Przejdź do głównej zawartości

Faszerowane pomidory i papryki


sklep Laptopy HP sony asus samsung

Jest wczesny, letni poranek, w ogrodzie panuje jeszcze blogi spokój, słychać szum cieknącej wody i buczenie bąków, uwijających się nad rozkwitłymi kwiatami lawendy. Setki maleńkich żółtych kwiatów na krzakach pomidorów obiecywały dorodne plony, wchodzę więc do szklarni ciekawa spełnienia obietnicy. Wewnątrz panuje specyficzny mikroklimat, duszący i intensywny zapach krzaków pomidorów wypełnia każdy centymetr pomieszczenia. Wszędzie zielono, zielono, nawet jakoś nudno, jednak zaglądnąwszy pod liście dostrzega się czerwone plamy, pomidory i papryki rosną tutaj w doskonałej komitywie. Eh, te oregano, rozrosło się tak ze wylewa się z donicy, a bazylia tego lata jakaś mizerna. Sięgamy po kamionkową misę, zbiorę kilka dorodnych, czerwonych okazów na kolacje. Nagle dostrzegam motyla trzepoczącego nerwowo skrzydłami, starającego się bezsilnie wydostać na zewnątrz, gdzieś tutaj była staromodna siatka na motyle, dostrzegam ją w rogu szklarni wśród sterty narządzi ogrodowych. Zaczynam niezdarnie machać siatką, próbując w ten sposób uwięzić w niej stworzenie, gdy nagle, z trzaskiem wybijam jedną z szyb szklarni....motyl dostojnie wyfruwa na zewnątrz...


























Składniki na 8 szt

Czas przygotowania 20 min + 15 min grillowanie


4 czerwone lub żółte papryki
4 duże pomidory
250 g serka ricotta
3 jaja
1/2 pęczka dymki
50 g czarnych oliwek 
1 ząbek czosnku
sos worcester
sok z 1/2 cytryny
50 g bułki tartej
3 łyżki oliwy z oliwek
bazylia do dekoracji


Do podania


Bagietka zapieczona z mozzarellą 


Przygotowanie:


1. Odcinamy górę z papryki, ze środka ostrożnie wykrawamy gniazdo nasienne, solimy i pieprzymy, odwracamy do góry dnem, żeby odciekły, jeśli papryki nie chcą stać odetnijmy spód, jednak nie może nam powstać dziura na dnie ponieważ ser wycieknie w czasie grillowania
2. Podobnie postępujemy z pomidorami, odcinamy górę i ostrożnie łyżką  wydrążamy miąższ,pozostawiając ok 1 cm grubości przy skórce, również solimy i pieprzymy, odwracamy do góry dnem
3. Serek mieszamy z posiekanymi w talarki oliwkami i szczypiorkiem, czosnek drobniutko siekamy, dodajemy do farszu, doprawiamy sosem worcester, solą, pieprzem i sokiem z cytryny, dodajemy jaja i bułkę tartą, żeby związać farsz
4. Nadziewamy pomidory i papryki, grillujemy na folii ok 15 min pomidory, papryki trochę dłużej ok 25 min
5. Podajemy z pieczywem, można je zapiec z kawałkami mozzarelli, dekorujemy świeżą bazylią


Dymne warzywa z grilla z kremowym twarożkiem! 









Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Energetyczne kulki mocy

Masło orzechowe to jeden z podstawowych produktów znajdujących się w spiżarni każdego sportowca, choć ma sporo kalorii może być doskonałym składnikiem diety, trzeba przestrzegać tylko kilku zasad. Ze względu na kaloryczność właśnie masło orzechowe spożywać raczej w pierwszej połowie doby, doskonale sprawdzi się proteinowy omlet z płatków owsianych, jajek i banana, najważniejszy jest jednak skład masła orzechowego. Najlepszym rozwiązaniem będzie oczywiście to domowej roboty, można się wtedy pokusić nie tylko o wersję arachidową, ale znacznie lepsze będzie masło orzechowe z nerkowców czy migdałów, w tym przypadku konieczny jest blender o nieprzeciętnej mocy. Jeśli jednak zdecydujemy się na wersję kupną to należy zwrócić uwagę żeby masło było 100% , bez dodatku cukru, soli oraz tłuszczy utwardzanych, zwłaszcza oleju palmowego. Masło orzechowe jest cennym źródłem białka, dlatego stanowi podstawę wegan,wegetarian i sportowców, zawiera również cenne tłuszcze nienasycone, za sprawą tryptofa…

Ciastka owsiane - najlepsze!

Te ciastka mają w sobie wszystko to czego nieustannie szukacie w nieudolnych wersjach ciastek owsianych sprzedawanych w sieciówkach, i nie znajdziecie dopóki sami nie spróbujecie zrobić właśnie tych ciasteczek. Są lekko ciągnące, nie za płaskie ani nie za grube, nie za słodkie, mogą być bardzo duże lub takie na jeden raz, nadziane masą pyszności, jak orzechy, gorzka czekolada, czy nawet suszona żurawina, a co najważniejsze, są super proste i super smaczne. Dzięki zawartości mąki kukurydzianej ciasta nie trzeba chłodzić, a dodatek kawałków czekolady sprawi, że unikniemy przykrego rozczarowania, wyjmując z pieca blachę z zupełnie płaskimi ciastkami. Teraz już zawsze będą miały odpowiednią grubość.

Tajska zupa Tom Yum

Zupa Tom Yum to tajski klasyk. Pikantne i kwaśne smaki mieszają się w tej zupie ze świeżymi ziołami, przyprawami oraz krewetkami i kurczakiem, co daje jej niespotykany i niezapomniany smak,a jednocześnie zapewnia sycący posiłek. Najlepiej jeść ją gorącą – temperatura wydobywa bowiem z Tom Yum ostrość i głębię smaku. Jest pysznie, lekko i banalnie prosto. Przygotowanie zupy ostro-kwaśnej zajmuje około 25 minut a, wszystkie przyprawy bez większych problemów można już dziś kupić w większości marketów, nie tylko w stacjonarnych lub internetowych sklepach z azjatyckim produktami.