Przejdź do głównej zawartości

Kurczak po malajsku


sklep Laptopy HP sony asus samsung





Podróżuję samochodem, z powodu zdjętego dachu wiatr rozwiewa i plącze moje włosy, związuje je więc czarną chustką. W okół panuje błogi spokój, krajobraz cudownie uspokaja swoją monotonią. Postanawiam zatrzymać się na zboczu góry, w dole rozciąga się przepiękny widok na otwarte morze, wcinające się w głąb lądu tworząc urokliwe zatoczki. Stoję pośród gaju oliwnego, panuje idealna cisza, słychać jedynie cykady i przefruwającego co jakiś czas owada. Powietrze przesiąknięte jest zapachem obficie kwitnących bugenwilli, pnących się po białej ścianie stojącego nieopodal domu. Nagle do mych uszu dobiega niewyraźny szmer, odwracam głowę i dostrzegam uwiązanego do drzewa konia. Jego biała niczym śnieg sierść, przepięknie kontrastuje z ciemno zielonymi, błyszczącymi liśćmi drzew oliwnych, obraz niczym z pocztówek z wakacji, ja ma na szczęście kilka takich w swojej głowie...;) Gałka muszkatołowa to król tego dania, jako że muszkatołowiec pochodzi  z Wysp Banda (części Moluków zwanych Wyspami Korzennymi, będących częścią Archipelagu Malajskiego, mój kurczak określiłam przymiotnikiem malajskiego. 





























Składniki na 3-4 porcji

Czas przygotowania: 40 min

4 podudzia z kurczaka
4 uda z kurczaka
1 główka czosnku
1 słodki ziemniak (batat)
1/2 dyni Hokkaido
kilka gałązek świeżego tymianku 
2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej 
2 łyżki klarowanego masła
sól, pieprz

Do podania

250 g świeżego szpinaku
2 ząbki czosnku
1/2 szklanki naturalnego jogurtu 

Przygotowanie:

1. Kawałki kurczaka myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym, nacieramy solą, pieprzem, odkładamy
2. Dynię przykrawamy na pół i kroimy w półksiężyce, batata obieramy i kroimy w dużą kostkę
3. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni
4. Na klarowanym maśle obsmażamy na złoto kawałki kurczaka, przekładamy do żaroodpornego naczynia, posypujemy obficie świeżo startą gałką muszkatołową (nie należy tego robić przed obsmażeniem kurczaka na patelni, gdyż gałka nam się przypali ) w naczyniu układamy również pokrojoną dynię i ziemniaka, posypujemy szczypta gruboziarnistej soli i świeżo zmielonym pieprzem, układamy kilka gałązek świeżego tymianku, dodajemy przepołowioną w poprzek główkę czosnku i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok 30-45 min, warzywa powinny zostać jędrne, nie mogą się rozpaść
5. Szpinak z sosem jogurtowym - szpinak dokładnie myjemy, odcinamy łodyżki i blanszujemy liście na 1 łyżce masła, dodajemy roztarte na miazgę ząbki czosnku, kiedy szpinak zwiędnie, a powstała w czasie blanszowania woda odparuje, doprawiamy solą i pieprzem, podajemy do kurczaka polany jogurtem  

Kurczak smażony w gałce muszkatołowej, z jesiennymi warzywami i kremowym szpinakiem! 





Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Ekspresowe bułki

Uszczęśliwianie rodziny jedzeniem z samego rana? Mając na to czas to wielka satysfakcja, ale nawet nie dysponując duża dawką leniwego poranka można zaskoczyć domowników chrupiącą bułką na śniadanie, wystarczy dobrze zorganizować się przed pójściem spać, a rano wymknąć się chwilę wcześniej z łóżka, by potem wskoczyć do niego jeszcze na ok 40 minut, później to już trzeba nastawić piekarnik, uruchomić ekspres do kawy i rozprawić się z poranną prasą. Oczywiście zdaję sobie sprawę, że takie poranki możemy zafundować sobie właściwie tylko w weekend, warto więc je celebrować i dobrze przygotować śniadanie. Jest jedno "ale", zabawa w domowe wypieki bardzo uzależnia, co więcej może się okazać, że Wasza rodzina nie będzie już chciała wziąć do ust innego pieczywa poza Waszym własnym wypiekiem, i tutaj mamy problem ;) Miłego wypiekania, bułeczki są pyszne. 

Schab faszerowany białą kiełbasą

Macie takie oto doświadczenia: kupiliście właśnie wędlinę, schowaliście do lodówki, a już następnego dnia nie wiadomo skąd na talerzyku pojawiła się woda, a plasterki wędliny stały się śliskie....jeśli macie dość nudnych i jednakowych w smaku wędlin, o niewiadomym składzie i dziwnej konsystencji, to zachęcam Was do przygotowania wędlin w domowych warunkach. Macie wtedy pełną kontrole nad jakością mięsa oraz ilością dodanych przypraw, takie wędliny długo zachowują świeżość, a smak jest bardzo swojski. Poniższa propozycja doskonale odnajdzie się w towarzystwie jajek z sosem tatarskim na wielkanocnym stole.

Bigos staropolski

"...W kociołkach bigos grzano; w słowach wydać trudno bigosu smak przedziwny, kolor i woń cudną..." *   nie tylko u Mickiewicza bigos staropolski zasłużył sobie na pochwały. W literaturze wspominają go również Tadeusz Boy-Żeleński i Wincenty Pol. Mimo iż istnieje wiele sposobów przyrządzania tej potrawy to w zasadzie wszystkie opierają się na tych samych składnikach, różni je jedynie kolejność ich dodawania i dodatki. Co zatem dodajemy do bigosy, żeby jego smak był miażdżący? Jak przygotować bigos idealny? Jest kilka tajemnic, podpytajcie starszych w rodzinie. Ja znawczynią tej potrawy nie jestem, ale studiując kilkanaście przepisów, czytając kilka dobrych książek, wyprodukowałam pewnej nocy w swojej kuchni całkiem dobry bigos, z którego recepturą zamierzam się z Wami podzielić. Zasada pierwsza mówi, że z dobrego bigosu, po nałożeniu na talerz nie powinna wypływać woda, a jednocześnie bigosu staropolskiego nie przygotowuje się z zasmażką.    Potrawa po przyrządzeniu powi