
Składniki na 8 osób
Czas przygotowania: 25 minut
1 arbuz (ok 1 kg)
1 słoiczek suszonych pomidorów
1 pęczek rzodkiewek
1 pęczek natki pietruszki
6 łyżek octu balsamicznego
1-2 łyżek brązowego cukru
sól, pieprz
Przygotowanie:
1. Arbuza przekrawamy na pół, następnie kroimy w poprzek, odkrawamy skórę i siekamy miąższ w kostkę. Ja kupiłam arbuza z bardzo maleńkimi pestkami i szczerze mówiąc nie usuwałam ich, ale jeśli pestki są sporej wielkości to usuńcie większość.
2. Pomidory odcedzamy z oleju (który zachowujemy) i siekamy je w paski, rzodkiewki siekamy w pół plasterki, wszystkie warzywa mieszamy razem
3. Sos - odmierzamy 4 łyżki oleju z pomidorów, dodajemy ocet balsamiczny, sól, cukier i pieprz, wszystko najlepiej zrobić w pustym słoiczku po pomidorach, zakręcamy słoik i wstrząsamy nim kilka razy, żeby składniki dobrze się połączyły
4. Warzywa polewamy dresingiem i posypujemy posiekana natką pietruszki, podajemy z ciemnym pieczywem lub jako dodatek do mięsa
Zaskakujące wykorzystanie arbuza!


Komentarze