Przejdź do głównej zawartości

Ciasto owsiane ze śliwkami


sklep Laptopy HP sony asus samsung


Znów zaglądam do mojej dziecięcej krainy...późne lato...ciepłe popołudnie...słońce zaczyna przybierać pomarańczową barwę. Idę ogródkową alejką, słychać bzyczenie pszczół nad zgniłymi owocami leżącymi na kamiennych płytkach chodnikowych. Docieram do celu, nie mając jednak klucza, postanawiam przeskoczyć płot, rozdzierając tym samym żółtą "lambadówę" o wystający kawałek drutu. Stara śliwka przygina swoje gałęzie do ziemi od nadmiaru owoców, w powietrzu unosi się zapach tych fermentujących już na ziemi, myśl o ciepłym jeszcze cieście ze śliwkami popycha mnie w kierunku altanki gdzie znajduję koszyk i drabinę. Po kilku szybkich ruchach siedzę już na sporej grubości konarze i rozglądam się za dorodnymi okazami. Zbiór przedłuża się gdyż co druga śliwka ląduje w moich ustach, nagle do mych uszy dociera szum wody...chwila konsternacji....i zanim zdołałam się zorientować silny strumień lodowatej wody uderza mnie w plecy..."co do diabła?!" wydając z siebie głośny krzyk upuszczam na ziemię koszyk, z i tak niezbyt pokaźnym zbiorem, to syn sąsiada i jego swoiste poczucie humoru. Dobrze, że moje wyprawy do kuchennych czeluści nie bywają tak bezowocne...:) 











































Składniki na blachę o wymiarach 21/21/7 cm 
Czas przygotowania: 20 min + 1 h schładzanie + 1 h pieczenie

Ciasto

60 g mąki pszennej razowej
40 g mąki pszennej
40 g płatków owsianych górskich
40 g brązowego cukru
100 g bardzo zimnego masła
szczypta soli
1 żółtko
1 łyżka kwaśnej śmietany
1 łyżeczka miodu


Nadzienie

100 g płatków owsianych
300 ml mleka
150 ml śmietany 36%
50 g cukru
ok 14 szt dojrzałych świeżych śliwek



Kruszonka

25 g mąki pszennej
25 g mąki pszennej razowej
25 g brązowego cukru
40 g płatków owsianych
50 g zimnego masła
szczypta soli
1 łyżeczka miodu



Przygotowanie

1. Ciasto - blachę o wymiarach 21/21 wykładamy papierem do pieczenia, obydwie mąki, cukier, sól, płatki owsiane i pokrojone w kosteczkę zimne masło, siekamy na stolnicy nożem aż do powstania drobnych okruchów, następnie dodajemy żółtko, śmietanę i miód, bardzo szybko zagniatamy rękami kulę z ciasta, wykładamy ciastem dno przygotowanej blachy i wstawiamy do zamrażalnika na 1 godzinę
2. Nadzienie - płatki owsiane i cukier wsypujemy do blendera, miksujemy celem rozdrobnienia płatków, przesypujemy do miseczki, zalewamy mlekiem i śmietaną, odstawiamy na ok 1 godzinę
3. Kruszonka - wszystkie składniki kruszonki wsypujemy do miski i rozcierając placami tworzymy małe okruchy, wsypujemy do worka i wkładamy do zamrażalnika do czasu jej wykorzystania
4. Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni, wkładamy blachę z ciastem i podpiekamy spód na złoty kolor przez ok 25 minut, ostudzić przed dalszym etapem
5. Zalane mlekiem płatki przelewamy do rondelka i stawiamy na gaz, wciąż mieszając zagotowujemy żeby masa zgęstniałą, odstawiamy do ostudzenia, śliwki przekrawamy na pół, wyjmujemy pestkę
6. Na wystudzony spód ciasta wykładamy przestudzona masę owsiankową, układamy połówki śliwek, przecięciem do góry, całość posypujemy kruszonką i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na ok 35 minut, schładzamy zupełnie przed krojeniem 

Doskonałą alternatywa dla tradycyjnej owsianki na śniadanie, a może genialny deser do kawy?





Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Ekspresowe bułki

Uszczęśliwianie rodziny jedzeniem z samego rana? Mając na to czas to wielka satysfakcja, ale nawet nie dysponując duża dawką leniwego poranka można zaskoczyć domowników chrupiącą bułką na śniadanie, wystarczy dobrze zorganizować się przed pójściem spać, a rano wymknąć się chwilę wcześniej z łóżka, by potem wskoczyć do niego jeszcze na ok 40 minut, później to już trzeba nastawić piekarnik, uruchomić ekspres do kawy i rozprawić się z poranną prasą. Oczywiście zdaję sobie sprawę, że takie poranki możemy zafundować sobie właściwie tylko w weekend, warto więc je celebrować i dobrze przygotować śniadanie. Jest jedno "ale", zabawa w domowe wypieki bardzo uzależnia, co więcej może się okazać, że Wasza rodzina nie będzie już chciała wziąć do ust innego pieczywa poza Waszym własnym wypiekiem, i tutaj mamy problem ;) Miłego wypiekania, bułeczki są pyszne. 

Bigos staropolski

"...W kociołkach bigos grzano; w słowach wydać trudno bigosu smak przedziwny, kolor i woń cudną..." *   nie tylko u Mickiewicza bigos staropolski zasłużył sobie na pochwały. W literaturze wspominają go również Tadeusz Boy-Żeleński i Wincenty Pol. Mimo iż istnieje wiele sposobów przyrządzania tej potrawy to w zasadzie wszystkie opierają się na tych samych składnikach, różni je jedynie kolejność ich dodawania i dodatki. Co zatem dodajemy do bigosy, żeby jego smak był miażdżący? Jak przygotować bigos idealny? Jest kilka tajemnic, podpytajcie starszych w rodzinie. Ja znawczynią tej potrawy nie jestem, ale studiując kilkanaście przepisów, czytając kilka dobrych książek, wyprodukowałam pewnej nocy w swojej kuchni całkiem dobry bigos, z którego recepturą zamierzam się z Wami podzielić. Zasada pierwsza mówi, że z dobrego bigosu, po nałożeniu na talerz nie powinna wypływać woda, a jednocześnie bigosu staropolskiego nie przygotowuje się z zasmażką.    Potrawa po przyrządzeniu powi

Schab faszerowany białą kiełbasą

Macie takie oto doświadczenia: kupiliście właśnie wędlinę, schowaliście do lodówki, a już następnego dnia nie wiadomo skąd na talerzyku pojawiła się woda, a plasterki wędliny stały się śliskie....jeśli macie dość nudnych i jednakowych w smaku wędlin, o niewiadomym składzie i dziwnej konsystencji, to zachęcam Was do przygotowania wędlin w domowych warunkach. Macie wtedy pełną kontrole nad jakością mięsa oraz ilością dodanych przypraw, takie wędliny długo zachowują świeżość, a smak jest bardzo swojski. Poniższa propozycja doskonale odnajdzie się w towarzystwie jajek z sosem tatarskim na wielkanocnym stole.