Przejdź do głównej zawartości

Makaron z klopsikami w sosie śmietanowym


sklep Laptopy HP sony asus samsung

Mrówki wspinające się na drzewo, pępek Wenus, pędzące chmury, gruby ślimak, koło furmanki, anielskie włosy i kapelusz duchownego. Co jeszcze poza wyszukanymi nazwami makaronów może inspirować kucharzy do nadawania im tak niepowtarzalnych nazw? Dawniej pasta cieszyła tylko szlachetne podniebienia, dziś, na szczęście jest dostępna dla każdego i stała się jednym z podstawowych składników naszego pożywienia. Jeśli chodzi o makarony to nie ulega wątpliwości, że rajem dla ich smakoszy są Włochy. Włoskie dania z makaronem zazwyczaj promują lokalne przysmaki. Rzymianie lubią  mięsne sosy z dużą zawartością pomidorów, podczas gdy mieszkańcy Sardynii posypują swoją pastę suchym pikantnym kawiorem. Włosi z północy dodają do makaronu czysty rosół lub masło śmietankowe i świeżo starty ser Parmigiano-Reggiano, natomiast Włosi z regionów południowych - sardynki i sardele. 
 

Składniki na 4 -5 porcji

Czas przygotowania: 35 minut

500 g makaronu*
6 kawałków surowej kiełbasy
1 ogórek zielony
200 g pieczarek
250 g pomidorków koktajlowych
1 cebula
400 ml śmietany 30%
1 łyżka masła
4 łyżeczki mąki pszennej
sól, pieprz
1 łyżka oliwy z oliwek 
pęczek koperku
*ja użyłam makaronu Ditali ale równie dobry będzie Pappardelle, Fettuccine, Tagiatelle 

Przygotowanie:

1. Z kiełbasek wyciskamy kuleczki wielkości orzecha włoskiego, smażymy ok 5 minut na oliwie z oliwek, zdejmujemy z patelni 
2. Ogórka obieramy, przekrawamy na pół, wydrążamy środek i  kroimy w kawałki, mniejsze pieczarki przekrawamy na pół większe na ćwiartki, cebulę siekamy w kosteczkę, pomidorki przekrawamy na pół
3. Na pozostałym tłuszczu ze smażenia pulpecików, smażymy cebulę i pieczarki, po chwili dodajemy ogórka i pomidorki
4. Zagotowujemy wodę na makaron, solimy i gotujemy makaron ok 10 minut
5. Do warzyw dodajemy śmietanę, doprawiamy solą i pieprzem, zagotowujemy i zdejmujemy z ognia, dokładamy usmażone pulpeciki z kiełbasy 
6. W małym rondelku rozpuszczamy łyżkę masła, dodajemy mąkę pszenną, przygotowujemy lekką zasmażkę i dodajemy do sosu śmietanowego
7. Makaron odcedzamy i mieszamy z sosem posypujemy posiekanym koperkiem 

Makaron z śmietanowo-koperkowym sosem z pulpecikami z kiełbasy!





Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Energetyczne kulki mocy

Masło orzechowe to jeden z podstawowych produktów znajdujących się w spiżarni każdego sportowca, choć ma sporo kalorii może być doskonałym składnikiem diety, trzeba przestrzegać tylko kilku zasad. Ze względu na kaloryczność właśnie masło orzechowe spożywać raczej w pierwszej połowie doby, doskonale sprawdzi się proteinowy omlet z płatków owsianych, jajek i banana, najważniejszy jest jednak skład masła orzechowego. Najlepszym rozwiązaniem będzie oczywiście to domowej roboty, można się wtedy pokusić nie tylko o wersję arachidową, ale znacznie lepsze będzie masło orzechowe z nerkowców czy migdałów, w tym przypadku konieczny jest blender o nieprzeciętnej mocy. Jeśli jednak zdecydujemy się na wersję kupną to należy zwrócić uwagę żeby masło było 100% , bez dodatku cukru, soli oraz tłuszczy utwardzanych, zwłaszcza oleju palmowego. Masło orzechowe jest cennym źródłem białka, dlatego stanowi podstawę wegan,wegetarian i sportowców, zawiera również cenne tłuszcze nienasycone, za sprawą tryptofa…

Ciastka owsiane - najlepsze!

Te ciastka mają w sobie wszystko to czego nieustannie szukacie w nieudolnych wersjach ciastek owsianych sprzedawanych w sieciówkach, i nie znajdziecie dopóki sami nie spróbujecie zrobić właśnie tych ciasteczek. Są lekko ciągnące, nie za płaskie ani nie za grube, nie za słodkie, mogą być bardzo duże lub takie na jeden raz, nadziane masą pyszności, jak orzechy, gorzka czekolada, czy nawet suszona żurawina, a co najważniejsze, są super proste i super smaczne. Dzięki zawartości mąki kukurydzianej ciasta nie trzeba chłodzić, a dodatek kawałków czekolady sprawi, że unikniemy przykrego rozczarowania, wyjmując z pieca blachę z zupełnie płaskimi ciastkami. Teraz już zawsze będą miały odpowiednią grubość.

Barszcz wigilijny z uszkami wg Magdy Gessler

"W potocznej polszczyźnie purpurę kojarzy się z czerwienią i choć zakres barw purpury jest szeroki, bo sięga do głębokiej czerwieni do śliwkowego fioletu, to znakomita większość jej odmian daleko odbiega od czystej czerwieni. Jakże blisko miłości do pożądania. Starożytni Tyryjczycy uzyskiwali purpurę z mięczaków żyjących w wodach Morza Śródziemnego. Ta antyczna purpura, będąca jednym z najstarszych barwników, stanowiła symbol władzy nie tylko dlatego, że była obłędnie droga. Purpura wzbudzała od zawsze pożądanie." - "Kocham gotować" Magda Gessler