
Składniki na 2 porcje
Czas przygotowania: 40 min
2 kotlety schabowe z kością
100 g startego parmezanu
100 g bułki tartej
1 roztrzepane jajo
100 g mąki pszennej
2 łyżki smalcu wieprzowego
1 słodki ziemniak (batat)
1 zielony ogórek
1 pęczek koperku
2 ząbki czosnku
1 kubek greckiego jogurtu
sól. pieprz
oliwa z oliwek
Przygotowanie:
1. Pieczone bataty - piekarnik nagrzewamy do 200 stopni, słodkiego ziemniaka obieramy i kroimy w grubsze talarki, układamy w żaroodpornym naczyniu, skrapiamy oliwą z oliwek, posypujemy gruboziarnistą solą i świeżo zmielonym pieprzem, wstawiamy do piekarnika na ok 30-40 min, ziemniak nie powinien się rozpadać
2. Mizeria - ogórka obieramy i ścieramy na tarce na plasterki, czosnek drobniutko siekamy i dodajemy do ogórków, całość zalewamy jogurtem, doprawiamy solą i pieprzem, posypujemy siekanym koperkiem, mieszamy i dostawiamy
3. Kotlety - rozbijamy dość mocno przez folię spożywczą, żeby nie uszkodzić mięsa tłuczkiem, solimy i pieprzymy z obydwu stron, na patelni roztapiamy smalec, kotlety panierujemy najpierw w mące, następnie w roztrzepanym jajku, które lekko solimy i doprawiamy pieprzem, a na koniec w bułce tartej wymieszanej 1:1 ze startym parmezanem, smażymy ok 2 minut z każdej strony na złoty kolor, odsączamy z tłuszczu na ręczniku papierowym i natychmiast podajemy
Któż nie lubi takich obiadów - chrupiący kotlet, pieczone ziemniaki i mizeria!


Komentarze