Przejdź do głównej zawartości

Tarta z pomidorami i ziołami


sklep Laptopy HP sony asus samsung

To pochodzące z Ameryki Środkowej warzywo, nazwane przez Azteków tomatl, nie cieszyło się początkowo zbyt wielką popularnością, głównie ze względu na trującą substancję znajdującą się w zielonych częściach rośliny oraz jej niedojrzałych owocach. Jednak do rosnącej popularności przyczynił się fakt, iż uważano roślinę za afrodyzjak, świadczą o tym ludowe nazwy potraw tj: niem. Liebesapfel, franc. Pomme d'amour lub ang. love apple. Pomidory to niezwykle wdzięczny materiał do pracy, jedzone na surowo z ziołami i mozzarellą stanowią doskonałą przystawkę, pieczone zyskują intensywniejszy smak i słodycz, można z nich wtedy przyrządzić doskonały sos lub zupę krem (zobacz przepis). Pomidory doskonale pasują do makaronów, uzupełniają pizzę, nadają się również do faszerowania, zwłaszcza te w wersji suszonej, nie ma znaczenia świeże, pieczone czy suszone - pomidory to dla mnie król warzyw. 



Składniki na 6 porcji

Czas przygotowania: 1 h

3-4 pomidory
2 żółtka 
4 gałązki tymianku
250 g mąki
2 pęczki szczypiorku
2 łyżki oliwy
120 g masła 
sól, pieprz

Przygotowanie: 

1. 120 g masła pokroić na kawałki, mąkę, szczyptę soli, masło, żółtka i 3-4 łyżek zimnej wody zamieszczanych dłońmi na gładkie ciasto. Zawierać w folie spożywcza i włożyć do lodówki na 30 min
2. Szczypior myjemy i kroimy w cienkie krążki, na patelni rozgrzewamy 1 łyżek masła, wrzucamy szczypior i duszonych ok 5-8  min aż zmieni kolor, odprawiamy solą i pieprzem, pomidory kroimy w cienkie plastry
3. Ciasto rozwałkowujemy na papierze do pieczenia, ma koło o średnicy 24 cm, przekładamy do formy, na ciasto wykładamy szczypior i pomidory, z gałązek oderwać listki tymianku i posypać nimi tarte, oprószyć solą i pieprzem
4. Pieczemy 15-18 min w temperaturze 200 stopni na dolnej półce piekarnika
5. Podajemy skropione oliwa z oliwek

Chrupiąca tarta na dwa kęsy! 






Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

mopswkuchni pisze…
Wygląda cudnie i do tego ta piknikowa sceneria :) Zapraszam do mojej akcji Warzywa psiankowate 2013 :)

Popularne posty z tego bloga

Ekspresowe bułki

Uszczęśliwianie rodziny jedzeniem z samego rana? Mając na to czas to wielka satysfakcja, ale nawet nie dysponując duża dawką leniwego poranka można zaskoczyć domowników chrupiącą bułką na śniadanie, wystarczy dobrze zorganizować się przed pójściem spać, a rano wymknąć się chwilę wcześniej z łóżka, by potem wskoczyć do niego jeszcze na ok 40 minut, później to już trzeba nastawić piekarnik, uruchomić ekspres do kawy i rozprawić się z poranną prasą. Oczywiście zdaję sobie sprawę, że takie poranki możemy zafundować sobie właściwie tylko w weekend, warto więc je celebrować i dobrze przygotować śniadanie. Jest jedno "ale", zabawa w domowe wypieki bardzo uzależnia, co więcej może się okazać, że Wasza rodzina nie będzie już chciała wziąć do ust innego pieczywa poza Waszym własnym wypiekiem, i tutaj mamy problem ;) Miłego wypiekania, bułeczki są pyszne. 

Schab faszerowany białą kiełbasą

Macie takie oto doświadczenia: kupiliście właśnie wędlinę, schowaliście do lodówki, a już następnego dnia nie wiadomo skąd na talerzyku pojawiła się woda, a plasterki wędliny stały się śliskie....jeśli macie dość nudnych i jednakowych w smaku wędlin, o niewiadomym składzie i dziwnej konsystencji, to zachęcam Was do przygotowania wędlin w domowych warunkach. Macie wtedy pełną kontrole nad jakością mięsa oraz ilością dodanych przypraw, takie wędliny długo zachowują świeżość, a smak jest bardzo swojski. Poniższa propozycja doskonale odnajdzie się w towarzystwie jajek z sosem tatarskim na wielkanocnym stole.

Bigos staropolski

"...W kociołkach bigos grzano; w słowach wydać trudno bigosu smak przedziwny, kolor i woń cudną..." *   nie tylko u Mickiewicza bigos staropolski zasłużył sobie na pochwały. W literaturze wspominają go również Tadeusz Boy-Żeleński i Wincenty Pol. Mimo iż istnieje wiele sposobów przyrządzania tej potrawy to w zasadzie wszystkie opierają się na tych samych składnikach, różni je jedynie kolejność ich dodawania i dodatki. Co zatem dodajemy do bigosy, żeby jego smak był miażdżący? Jak przygotować bigos idealny? Jest kilka tajemnic, podpytajcie starszych w rodzinie. Ja znawczynią tej potrawy nie jestem, ale studiując kilkanaście przepisów, czytając kilka dobrych książek, wyprodukowałam pewnej nocy w swojej kuchni całkiem dobry bigos, z którego recepturą zamierzam się z Wami podzielić. Zasada pierwsza mówi, że z dobrego bigosu, po nałożeniu na talerz nie powinna wypływać woda, a jednocześnie bigosu staropolskiego nie przygotowuje się z zasmażką.    Potrawa po przyrządzeniu powi