Przejdź do głównej zawartości

Pieczone figi z zabajone


sklep Laptopy HP sony asus samsung

Pierwsza po wakacjach wizyta w warzywniaku o mało nie przyprawiła mnie o zawrót głowy. Zewsząd atakowały mnie kolory, drewniane skrzynki wypełniają po brzegi fioletowe śliwki, obok cudownie kontrastują jaskrawo pomarańczowe dynie Hokkaido, uwielbiam je są prześliczne i świetnie sprawdzają się w kuchni. Kolorowe papryki leżą rządami towarzysząc dorodnym cukiniom. Pojawiają się już wczesne jabłka, twarde, kwaśne i soczyste, w sam raz na drugie śniadanie do szkoły. Na samej górze ułożono słoneczniki pełne wartościowych ziarenek. Te cudowne zbiory późnego lata przypominają mi, że nieuchronnie zbliża się jesień. Korzystając jednak z ostatnich chwil wakacji, zaproponuję Wam deser, z jedynie lekką nutką jesieni, pieczone figi, sezon na nie właśnie rusza. Przepis pochodzi z Włoch i jest banalnie prosty, a smak zachwyci nie tylko fanów tych owoców. 



























Składniki na 4 porcje

Czas przygotowania: 25 min


8 dojrzałych fig
3 łyżki likieru brzoskwiniowego
50 g cukru Muscovado
otarta skórka i sok z 1/2 cytryny
garść posiekanych pistacji
masło do natłuszczania formy

Zabajone

4 żółtka
60 g cukru pudru
60 ml likieru brzoskwiniowego 

Przygotowanie:


1. Piekarnik nagrzewamy do 150 stopni, grubą warstwą masła natłuszczamy żaroodporne naczynie
2. Odcinamy szypułki fig i nacinamy na krzyż, nie do końca, rozchylamy lekko, układamy w natłuszczonym naczyniu
3. W małej miseczce mieszamy likier brzoskwiniowy (3 łyżki), cukier oraz sok i skórkę z cytryny, przygotowaną mieszanką polewamy figi i wstawiamy do piekarnika na 10 minut, po tym czasie wyjmujemy formę i polewamy figi powstałym w czasie pieczenia sosem, wstawiamy do pieca na jeszcze 5 minut
4. Zabajone - w dużym garnku zagotowujemy wodę, na garnku z gotującą się wodą układamy żaroodporną miskę, dno misy nie może dotykać wody, zmniejszamy trochę ogień, do miski dodajemy żółtka z cukrem i miksujemy na wolnych obrotach do uzyskania gęstej, kremowej masy. Nie podgrzewajcie miski zbyt mocno bo jaja się zetną. Zwiększamy obroty miksera i dolewamy stopniowo likier brzoskwiniowy, ubijamy ok 10 minut do uzyskania konsystencji gęstej piany, odstawiamy z ognia i studzimy. W czasie chłodzenia, miksujemy masę kilka razy
5. Pieczone figi podajemy na ciepło, polane zabajone i posypane posiekanymi pistacjami

Jesienne figi z brzoskwiniowym zabajone! 









Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Energetyczne kulki mocy

Masło orzechowe to jeden z podstawowych produktów znajdujących się w spiżarni każdego sportowca, choć ma sporo kalorii może być doskonałym składnikiem diety, trzeba przestrzegać tylko kilku zasad. Ze względu na kaloryczność właśnie masło orzechowe spożywać raczej w pierwszej połowie doby, doskonale sprawdzi się proteinowy omlet z płatków owsianych, jajek i banana, najważniejszy jest jednak skład masła orzechowego. Najlepszym rozwiązaniem będzie oczywiście to domowej roboty, można się wtedy pokusić nie tylko o wersję arachidową, ale znacznie lepsze będzie masło orzechowe z nerkowców czy migdałów, w tym przypadku konieczny jest blender o nieprzeciętnej mocy. Jeśli jednak zdecydujemy się na wersję kupną to należy zwrócić uwagę żeby masło było 100% , bez dodatku cukru, soli oraz tłuszczy utwardzanych, zwłaszcza oleju palmowego. Masło orzechowe jest cennym źródłem białka, dlatego stanowi podstawę wegan,wegetarian i sportowców, zawiera również cenne tłuszcze nienasycone, za sprawą tryptofa…

Ciastka owsiane - najlepsze!

Te ciastka mają w sobie wszystko to czego nieustannie szukacie w nieudolnych wersjach ciastek owsianych sprzedawanych w sieciówkach, i nie znajdziecie dopóki sami nie spróbujecie zrobić właśnie tych ciasteczek. Są lekko ciągnące, nie za płaskie ani nie za grube, nie za słodkie, mogą być bardzo duże lub takie na jeden raz, nadziane masą pyszności, jak orzechy, gorzka czekolada, czy nawet suszona żurawina, a co najważniejsze, są super proste i super smaczne. Dzięki zawartości mąki kukurydzianej ciasta nie trzeba chłodzić, a dodatek kawałków czekolady sprawi, że unikniemy przykrego rozczarowania, wyjmując z pieca blachę z zupełnie płaskimi ciastkami. Teraz już zawsze będą miały odpowiednią grubość.

Barszcz wigilijny z uszkami wg Magdy Gessler

"W potocznej polszczyźnie purpurę kojarzy się z czerwienią i choć zakres barw purpury jest szeroki, bo sięga do głębokiej czerwieni do śliwkowego fioletu, to znakomita większość jej odmian daleko odbiega od czystej czerwieni. Jakże blisko miłości do pożądania. Starożytni Tyryjczycy uzyskiwali purpurę z mięczaków żyjących w wodach Morza Śródziemnego. Ta antyczna purpura, będąca jednym z najstarszych barwników, stanowiła symbol władzy nie tylko dlatego, że była obłędnie droga. Purpura wzbudzała od zawsze pożądanie." - "Kocham gotować" Magda Gessler