Przejdź do głównej zawartości

Kiełbaski z grilla z serem i boczkiem na szpadach


sklep Laptopy HP sony asus samsung

Sierpniowy ciepły wieczór, ale mimo wszystko zabieram ze sobą skórzaną kurtkę, zapowiada się późny powrót. Zmierzając, wąską uliczką  w stronę starego amfiteatru słyszę dobiegające stamtąd przyjemne dla ucha dźwięki gitary. Mijam sukiennice pod którymi jakiś młody człowiek śpiewa a capella "Knock, knock, knocking on heavens door",sięgam do kieszeni dżinsów i dorzucam mu "piątaka" do słomkowego kapelusza w kubańskim stylu.  Docieram do celu, w koło włóczą się ludzie z piwem w dłoni, palą papierosy, bujają się w rytm muzyki, powietrze wypełnione jest dobrą zabawą, tytoniem i prostym grillowym jedzeniem. Wzdłuż jednej z brukowanych uliczek rozstawiono stragany ze specjałami tutejszej kuchni, sery zagrodowe, pierogi, bigos oraz coś bez czego impreza plenerowa nie może się obyć - kiełbaski z grilla, proste, wszystkim znane, a jednak ponadczasowe i trudno sobie wyobrazić grillowanie na świeżym powietrzu bez zrumienionych kiełbasek z ognia.




























Składniki na 4 porcje

Czas przygotowania 15 min 


12 małych kiełbasek grillowych
4 czerwone cebule
4 żółte papryki
12 plastrów boczku
12 plastrów żółtego sera
4 długie patyczki grillowe


Przygotowanie:


1. Kiełbaski nacinamy lekko w trzech miejscach, żeby wyciekł z nich zbędny tłuszcz, owijamy plastrem sera, następnie boczku
2. Szpatułki namaczamy w wodzie, żeby się nie paliły
3. Papryki pozbywamy gniazd nasiennych i kroimy w większe kawałki
4. Cebule obieramy i kroimy na ćwiartki
5. Na patyczki nabijamy kiełbasy na zmianę z cebulą i papryką
6. Pieczemy na rozgrzanym grillu na złoty kolor
7. Podajemy z pieczywem i ketchupem

Rumiana kiełbaska z pieczonymi warzywami ze stopionym serem i chrupiącym boczkiem!






Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Energetyczne kulki mocy

Masło orzechowe to jeden z podstawowych produktów znajdujących się w spiżarni każdego sportowca, choć ma sporo kalorii może być doskonałym składnikiem diety, trzeba przestrzegać tylko kilku zasad. Ze względu na kaloryczność właśnie masło orzechowe spożywać raczej w pierwszej połowie doby, doskonale sprawdzi się proteinowy omlet z płatków owsianych, jajek i banana, najważniejszy jest jednak skład masła orzechowego. Najlepszym rozwiązaniem będzie oczywiście to domowej roboty, można się wtedy pokusić nie tylko o wersję arachidową, ale znacznie lepsze będzie masło orzechowe z nerkowców czy migdałów, w tym przypadku konieczny jest blender o nieprzeciętnej mocy. Jeśli jednak zdecydujemy się na wersję kupną to należy zwrócić uwagę żeby masło było 100% , bez dodatku cukru, soli oraz tłuszczy utwardzanych, zwłaszcza oleju palmowego. Masło orzechowe jest cennym źródłem białka, dlatego stanowi podstawę wegan,wegetarian i sportowców, zawiera również cenne tłuszcze nienasycone, za sprawą tryptofa…

Ciastka owsiane - najlepsze!

Te ciastka mają w sobie wszystko to czego nieustannie szukacie w nieudolnych wersjach ciastek owsianych sprzedawanych w sieciówkach, i nie znajdziecie dopóki sami nie spróbujecie zrobić właśnie tych ciasteczek. Są lekko ciągnące, nie za płaskie ani nie za grube, nie za słodkie, mogą być bardzo duże lub takie na jeden raz, nadziane masą pyszności, jak orzechy, gorzka czekolada, czy nawet suszona żurawina, a co najważniejsze, są super proste i super smaczne. Dzięki zawartości mąki kukurydzianej ciasta nie trzeba chłodzić, a dodatek kawałków czekolady sprawi, że unikniemy przykrego rozczarowania, wyjmując z pieca blachę z zupełnie płaskimi ciastkami. Teraz już zawsze będą miały odpowiednią grubość.

Tajska zupa Tom Yum

Zupa Tom Yum to tajski klasyk. Pikantne i kwaśne smaki mieszają się w tej zupie ze świeżymi ziołami, przyprawami oraz krewetkami i kurczakiem, co daje jej niespotykany i niezapomniany smak,a jednocześnie zapewnia sycący posiłek. Najlepiej jeść ją gorącą – temperatura wydobywa bowiem z Tom Yum ostrość i głębię smaku. Jest pysznie, lekko i banalnie prosto. Przygotowanie zupy ostro-kwaśnej zajmuje około 25 minut a, wszystkie przyprawy bez większych problemów można już dziś kupić w większości marketów, nie tylko w stacjonarnych lub internetowych sklepach z azjatyckim produktami.