
Sierpniowy ciepły wieczór, ale mimo wszystko zabieram ze sobą skórzaną kurtkę, zapowiada się późny powrót. Zmierzając, wąską uliczką w stronę starego amfiteatru słyszę dobiegające stamtąd przyjemne dla ucha dźwięki gitary. Mijam sukiennice pod którymi jakiś młody człowiek śpiewa a capella "Knock, knock, knocking on heavens door",sięgam do kieszeni dżinsów i dorzucam mu "piątaka" do słomkowego kapelusza w kubańskim stylu. Docieram do celu, w koło włóczą się ludzie z piwem w dłoni, palą papierosy, bujają się w rytm muzyki, powietrze wypełnione jest dobrą zabawą, tytoniem i prostym grillowym jedzeniem. Wzdłuż jednej z brukowanych uliczek rozstawiono stragany ze specjałami tutejszej kuchni, sery zagrodowe, pierogi, bigos oraz coś bez czego impreza plenerowa nie może się obyć - kiełbaski z grilla, proste, wszystkim znane, a jednak ponadczasowe i trudno sobie wyobrazić grillowanie na świeżym powietrzu bez zrumienionych kiełbasek z ognia.
12 małych kiełbasek grillowych
4 czerwone cebule
4 żółte papryki
12 plastrów boczku
12 plastrów żółtego sera
4 długie patyczki grillowe
1. Kiełbaski nacinamy lekko w trzech miejscach, żeby wyciekł z nich zbędny tłuszcz, owijamy plastrem sera, następnie boczku
2. Szpatułki namaczamy w wodzie, żeby się nie paliły
3. Papryki pozbywamy gniazd nasiennych i kroimy w większe kawałki
4. Cebule obieramy i kroimy na ćwiartki
5. Na patyczki nabijamy kiełbasy na zmianę z cebulą i papryką
6. Pieczemy na rozgrzanym grillu na złoty kolor
7. Podajemy z pieczywem i ketchupem
4 czerwone cebule
4 żółte papryki
12 plastrów boczku
12 plastrów żółtego sera
4 długie patyczki grillowe
Przygotowanie:
1. Kiełbaski nacinamy lekko w trzech miejscach, żeby wyciekł z nich zbędny tłuszcz, owijamy plastrem sera, następnie boczku
2. Szpatułki namaczamy w wodzie, żeby się nie paliły
3. Papryki pozbywamy gniazd nasiennych i kroimy w większe kawałki
4. Cebule obieramy i kroimy na ćwiartki
5. Na patyczki nabijamy kiełbasy na zmianę z cebulą i papryką
6. Pieczemy na rozgrzanym grillu na złoty kolor
7. Podajemy z pieczywem i ketchupem
Rumiana kiełbaska z pieczonymi warzywami ze stopionym serem i chrupiącym boczkiem!


Komentarze