Przejdź do głównej zawartości

Mus z awokado z owocową nutą


sklep Laptopy HP sony asus samsung

Zatrzymuje samochód na poboczu, spod kól unosi się żółty pył, dawno nie padało. Zboże już zebrano, po wysuszonym ściernisku kroczy dostojnie bocian, po drugiej stronie drogi dojrzewa w sierpniowym słońcu wysoka już kukurydza. W cieniu jedynego drzewa tłoczą się krowy, chcąc za wszelka cenę skryć się przed palącym słońcem. Przy maleńkiej, przydrożnej kapliczce stoi stragan warzywny, podchodzę bliżej skuszona zielenią cukinii i burgundem bakłażanów. W drewnianych skrzyniach ustawionych na ziemi tłoczą się dorodne arbuzy, z prowizorycznego zadaszenia zwisają pęki młodego czosnku, suszonych i świeżych papryczek chili. Pojawiły się już pierwsze śliwki, nadal dominują owoce jagodowe, czerwień malin, truskawek i porzeczek miesza się z czernią jeżyn i granatem jagód w cynkowych bańkach. Nagle wśród tych polskich darów natury dostrzegam iście tropikalne okazy-awokado? Jego obecność nieco mnie zadziwia, ale i inspiruje, zważywszy iż są idealnie dojrzałe, miękkie i maziste. Zabieram do domu dwa, wraz z koszyczkiem porzeczek i truskawek, po drodze zastanawiam się czy połączę te owoce pozwalając im współgrać ze sobą w smakowym duecie, czy też może zastosuje dla nich zupełnie osobne kulinarne odsłony...

























Składniki na 4 porcje

Czas przygotowania: 15 minut

Mus z awokado

2 dojrzałe awokado
sok z 1/2 cytryny
1 łyżka cukru pudru
1/2 szklanki śmietanki 36%

Mus owocowy

150 g truskawek
150 g porzeczek czerwonych
cukier puder do smaku
garść świeżej mięty
kostki lodu


Przygotowanie:

1. Awokado przekrawamy na pół, wyjmujemy pestkę i łyżką wydrążamy miąższ, ważne jest aby awokado było bardzo dojrzałe, musi być miękkie, jeśli tak się nie stało to zawińmy je w papier i połóżmy na parapecie, najlepiej w towarzystwie jabłek i bananów, za kilka dni zmięknie ;) 
2. Miąższ z awokado przekładamy szybko do blendera, dodajemy sok z cytryny, śmietankę i cukier puder, miksujemy na gładką masę, do gotowego musu wkładamy pestki z awokado, to zapobiegnie jego ciemnieniu, odstawiamy do lodówki pod szczelnym przykryciem
3. Ponownie do blendera dodajemy obrane truskawki i porzeczki, wrzucamy kilka kostek lodu, miętę i cukier, miksujemy na mus
4. Na dno naczynia wykładamy mus z awokado, a na wierzch  mus owocowy, deser można przygotować wcześniej jednak nie powinien oczekiwać na gości dłużej niż 2 godziny, dekorujemy miętą i gałązkami porzeczek

Dwa gładkie musy, dwa wyraziste kolory i dwa uzupełniające się smaki!

 




Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Ekspresowe bułki

Uszczęśliwianie rodziny jedzeniem z samego rana? Mając na to czas to wielka satysfakcja, ale nawet nie dysponując duża dawką leniwego poranka można zaskoczyć domowników chrupiącą bułką na śniadanie, wystarczy dobrze zorganizować się przed pójściem spać, a rano wymknąć się chwilę wcześniej z łóżka, by potem wskoczyć do niego jeszcze na ok 40 minut, później to już trzeba nastawić piekarnik, uruchomić ekspres do kawy i rozprawić się z poranną prasą. Oczywiście zdaję sobie sprawę, że takie poranki możemy zafundować sobie właściwie tylko w weekend, warto więc je celebrować i dobrze przygotować śniadanie. Jest jedno "ale", zabawa w domowe wypieki bardzo uzależnia, co więcej może się okazać, że Wasza rodzina nie będzie już chciała wziąć do ust innego pieczywa poza Waszym własnym wypiekiem, i tutaj mamy problem ;) Miłego wypiekania, bułeczki są pyszne. 

Bigos staropolski

"...W kociołkach bigos grzano; w słowach wydać trudno bigosu smak przedziwny, kolor i woń cudną..." *   nie tylko u Mickiewicza bigos staropolski zasłużył sobie na pochwały. W literaturze wspominają go również Tadeusz Boy-Żeleński i Wincenty Pol. Mimo iż istnieje wiele sposobów przyrządzania tej potrawy to w zasadzie wszystkie opierają się na tych samych składnikach, różni je jedynie kolejność ich dodawania i dodatki. Co zatem dodajemy do bigosy, żeby jego smak był miażdżący? Jak przygotować bigos idealny? Jest kilka tajemnic, podpytajcie starszych w rodzinie. Ja znawczynią tej potrawy nie jestem, ale studiując kilkanaście przepisów, czytając kilka dobrych książek, wyprodukowałam pewnej nocy w swojej kuchni całkiem dobry bigos, z którego recepturą zamierzam się z Wami podzielić. Zasada pierwsza mówi, że z dobrego bigosu, po nałożeniu na talerz nie powinna wypływać woda, a jednocześnie bigosu staropolskiego nie przygotowuje się z zasmażką.    Potrawa po przyrządzeniu powi

Schab faszerowany białą kiełbasą

Macie takie oto doświadczenia: kupiliście właśnie wędlinę, schowaliście do lodówki, a już następnego dnia nie wiadomo skąd na talerzyku pojawiła się woda, a plasterki wędliny stały się śliskie....jeśli macie dość nudnych i jednakowych w smaku wędlin, o niewiadomym składzie i dziwnej konsystencji, to zachęcam Was do przygotowania wędlin w domowych warunkach. Macie wtedy pełną kontrole nad jakością mięsa oraz ilością dodanych przypraw, takie wędliny długo zachowują świeżość, a smak jest bardzo swojski. Poniższa propozycja doskonale odnajdzie się w towarzystwie jajek z sosem tatarskim na wielkanocnym stole.