Przejdź do głównej zawartości

Schab pieczony z dynią


sklep Laptopy HP sony asus samsung

Późne letnie popołudnie, chylące się ku zachodowi słońce napełnia krajobraz pomarańczową barwą. Na podwórzu przy walącym się murze stoi wysłużony drewniany stół, na którym leżą zbiory z okolicznego sadu i pól - żółtawe gruszki, błyszczące jabłka, słodkie ziemniaki, obrane do połowy marchewki i kawałki jaskrawo pomarańczowej dyni. Przy wejściu do domu siedzi dwóch starszych panów, wydaje się ,że rozmawiają ze sobą. Jeden z nich odkrawa małym nożykiem kawałki gruszki i zjada ze smakiem, drugi zaś opiera, nakrytą słomianym kapeluszem, głowę o ścianę budynku, kiedy jego kompan strąca mu go na ziemię oboje wybuchają gromkim śmiechem...


Składniki na 6 porcji

Czas przygotowania: 30 min + 1,5 h pieczenie

kawałek schabu bez kości ok 1,5 kg
150 g boczku
2 ząbki czosnku
kawałek świeżego imbiru ok 4-5 cm
1 duża marchew
6 szalotek
1/2 dyni (najlepiej Hokkaido)
ok 1 szklanka bulionu (warzywny lub mięsny) 
4 łyżki miodu
gałązka rozmarynu
sól, pieprz
oliwa z oliwek
 

Do podania

ziemniaki z wody z koperkiem

Przygotowanie:

1. Schab nacieramy solą i pieprzem, boczek kroimy w kostkę, podsmażamy na łyżce oliwy, kiedy lekko się zrumieni, zdejmujemy z patelni, na tłuszczu ze smażenia boczku podsmażamy schab z każdej strony 
2. Imbir obieramy i kroimy w bardzo cienkie plasterki, marchew obieramy i siekamy na kawałki, szalotki obieramy i przekrawamy na pół, dynie kroimy w duże półksiężyce (jeśli używamy dyni Hokkaido nie musimy jej obierać, w przypadku zwykłej dyni wydrążamy środek i kroimy)
3. Do obsmażonego schabu dodajemy 2 ząbki czosnku, plasterki imbiru, miód, podsmażony boczek, gałązkę rozmarynu, całość podlewamy bulionem, dodajemy pokrojoną marchew, dynię i szalotki, pieczemy pod przykryciem ok 30 minut na średnim ogniu
4. Po 30 minutach wyjmujemy z garnka warzywa i pieczemy mięso jeszcze przez 1 godzinę, jeśli w czasie pieczenia odparuje nam sos można dolać jeszcze bulionu 
5. Na chwilę przed końcem pieczenia do mięsa dodajemy warzywa żeby się ogrzały 
6. Podajemy z ziemniakami z wody i powstałym z pieczenia sosem

Pieczeń wieprzowa z jesienną dynią i sosem miodowo-imbirowym!




Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Ekspresowe bułki

Uszczęśliwianie rodziny jedzeniem z samego rana? Mając na to czas to wielka satysfakcja, ale nawet nie dysponując duża dawką leniwego poranka można zaskoczyć domowników chrupiącą bułką na śniadanie, wystarczy dobrze zorganizować się przed pójściem spać, a rano wymknąć się chwilę wcześniej z łóżka, by potem wskoczyć do niego jeszcze na ok 40 minut, później to już trzeba nastawić piekarnik, uruchomić ekspres do kawy i rozprawić się z poranną prasą. Oczywiście zdaję sobie sprawę, że takie poranki możemy zafundować sobie właściwie tylko w weekend, warto więc je celebrować i dobrze przygotować śniadanie. Jest jedno "ale", zabawa w domowe wypieki bardzo uzależnia, co więcej może się okazać, że Wasza rodzina nie będzie już chciała wziąć do ust innego pieczywa poza Waszym własnym wypiekiem, i tutaj mamy problem ;) Miłego wypiekania, bułeczki są pyszne. 

Bigos staropolski

"...W kociołkach bigos grzano; w słowach wydać trudno bigosu smak przedziwny, kolor i woń cudną..." *   nie tylko u Mickiewicza bigos staropolski zasłużył sobie na pochwały. W literaturze wspominają go również Tadeusz Boy-Żeleński i Wincenty Pol. Mimo iż istnieje wiele sposobów przyrządzania tej potrawy to w zasadzie wszystkie opierają się na tych samych składnikach, różni je jedynie kolejność ich dodawania i dodatki. Co zatem dodajemy do bigosy, żeby jego smak był miażdżący? Jak przygotować bigos idealny? Jest kilka tajemnic, podpytajcie starszych w rodzinie. Ja znawczynią tej potrawy nie jestem, ale studiując kilkanaście przepisów, czytając kilka dobrych książek, wyprodukowałam pewnej nocy w swojej kuchni całkiem dobry bigos, z którego recepturą zamierzam się z Wami podzielić. Zasada pierwsza mówi, że z dobrego bigosu, po nałożeniu na talerz nie powinna wypływać woda, a jednocześnie bigosu staropolskiego nie przygotowuje się z zasmażką.    Potrawa po przyrządzeniu powi

Schab faszerowany białą kiełbasą

Macie takie oto doświadczenia: kupiliście właśnie wędlinę, schowaliście do lodówki, a już następnego dnia nie wiadomo skąd na talerzyku pojawiła się woda, a plasterki wędliny stały się śliskie....jeśli macie dość nudnych i jednakowych w smaku wędlin, o niewiadomym składzie i dziwnej konsystencji, to zachęcam Was do przygotowania wędlin w domowych warunkach. Macie wtedy pełną kontrole nad jakością mięsa oraz ilością dodanych przypraw, takie wędliny długo zachowują świeżość, a smak jest bardzo swojski. Poniższa propozycja doskonale odnajdzie się w towarzystwie jajek z sosem tatarskim na wielkanocnym stole.