Jest wczesny, letni poranek, w ogrodzie panuje jeszcze blogi spokój, słychać szum cieknącej wody i buczenie bąków, uwijających się nad rozkwitłymi kwiatami lawendy. Setki maleńkich żółtych kwiatów na krzakach pomidorów obiecywały dorodne plony, wchodzę więc do szklarni ciekawa spełnienia obietnicy. Wewnątrz panuje specyficzny mikroklimat, duszący i intensywny zapach krzaków pomidorów wypełnia każdy centymetr pomieszczenia. Wszędzie zielono, zielono, nawet jakoś nudno, jednak zaglądnąwszy pod liście dostrzega się czerwone plamy, pomidory i papryki rosną tutaj w doskonałej komitywie. Eh, te oregano, rozrosło się tak ze wylewa się z donicy, a bazylia tego lata jakaś mizerna. Sięgamy po kamionkową misę, zbiorę kilka dorodnych, czerwonych okazów na kolacje. Nagle dostrzegam motyla trzepoczącego nerwowo skrzydłami, starającego się bezsilnie wydostać na zewnątrz, gdzieś tutaj była staromodna siatka na motyle, dostrzegam ją w rogu szklarni wśród sterty narządzi ogrodowych. Zaczynam niezdarnie machać siatką, próbując w ten sposób uwięzić w niej stworzenie, gdy nagle, z trzaskiem wybijam jedną z szyb szklarni....motyl dostojnie wyfruwa na zewnątrz...

Składniki na 8 szt
Czas przygotowania 20 min + 15 min grillowanie
4 czerwone lub żółte papryki
4 duże pomidory
250 g serka ricotta
3 jaja
1/2 pęczka dymki
50 g czarnych oliwek
1 ząbek czosnku
sos worcester
sok z 1/2 cytryny
50 g bułki tartej
3 łyżki oliwy z oliwek
bazylia do dekoracji
Do podania
Bagietka zapieczona z mozzarellą
Przygotowanie:
1. Odcinamy górę z papryki, ze środka ostrożnie wykrawamy gniazdo nasienne, solimy i pieprzymy, odwracamy do góry dnem, żeby odciekły, jeśli papryki nie chcą stać odetnijmy spód, jednak nie może nam powstać dziura na dnie ponieważ ser wycieknie w czasie grillowania
2. Podobnie postępujemy z pomidorami, odcinamy górę i ostrożnie łyżką wydrążamy miąższ,pozostawiając ok 1 cm grubości przy skórce, również solimy i pieprzymy, odwracamy do góry dnem
3. Serek mieszamy z posiekanymi w talarki oliwkami i szczypiorkiem, czosnek drobniutko siekamy, dodajemy do farszu, doprawiamy sosem worcester, solą, pieprzem i sokiem z cytryny, dodajemy jaja i bułkę tartą, żeby związać farsz
4. Nadziewamy pomidory i papryki, grillujemy na folii ok 15 min pomidory, papryki trochę dłużej ok 25 min
5. Podajemy z pieczywem, można je zapiec z kawałkami mozzarelli, dekorujemy świeżą bazylią
Dymne warzywa z grilla z kremowym twarożkiem!
Komentarze