Przejdź do głównej zawartości

Ciasto z orzechów włoskich [ KARYDOPITA ]


sklep Laptopy HP sony asus samsung

Odsuwam lekko jedną z luźnych desek w płocie i wnikam ukradkiem do ogrodu. Nigdy niekoszona trawa, sięga mi już do kolan, zmierzam w znanym mi kierunku, miłe łaskotanie trawy nagle zmienia się w piekące uczucie w okolicach łydki..."auuu, znów te pokrzywy", przyspieszam kroku, drapiąc się nieustannie po spuchniętej już łydce, docieram do celu, jeszcze tylko mała wspinaczka po zwisającej linie i już znajduję się w domku na ogromnym orzechu. Sięgam po zaśniedziałą metalową puszkę, w środku zbiór muszki i kamyków, kilka szkiełek przypominających kryształy, kolorowa wstążka i..... cukierki toffi. Odpakowuję jednego i w tej samej chwili zapominam o piekącej nodze. Spoglądam prze dziurę w desce, nad głową zwisają dojrzałe już orzechy włoskie, a w oddali znów stoi uwiązana krowa, jest tutaj od zawsze i patrzy na mnie przeżuwając soczystą trawę. Nagle do mych uszy dobiega okrzyk mamy, "Czas na obiad" 



Składniki na tortownicę o średnicy 21 cm


Czas przygotowania: 30 min + 40 min pieczenie

1 łyżka miękkiego masła
5 jaj
2 łyżki whisky
drobno starta skórka i sok z 1 pomarańczy
90 g brązowego cukru
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki mielonych goździków
20 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
35 g pokruszonej bułki (najlepiej jednodniowej)
175 g orzechów włoskich


Syrop

125 g cukru
150 ml wody
3 goździki
1 laska cynamonu
drobno starta skórka i sok z 1 cytryny


Do podania

grecki jogurt


Przygotowanie:

1. Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni, formę dokładnie smarujemy miękkim masłem
2. Oddzielamy żółtka od białek, w dużej misce ubijamy żółtka z whisky, sokiem i skórką z pomarańczy na gładką masę o kremowym kolorze
3. W osobnej misce ubijamy na sztywno pianę z białek
4. Pokruszoną bułkę, cynamon, goździki, cukier, mąkę, proszek do pieczenia oraz 150 g orzechów włoskich miksujemy w malakserze do uzyskania kruszonki
5. Łączymy masę żółtkową z kruszonką, następnie ostrożnie mieszamy z ubita na sztywno piana z białek
6. Ciasto przekładamy do natłuszczonej formy i wstawiamy do piekarnika na ok 40 minut, po tym czasie sprawdzamy ciasto patyczkiem, musi być zupełnie suchy 
7. Syrop - w czasie kiedy ciasto się piecze, przygotowujemy syrop, wszystkie składniki syropu podgrzewamy w rondelku, doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ognień i gotujemy ok 5 minut, po tym czasie przecedzamy syrop przez gęste sito i odstawiamy
8. Kiedy ciasto się upiekło, nakłuwamy je patyczkiem na całej powierzchni i jeszcze ciepłe polewamy syropem, wykorzystujemy cały syrop, wierzch ciasta posypujemy pozostałymi pokruszonymi orzechami, podajemy na zimno z gałką gęstego, greckiego jogurtu 

Mocno orzechowe, bardzo wilgotne ciasto smakuje doskonale nawet prze kilka dni! 



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Ekspresowe bułki

Uszczęśliwianie rodziny jedzeniem z samego rana? Mając na to czas to wielka satysfakcja, ale nawet nie dysponując duża dawką leniwego poranka można zaskoczyć domowników chrupiącą bułką na śniadanie, wystarczy dobrze zorganizować się przed pójściem spać, a rano wymknąć się chwilę wcześniej z łóżka, by potem wskoczyć do niego jeszcze na ok 40 minut, później to już trzeba nastawić piekarnik, uruchomić ekspres do kawy i rozprawić się z poranną prasą. Oczywiście zdaję sobie sprawę, że takie poranki możemy zafundować sobie właściwie tylko w weekend, warto więc je celebrować i dobrze przygotować śniadanie. Jest jedno "ale", zabawa w domowe wypieki bardzo uzależnia, co więcej może się okazać, że Wasza rodzina nie będzie już chciała wziąć do ust innego pieczywa poza Waszym własnym wypiekiem, i tutaj mamy problem ;) Miłego wypiekania, bułeczki są pyszne. 

Schab faszerowany białą kiełbasą

Macie takie oto doświadczenia: kupiliście właśnie wędlinę, schowaliście do lodówki, a już następnego dnia nie wiadomo skąd na talerzyku pojawiła się woda, a plasterki wędliny stały się śliskie....jeśli macie dość nudnych i jednakowych w smaku wędlin, o niewiadomym składzie i dziwnej konsystencji, to zachęcam Was do przygotowania wędlin w domowych warunkach. Macie wtedy pełną kontrole nad jakością mięsa oraz ilością dodanych przypraw, takie wędliny długo zachowują świeżość, a smak jest bardzo swojski. Poniższa propozycja doskonale odnajdzie się w towarzystwie jajek z sosem tatarskim na wielkanocnym stole.

Bigos staropolski

"...W kociołkach bigos grzano; w słowach wydać trudno bigosu smak przedziwny, kolor i woń cudną..." *   nie tylko u Mickiewicza bigos staropolski zasłużył sobie na pochwały. W literaturze wspominają go również Tadeusz Boy-Żeleński i Wincenty Pol. Mimo iż istnieje wiele sposobów przyrządzania tej potrawy to w zasadzie wszystkie opierają się na tych samych składnikach, różni je jedynie kolejność ich dodawania i dodatki. Co zatem dodajemy do bigosy, żeby jego smak był miażdżący? Jak przygotować bigos idealny? Jest kilka tajemnic, podpytajcie starszych w rodzinie. Ja znawczynią tej potrawy nie jestem, ale studiując kilkanaście przepisów, czytając kilka dobrych książek, wyprodukowałam pewnej nocy w swojej kuchni całkiem dobry bigos, z którego recepturą zamierzam się z Wami podzielić. Zasada pierwsza mówi, że z dobrego bigosu, po nałożeniu na talerz nie powinna wypływać woda, a jednocześnie bigosu staropolskiego nie przygotowuje się z zasmażką.    Potrawa po przyrządzeniu powi