Przejdź do głównej zawartości

Chili con carne


sklep Laptopy HP sony asus samsung

Szukacie sposobu na szybką i prostą kolację? Mięso mielone doskonale się do tego nadaje, nie bez kozery książki kulinarne poświęcają im tyle miejsca, a jeśli macie ochotę na coś naprawdę charakternego to chili con carne zaspokoi Was w zupełności. Danie pochodzi z Meksyku, jest świetnym wyborem kiedy macie ochotę na coś ciepłego i smakowitego, bogatego w wiele smaków, które doskonale ze sobą współgrają. Danie jest jednocześnie kojące i ożywcze w smaku. Można je podawać z chrupiącym pieczywem, ryżem lub nachos. Jednogarnkowe chili w sam raz na wieczór z przyjaciółmi, obowiązkowo w towarzystwie piwa...





































Składniki na 4 porcje

Czas przygotowania: 40 min


150 g kiełbasy chorizo
500 g mielonej wołowiny
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 czerwona papryka
1 papryczka chili
1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki mielonej kolendry
1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżeczka cukru
500 g dobrej jakości krojonych pomidorów z puszki
1 puszka czerwonej fasoli
1 puszka kukurydzy
60 ml słodko-pikantnego sosu chili
3-4 łyżek dobrego ketchupu 
natka pietruszki
garść solonych orzeszków ziemnych
sól, pieprz

Do podania:

Kwaśna śmietana, nachos, ryż, pieczywo, piwo ;) 


Przygotowanie:

1. Kiełbasę chorizo kroimy w plasterki i podsmażamy w rondlu, nie potrzebujemy oleju, kiełbasa jest dość tłusta i odda nam sporo tłuszczu do smażenia, kiedy jest chrupka, zdejmujemy ją z patelni
2. Na powstałym tłuszczu podsmażamy posiekaną w kosteczkę cebulę oraz posiekany drobniutko czosnek, smażymy chwilę, kiedy cebula staje się szklista, dodajemy mieloną wołowinę i mieszając smażymy ok 5 minut, chili przekrawamy wzdłuż, wyskrobujemy pestki i siekamy w paseczki, dorzucamy do wołowiny 
3. Mięso doprawiamy kolendrą, cukrem, sosem sojowym, cynamonem, kminem, papryką w proszku i kardamonem, mieszamy, a następnie dodajemy pomidory z puszki, doprawiamy solą i pieprzem, przykrywamy i gotujemy na średnimi ogniu ok 20 min, mieszamy co jakiś czas
4. Następnie dodajemy pokrojoną w kosteczkę czerwoną paprykę, podsmażoną wcześniej kiełbasę chorizo, ketchup, sos chili  i gotujemy jeszcze ok 10 minut, na koniec dorzucamy odsączoną na sicie kukurydzę i fasolę (płuczemy dodatkowo by pozbyć się mączystej zalewy)
5. Pietruszkę siekamy i mieszamy z orzeszkami, taką mieszanką posypujemy gotowe chili

Sycące, orzeźwiające w smaku i kojące dla ducha danie!







Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Ekspresowe bułki

Uszczęśliwianie rodziny jedzeniem z samego rana? Mając na to czas to wielka satysfakcja, ale nawet nie dysponując duża dawką leniwego poranka można zaskoczyć domowników chrupiącą bułką na śniadanie, wystarczy dobrze zorganizować się przed pójściem spać, a rano wymknąć się chwilę wcześniej z łóżka, by potem wskoczyć do niego jeszcze na ok 40 minut, później to już trzeba nastawić piekarnik, uruchomić ekspres do kawy i rozprawić się z poranną prasą. Oczywiście zdaję sobie sprawę, że takie poranki możemy zafundować sobie właściwie tylko w weekend, warto więc je celebrować i dobrze przygotować śniadanie. Jest jedno "ale", zabawa w domowe wypieki bardzo uzależnia, co więcej może się okazać, że Wasza rodzina nie będzie już chciała wziąć do ust innego pieczywa poza Waszym własnym wypiekiem, i tutaj mamy problem ;) Miłego wypiekania, bułeczki są pyszne. 

Bigos staropolski

"...W kociołkach bigos grzano; w słowach wydać trudno bigosu smak przedziwny, kolor i woń cudną..." *   nie tylko u Mickiewicza bigos staropolski zasłużył sobie na pochwały. W literaturze wspominają go również Tadeusz Boy-Żeleński i Wincenty Pol. Mimo iż istnieje wiele sposobów przyrządzania tej potrawy to w zasadzie wszystkie opierają się na tych samych składnikach, różni je jedynie kolejność ich dodawania i dodatki. Co zatem dodajemy do bigosy, żeby jego smak był miażdżący? Jak przygotować bigos idealny? Jest kilka tajemnic, podpytajcie starszych w rodzinie. Ja znawczynią tej potrawy nie jestem, ale studiując kilkanaście przepisów, czytając kilka dobrych książek, wyprodukowałam pewnej nocy w swojej kuchni całkiem dobry bigos, z którego recepturą zamierzam się z Wami podzielić. Zasada pierwsza mówi, że z dobrego bigosu, po nałożeniu na talerz nie powinna wypływać woda, a jednocześnie bigosu staropolskiego nie przygotowuje się z zasmażką.    Potrawa po przyrządzeniu powi

Schab faszerowany białą kiełbasą

Macie takie oto doświadczenia: kupiliście właśnie wędlinę, schowaliście do lodówki, a już następnego dnia nie wiadomo skąd na talerzyku pojawiła się woda, a plasterki wędliny stały się śliskie....jeśli macie dość nudnych i jednakowych w smaku wędlin, o niewiadomym składzie i dziwnej konsystencji, to zachęcam Was do przygotowania wędlin w domowych warunkach. Macie wtedy pełną kontrole nad jakością mięsa oraz ilością dodanych przypraw, takie wędliny długo zachowują świeżość, a smak jest bardzo swojski. Poniższa propozycja doskonale odnajdzie się w towarzystwie jajek z sosem tatarskim na wielkanocnym stole.