Przejdź do głównej zawartości

Kurczak po malajsku


sklep Laptopy HP sony asus samsung





Podróżuję samochodem, z powodu zdjętego dachu wiatr rozwiewa i plącze moje włosy, związuje je więc czarną chustką. W okół panuje błogi spokój, krajobraz cudownie uspokaja swoją monotonią. Postanawiam zatrzymać się na zboczu góry, w dole rozciąga się przepiękny widok na otwarte morze, wcinające się w głąb lądu tworząc urokliwe zatoczki. Stoję pośród gaju oliwnego, panuje idealna cisza, słychać jedynie cykady i przefruwającego co jakiś czas owada. Powietrze przesiąknięte jest zapachem obficie kwitnących bugenwilli, pnących się po białej ścianie stojącego nieopodal domu. Nagle do mych uszu dobiega niewyraźny szmer, odwracam głowę i dostrzegam uwiązanego do drzewa konia. Jego biała niczym śnieg sierść, przepięknie kontrastuje z ciemno zielonymi, błyszczącymi liśćmi drzew oliwnych, obraz niczym z pocztówek z wakacji, ja ma na szczęście kilka takich w swojej głowie...;) Gałka muszkatołowa to król tego dania, jako że muszkatołowiec pochodzi  z Wysp Banda (części Moluków zwanych Wyspami Korzennymi, będących częścią Archipelagu Malajskiego, mój kurczak określiłam przymiotnikiem malajskiego. 





























Składniki na 3-4 porcji

Czas przygotowania: 40 min

4 podudzia z kurczaka
4 uda z kurczaka
1 główka czosnku
1 słodki ziemniak (batat)
1/2 dyni Hokkaido
kilka gałązek świeżego tymianku 
2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej 
2 łyżki klarowanego masła
sól, pieprz

Do podania

250 g świeżego szpinaku
2 ząbki czosnku
1/2 szklanki naturalnego jogurtu 

Przygotowanie:

1. Kawałki kurczaka myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym, nacieramy solą, pieprzem, odkładamy
2. Dynię przykrawamy na pół i kroimy w półksiężyce, batata obieramy i kroimy w dużą kostkę
3. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni
4. Na klarowanym maśle obsmażamy na złoto kawałki kurczaka, przekładamy do żaroodpornego naczynia, posypujemy obficie świeżo startą gałką muszkatołową (nie należy tego robić przed obsmażeniem kurczaka na patelni, gdyż gałka nam się przypali ) w naczyniu układamy również pokrojoną dynię i ziemniaka, posypujemy szczypta gruboziarnistej soli i świeżo zmielonym pieprzem, układamy kilka gałązek świeżego tymianku, dodajemy przepołowioną w poprzek główkę czosnku i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok 30-45 min, warzywa powinny zostać jędrne, nie mogą się rozpaść
5. Szpinak z sosem jogurtowym - szpinak dokładnie myjemy, odcinamy łodyżki i blanszujemy liście na 1 łyżce masła, dodajemy roztarte na miazgę ząbki czosnku, kiedy szpinak zwiędnie, a powstała w czasie blanszowania woda odparuje, doprawiamy solą i pieprzem, podajemy do kurczaka polany jogurtem  

Kurczak smażony w gałce muszkatołowej, z jesiennymi warzywami i kremowym szpinakiem! 





Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Energetyczne kulki mocy

Masło orzechowe to jeden z podstawowych produktów znajdujących się w spiżarni każdego sportowca, choć ma sporo kalorii może być doskonałym składnikiem diety, trzeba przestrzegać tylko kilku zasad. Ze względu na kaloryczność właśnie masło orzechowe spożywać raczej w pierwszej połowie doby, doskonale sprawdzi się proteinowy omlet z płatków owsianych, jajek i banana, najważniejszy jest jednak skład masła orzechowego. Najlepszym rozwiązaniem będzie oczywiście to domowej roboty, można się wtedy pokusić nie tylko o wersję arachidową, ale znacznie lepsze będzie masło orzechowe z nerkowców czy migdałów, w tym przypadku konieczny jest blender o nieprzeciętnej mocy. Jeśli jednak zdecydujemy się na wersję kupną to należy zwrócić uwagę żeby masło było 100% , bez dodatku cukru, soli oraz tłuszczy utwardzanych, zwłaszcza oleju palmowego. Masło orzechowe jest cennym źródłem białka, dlatego stanowi podstawę wegan,wegetarian i sportowców, zawiera również cenne tłuszcze nienasycone, za sprawą tryptofa…

Ciastka owsiane - najlepsze!

Te ciastka mają w sobie wszystko to czego nieustannie szukacie w nieudolnych wersjach ciastek owsianych sprzedawanych w sieciówkach, i nie znajdziecie dopóki sami nie spróbujecie zrobić właśnie tych ciasteczek. Są lekko ciągnące, nie za płaskie ani nie za grube, nie za słodkie, mogą być bardzo duże lub takie na jeden raz, nadziane masą pyszności, jak orzechy, gorzka czekolada, czy nawet suszona żurawina, a co najważniejsze, są super proste i super smaczne. Dzięki zawartości mąki kukurydzianej ciasta nie trzeba chłodzić, a dodatek kawałków czekolady sprawi, że unikniemy przykrego rozczarowania, wyjmując z pieca blachę z zupełnie płaskimi ciastkami. Teraz już zawsze będą miały odpowiednią grubość.

Barszcz wigilijny z uszkami wg Magdy Gessler

"W potocznej polszczyźnie purpurę kojarzy się z czerwienią i choć zakres barw purpury jest szeroki, bo sięga do głębokiej czerwieni do śliwkowego fioletu, to znakomita większość jej odmian daleko odbiega od czystej czerwieni. Jakże blisko miłości do pożądania. Starożytni Tyryjczycy uzyskiwali purpurę z mięczaków żyjących w wodach Morza Śródziemnego. Ta antyczna purpura, będąca jednym z najstarszych barwników, stanowiła symbol władzy nie tylko dlatego, że była obłędnie droga. Purpura wzbudzała od zawsze pożądanie." - "Kocham gotować" Magda Gessler