Przejdź do głównej zawartości

Ciasto razowe z brzoskwiniami


sklep Laptopy HP sony asus samsung

Powrót z wakacji rozpalił we mnie dziką wręcz rządzę zjedzenia domowego ciasta. Zbiegam więc wcześnie rano po zimnych stopniach, bosymi stopami wyczuwam rozsypany gdzieniegdzie piach. Docieramy do kuchni i już wiem, że  utopię w cieście duże, rumiane brzoskwinie, spozierające na mnie zza słoika z musli. Otwieram spiżarkę, zapalam światło rozglądam się nerwowo za szklanym pojemnikiem z mąka, zmalawszy go okazuje się ze biały pył osiadł jedynie z ścianach naczynia, mąki brak, chwytam więc za słój mąki razowej, w głowie już układa się plan działania. Po dłuższej chwili dom wypełnia cudowny zapach pełnoziarnistego wypieku i owoców....

Składniki na formę o śr. 21 cm

Czas przygotowania: 20 min + 60 min pieczenie

3 szklanki mąki pszennej razowej
3/4 szklanki brązowego cukru
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
4 jaja
laska wanilii
1/3 łyżeczki soli
1 szklanka oleju roślinnego
1/2 szklanki kwaśnej śmietany
1/2 szklanki płynnego miodu + łyżki
4 duże brzoskwinie*
1 łyżka miodu
4 łyżki likieru brzoskwiniowego*
*poza sezonem można użyć owoców z puszki
*można zastąpić sokiem brzoskwiniowym lub syropem z puszki, jeśli używamy brzoskwiń z puszki 

Przygotowanie:

1. W dzbanku mieszamy jaja, śmietanę, 1/2 szklanki miodu oraz olej, laskę wanilii przekrawamy na pół i nożem zeskrobujemy ziarenka, dodajemy je do mokrych składników, nie wyrzucamy strąków wanilii. W osobnej misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą, dodajemy cukier
2. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, okrągłą formę o średnicy 21 cm, smarujemy masłem
3. Mokre składniki mieszamy z suchymi, nie mieszamy zbyt długo, jedynie do połączenia się składników
4. Brzoskwinie dzielimy na 8 cząstek, do rondla dodajemy łyżkę masła, kiedy się rozpuści, wrzucamy brzoskwinie, dodajemy 2 łyżki miodu i likier brzoskwiniowy, do owoców dokładamy również pozostałe strąki wanilii
5. Całość mieszamy delikatnie żeby nie uszkodzić brzoskwiń, przez ok 10 minut
6. Na dno tortownicy układamy cząstki brzoskwiń, bez syropu i wylewamy ciasto, wstawiamy do piekarnika na ok 60 minut, do tak zwanego suchego patyczka
7. Po wyjęciu ciasta z piekarnika, studzimy, a następnie ostrożnie odwracamy na talerz do góry dnem, delikatnie zdejmujemy dno foremki, możemy pomóc sobie nożem. 

Dla łasuchów można posypać cukrem pudrem, doskonale smakuje z zimnym mlekiem!






Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Ekspresowe bułki

Uszczęśliwianie rodziny jedzeniem z samego rana? Mając na to czas to wielka satysfakcja, ale nawet nie dysponując duża dawką leniwego poranka można zaskoczyć domowników chrupiącą bułką na śniadanie, wystarczy dobrze zorganizować się przed pójściem spać, a rano wymknąć się chwilę wcześniej z łóżka, by potem wskoczyć do niego jeszcze na ok 40 minut, później to już trzeba nastawić piekarnik, uruchomić ekspres do kawy i rozprawić się z poranną prasą. Oczywiście zdaję sobie sprawę, że takie poranki możemy zafundować sobie właściwie tylko w weekend, warto więc je celebrować i dobrze przygotować śniadanie. Jest jedno "ale", zabawa w domowe wypieki bardzo uzależnia, co więcej może się okazać, że Wasza rodzina nie będzie już chciała wziąć do ust innego pieczywa poza Waszym własnym wypiekiem, i tutaj mamy problem ;) Miłego wypiekania, bułeczki są pyszne. 

Bigos staropolski

"...W kociołkach bigos grzano; w słowach wydać trudno bigosu smak przedziwny, kolor i woń cudną..." *   nie tylko u Mickiewicza bigos staropolski zasłużył sobie na pochwały. W literaturze wspominają go również Tadeusz Boy-Żeleński i Wincenty Pol. Mimo iż istnieje wiele sposobów przyrządzania tej potrawy to w zasadzie wszystkie opierają się na tych samych składnikach, różni je jedynie kolejność ich dodawania i dodatki. Co zatem dodajemy do bigosy, żeby jego smak był miażdżący? Jak przygotować bigos idealny? Jest kilka tajemnic, podpytajcie starszych w rodzinie. Ja znawczynią tej potrawy nie jestem, ale studiując kilkanaście przepisów, czytając kilka dobrych książek, wyprodukowałam pewnej nocy w swojej kuchni całkiem dobry bigos, z którego recepturą zamierzam się z Wami podzielić. Zasada pierwsza mówi, że z dobrego bigosu, po nałożeniu na talerz nie powinna wypływać woda, a jednocześnie bigosu staropolskiego nie przygotowuje się z zasmażką.    Potrawa po przyrządzeniu powi

Schab faszerowany białą kiełbasą

Macie takie oto doświadczenia: kupiliście właśnie wędlinę, schowaliście do lodówki, a już następnego dnia nie wiadomo skąd na talerzyku pojawiła się woda, a plasterki wędliny stały się śliskie....jeśli macie dość nudnych i jednakowych w smaku wędlin, o niewiadomym składzie i dziwnej konsystencji, to zachęcam Was do przygotowania wędlin w domowych warunkach. Macie wtedy pełną kontrole nad jakością mięsa oraz ilością dodanych przypraw, takie wędliny długo zachowują świeżość, a smak jest bardzo swojski. Poniższa propozycja doskonale odnajdzie się w towarzystwie jajek z sosem tatarskim na wielkanocnym stole.