, dziś, na szczęście jest dostępna dla każdego i stała się jednym z podstawowych składników naszego pożywienia. Jeśli chodzi o makarony to nie ulega wątpliwości, że rajem dla ich smakoszy są Włochy. Włoskie dania z makaronem zazwyczaj promują lokalne przysmaki. Rzymianie lubią  mięsne sosy z dużą zawartością pomidorów, podczas gdy mieszkańcy Sardynii posypują swoją pastę suchym pikantnym kawiorem. Włosi z północy dodają do makaronu czysty rosół lub masło śmietankowe i świeżo starty ser Parmigiano-Reggiano, natomiast Włosi z regionów południowych - sardynki i sardele. 
 

Składniki na 4 -5 porcji

Czas przygotowania: 35 minut

500 g makaronu*
6 kawałków surowej kiełbasy
1 ogórek zielony
200 g pieczarek
250 g pomidorków koktajlowych
1 cebula
400 ml śmietany 30%
1 łyżka masła
4 łyżeczki mąki pszennej
sól, pieprz
1 łyżka oliwy z oliwek 
pęczek koperku
*ja użyłam makaronu Ditali ale równie dobry będzie Pappardelle, Fettuccine, Tagiatelle 

Przygotowanie:

1. Z kiełbasek wyciskamy kuleczki wielkości orzecha włoskiego, smażymy ok 5 minut na oliwie z oliwek, zdejmujemy z patelni 
2. Ogórka obieramy, przekrawamy na pół, wydrążamy środek i  kroimy w kawałki, mniejsze pieczarki przekrawamy na pół większe na ćwiartki, cebulę siekamy w kosteczkę, pomidorki przekrawamy na pół
3. Na pozostałym tłuszczu ze smażenia pulpecików, smażymy cebulę i pieczarki, po chwili dodajemy ogórka i pomidorki
4. Zagotowujemy wodę na makaron, solimy i gotujemy makaron ok 10 minut
5. Do warzyw dodajemy śmietanę, doprawiamy solą i pieprzem, zagotowujemy i zdejmujemy z ognia, dokładamy usmażone pulpeciki z kiełbasy 
6. W małym rondelku rozpuszczamy łyżkę masła, dodajemy mąkę pszenną, przygotowujemy lekką zasmażkę i dodajemy do sosu śmietanowego
7. Makaron odcedzamy i mieszamy z sosem posypujemy posiekanym koperkiem 

Makaron z śmietanowo-koperkowym sosem z pulpecikami z kiełbasy!





Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Ekspresowe bułki

Uszczęśliwianie rodziny jedzeniem z samego rana? Mając na to czas to wielka satysfakcja, ale nawet nie dysponując duża dawką leniwego poranka można zaskoczyć domowników chrupiącą bułką na śniadanie, wystarczy dobrze zorganizować się przed pójściem spać, a rano wymknąć się chwilę wcześniej z łóżka, by potem wskoczyć do niego jeszcze na ok 40 minut, później to już trzeba nastawić piekarnik, uruchomić ekspres do kawy i rozprawić się z poranną prasą. Oczywiście zdaję sobie sprawę, że takie poranki możemy zafundować sobie właściwie tylko w weekend, warto więc je celebrować i dobrze przygotować śniadanie. Jest jedno "ale", zabawa w domowe wypieki bardzo uzależnia, co więcej może się okazać, że Wasza rodzina nie będzie już chciała wziąć do ust innego pieczywa poza Waszym własnym wypiekiem, i tutaj mamy problem ;) Miłego wypiekania, bułeczki są pyszne. 

Bigos staropolski

"...W kociołkach bigos grzano; w słowach wydać trudno bigosu smak przedziwny, kolor i woń cudną..." *   nie tylko u Mickiewicza bigos staropolski zasłużył sobie na pochwały. W literaturze wspominają go również Tadeusz Boy-Żeleński i Wincenty Pol. Mimo iż istnieje wiele sposobów przyrządzania tej potrawy to w zasadzie wszystkie opierają się na tych samych składnikach, różni je jedynie kolejność ich dodawania i dodatki. Co zatem dodajemy do bigosy, żeby jego smak był miażdżący? Jak przygotować bigos idealny? Jest kilka tajemnic, podpytajcie starszych w rodzinie. Ja znawczynią tej potrawy nie jestem, ale studiując kilkanaście przepisów, czytając kilka dobrych książek, wyprodukowałam pewnej nocy w swojej kuchni całkiem dobry bigos, z którego recepturą zamierzam się z Wami podzielić. Zasada pierwsza mówi, że z dobrego bigosu, po nałożeniu na talerz nie powinna wypływać woda, a jednocześnie bigosu staropolskiego nie przygotowuje się z zasmażką.    Potrawa po przyrządzeniu powi

Schab faszerowany białą kiełbasą

Macie takie oto doświadczenia: kupiliście właśnie wędlinę, schowaliście do lodówki, a już następnego dnia nie wiadomo skąd na talerzyku pojawiła się woda, a plasterki wędliny stały się śliskie....jeśli macie dość nudnych i jednakowych w smaku wędlin, o niewiadomym składzie i dziwnej konsystencji, to zachęcam Was do przygotowania wędlin w domowych warunkach. Macie wtedy pełną kontrole nad jakością mięsa oraz ilością dodanych przypraw, takie wędliny długo zachowują świeżość, a smak jest bardzo swojski. Poniższa propozycja doskonale odnajdzie się w towarzystwie jajek z sosem tatarskim na wielkanocnym stole.