Przejdź do głównej zawartości

Schab pieczony z dynią


sklep Laptopy HP sony asus samsung

Późne letnie popołudnie, chylące się ku zachodowi słońce napełnia krajobraz pomarańczową barwą. Na podwórzu przy walącym się murze stoi wysłużony drewniany stół, na którym leżą zbiory z okolicznego sadu i pól - żółtawe gruszki, błyszczące jabłka, słodkie ziemniaki, obrane do połowy marchewki i kawałki jaskrawo pomarańczowej dyni. Przy wejściu do domu siedzi dwóch starszych panów, wydaje się ,że rozmawiają ze sobą. Jeden z nich odkrawa małym nożykiem kawałki gruszki i zjada ze smakiem, drugi zaś opiera, nakrytą słomianym kapeluszem, głowę o ścianę budynku, kiedy jego kompan strąca mu go na ziemię oboje wybuchają gromkim śmiechem...


Składniki na 6 porcji

Czas przygotowania: 30 min + 1,5 h pieczenie

kawałek schabu bez kości ok 1,5 kg
150 g boczku
2 ząbki czosnku
kawałek świeżego imbiru ok 4-5 cm
1 duża marchew
6 szalotek
1/2 dyni (najlepiej Hokkaido)
ok 1 szklanka bulionu (warzywny lub mięsny) 
4 łyżki miodu
gałązka rozmarynu
sól, pieprz
oliwa z oliwek
 

Do podania

ziemniaki z wody z koperkiem

Przygotowanie:

1. Schab nacieramy solą i pieprzem, boczek kroimy w kostkę, podsmażamy na łyżce oliwy, kiedy lekko się zrumieni, zdejmujemy z patelni, na tłuszczu ze smażenia boczku podsmażamy schab z każdej strony 
2. Imbir obieramy i kroimy w bardzo cienkie plasterki, marchew obieramy i siekamy na kawałki, szalotki obieramy i przekrawamy na pół, dynie kroimy w duże półksiężyce (jeśli używamy dyni Hokkaido nie musimy jej obierać, w przypadku zwykłej dyni wydrążamy środek i kroimy)
3. Do obsmażonego schabu dodajemy 2 ząbki czosnku, plasterki imbiru, miód, podsmażony boczek, gałązkę rozmarynu, całość podlewamy bulionem, dodajemy pokrojoną marchew, dynię i szalotki, pieczemy pod przykryciem ok 30 minut na średnim ogniu
4. Po 30 minutach wyjmujemy z garnka warzywa i pieczemy mięso jeszcze przez 1 godzinę, jeśli w czasie pieczenia odparuje nam sos można dolać jeszcze bulionu 
5. Na chwilę przed końcem pieczenia do mięsa dodajemy warzywa żeby się ogrzały 
6. Podajemy z ziemniakami z wody i powstałym z pieczenia sosem

Pieczeń wieprzowa z jesienną dynią i sosem miodowo-imbirowym!




Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Energetyczne kulki mocy

Masło orzechowe to jeden z podstawowych produktów znajdujących się w spiżarni każdego sportowca, choć ma sporo kalorii może być doskonałym składnikiem diety, trzeba przestrzegać tylko kilku zasad. Ze względu na kaloryczność właśnie masło orzechowe spożywać raczej w pierwszej połowie doby, doskonale sprawdzi się proteinowy omlet z płatków owsianych, jajek i banana, najważniejszy jest jednak skład masła orzechowego. Najlepszym rozwiązaniem będzie oczywiście to domowej roboty, można się wtedy pokusić nie tylko o wersję arachidową, ale znacznie lepsze będzie masło orzechowe z nerkowców czy migdałów, w tym przypadku konieczny jest blender o nieprzeciętnej mocy. Jeśli jednak zdecydujemy się na wersję kupną to należy zwrócić uwagę żeby masło było 100% , bez dodatku cukru, soli oraz tłuszczy utwardzanych, zwłaszcza oleju palmowego. Masło orzechowe jest cennym źródłem białka, dlatego stanowi podstawę wegan,wegetarian i sportowców, zawiera również cenne tłuszcze nienasycone, za sprawą tryptofa…

Ciastka owsiane - najlepsze!

Te ciastka mają w sobie wszystko to czego nieustannie szukacie w nieudolnych wersjach ciastek owsianych sprzedawanych w sieciówkach, i nie znajdziecie dopóki sami nie spróbujecie zrobić właśnie tych ciasteczek. Są lekko ciągnące, nie za płaskie ani nie za grube, nie za słodkie, mogą być bardzo duże lub takie na jeden raz, nadziane masą pyszności, jak orzechy, gorzka czekolada, czy nawet suszona żurawina, a co najważniejsze, są super proste i super smaczne. Dzięki zawartości mąki kukurydzianej ciasta nie trzeba chłodzić, a dodatek kawałków czekolady sprawi, że unikniemy przykrego rozczarowania, wyjmując z pieca blachę z zupełnie płaskimi ciastkami. Teraz już zawsze będą miały odpowiednią grubość.

Barszcz wigilijny z uszkami wg Magdy Gessler

"W potocznej polszczyźnie purpurę kojarzy się z czerwienią i choć zakres barw purpury jest szeroki, bo sięga do głębokiej czerwieni do śliwkowego fioletu, to znakomita większość jej odmian daleko odbiega od czystej czerwieni. Jakże blisko miłości do pożądania. Starożytni Tyryjczycy uzyskiwali purpurę z mięczaków żyjących w wodach Morza Śródziemnego. Ta antyczna purpura, będąca jednym z najstarszych barwników, stanowiła symbol władzy nie tylko dlatego, że była obłędnie droga. Purpura wzbudzała od zawsze pożądanie." - "Kocham gotować" Magda Gessler