Przejdź do głównej zawartości

Sałatka z arbuza


sklep Laptopy HP sony asus samsung

Polna droga pomiędzy dwoma zaoranymi już polami wysuszona została na popiół przez sierpniowe palące słońce, na skraju jednego z nich drewniane skrzynie, ustawione jedna na drugiej. Z lasu wyłania się traktor, chybocąc się na boki po wyboistej drodze. Podjeżdża bliżej, zatrzymując się wzbija tumany pyłu, odwracam głowę, chcąc ochronić oczy. Z kabiny wyskakuje mężczyzna z niedopalonym papierosem w ustach, poprawia ręką słomiany, dziurawy kapelusz i zaczyna ładować skrzynie na przyczepę. Załadowany traktor rusza w kierunku drogi, nagle przyczepa ostro podskakuje na wybojach, a ze skrzyni wypada jeden sporej wielkości arbuz, który, uderzając o ziemię, rozpada się na pól, ujawniając swój idealnie różowy kolor....

Składniki na 8 osób

Czas przygotowania: 25 minut


1 arbuz (ok 1 kg)
1 słoiczek suszonych pomidorów
1 pęczek rzodkiewek
1 pęczek natki pietruszki
6 łyżek octu balsamicznego
1-2 łyżek brązowego cukru 
sól, pieprz


Przygotowanie:


1. Arbuza przekrawamy na pół, następnie kroimy w poprzek, odkrawamy skórę i siekamy miąższ w kostkę. Ja kupiłam arbuza z bardzo maleńkimi pestkami i szczerze mówiąc nie usuwałam ich, ale jeśli pestki są sporej wielkości to usuńcie większość. 
2. Pomidory odcedzamy z oleju (który zachowujemy) i siekamy je w paski, rzodkiewki siekamy w pół plasterki, wszystkie warzywa mieszamy razem
3. Sos - odmierzamy 4 łyżki oleju z pomidorów, dodajemy ocet balsamiczny, sól, cukier i pieprz, wszystko najlepiej zrobić w pustym słoiczku po pomidorach, zakręcamy słoik i wstrząsamy nim kilka razy, żeby składniki dobrze się połączyły 
4. Warzywa polewamy dresingiem i posypujemy posiekana natką pietruszki, podajemy z ciemnym pieczywem lub jako dodatek do mięsa


Zaskakujące wykorzystanie arbuza!







Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Ekspresowe bułki

Uszczęśliwianie rodziny jedzeniem z samego rana? Mając na to czas to wielka satysfakcja, ale nawet nie dysponując duża dawką leniwego poranka można zaskoczyć domowników chrupiącą bułką na śniadanie, wystarczy dobrze zorganizować się przed pójściem spać, a rano wymknąć się chwilę wcześniej z łóżka, by potem wskoczyć do niego jeszcze na ok 40 minut, później to już trzeba nastawić piekarnik, uruchomić ekspres do kawy i rozprawić się z poranną prasą. Oczywiście zdaję sobie sprawę, że takie poranki możemy zafundować sobie właściwie tylko w weekend, warto więc je celebrować i dobrze przygotować śniadanie. Jest jedno "ale", zabawa w domowe wypieki bardzo uzależnia, co więcej może się okazać, że Wasza rodzina nie będzie już chciała wziąć do ust innego pieczywa poza Waszym własnym wypiekiem, i tutaj mamy problem ;) Miłego wypiekania, bułeczki są pyszne. 

Bigos staropolski

"...W kociołkach bigos grzano; w słowach wydać trudno bigosu smak przedziwny, kolor i woń cudną..." *   nie tylko u Mickiewicza bigos staropolski zasłużył sobie na pochwały. W literaturze wspominają go również Tadeusz Boy-Żeleński i Wincenty Pol. Mimo iż istnieje wiele sposobów przyrządzania tej potrawy to w zasadzie wszystkie opierają się na tych samych składnikach, różni je jedynie kolejność ich dodawania i dodatki. Co zatem dodajemy do bigosy, żeby jego smak był miażdżący? Jak przygotować bigos idealny? Jest kilka tajemnic, podpytajcie starszych w rodzinie. Ja znawczynią tej potrawy nie jestem, ale studiując kilkanaście przepisów, czytając kilka dobrych książek, wyprodukowałam pewnej nocy w swojej kuchni całkiem dobry bigos, z którego recepturą zamierzam się z Wami podzielić. Zasada pierwsza mówi, że z dobrego bigosu, po nałożeniu na talerz nie powinna wypływać woda, a jednocześnie bigosu staropolskiego nie przygotowuje się z zasmażką.    Potrawa po przyrządzeniu powi

Schab faszerowany białą kiełbasą

Macie takie oto doświadczenia: kupiliście właśnie wędlinę, schowaliście do lodówki, a już następnego dnia nie wiadomo skąd na talerzyku pojawiła się woda, a plasterki wędliny stały się śliskie....jeśli macie dość nudnych i jednakowych w smaku wędlin, o niewiadomym składzie i dziwnej konsystencji, to zachęcam Was do przygotowania wędlin w domowych warunkach. Macie wtedy pełną kontrole nad jakością mięsa oraz ilością dodanych przypraw, takie wędliny długo zachowują świeżość, a smak jest bardzo swojski. Poniższa propozycja doskonale odnajdzie się w towarzystwie jajek z sosem tatarskim na wielkanocnym stole.