Przejdź do głównej zawartości

Leczo


sklep Laptopy HP sony asus samsung

Dobrze wszystkim znane leczo, przyrządzam zawsze u schyłku lata, wtedy to właśnie stragany warzywne pełne są dojrzałych w słońcu pomidorów i papryk. Tradycyjne leczo pochodzi z Węgier i jest podawane głównie jako dodatek do mięsa, ja wolę jednak jednogarnkową wersję tego dania w mięsem w środku, w postaci kiełbasy i boczku. Dodaję również bakłażany i cukinie, obok których nie da się obojętnie przejść na straganie, tym sposobem moje leczo zbliża się bardziej do francuskiego ratatouille. Uwielbiam podawać je z chlebem o chrupiącej skórce i miękkim, wilgotnym środku, które świetnie sprawdza się jako gąbka dla dużej ilości, głębokiego w smaku sosu pomidorowego. 



Składniki na 6-8 osób

Czas przygotowania: 40 min

1 cebula
2 ząbki czosnku
125 g boczku pokrojonego w kosteczkę
250 g kiełbasy
2 cukinie
250 g pomidorków czereśniowych
250 g pieczarek
1 bakłażan
1 papryczka chili
2 czerwone papryki
2 żółte papryki
400 g passaty pomidorowej
1 łyżka słodko-pikantnego sosu chili
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka suszonego estragonu
1 łyżeczka suszonego oregano
sól, pieprz
cukier
2 łyżki oliwy z oliwek

Przygotowanie:

1.  Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy z oliwek, podsmażamy pokrojony w kosteczkę boczek, po chwili dodajemy posiekaną w kosteczkę cebulę, czosnek, pokrojoną w kostkę kiełbasę i smażymy ok 5 minut
2. Papryki przekrawamy na pół, wykrawamy gniazda nasienne, miąższ kroimy w większą kostkę,  dokładamy do kiełbasy i cebuli, do garnka wkładamy całe chili, smażymy całość ok 5 minut, mieszając od czasu do czasu, przyprawiamy papryką, oregano, estragonem, solą i pieprzem
3. Cukinie i bakłażana kroimy w kostkę, dodajemy do pozostałego farszu, dusimy ok 7 minut aż warzywa lekko zmiękną, całość zalewamy passatą pomidorową, dolewamy sos chili, jeśli leczo jest zbyt gęste można dolać trochę wody lub bulionu, na koniec dokładamy przekrojone na pół pomidorki, jedynie podgrzewamy
4. Jeśli leczo jest zbyt kwaśne można doprawić odrobiną cukru
5. Podajemy ze świeżym chlebem

Jednogarnkowe, mięsno-warzywne danie z bogatym sosem pomidorowym! 






Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Energetyczne kulki mocy

Masło orzechowe to jeden z podstawowych produktów znajdujących się w spiżarni każdego sportowca, choć ma sporo kalorii może być doskonałym składnikiem diety, trzeba przestrzegać tylko kilku zasad. Ze względu na kaloryczność właśnie masło orzechowe spożywać raczej w pierwszej połowie doby, doskonale sprawdzi się proteinowy omlet z płatków owsianych, jajek i banana, najważniejszy jest jednak skład masła orzechowego. Najlepszym rozwiązaniem będzie oczywiście to domowej roboty, można się wtedy pokusić nie tylko o wersję arachidową, ale znacznie lepsze będzie masło orzechowe z nerkowców czy migdałów, w tym przypadku konieczny jest blender o nieprzeciętnej mocy. Jeśli jednak zdecydujemy się na wersję kupną to należy zwrócić uwagę żeby masło było 100% , bez dodatku cukru, soli oraz tłuszczy utwardzanych, zwłaszcza oleju palmowego. Masło orzechowe jest cennym źródłem białka, dlatego stanowi podstawę wegan,wegetarian i sportowców, zawiera również cenne tłuszcze nienasycone, za sprawą tryptofa…

Ciastka owsiane - najlepsze!

Te ciastka mają w sobie wszystko to czego nieustannie szukacie w nieudolnych wersjach ciastek owsianych sprzedawanych w sieciówkach, i nie znajdziecie dopóki sami nie spróbujecie zrobić właśnie tych ciasteczek. Są lekko ciągnące, nie za płaskie ani nie za grube, nie za słodkie, mogą być bardzo duże lub takie na jeden raz, nadziane masą pyszności, jak orzechy, gorzka czekolada, czy nawet suszona żurawina, a co najważniejsze, są super proste i super smaczne. Dzięki zawartości mąki kukurydzianej ciasta nie trzeba chłodzić, a dodatek kawałków czekolady sprawi, że unikniemy przykrego rozczarowania, wyjmując z pieca blachę z zupełnie płaskimi ciastkami. Teraz już zawsze będą miały odpowiednią grubość.

Barszcz wigilijny z uszkami wg Magdy Gessler

"W potocznej polszczyźnie purpurę kojarzy się z czerwienią i choć zakres barw purpury jest szeroki, bo sięga do głębokiej czerwieni do śliwkowego fioletu, to znakomita większość jej odmian daleko odbiega od czystej czerwieni. Jakże blisko miłości do pożądania. Starożytni Tyryjczycy uzyskiwali purpurę z mięczaków żyjących w wodach Morza Śródziemnego. Ta antyczna purpura, będąca jednym z najstarszych barwników, stanowiła symbol władzy nie tylko dlatego, że była obłędnie droga. Purpura wzbudzała od zawsze pożądanie." - "Kocham gotować" Magda Gessler