Przejdź do głównej zawartości

Kotlet schabowy [ inaczej ]


sklep Laptopy HP sony asus samsung

Wszyscy lubimy czasem powracać do smaków dzieciństwa i fundujemy sobie dania przenoszące nas do domowych pieleszy, gdzie siedząc na drewnianym taborecie i machając beztrosko nogami jako dzieciak zajadamy nasze ulubione danie. Jedni myślą wtedy o babcinych racuchach z jesiennych jabłek wprost z sadu za domem, inni o kotletach mielonych z ziemniaczanym pure, które mama robiła co sobotę, jeszcze inni o najlepszej na świecie zupie pomidorowej gotowanej przez babcie w krzywym, emaliowanym rondelku. Bez względu na to co kojarzy nam się z dzieciństwem warto pielęgnować te wspomnienia, bo czy jest coś bardziej kojącego niż zapach i smak rodzinnego domu? Zapewne niewiele rzeczy - zatem i ja spełniał kulinarne życzenia moich domowników, tych małych i dużych dzieci ;) oczywiście nie byłabym sobą gdybym nie wtrąciła czegoś od siebie i zamiast tradycyjnych ziemniaków z koperkiem zaserwowałam słodkie, pieczone ziemniaki,  a kotleta panierowałam dodatkowo w parmezanie. Zdaję sobie sprawę, że zapewne nikt nie potrzebuje przepisu na swój ulubimy kotlet schabowy, ale może chociaż moja kombinacja Was zainspiruje, smacznego! 

Składniki na 2 porcje

Czas przygotowania: 40 min



2 kotlety schabowe z kością
100 g startego parmezanu
100 g bułki tartej
1 roztrzepane jajo
100 g mąki pszennej
2 łyżki smalcu wieprzowego
1 słodki ziemniak (batat)
1 zielony ogórek
1 pęczek koperku
2 ząbki czosnku
1 kubek greckiego jogurtu
sól. pieprz
oliwa z oliwek



Przygotowanie:




1. Pieczone bataty - piekarnik nagrzewamy do 200 stopni, słodkiego ziemniaka obieramy i kroimy w grubsze talarki, układamy w żaroodpornym naczyniu, skrapiamy oliwą z oliwek, posypujemy gruboziarnistą solą i świeżo zmielonym pieprzem, wstawiamy do piekarnika na ok 30-40 min, ziemniak nie powinien się rozpadać
2. Mizeria - ogórka obieramy i ścieramy na tarce na plasterki, czosnek drobniutko siekamy i dodajemy do ogórków, całość zalewamy jogurtem, doprawiamy solą i pieprzem, posypujemy siekanym koperkiem, mieszamy  i dostawiamy
3. Kotlety - rozbijamy dość mocno przez folię spożywczą, żeby nie uszkodzić mięsa tłuczkiem, solimy i pieprzymy z obydwu stron, na patelni roztapiamy smalec, kotlety panierujemy najpierw w mące, następnie w roztrzepanym jajku, które lekko solimy i doprawiamy pieprzem, a na koniec w bułce tartej wymieszanej 1:1 ze startym parmezanem, smażymy ok 2 minut z każdej strony na złoty kolor, odsączamy z tłuszczu na ręczniku papierowym i natychmiast podajemy



Któż nie lubi takich obiadów - chrupiący kotlet, pieczone ziemniaki i mizeria!






Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

Anonimowy pisze…
A ja sobie nie wyobrażam nutki kwasowości w mizerii. Żadna to mizeria skoro nie ma ani kropli octu ulubionego by kwaskowatość lekką wywołać. Z jogurtem można się pogodzić, choć dla mnie tylko tradycyjna ze śmietaną.

Popularne posty z tego bloga

Energetyczne kulki mocy

Masło orzechowe to jeden z podstawowych produktów znajdujących się w spiżarni każdego sportowca, choć ma sporo kalorii może być doskonałym składnikiem diety, trzeba przestrzegać tylko kilku zasad. Ze względu na kaloryczność właśnie masło orzechowe spożywać raczej w pierwszej połowie doby, doskonale sprawdzi się proteinowy omlet z płatków owsianych, jajek i banana, najważniejszy jest jednak skład masła orzechowego. Najlepszym rozwiązaniem będzie oczywiście to domowej roboty, można się wtedy pokusić nie tylko o wersję arachidową, ale znacznie lepsze będzie masło orzechowe z nerkowców czy migdałów, w tym przypadku konieczny jest blender o nieprzeciętnej mocy. Jeśli jednak zdecydujemy się na wersję kupną to należy zwrócić uwagę żeby masło było 100% , bez dodatku cukru, soli oraz tłuszczy utwardzanych, zwłaszcza oleju palmowego. Masło orzechowe jest cennym źródłem białka, dlatego stanowi podstawę wegan,wegetarian i sportowców, zawiera również cenne tłuszcze nienasycone, za sprawą tryptofa…

Ciastka owsiane - najlepsze!

Te ciastka mają w sobie wszystko to czego nieustannie szukacie w nieudolnych wersjach ciastek owsianych sprzedawanych w sieciówkach, i nie znajdziecie dopóki sami nie spróbujecie zrobić właśnie tych ciasteczek. Są lekko ciągnące, nie za płaskie ani nie za grube, nie za słodkie, mogą być bardzo duże lub takie na jeden raz, nadziane masą pyszności, jak orzechy, gorzka czekolada, czy nawet suszona żurawina, a co najważniejsze, są super proste i super smaczne. Dzięki zawartości mąki kukurydzianej ciasta nie trzeba chłodzić, a dodatek kawałków czekolady sprawi, że unikniemy przykrego rozczarowania, wyjmując z pieca blachę z zupełnie płaskimi ciastkami. Teraz już zawsze będą miały odpowiednią grubość.

Barszcz wigilijny z uszkami wg Magdy Gessler

"W potocznej polszczyźnie purpurę kojarzy się z czerwienią i choć zakres barw purpury jest szeroki, bo sięga do głębokiej czerwieni do śliwkowego fioletu, to znakomita większość jej odmian daleko odbiega od czystej czerwieni. Jakże blisko miłości do pożądania. Starożytni Tyryjczycy uzyskiwali purpurę z mięczaków żyjących w wodach Morza Śródziemnego. Ta antyczna purpura, będąca jednym z najstarszych barwników, stanowiła symbol władzy nie tylko dlatego, że była obłędnie droga. Purpura wzbudzała od zawsze pożądanie." - "Kocham gotować" Magda Gessler