Przejdź do głównej zawartości

Ciasto razowe z brzoskwiniami


sklep Laptopy HP sony asus samsung

Powrót z wakacji rozpalił we mnie dziką wręcz rządzę zjedzenia domowego ciasta. Zbiegam więc wcześnie rano po zimnych stopniach, bosymi stopami wyczuwam rozsypany gdzieniegdzie piach. Docieramy do kuchni i już wiem, że  utopię w cieście duże, rumiane brzoskwinie, spozierające na mnie zza słoika z musli. Otwieram spiżarkę, zapalam światło rozglądam się nerwowo za szklanym pojemnikiem z mąka, zmalawszy go okazuje się ze biały pył osiadł jedynie z ścianach naczynia, mąki brak, chwytam więc za słój mąki razowej, w głowie już układa się plan działania. Po dłuższej chwili dom wypełnia cudowny zapach pełnoziarnistego wypieku i owoców....

Składniki na formę o śr. 21 cm

Czas przygotowania: 20 min + 60 min pieczenie

3 szklanki mąki pszennej razowej
3/4 szklanki brązowego cukru
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
4 jaja
laska wanilii
1/3 łyżeczki soli
1 szklanka oleju roślinnego
1/2 szklanki kwaśnej śmietany
1/2 szklanki płynnego miodu + łyżki
4 duże brzoskwinie*
1 łyżka miodu
4 łyżki likieru brzoskwiniowego*
*poza sezonem można użyć owoców z puszki
*można zastąpić sokiem brzoskwiniowym lub syropem z puszki, jeśli używamy brzoskwiń z puszki 

Przygotowanie:

1. W dzbanku mieszamy jaja, śmietanę, 1/2 szklanki miodu oraz olej, laskę wanilii przekrawamy na pół i nożem zeskrobujemy ziarenka, dodajemy je do mokrych składników, nie wyrzucamy strąków wanilii. W osobnej misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą, dodajemy cukier
2. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, okrągłą formę o średnicy 21 cm, smarujemy masłem
3. Mokre składniki mieszamy z suchymi, nie mieszamy zbyt długo, jedynie do połączenia się składników
4. Brzoskwinie dzielimy na 8 cząstek, do rondla dodajemy łyżkę masła, kiedy się rozpuści, wrzucamy brzoskwinie, dodajemy 2 łyżki miodu i likier brzoskwiniowy, do owoców dokładamy również pozostałe strąki wanilii
5. Całość mieszamy delikatnie żeby nie uszkodzić brzoskwiń, przez ok 10 minut
6. Na dno tortownicy układamy cząstki brzoskwiń, bez syropu i wylewamy ciasto, wstawiamy do piekarnika na ok 60 minut, do tak zwanego suchego patyczka
7. Po wyjęciu ciasta z piekarnika, studzimy, a następnie ostrożnie odwracamy na talerz do góry dnem, delikatnie zdejmujemy dno foremki, możemy pomóc sobie nożem. 

Dla łasuchów można posypać cukrem pudrem, doskonale smakuje z zimnym mlekiem!






Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Energetyczne kulki mocy

Masło orzechowe to jeden z podstawowych produktów znajdujących się w spiżarni każdego sportowca, choć ma sporo kalorii może być doskonałym składnikiem diety, trzeba przestrzegać tylko kilku zasad. Ze względu na kaloryczność właśnie masło orzechowe spożywać raczej w pierwszej połowie doby, doskonale sprawdzi się proteinowy omlet z płatków owsianych, jajek i banana, najważniejszy jest jednak skład masła orzechowego. Najlepszym rozwiązaniem będzie oczywiście to domowej roboty, można się wtedy pokusić nie tylko o wersję arachidową, ale znacznie lepsze będzie masło orzechowe z nerkowców czy migdałów, w tym przypadku konieczny jest blender o nieprzeciętnej mocy. Jeśli jednak zdecydujemy się na wersję kupną to należy zwrócić uwagę żeby masło było 100% , bez dodatku cukru, soli oraz tłuszczy utwardzanych, zwłaszcza oleju palmowego. Masło orzechowe jest cennym źródłem białka, dlatego stanowi podstawę wegan,wegetarian i sportowców, zawiera również cenne tłuszcze nienasycone, za sprawą tryptofa…

Ciastka owsiane - najlepsze!

Te ciastka mają w sobie wszystko to czego nieustannie szukacie w nieudolnych wersjach ciastek owsianych sprzedawanych w sieciówkach, i nie znajdziecie dopóki sami nie spróbujecie zrobić właśnie tych ciasteczek. Są lekko ciągnące, nie za płaskie ani nie za grube, nie za słodkie, mogą być bardzo duże lub takie na jeden raz, nadziane masą pyszności, jak orzechy, gorzka czekolada, czy nawet suszona żurawina, a co najważniejsze, są super proste i super smaczne. Dzięki zawartości mąki kukurydzianej ciasta nie trzeba chłodzić, a dodatek kawałków czekolady sprawi, że unikniemy przykrego rozczarowania, wyjmując z pieca blachę z zupełnie płaskimi ciastkami. Teraz już zawsze będą miały odpowiednią grubość.

Tajska zupa Tom Yum

Zupa Tom Yum to tajski klasyk. Pikantne i kwaśne smaki mieszają się w tej zupie ze świeżymi ziołami, przyprawami oraz krewetkami i kurczakiem, co daje jej niespotykany i niezapomniany smak,a jednocześnie zapewnia sycący posiłek. Najlepiej jeść ją gorącą – temperatura wydobywa bowiem z Tom Yum ostrość i głębię smaku. Jest pysznie, lekko i banalnie prosto. Przygotowanie zupy ostro-kwaśnej zajmuje około 25 minut a, wszystkie przyprawy bez większych problemów można już dziś kupić w większości marketów, nie tylko w stacjonarnych lub internetowych sklepach z azjatyckim produktami.