Przejdź do głównej zawartości

Tarta z pomidorami i ziołami


sklep Laptopy HP sony asus samsung

To pochodzące z Ameryki Środkowej warzywo, nazwane przez Azteków tomatl, nie cieszyło się początkowo zbyt wielką popularnością, głównie ze względu na trującą substancję znajdującą się w zielonych częściach rośliny oraz jej niedojrzałych owocach. Jednak do rosnącej popularności przyczynił się fakt, iż uważano roślinę za afrodyzjak, świadczą o tym ludowe nazwy potraw tj: niem. Liebesapfel, franc. Pomme d'amour lub ang. love apple. Pomidory to niezwykle wdzięczny materiał do pracy, jedzone na surowo z ziołami i mozzarellą stanowią doskonałą przystawkę, pieczone zyskują intensywniejszy smak i słodycz, można z nich wtedy przyrządzić doskonały sos lub zupę krem (zobacz przepis). Pomidory doskonale pasują do makaronów, uzupełniają pizzę, nadają się również do faszerowania, zwłaszcza te w wersji suszonej, nie ma znaczenia świeże, pieczone czy suszone - pomidory to dla mnie król warzyw. 



Składniki na 6 porcji

Czas przygotowania: 1 h

3-4 pomidory
2 żółtka 
4 gałązki tymianku
250 g mąki
2 pęczki szczypiorku
2 łyżki oliwy
120 g masła 
sól, pieprz

Przygotowanie: 

1. 120 g masła pokroić na kawałki, mąkę, szczyptę soli, masło, żółtka i 3-4 łyżek zimnej wody zamieszczanych dłońmi na gładkie ciasto. Zawierać w folie spożywcza i włożyć do lodówki na 30 min
2. Szczypior myjemy i kroimy w cienkie krążki, na patelni rozgrzewamy 1 łyżek masła, wrzucamy szczypior i duszonych ok 5-8  min aż zmieni kolor, odprawiamy solą i pieprzem, pomidory kroimy w cienkie plastry
3. Ciasto rozwałkowujemy na papierze do pieczenia, ma koło o średnicy 24 cm, przekładamy do formy, na ciasto wykładamy szczypior i pomidory, z gałązek oderwać listki tymianku i posypać nimi tarte, oprószyć solą i pieprzem
4. Pieczemy 15-18 min w temperaturze 200 stopni na dolnej półce piekarnika
5. Podajemy skropione oliwa z oliwek

Chrupiąca tarta na dwa kęsy! 






Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

mopswkuchni pisze…
Wygląda cudnie i do tego ta piknikowa sceneria :) Zapraszam do mojej akcji Warzywa psiankowate 2013 :)

Popularne posty z tego bloga

Energetyczne kulki mocy

Masło orzechowe to jeden z podstawowych produktów znajdujących się w spiżarni każdego sportowca, choć ma sporo kalorii może być doskonałym składnikiem diety, trzeba przestrzegać tylko kilku zasad. Ze względu na kaloryczność właśnie masło orzechowe spożywać raczej w pierwszej połowie doby, doskonale sprawdzi się proteinowy omlet z płatków owsianych, jajek i banana, najważniejszy jest jednak skład masła orzechowego. Najlepszym rozwiązaniem będzie oczywiście to domowej roboty, można się wtedy pokusić nie tylko o wersję arachidową, ale znacznie lepsze będzie masło orzechowe z nerkowców czy migdałów, w tym przypadku konieczny jest blender o nieprzeciętnej mocy. Jeśli jednak zdecydujemy się na wersję kupną to należy zwrócić uwagę żeby masło było 100% , bez dodatku cukru, soli oraz tłuszczy utwardzanych, zwłaszcza oleju palmowego. Masło orzechowe jest cennym źródłem białka, dlatego stanowi podstawę wegan,wegetarian i sportowców, zawiera również cenne tłuszcze nienasycone, za sprawą tryptofa…

Ciastka owsiane - najlepsze!

Te ciastka mają w sobie wszystko to czego nieustannie szukacie w nieudolnych wersjach ciastek owsianych sprzedawanych w sieciówkach, i nie znajdziecie dopóki sami nie spróbujecie zrobić właśnie tych ciasteczek. Są lekko ciągnące, nie za płaskie ani nie za grube, nie za słodkie, mogą być bardzo duże lub takie na jeden raz, nadziane masą pyszności, jak orzechy, gorzka czekolada, czy nawet suszona żurawina, a co najważniejsze, są super proste i super smaczne. Dzięki zawartości mąki kukurydzianej ciasta nie trzeba chłodzić, a dodatek kawałków czekolady sprawi, że unikniemy przykrego rozczarowania, wyjmując z pieca blachę z zupełnie płaskimi ciastkami. Teraz już zawsze będą miały odpowiednią grubość.

Tajska zupa Tom Yum

Zupa Tom Yum to tajski klasyk. Pikantne i kwaśne smaki mieszają się w tej zupie ze świeżymi ziołami, przyprawami oraz krewetkami i kurczakiem, co daje jej niespotykany i niezapomniany smak,a jednocześnie zapewnia sycący posiłek. Najlepiej jeść ją gorącą – temperatura wydobywa bowiem z Tom Yum ostrość i głębię smaku. Jest pysznie, lekko i banalnie prosto. Przygotowanie zupy ostro-kwaśnej zajmuje około 25 minut a, wszystkie przyprawy bez większych problemów można już dziś kupić w większości marketów, nie tylko w stacjonarnych lub internetowych sklepach z azjatyckim produktami.