Przejdź do głównej zawartości

Mus z awokado z owocową nutą


sklep Laptopy HP sony asus samsung

Zatrzymuje samochód na poboczu, spod kól unosi się żółty pył, dawno nie padało. Zboże już zebrano, po wysuszonym ściernisku kroczy dostojnie bocian, po drugiej stronie drogi dojrzewa w sierpniowym słońcu wysoka już kukurydza. W cieniu jedynego drzewa tłoczą się krowy, chcąc za wszelka cenę skryć się przed palącym słońcem. Przy maleńkiej, przydrożnej kapliczce stoi stragan warzywny, podchodzę bliżej skuszona zielenią cukinii i burgundem bakłażanów. W drewnianych skrzyniach ustawionych na ziemi tłoczą się dorodne arbuzy, z prowizorycznego zadaszenia zwisają pęki młodego czosnku, suszonych i świeżych papryczek chili. Pojawiły się już pierwsze śliwki, nadal dominują owoce jagodowe, czerwień malin, truskawek i porzeczek miesza się z czernią jeżyn i granatem jagód w cynkowych bańkach. Nagle wśród tych polskich darów natury dostrzegam iście tropikalne okazy-awokado? Jego obecność nieco mnie zadziwia, ale i inspiruje, zważywszy iż są idealnie dojrzałe, miękkie i maziste. Zabieram do domu dwa, wraz z koszyczkiem porzeczek i truskawek, po drodze zastanawiam się czy połączę te owoce pozwalając im współgrać ze sobą w smakowym duecie, czy też może zastosuje dla nich zupełnie osobne kulinarne odsłony...

























Składniki na 4 porcje

Czas przygotowania: 15 minut

Mus z awokado

2 dojrzałe awokado
sok z 1/2 cytryny
1 łyżka cukru pudru
1/2 szklanki śmietanki 36%

Mus owocowy

150 g truskawek
150 g porzeczek czerwonych
cukier puder do smaku
garść świeżej mięty
kostki lodu


Przygotowanie:

1. Awokado przekrawamy na pół, wyjmujemy pestkę i łyżką wydrążamy miąższ, ważne jest aby awokado było bardzo dojrzałe, musi być miękkie, jeśli tak się nie stało to zawińmy je w papier i połóżmy na parapecie, najlepiej w towarzystwie jabłek i bananów, za kilka dni zmięknie ;) 
2. Miąższ z awokado przekładamy szybko do blendera, dodajemy sok z cytryny, śmietankę i cukier puder, miksujemy na gładką masę, do gotowego musu wkładamy pestki z awokado, to zapobiegnie jego ciemnieniu, odstawiamy do lodówki pod szczelnym przykryciem
3. Ponownie do blendera dodajemy obrane truskawki i porzeczki, wrzucamy kilka kostek lodu, miętę i cukier, miksujemy na mus
4. Na dno naczynia wykładamy mus z awokado, a na wierzch  mus owocowy, deser można przygotować wcześniej jednak nie powinien oczekiwać na gości dłużej niż 2 godziny, dekorujemy miętą i gałązkami porzeczek

Dwa gładkie musy, dwa wyraziste kolory i dwa uzupełniające się smaki!

 




Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Energetyczne kulki mocy

Masło orzechowe to jeden z podstawowych produktów znajdujących się w spiżarni każdego sportowca, choć ma sporo kalorii może być doskonałym składnikiem diety, trzeba przestrzegać tylko kilku zasad. Ze względu na kaloryczność właśnie masło orzechowe spożywać raczej w pierwszej połowie doby, doskonale sprawdzi się proteinowy omlet z płatków owsianych, jajek i banana, najważniejszy jest jednak skład masła orzechowego. Najlepszym rozwiązaniem będzie oczywiście to domowej roboty, można się wtedy pokusić nie tylko o wersję arachidową, ale znacznie lepsze będzie masło orzechowe z nerkowców czy migdałów, w tym przypadku konieczny jest blender o nieprzeciętnej mocy. Jeśli jednak zdecydujemy się na wersję kupną to należy zwrócić uwagę żeby masło było 100% , bez dodatku cukru, soli oraz tłuszczy utwardzanych, zwłaszcza oleju palmowego. Masło orzechowe jest cennym źródłem białka, dlatego stanowi podstawę wegan,wegetarian i sportowców, zawiera również cenne tłuszcze nienasycone, za sprawą tryptofa…

Ciastka owsiane - najlepsze!

Te ciastka mają w sobie wszystko to czego nieustannie szukacie w nieudolnych wersjach ciastek owsianych sprzedawanych w sieciówkach, i nie znajdziecie dopóki sami nie spróbujecie zrobić właśnie tych ciasteczek. Są lekko ciągnące, nie za płaskie ani nie za grube, nie za słodkie, mogą być bardzo duże lub takie na jeden raz, nadziane masą pyszności, jak orzechy, gorzka czekolada, czy nawet suszona żurawina, a co najważniejsze, są super proste i super smaczne. Dzięki zawartości mąki kukurydzianej ciasta nie trzeba chłodzić, a dodatek kawałków czekolady sprawi, że unikniemy przykrego rozczarowania, wyjmując z pieca blachę z zupełnie płaskimi ciastkami. Teraz już zawsze będą miały odpowiednią grubość.

Barszcz wigilijny z uszkami wg Magdy Gessler

"W potocznej polszczyźnie purpurę kojarzy się z czerwienią i choć zakres barw purpury jest szeroki, bo sięga do głębokiej czerwieni do śliwkowego fioletu, to znakomita większość jej odmian daleko odbiega od czystej czerwieni. Jakże blisko miłości do pożądania. Starożytni Tyryjczycy uzyskiwali purpurę z mięczaków żyjących w wodach Morza Śródziemnego. Ta antyczna purpura, będąca jednym z najstarszych barwników, stanowiła symbol władzy nie tylko dlatego, że była obłędnie droga. Purpura wzbudzała od zawsze pożądanie." - "Kocham gotować" Magda Gessler