Przejdź do głównej zawartości

Gołąbki z kaszą gryczaną


sklep Laptopy HP sony asus samsung

Zaglądam do kuchni przez dziurkę od klucza, w domu rozchodzi się zapach smażonej kapusty i masła, nęcąc sowicie moje kubki smakowe. Uchylam ogromne, emaliowane drzwi, na stole leżą resztki białej kapusty i sporych wielkości zwój kopru, bosą stopą wyczuwam na linoleum rozsypane kilka ziarenek kaszy, wyskakuje na krzesło i z ustawionej na parapecie klatki wyjmuje biało-czarnego królika, kładę go na stole i patrzę jak zawzięcie wcina resztki chrupiącej  kapusty. Zerkam prze okno, na dole rozciąga się znane mi podwórko, dzieciaki zwisają z trzepaka, skaczą w gumę, grają w kapsle. Jest letnie, sobotnie popołudnie, w kolo wyraźnie można wyczuć weekendowy luz, a z okolicznych okien wydobywające się zapachy sobotnich obiadów. Zakamarki mojego domu wypełnia dziś zapach gołąbków, gotowanych ziemniaków, koperku i masła, a najlepsza jest ta lekko podpalona kapusta z dna rondla... Smacznego! 























Składniki na 14 sztuk

Czas przygotowania: 1,5 h

1 główka białej kapusty
750 g mielonej wieprzowiny
150 g ugotowanej kaszy gryczanej 
2 średniej wielkości cebule
1/2 pęczka szczypiorku
1 ząbek czosnku
500 ml bulionu (warzywny lub mięsny)
2 łyżki masła
2 łyżki mąki pszennej
1/2 szklanki śmietany 30%
5 łyżek przecieru pomidorowego
400 ml passaty pomidorowej z butelki lub kartonika
sól, pieprz
1 łyżeczka oregano
szczypta cukru
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
1/2 pęczka koperku 

Do podania

Pieczywo lub ugotowane ziemniaki, jogurt grecki

Przygotowanie:


1. Kapustę myjemy, usuwamy wierzchnie, uszkodzone liści, wykrawamy kłąb i gotujemy ok 8 minut we wrzątku
2. Farsz - kaszę gryczaną gotujemy w osolonej wodzie, ok 15 minut, mieszamy z mieloną wieprzowina, posiekaną cebulą, zmiażdżonym ząbkiem czosnku oraz posiekanym szczypiorkiem, doprawiamy solą i pieprzem, wyrabiamy dobrze dłonią
3. Z podgotowanej kapusty delikatnie zdejmujemy liście, odkrawamy stwardniałą część przy końcu każdego liścia, na każdym układamy ok 3 łyżki farszu i zwijamy, najpierw przykrywamy mięso, następnie boki kapusty zawijamy do środka i dopiero wtedy zwijamy do końca, nie zużywamy całej kapusty
4. Na dno dużego rondla, wkładamy kilka liści kapusty, dopiero na niej układamy gołąbki, zalewamy całość gorącym bulionem i gotujemy pod przykryciem ok 45-60 minut aż kapusta będzie miękka, gotowe gołąbki wyjmujemy z wywaru
6. Sos - do buliony z gotowania gołąbków dodajemy przecier pomidorowy i passatę, w małym rondelku, rozpuszczamy 2 łyżki masła, dodajemy 2 łyżki mąki i mieszamy tworząc lekka zasmażkę, dodajemy ją do sosu i mieszamy, sos doprawiamy śmietaną, sola, pieprzem, suszonym oregano i słodka papryka, ewentualnie szczyptą cukru, zagotowujemy i zdejmujemy z ognia, do sosu wkładamy gołąbki, posypujemy posiekanym koperkiem
7. Podajemy z ugotowanymi ziemniakami lub pieczywem, smakują doskonale z kleksem gęstego greckiego jogurtu

Szeroko lubiane gołąbki z kaszą gryczaną i greckim jogurtem! 





Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Ekspresowe bułki

Uszczęśliwianie rodziny jedzeniem z samego rana? Mając na to czas to wielka satysfakcja, ale nawet nie dysponując duża dawką leniwego poranka można zaskoczyć domowników chrupiącą bułką na śniadanie, wystarczy dobrze zorganizować się przed pójściem spać, a rano wymknąć się chwilę wcześniej z łóżka, by potem wskoczyć do niego jeszcze na ok 40 minut, później to już trzeba nastawić piekarnik, uruchomić ekspres do kawy i rozprawić się z poranną prasą. Oczywiście zdaję sobie sprawę, że takie poranki możemy zafundować sobie właściwie tylko w weekend, warto więc je celebrować i dobrze przygotować śniadanie. Jest jedno "ale", zabawa w domowe wypieki bardzo uzależnia, co więcej może się okazać, że Wasza rodzina nie będzie już chciała wziąć do ust innego pieczywa poza Waszym własnym wypiekiem, i tutaj mamy problem ;) Miłego wypiekania, bułeczki są pyszne. 

Bigos staropolski

"...W kociołkach bigos grzano; w słowach wydać trudno bigosu smak przedziwny, kolor i woń cudną..." *   nie tylko u Mickiewicza bigos staropolski zasłużył sobie na pochwały. W literaturze wspominają go również Tadeusz Boy-Żeleński i Wincenty Pol. Mimo iż istnieje wiele sposobów przyrządzania tej potrawy to w zasadzie wszystkie opierają się na tych samych składnikach, różni je jedynie kolejność ich dodawania i dodatki. Co zatem dodajemy do bigosy, żeby jego smak był miażdżący? Jak przygotować bigos idealny? Jest kilka tajemnic, podpytajcie starszych w rodzinie. Ja znawczynią tej potrawy nie jestem, ale studiując kilkanaście przepisów, czytając kilka dobrych książek, wyprodukowałam pewnej nocy w swojej kuchni całkiem dobry bigos, z którego recepturą zamierzam się z Wami podzielić. Zasada pierwsza mówi, że z dobrego bigosu, po nałożeniu na talerz nie powinna wypływać woda, a jednocześnie bigosu staropolskiego nie przygotowuje się z zasmażką.    Potrawa po przyrządzeniu powi

Schab faszerowany białą kiełbasą

Macie takie oto doświadczenia: kupiliście właśnie wędlinę, schowaliście do lodówki, a już następnego dnia nie wiadomo skąd na talerzyku pojawiła się woda, a plasterki wędliny stały się śliskie....jeśli macie dość nudnych i jednakowych w smaku wędlin, o niewiadomym składzie i dziwnej konsystencji, to zachęcam Was do przygotowania wędlin w domowych warunkach. Macie wtedy pełną kontrole nad jakością mięsa oraz ilością dodanych przypraw, takie wędliny długo zachowują świeżość, a smak jest bardzo swojski. Poniższa propozycja doskonale odnajdzie się w towarzystwie jajek z sosem tatarskim na wielkanocnym stole.