
Pod starą, powykrzywianą jabłonką, na ławce, siedzi trójka wesołych staruszków. Grają w karty i popijają domowej roboty nalewkę z gruby literatek. Wyglądają uroczo wszyscy w słomkowych kapeluszach, skórzanych sandałach i kolorowych bermudach. Wokół lekko nadgniłych papierówek leżących na trawie krążą pszczoły. W rogu ogrody stoi ledwo widoczna altana, obrośnięta winobluszczem. Grządki z warzywami już dawno straciły swój pierwotny kształt, wysoka trawa brata się z botwiną, koprem i cyniami, ogród żyje swoim życiem, co nadaje mu swoisty charakter. Nagle dźwięk rozbijanego szkła zrywa na równe nogi jednego z graczy, biegnie za altanę, wraca po chwili z kozą na uwięzi - "Eh, to znów Hela wybiła szybę w szklarni" wracają do gry, a Hela zaczyna wesoło skubać trawę.
Składniki na 10 szt
Czas przygotowania: 20 min
1 opakowanie ciasta francuskiego
duża garść świeżej bazylii
2 ząbki czosnku
380 g pomidorków koktajlowych
1/4 szklanki oliwy z oliwek
155 g sera koziego
1/4 szklanki mleka
sól, pieprz
Przygotowanie:
1. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni, w małej miseczce mieszamy porwane listki bazylii, rozgnieciony czosnek i przekrojone na pół pomidorki, dodajemy oliwę, sól i pieprz, mieszamy i odstawiamy.
2. Ciasto francuskie rozwijamy i kroimy na 10 równych prostokątów, podpiekamy ok 10 min na pergaminie
3. Serek kozi mieszamy z mlekiem na jednolita masę, niezbyt rzadką, doprawiamy solą i pieprzem do smaku
4. Podpieczone tarty chwilę studzimy, nie wyłączamy piekarnika, następnie smarujemy serkiem i układamy pomidorki z bazylią, zapiekamy ok 5 min
5. Podajemy z pozostałymi pomidorkami z bazylią, skrapiamy oliwą z oliwek
Trzy doskonałe składniki tworzą smaczną, szybką przekąskę!


Komentarze