Przejdź do głównej zawartości

Faszerowane pomidory i papryki


sklep Laptopy HP sony asus samsung

Jest wczesny, letni poranek, w ogrodzie panuje jeszcze blogi spokój, słychać szum cieknącej wody i buczenie bąków, uwijających się nad rozkwitłymi kwiatami lawendy. Setki maleńkich żółtych kwiatów na krzakach pomidorów obiecywały dorodne plony, wchodzę więc do szklarni ciekawa spełnienia obietnicy. Wewnątrz panuje specyficzny mikroklimat, duszący i intensywny zapach krzaków pomidorów wypełnia każdy centymetr pomieszczenia. Wszędzie zielono, zielono, nawet jakoś nudno, jednak zaglądnąwszy pod liście dostrzega się czerwone plamy, pomidory i papryki rosną tutaj w doskonałej komitywie. Eh, te oregano, rozrosło się tak ze wylewa się z donicy, a bazylia tego lata jakaś mizerna. Sięgamy po kamionkową misę, zbiorę kilka dorodnych, czerwonych okazów na kolacje. Nagle dostrzegam motyla trzepoczącego nerwowo skrzydłami, starającego się bezsilnie wydostać na zewnątrz, gdzieś tutaj była staromodna siatka na motyle, dostrzegam ją w rogu szklarni wśród sterty narządzi ogrodowych. Zaczynam niezdarnie machać siatką, próbując w ten sposób uwięzić w niej stworzenie, gdy nagle, z trzaskiem wybijam jedną z szyb szklarni....motyl dostojnie wyfruwa na zewnątrz...


























Składniki na 8 szt

Czas przygotowania 20 min + 15 min grillowanie


4 czerwone lub żółte papryki
4 duże pomidory
250 g serka ricotta
3 jaja
1/2 pęczka dymki
50 g czarnych oliwek 
1 ząbek czosnku
sos worcester
sok z 1/2 cytryny
50 g bułki tartej
3 łyżki oliwy z oliwek
bazylia do dekoracji


Do podania


Bagietka zapieczona z mozzarellą 


Przygotowanie:


1. Odcinamy górę z papryki, ze środka ostrożnie wykrawamy gniazdo nasienne, solimy i pieprzymy, odwracamy do góry dnem, żeby odciekły, jeśli papryki nie chcą stać odetnijmy spód, jednak nie może nam powstać dziura na dnie ponieważ ser wycieknie w czasie grillowania
2. Podobnie postępujemy z pomidorami, odcinamy górę i ostrożnie łyżką  wydrążamy miąższ,pozostawiając ok 1 cm grubości przy skórce, również solimy i pieprzymy, odwracamy do góry dnem
3. Serek mieszamy z posiekanymi w talarki oliwkami i szczypiorkiem, czosnek drobniutko siekamy, dodajemy do farszu, doprawiamy sosem worcester, solą, pieprzem i sokiem z cytryny, dodajemy jaja i bułkę tartą, żeby związać farsz
4. Nadziewamy pomidory i papryki, grillujemy na folii ok 15 min pomidory, papryki trochę dłużej ok 25 min
5. Podajemy z pieczywem, można je zapiec z kawałkami mozzarelli, dekorujemy świeżą bazylią


Dymne warzywa z grilla z kremowym twarożkiem! 









Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Ekspresowe bułki

Uszczęśliwianie rodziny jedzeniem z samego rana? Mając na to czas to wielka satysfakcja, ale nawet nie dysponując duża dawką leniwego poranka można zaskoczyć domowników chrupiącą bułką na śniadanie, wystarczy dobrze zorganizować się przed pójściem spać, a rano wymknąć się chwilę wcześniej z łóżka, by potem wskoczyć do niego jeszcze na ok 40 minut, później to już trzeba nastawić piekarnik, uruchomić ekspres do kawy i rozprawić się z poranną prasą. Oczywiście zdaję sobie sprawę, że takie poranki możemy zafundować sobie właściwie tylko w weekend, warto więc je celebrować i dobrze przygotować śniadanie. Jest jedno "ale", zabawa w domowe wypieki bardzo uzależnia, co więcej może się okazać, że Wasza rodzina nie będzie już chciała wziąć do ust innego pieczywa poza Waszym własnym wypiekiem, i tutaj mamy problem ;) Miłego wypiekania, bułeczki są pyszne. 

Bigos staropolski

"...W kociołkach bigos grzano; w słowach wydać trudno bigosu smak przedziwny, kolor i woń cudną..." *   nie tylko u Mickiewicza bigos staropolski zasłużył sobie na pochwały. W literaturze wspominają go również Tadeusz Boy-Żeleński i Wincenty Pol. Mimo iż istnieje wiele sposobów przyrządzania tej potrawy to w zasadzie wszystkie opierają się na tych samych składnikach, różni je jedynie kolejność ich dodawania i dodatki. Co zatem dodajemy do bigosy, żeby jego smak był miażdżący? Jak przygotować bigos idealny? Jest kilka tajemnic, podpytajcie starszych w rodzinie. Ja znawczynią tej potrawy nie jestem, ale studiując kilkanaście przepisów, czytając kilka dobrych książek, wyprodukowałam pewnej nocy w swojej kuchni całkiem dobry bigos, z którego recepturą zamierzam się z Wami podzielić. Zasada pierwsza mówi, że z dobrego bigosu, po nałożeniu na talerz nie powinna wypływać woda, a jednocześnie bigosu staropolskiego nie przygotowuje się z zasmażką.    Potrawa po przyrządzeniu powi

Schab faszerowany białą kiełbasą

Macie takie oto doświadczenia: kupiliście właśnie wędlinę, schowaliście do lodówki, a już następnego dnia nie wiadomo skąd na talerzyku pojawiła się woda, a plasterki wędliny stały się śliskie....jeśli macie dość nudnych i jednakowych w smaku wędlin, o niewiadomym składzie i dziwnej konsystencji, to zachęcam Was do przygotowania wędlin w domowych warunkach. Macie wtedy pełną kontrole nad jakością mięsa oraz ilością dodanych przypraw, takie wędliny długo zachowują świeżość, a smak jest bardzo swojski. Poniższa propozycja doskonale odnajdzie się w towarzystwie jajek z sosem tatarskim na wielkanocnym stole.