Przejdź do głównej zawartości

Gołąbki z kaszą gryczaną


sklep Laptopy HP sony asus samsung

Zaglądam do kuchni przez dziurkę od klucza, w domu rozchodzi się zapach smażonej kapusty i masła, nęcąc sowicie moje kubki smakowe. Uchylam ogromne, emaliowane drzwi, na stole leżą resztki białej kapusty i sporych wielkości zwój kopru, bosą stopą wyczuwam na linoleum rozsypane kilka ziarenek kaszy, wyskakuje na krzesło i z ustawionej na parapecie klatki wyjmuje biało-czarnego królika, kładę go na stole i patrzę jak zawzięcie wcina resztki chrupiącej  kapusty. Zerkam prze okno, na dole rozciąga się znane mi podwórko, dzieciaki zwisają z trzepaka, skaczą w gumę, grają w kapsle. Jest letnie, sobotnie popołudnie, w kolo wyraźnie można wyczuć weekendowy luz, a z okolicznych okien wydobywające się zapachy sobotnich obiadów. Zakamarki mojego domu wypełnia dziś zapach gołąbków, gotowanych ziemniaków, koperku i masła, a najlepsza jest ta lekko podpalona kapusta z dna rondla... Smacznego! 























Składniki na 14 sztuk

Czas przygotowania: 1,5 h

1 główka białej kapusty
750 g mielonej wieprzowiny
150 g ugotowanej kaszy gryczanej 
2 średniej wielkości cebule
1/2 pęczka szczypiorku
1 ząbek czosnku
500 ml bulionu (warzywny lub mięsny)
2 łyżki masła
2 łyżki mąki pszennej
1/2 szklanki śmietany 30%
5 łyżek przecieru pomidorowego
400 ml passaty pomidorowej z butelki lub kartonika
sól, pieprz
1 łyżeczka oregano
szczypta cukru
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
1/2 pęczka koperku 

Do podania

Pieczywo lub ugotowane ziemniaki, jogurt grecki

Przygotowanie:


1. Kapustę myjemy, usuwamy wierzchnie, uszkodzone liści, wykrawamy kłąb i gotujemy ok 8 minut we wrzątku
2. Farsz - kaszę gryczaną gotujemy w osolonej wodzie, ok 15 minut, mieszamy z mieloną wieprzowina, posiekaną cebulą, zmiażdżonym ząbkiem czosnku oraz posiekanym szczypiorkiem, doprawiamy solą i pieprzem, wyrabiamy dobrze dłonią
3. Z podgotowanej kapusty delikatnie zdejmujemy liście, odkrawamy stwardniałą część przy końcu każdego liścia, na każdym układamy ok 3 łyżki farszu i zwijamy, najpierw przykrywamy mięso, następnie boki kapusty zawijamy do środka i dopiero wtedy zwijamy do końca, nie zużywamy całej kapusty
4. Na dno dużego rondla, wkładamy kilka liści kapusty, dopiero na niej układamy gołąbki, zalewamy całość gorącym bulionem i gotujemy pod przykryciem ok 45-60 minut aż kapusta będzie miękka, gotowe gołąbki wyjmujemy z wywaru
6. Sos - do buliony z gotowania gołąbków dodajemy przecier pomidorowy i passatę, w małym rondelku, rozpuszczamy 2 łyżki masła, dodajemy 2 łyżki mąki i mieszamy tworząc lekka zasmażkę, dodajemy ją do sosu i mieszamy, sos doprawiamy śmietaną, sola, pieprzem, suszonym oregano i słodka papryka, ewentualnie szczyptą cukru, zagotowujemy i zdejmujemy z ognia, do sosu wkładamy gołąbki, posypujemy posiekanym koperkiem
7. Podajemy z ugotowanymi ziemniakami lub pieczywem, smakują doskonale z kleksem gęstego greckiego jogurtu

Szeroko lubiane gołąbki z kaszą gryczaną i greckim jogurtem! 





Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Energetyczne kulki mocy

Masło orzechowe to jeden z podstawowych produktów znajdujących się w spiżarni każdego sportowca, choć ma sporo kalorii może być doskonałym składnikiem diety, trzeba przestrzegać tylko kilku zasad. Ze względu na kaloryczność właśnie masło orzechowe spożywać raczej w pierwszej połowie doby, doskonale sprawdzi się proteinowy omlet z płatków owsianych, jajek i banana, najważniejszy jest jednak skład masła orzechowego. Najlepszym rozwiązaniem będzie oczywiście to domowej roboty, można się wtedy pokusić nie tylko o wersję arachidową, ale znacznie lepsze będzie masło orzechowe z nerkowców czy migdałów, w tym przypadku konieczny jest blender o nieprzeciętnej mocy. Jeśli jednak zdecydujemy się na wersję kupną to należy zwrócić uwagę żeby masło było 100% , bez dodatku cukru, soli oraz tłuszczy utwardzanych, zwłaszcza oleju palmowego. Masło orzechowe jest cennym źródłem białka, dlatego stanowi podstawę wegan,wegetarian i sportowców, zawiera również cenne tłuszcze nienasycone, za sprawą tryptofa…

Ciastka owsiane - najlepsze!

Te ciastka mają w sobie wszystko to czego nieustannie szukacie w nieudolnych wersjach ciastek owsianych sprzedawanych w sieciówkach, i nie znajdziecie dopóki sami nie spróbujecie zrobić właśnie tych ciasteczek. Są lekko ciągnące, nie za płaskie ani nie za grube, nie za słodkie, mogą być bardzo duże lub takie na jeden raz, nadziane masą pyszności, jak orzechy, gorzka czekolada, czy nawet suszona żurawina, a co najważniejsze, są super proste i super smaczne. Dzięki zawartości mąki kukurydzianej ciasta nie trzeba chłodzić, a dodatek kawałków czekolady sprawi, że unikniemy przykrego rozczarowania, wyjmując z pieca blachę z zupełnie płaskimi ciastkami. Teraz już zawsze będą miały odpowiednią grubość.

Tajska zupa Tom Yum

Zupa Tom Yum to tajski klasyk. Pikantne i kwaśne smaki mieszają się w tej zupie ze świeżymi ziołami, przyprawami oraz krewetkami i kurczakiem, co daje jej niespotykany i niezapomniany smak,a jednocześnie zapewnia sycący posiłek. Najlepiej jeść ją gorącą – temperatura wydobywa bowiem z Tom Yum ostrość i głębię smaku. Jest pysznie, lekko i banalnie prosto. Przygotowanie zupy ostro-kwaśnej zajmuje około 25 minut a, wszystkie przyprawy bez większych problemów można już dziś kupić w większości marketów, nie tylko w stacjonarnych lub internetowych sklepach z azjatyckim produktami.