Przejdź do głównej zawartości

Omlet trójkolorowy


sklep Laptopy HP sony asus samsung


Na niewielkim placu, w niedzielne popołudnie panuje spory ruch, wakacje w pełni, ludzie włóczą się bez większego celu. W centralnym punkcie placu stoi fontanna, w której wesoło brodzą pól nagie dzieciaki. Na jednej z ławeczek siedzi starsza pani, w dość teatralnym stroju. Jej ciało spowija sukienka w kolorze butelkowej zieleni, z mocno wyciętym dekoltem na plecach. Na głowie kapelusz w tym samym kolorze z szerokim rodem, z wpiętymi wen pawimi piórami. Całości dopełnia sznur jaskrawo pomarańczowych korali i sandały na sporej wysokości koturnie. Uśmiechniętą twarz kobiety zdobi mocny teatralny makijaż, popijając wodę z butelki odrywa bilety parkingowe, wzbudzając swoim wyglądem zachwyt wszystkich w koło. Jak miło w dzisiejszych dość szarych i poważnych czasach dostrzec kolorową gwiazdę na horyzoncie codzienności. Ja dziś wprowadziłam sporo koloru do swojego dania, zapraszam na omlet, może stanowić danie główne równie dobrze jak przystawkę.





























Składniki na 4 porcji 

Czas przygotowania: 50 min + 1 h chłodzenia 

1 mała cebula
12 jaj
1 łyżka śmietany 36%
3 łyżki oliwy z oliwek
30 g parmezanu
50 g młodego szpinaku
1/2 paczka estragonu
1 pęczek pietruszki 
100 g pomidorków koktajlowych
1 łyżka przecieru pomidorowego
2 łyżki sera koziego
Szczypta gałki muszkatołowej


Zielone pesto 

2 zielone pepperoni 
3 ząbki czosnku
1 pęczek kolendry lub pietruszki
8 łyżek oliwy z oliwek
Sól, pieprz
1/2 łyżeczki kminku

Przygotowanie: 

1. Pesto - pepperoni oczyścić z nasion, przeprosić wzdłuż i posiekać w kostkę, kolendrę posiekać, czosnek obrać i rozgnieść na desce na miazgę, wszystko przełożyć do blendera, dodać dużą szczyptę soli i 1/2 łyżeczki kminku, całość zmiksować na gładka pastę 
2. Omlet żółty- cebulę obrać i pokroić w kostkę, 4 jaja rozmieszać ze śmietana, odprawiać solą i pieprzem. Na patelni z pokrywką o średnicy 24 cm, rozgrzać 1 łyżek oliwy z oliwek i podsmażyć na niej cebulę. Wlać mieszankę jajeczną i smażyć pod przykryciem 6-8 min na małym ogniu. Usmażony omlet przełożyć na talerz. Patelnię przetrzeć ręcznikiem papierowym 
2. Omlet zielony - parmezan zetrzeć na tarce, szpinak oczyścić, umyć i osuszyć. Zioła umyć, osuszyć i posiekać listki, 4 jaja roztrzepujemy, odprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżek oliwy , dodajemy zioła i szpinak, smażyć 2-3 min, dodajemy jaja, na koniec występujemy parmezan. Smażymy pod przykryciem 6-8 min na małym ogniu. Usmażony omlet przekładamy na żółty. Patelnię przecieramy rzecznikiem papierowym. 
3. Omlet czerwony- pomidory kroimy w ćwiartki, 4 jaja roztrzepujemy z przecierem pomidorowym, odprawiamy solą i pieprzem, na patelni rozgrzewamy 1 łyżek oliwy. Krótko podsmażamy pomidory, wlewamy jaja, na wierzchu rozkładamy plasterki sera koziego. Smażymy 6-8 min pod przykryciem na małym ogniu, usmażony omlet przekładamy na zielony
4. Trzy omlety owijamy pergaminem, a następnie folią aluminiowa, obciążony deska do krojenia i wystawiany do lodówki na ok 1 godzinę. Omlet kroimy w trójkąty i podajemy z pesto

Trzy kolorowy omlet z ostrym zielonym sosem - odrobina koloru na co dzień! 


Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Energetyczne kulki mocy

Masło orzechowe to jeden z podstawowych produktów znajdujących się w spiżarni każdego sportowca, choć ma sporo kalorii może być doskonałym składnikiem diety, trzeba przestrzegać tylko kilku zasad. Ze względu na kaloryczność właśnie masło orzechowe spożywać raczej w pierwszej połowie doby, doskonale sprawdzi się proteinowy omlet z płatków owsianych, jajek i banana, najważniejszy jest jednak skład masła orzechowego. Najlepszym rozwiązaniem będzie oczywiście to domowej roboty, można się wtedy pokusić nie tylko o wersję arachidową, ale znacznie lepsze będzie masło orzechowe z nerkowców czy migdałów, w tym przypadku konieczny jest blender o nieprzeciętnej mocy. Jeśli jednak zdecydujemy się na wersję kupną to należy zwrócić uwagę żeby masło było 100% , bez dodatku cukru, soli oraz tłuszczy utwardzanych, zwłaszcza oleju palmowego. Masło orzechowe jest cennym źródłem białka, dlatego stanowi podstawę wegan,wegetarian i sportowców, zawiera również cenne tłuszcze nienasycone, za sprawą tryptofa…

Ciastka owsiane - najlepsze!

Te ciastka mają w sobie wszystko to czego nieustannie szukacie w nieudolnych wersjach ciastek owsianych sprzedawanych w sieciówkach, i nie znajdziecie dopóki sami nie spróbujecie zrobić właśnie tych ciasteczek. Są lekko ciągnące, nie za płaskie ani nie za grube, nie za słodkie, mogą być bardzo duże lub takie na jeden raz, nadziane masą pyszności, jak orzechy, gorzka czekolada, czy nawet suszona żurawina, a co najważniejsze, są super proste i super smaczne. Dzięki zawartości mąki kukurydzianej ciasta nie trzeba chłodzić, a dodatek kawałków czekolady sprawi, że unikniemy przykrego rozczarowania, wyjmując z pieca blachę z zupełnie płaskimi ciastkami. Teraz już zawsze będą miały odpowiednią grubość.

Barszcz wigilijny z uszkami wg Magdy Gessler

"W potocznej polszczyźnie purpurę kojarzy się z czerwienią i choć zakres barw purpury jest szeroki, bo sięga do głębokiej czerwieni do śliwkowego fioletu, to znakomita większość jej odmian daleko odbiega od czystej czerwieni. Jakże blisko miłości do pożądania. Starożytni Tyryjczycy uzyskiwali purpurę z mięczaków żyjących w wodach Morza Śródziemnego. Ta antyczna purpura, będąca jednym z najstarszych barwników, stanowiła symbol władzy nie tylko dlatego, że była obłędnie droga. Purpura wzbudzała od zawsze pożądanie." - "Kocham gotować" Magda Gessler