Przejdź do głównej zawartości

Ciasto owsiane ze śliwkami


sklep Laptopy HP sony asus samsung


Znów zaglądam do mojej dziecięcej krainy...późne lato...ciepłe popołudnie...słońce zaczyna przybierać pomarańczową barwę. Idę ogródkową alejką, słychać bzyczenie pszczół nad zgniłymi owocami leżącymi na kamiennych płytkach chodnikowych. Docieram do celu, nie mając jednak klucza, postanawiam przeskoczyć płot, rozdzierając tym samym żółtą "lambadówę" o wystający kawałek drutu. Stara śliwka przygina swoje gałęzie do ziemi od nadmiaru owoców, w powietrzu unosi się zapach tych fermentujących już na ziemi, myśl o ciepłym jeszcze cieście ze śliwkami popycha mnie w kierunku altanki gdzie znajduję koszyk i drabinę. Po kilku szybkich ruchach siedzę już na sporej grubości konarze i rozglądam się za dorodnymi okazami. Zbiór przedłuża się gdyż co druga śliwka ląduje w moich ustach, nagle do mych uszy dociera szum wody...chwila konsternacji....i zanim zdołałam się zorientować silny strumień lodowatej wody uderza mnie w plecy..."co do diabła?!" wydając z siebie głośny krzyk upuszczam na ziemię koszyk, z i tak niezbyt pokaźnym zbiorem, to syn sąsiada i jego swoiste poczucie humoru. Dobrze, że moje wyprawy do kuchennych czeluści nie bywają tak bezowocne...:) 











































Składniki na blachę o wymiarach 21/21/7 cm 
Czas przygotowania: 20 min + 1 h schładzanie + 1 h pieczenie

Ciasto

60 g mąki pszennej razowej
40 g mąki pszennej
40 g płatków owsianych górskich
40 g brązowego cukru
100 g bardzo zimnego masła
szczypta soli
1 żółtko
1 łyżka kwaśnej śmietany
1 łyżeczka miodu


Nadzienie

100 g płatków owsianych
300 ml mleka
150 ml śmietany 36%
50 g cukru
ok 14 szt dojrzałych świeżych śliwek



Kruszonka

25 g mąki pszennej
25 g mąki pszennej razowej
25 g brązowego cukru
40 g płatków owsianych
50 g zimnego masła
szczypta soli
1 łyżeczka miodu



Przygotowanie

1. Ciasto - blachę o wymiarach 21/21 wykładamy papierem do pieczenia, obydwie mąki, cukier, sól, płatki owsiane i pokrojone w kosteczkę zimne masło, siekamy na stolnicy nożem aż do powstania drobnych okruchów, następnie dodajemy żółtko, śmietanę i miód, bardzo szybko zagniatamy rękami kulę z ciasta, wykładamy ciastem dno przygotowanej blachy i wstawiamy do zamrażalnika na 1 godzinę
2. Nadzienie - płatki owsiane i cukier wsypujemy do blendera, miksujemy celem rozdrobnienia płatków, przesypujemy do miseczki, zalewamy mlekiem i śmietaną, odstawiamy na ok 1 godzinę
3. Kruszonka - wszystkie składniki kruszonki wsypujemy do miski i rozcierając placami tworzymy małe okruchy, wsypujemy do worka i wkładamy do zamrażalnika do czasu jej wykorzystania
4. Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni, wkładamy blachę z ciastem i podpiekamy spód na złoty kolor przez ok 25 minut, ostudzić przed dalszym etapem
5. Zalane mlekiem płatki przelewamy do rondelka i stawiamy na gaz, wciąż mieszając zagotowujemy żeby masa zgęstniałą, odstawiamy do ostudzenia, śliwki przekrawamy na pół, wyjmujemy pestkę
6. Na wystudzony spód ciasta wykładamy przestudzona masę owsiankową, układamy połówki śliwek, przecięciem do góry, całość posypujemy kruszonką i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na ok 35 minut, schładzamy zupełnie przed krojeniem 

Doskonałą alternatywa dla tradycyjnej owsianki na śniadanie, a może genialny deser do kawy?





Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Energetyczne kulki mocy

Masło orzechowe to jeden z podstawowych produktów znajdujących się w spiżarni każdego sportowca, choć ma sporo kalorii może być doskonałym składnikiem diety, trzeba przestrzegać tylko kilku zasad. Ze względu na kaloryczność właśnie masło orzechowe spożywać raczej w pierwszej połowie doby, doskonale sprawdzi się proteinowy omlet z płatków owsianych, jajek i banana, najważniejszy jest jednak skład masła orzechowego. Najlepszym rozwiązaniem będzie oczywiście to domowej roboty, można się wtedy pokusić nie tylko o wersję arachidową, ale znacznie lepsze będzie masło orzechowe z nerkowców czy migdałów, w tym przypadku konieczny jest blender o nieprzeciętnej mocy. Jeśli jednak zdecydujemy się na wersję kupną to należy zwrócić uwagę żeby masło było 100% , bez dodatku cukru, soli oraz tłuszczy utwardzanych, zwłaszcza oleju palmowego. Masło orzechowe jest cennym źródłem białka, dlatego stanowi podstawę wegan,wegetarian i sportowców, zawiera również cenne tłuszcze nienasycone, za sprawą tryptofa…

Ciastka owsiane - najlepsze!

Te ciastka mają w sobie wszystko to czego nieustannie szukacie w nieudolnych wersjach ciastek owsianych sprzedawanych w sieciówkach, i nie znajdziecie dopóki sami nie spróbujecie zrobić właśnie tych ciasteczek. Są lekko ciągnące, nie za płaskie ani nie za grube, nie za słodkie, mogą być bardzo duże lub takie na jeden raz, nadziane masą pyszności, jak orzechy, gorzka czekolada, czy nawet suszona żurawina, a co najważniejsze, są super proste i super smaczne. Dzięki zawartości mąki kukurydzianej ciasta nie trzeba chłodzić, a dodatek kawałków czekolady sprawi, że unikniemy przykrego rozczarowania, wyjmując z pieca blachę z zupełnie płaskimi ciastkami. Teraz już zawsze będą miały odpowiednią grubość.

Barszcz wigilijny z uszkami wg Magdy Gessler

"W potocznej polszczyźnie purpurę kojarzy się z czerwienią i choć zakres barw purpury jest szeroki, bo sięga do głębokiej czerwieni do śliwkowego fioletu, to znakomita większość jej odmian daleko odbiega od czystej czerwieni. Jakże blisko miłości do pożądania. Starożytni Tyryjczycy uzyskiwali purpurę z mięczaków żyjących w wodach Morza Śródziemnego. Ta antyczna purpura, będąca jednym z najstarszych barwników, stanowiła symbol władzy nie tylko dlatego, że była obłędnie droga. Purpura wzbudzała od zawsze pożądanie." - "Kocham gotować" Magda Gessler