
Szukacie sposobu na szybką i prostą kolację? Mięso mielone doskonale się do tego nadaje, nie bez kozery książki kulinarne poświęcają im tyle miejsca, a jeśli macie ochotę na coś naprawdę charakternego to chili con carne zaspokoi Was w zupełności. Danie pochodzi z Meksyku, jest świetnym wyborem kiedy macie ochotę na coś ciepłego i smakowitego, bogatego w wiele smaków, które doskonale ze sobą współgrają. Danie jest jednocześnie kojące i ożywcze w smaku. Można je podawać z chrupiącym pieczywem, ryżem lub nachos. Jednogarnkowe chili w sam raz na wieczór z przyjaciółmi, obowiązkowo w towarzystwie piwa...
Składniki na 4 porcje
Czas przygotowania: 40 min
150 g kiełbasy chorizo
500 g mielonej wołowiny
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 czerwona papryka
1 papryczka chili
1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki mielonej kolendry
1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżeczka cukru
500 g dobrej jakości krojonych pomidorów z puszki
1 puszka czerwonej fasoli
1 puszka kukurydzy
60 ml słodko-pikantnego sosu chili
3-4 łyżek dobrego ketchupu
natka pietruszki
garść solonych orzeszków ziemnych
sól, pieprz
Do podania:
Kwaśna śmietana, nachos, ryż, pieczywo, piwo ;)
Przygotowanie:
1. Kiełbasę chorizo kroimy w plasterki i podsmażamy w rondlu, nie potrzebujemy oleju, kiełbasa jest dość tłusta i odda nam sporo tłuszczu do smażenia, kiedy jest chrupka, zdejmujemy ją z patelni
2. Na powstałym tłuszczu podsmażamy posiekaną w kosteczkę cebulę oraz posiekany drobniutko czosnek, smażymy chwilę, kiedy cebula staje się szklista, dodajemy mieloną wołowinę i mieszając smażymy ok 5 minut, chili przekrawamy wzdłuż, wyskrobujemy pestki i siekamy w paseczki, dorzucamy do wołowiny
3. Mięso doprawiamy kolendrą, cukrem, sosem sojowym, cynamonem, kminem, papryką w proszku i kardamonem, mieszamy, a następnie dodajemy pomidory z puszki, doprawiamy solą i pieprzem, przykrywamy i gotujemy na średnimi ogniu ok 20 min, mieszamy co jakiś czas
4. Następnie dodajemy pokrojoną w kosteczkę czerwoną paprykę, podsmażoną wcześniej kiełbasę chorizo, ketchup, sos chili i gotujemy jeszcze ok 10 minut, na koniec dorzucamy odsączoną na sicie kukurydzę i fasolę (płuczemy dodatkowo by pozbyć się mączystej zalewy)
5. Pietruszkę siekamy i mieszamy z orzeszkami, taką mieszanką posypujemy gotowe chili
Sycące, orzeźwiające w smaku i kojące dla ducha danie!


Komentarze