Przejdź do głównej zawartości

Kotlet schabowy [ inaczej ]


sklep Laptopy HP sony asus samsung

Wszyscy lubimy czasem powracać do smaków dzieciństwa i fundujemy sobie dania przenoszące nas do domowych pieleszy, gdzie siedząc na drewnianym taborecie i machając beztrosko nogami jako dzieciak zajadamy nasze ulubione danie. Jedni myślą wtedy o babcinych racuchach z jesiennych jabłek wprost z sadu za domem, inni o kotletach mielonych z ziemniaczanym pure, które mama robiła co sobotę, jeszcze inni o najlepszej na świecie zupie pomidorowej gotowanej przez babcie w krzywym, emaliowanym rondelku. Bez względu na to co kojarzy nam się z dzieciństwem warto pielęgnować te wspomnienia, bo czy jest coś bardziej kojącego niż zapach i smak rodzinnego domu? Zapewne niewiele rzeczy - zatem i ja spełniał kulinarne życzenia moich domowników, tych małych i dużych dzieci ;) oczywiście nie byłabym sobą gdybym nie wtrąciła czegoś od siebie i zamiast tradycyjnych ziemniaków z koperkiem zaserwowałam słodkie, pieczone ziemniaki,  a kotleta panierowałam dodatkowo w parmezanie. Zdaję sobie sprawę, że zapewne nikt nie potrzebuje przepisu na swój ulubimy kotlet schabowy, ale może chociaż moja kombinacja Was zainspiruje, smacznego! 

Składniki na 2 porcje

Czas przygotowania: 40 min



2 kotlety schabowe z kością
100 g startego parmezanu
100 g bułki tartej
1 roztrzepane jajo
100 g mąki pszennej
2 łyżki smalcu wieprzowego
1 słodki ziemniak (batat)
1 zielony ogórek
1 pęczek koperku
2 ząbki czosnku
1 kubek greckiego jogurtu
sól. pieprz
oliwa z oliwek



Przygotowanie:




1. Pieczone bataty - piekarnik nagrzewamy do 200 stopni, słodkiego ziemniaka obieramy i kroimy w grubsze talarki, układamy w żaroodpornym naczyniu, skrapiamy oliwą z oliwek, posypujemy gruboziarnistą solą i świeżo zmielonym pieprzem, wstawiamy do piekarnika na ok 30-40 min, ziemniak nie powinien się rozpadać
2. Mizeria - ogórka obieramy i ścieramy na tarce na plasterki, czosnek drobniutko siekamy i dodajemy do ogórków, całość zalewamy jogurtem, doprawiamy solą i pieprzem, posypujemy siekanym koperkiem, mieszamy  i dostawiamy
3. Kotlety - rozbijamy dość mocno przez folię spożywczą, żeby nie uszkodzić mięsa tłuczkiem, solimy i pieprzymy z obydwu stron, na patelni roztapiamy smalec, kotlety panierujemy najpierw w mące, następnie w roztrzepanym jajku, które lekko solimy i doprawiamy pieprzem, a na koniec w bułce tartej wymieszanej 1:1 ze startym parmezanem, smażymy ok 2 minut z każdej strony na złoty kolor, odsączamy z tłuszczu na ręczniku papierowym i natychmiast podajemy



Któż nie lubi takich obiadów - chrupiący kotlet, pieczone ziemniaki i mizeria!






Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

Anonimowy pisze…
A ja sobie nie wyobrażam nutki kwasowości w mizerii. Żadna to mizeria skoro nie ma ani kropli octu ulubionego by kwaskowatość lekką wywołać. Z jogurtem można się pogodzić, choć dla mnie tylko tradycyjna ze śmietaną.

Popularne posty z tego bloga

Ekspresowe bułki

Uszczęśliwianie rodziny jedzeniem z samego rana? Mając na to czas to wielka satysfakcja, ale nawet nie dysponując duża dawką leniwego poranka można zaskoczyć domowników chrupiącą bułką na śniadanie, wystarczy dobrze zorganizować się przed pójściem spać, a rano wymknąć się chwilę wcześniej z łóżka, by potem wskoczyć do niego jeszcze na ok 40 minut, później to już trzeba nastawić piekarnik, uruchomić ekspres do kawy i rozprawić się z poranną prasą. Oczywiście zdaję sobie sprawę, że takie poranki możemy zafundować sobie właściwie tylko w weekend, warto więc je celebrować i dobrze przygotować śniadanie. Jest jedno "ale", zabawa w domowe wypieki bardzo uzależnia, co więcej może się okazać, że Wasza rodzina nie będzie już chciała wziąć do ust innego pieczywa poza Waszym własnym wypiekiem, i tutaj mamy problem ;) Miłego wypiekania, bułeczki są pyszne. 

Bigos staropolski

"...W kociołkach bigos grzano; w słowach wydać trudno bigosu smak przedziwny, kolor i woń cudną..." *   nie tylko u Mickiewicza bigos staropolski zasłużył sobie na pochwały. W literaturze wspominają go również Tadeusz Boy-Żeleński i Wincenty Pol. Mimo iż istnieje wiele sposobów przyrządzania tej potrawy to w zasadzie wszystkie opierają się na tych samych składnikach, różni je jedynie kolejność ich dodawania i dodatki. Co zatem dodajemy do bigosy, żeby jego smak był miażdżący? Jak przygotować bigos idealny? Jest kilka tajemnic, podpytajcie starszych w rodzinie. Ja znawczynią tej potrawy nie jestem, ale studiując kilkanaście przepisów, czytając kilka dobrych książek, wyprodukowałam pewnej nocy w swojej kuchni całkiem dobry bigos, z którego recepturą zamierzam się z Wami podzielić. Zasada pierwsza mówi, że z dobrego bigosu, po nałożeniu na talerz nie powinna wypływać woda, a jednocześnie bigosu staropolskiego nie przygotowuje się z zasmażką.    Potrawa po przyrządzeniu powi

Schab faszerowany białą kiełbasą

Macie takie oto doświadczenia: kupiliście właśnie wędlinę, schowaliście do lodówki, a już następnego dnia nie wiadomo skąd na talerzyku pojawiła się woda, a plasterki wędliny stały się śliskie....jeśli macie dość nudnych i jednakowych w smaku wędlin, o niewiadomym składzie i dziwnej konsystencji, to zachęcam Was do przygotowania wędlin w domowych warunkach. Macie wtedy pełną kontrole nad jakością mięsa oraz ilością dodanych przypraw, takie wędliny długo zachowują świeżość, a smak jest bardzo swojski. Poniższa propozycja doskonale odnajdzie się w towarzystwie jajek z sosem tatarskim na wielkanocnym stole.