Przejdź do głównej zawartości

Tort malinowo-czekoladowy


sklep Laptopy HP sony asus samsung

Żyj tak, aby każdy kolejny dzień był niesamowity i wyjątkowy.
Wypełniaj każdą chwilę tak, aby potem wspominać ja z radością.
Czerp energię ze słońca, kapiącego deszczu i uśmiechu innych.
Szukaj w sobie siły, entuzjazmu i namiętności. 
Żyj najpiękniej jak umiesz. Po swojemu. Spełniaj się.
Tort urodzinowy dla mojego męża - afrodyzjak w kolorze miłości! 


























Składniki na tortownicę o śr. 20 cm

Czas przygotowania 1 h + 1 h pieczenie


Ciasto

4 jaja
200 ml mleka
170 ml oleju roślinnego
1 i 1/2 szklanki brązowego cukru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
200 g mąki pszennej
80 g kakao
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
*wszystkie składniki powinny mieć temp. pokojową

Frużelina malinowa

500 g malin, mogą być mrożone
3 łyżeczki żelatyny
3/4 szklanki cukru
1 łyżeczka soku z cytryny
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
*proponuję przygotować ją dzień wcześniej, wymaga kilku godzin w lodówce

Krem malinowy

500 g serka mascarpone
frużelina malinowa

Polewa malinowa

120 g dżemu malinowego
1 łyżeczka żelatyny

Do dekoracji

200 g świeżych malin

Przygotowanie:

1. Ciasto - piekarnik nagrzewamy do 170 stopni, dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, w misce mieszamy przesianą mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sodę, w osobnym naczyniu mieszamy jaja, mleko, olej, cukier i ekstrakt waniliowy, łączymy składniki suche z mokrymi za pomocą rózgi kuchennej, jedynie do połączenia się, ciasto wylewamy do formy i pieczemy 60 min
2. Frużelina - maliny przebieramy i myjemy, wkładamy do rondelka, zasypujemy cukrem i dodajemy sok z cytryny, czekamy aż cukier się rozpuści, połowę owoców przecedzamy przez sito, mocno przecieramy owoce za pomocą łyżki, pestki wyrzucamy, a sos dodajemy do pozostałych malin, dolewamy mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w odrobinie zimnej wody, zagotowujemy i zdejmujemy z ognia. Żelatynę rozpuszczamy w 1/4 szklanki gorącej wody, dolewamy do sosu malinowego, mieszamy i schładzamy kilka godzin w lodówce
3. Upieczone ciasto studzimy, a następnie przekrawamy na 3 równej grubości blaty, można to zrobić za pomocą nitki dentystycznej, taki mój mały trik ;)
4. Krem malinowy - do miski miksera dodajemy serek mascarpone i całość przygotowanej wcześniej frużeliny, miksujemy do uzyskania jednolicie różowej barwy
5. Krem dzielimy na 3 części, jedną rozsmarowujemy na pierwszym blacie, przykrywamy drugim krążkiem, smarujemy drugą  częścią, a pozostałym kremem smarujemy jedynie boki tortu
6. Polewa malinowa - 120 g dżemu rozpuszczamy w rondelku, zagotowujemy i odstawiamy, dodajemy żelatynę rozpuszczoną w 2 łyżkach gorącej wody, schładzamy chwilę w lodówce, kiedy zaczyna tężeć smarujemy nią wierzch tortu
7. Tort wstawiamy do lodówki na co najmniej 3 godziny, dekorujemy świeżymi malinami
Przepis pochodzi z mojewypieki.com 

Genialny bo nie za słodki, nie za tłusty, wilgotny nawet bez nasączania!




Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

decorateacake pisze…
genialny pomysł z tą czekolada na boki :D


Zapraszam do mnie!!
Ola Wilczek pisze…
Połączenie malin z czekoladą to jeden z najdoskonalszych wynalazków ludzkości :)
Rak chodzi wspak pisze…
Prosty trik, rozpuszczoną czekoladę wyciskamy przez rękaw cukierniczy na folie, na. koszulkę biurową, tworzymy kółeczka wielkości kciuka, a następnie jedyny ruchem rozcieramy w dół łyżeczką, taką folię wkładamy na płasko do zamrażalnika aż zastygnie, rewelacyjnie dochodzą do folii.
Rak chodzi wspak pisze…
dokładnie ;) podobnie jak truskawek i śmietany ;)

Popularne posty z tego bloga

Ekspresowe bułki

Uszczęśliwianie rodziny jedzeniem z samego rana? Mając na to czas to wielka satysfakcja, ale nawet nie dysponując duża dawką leniwego poranka można zaskoczyć domowników chrupiącą bułką na śniadanie, wystarczy dobrze zorganizować się przed pójściem spać, a rano wymknąć się chwilę wcześniej z łóżka, by potem wskoczyć do niego jeszcze na ok 40 minut, później to już trzeba nastawić piekarnik, uruchomić ekspres do kawy i rozprawić się z poranną prasą. Oczywiście zdaję sobie sprawę, że takie poranki możemy zafundować sobie właściwie tylko w weekend, warto więc je celebrować i dobrze przygotować śniadanie. Jest jedno "ale", zabawa w domowe wypieki bardzo uzależnia, co więcej może się okazać, że Wasza rodzina nie będzie już chciała wziąć do ust innego pieczywa poza Waszym własnym wypiekiem, i tutaj mamy problem ;) Miłego wypiekania, bułeczki są pyszne. 

Bigos staropolski

"...W kociołkach bigos grzano; w słowach wydać trudno bigosu smak przedziwny, kolor i woń cudną..." *   nie tylko u Mickiewicza bigos staropolski zasłużył sobie na pochwały. W literaturze wspominają go również Tadeusz Boy-Żeleński i Wincenty Pol. Mimo iż istnieje wiele sposobów przyrządzania tej potrawy to w zasadzie wszystkie opierają się na tych samych składnikach, różni je jedynie kolejność ich dodawania i dodatki. Co zatem dodajemy do bigosy, żeby jego smak był miażdżący? Jak przygotować bigos idealny? Jest kilka tajemnic, podpytajcie starszych w rodzinie. Ja znawczynią tej potrawy nie jestem, ale studiując kilkanaście przepisów, czytając kilka dobrych książek, wyprodukowałam pewnej nocy w swojej kuchni całkiem dobry bigos, z którego recepturą zamierzam się z Wami podzielić. Zasada pierwsza mówi, że z dobrego bigosu, po nałożeniu na talerz nie powinna wypływać woda, a jednocześnie bigosu staropolskiego nie przygotowuje się z zasmażką.    Potrawa po przyrządzeniu powi

Schab faszerowany białą kiełbasą

Macie takie oto doświadczenia: kupiliście właśnie wędlinę, schowaliście do lodówki, a już następnego dnia nie wiadomo skąd na talerzyku pojawiła się woda, a plasterki wędliny stały się śliskie....jeśli macie dość nudnych i jednakowych w smaku wędlin, o niewiadomym składzie i dziwnej konsystencji, to zachęcam Was do przygotowania wędlin w domowych warunkach. Macie wtedy pełną kontrole nad jakością mięsa oraz ilością dodanych przypraw, takie wędliny długo zachowują świeżość, a smak jest bardzo swojski. Poniższa propozycja doskonale odnajdzie się w towarzystwie jajek z sosem tatarskim na wielkanocnym stole.