Przejdź do głównej zawartości

Chili con carne


sklep Laptopy HP sony asus samsung

Szukacie sposobu na szybką i prostą kolację? Mięso mielone doskonale się do tego nadaje, nie bez kozery książki kulinarne poświęcają im tyle miejsca, a jeśli macie ochotę na coś naprawdę charakternego to chili con carne zaspokoi Was w zupełności. Danie pochodzi z Meksyku, jest świetnym wyborem kiedy macie ochotę na coś ciepłego i smakowitego, bogatego w wiele smaków, które doskonale ze sobą współgrają. Danie jest jednocześnie kojące i ożywcze w smaku. Można je podawać z chrupiącym pieczywem, ryżem lub nachos. Jednogarnkowe chili w sam raz na wieczór z przyjaciółmi, obowiązkowo w towarzystwie piwa...





































Składniki na 4 porcje

Czas przygotowania: 40 min


150 g kiełbasy chorizo
500 g mielonej wołowiny
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 czerwona papryka
1 papryczka chili
1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki mielonej kolendry
1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżeczka cukru
500 g dobrej jakości krojonych pomidorów z puszki
1 puszka czerwonej fasoli
1 puszka kukurydzy
60 ml słodko-pikantnego sosu chili
3-4 łyżek dobrego ketchupu 
natka pietruszki
garść solonych orzeszków ziemnych
sól, pieprz

Do podania:

Kwaśna śmietana, nachos, ryż, pieczywo, piwo ;) 


Przygotowanie:

1. Kiełbasę chorizo kroimy w plasterki i podsmażamy w rondlu, nie potrzebujemy oleju, kiełbasa jest dość tłusta i odda nam sporo tłuszczu do smażenia, kiedy jest chrupka, zdejmujemy ją z patelni
2. Na powstałym tłuszczu podsmażamy posiekaną w kosteczkę cebulę oraz posiekany drobniutko czosnek, smażymy chwilę, kiedy cebula staje się szklista, dodajemy mieloną wołowinę i mieszając smażymy ok 5 minut, chili przekrawamy wzdłuż, wyskrobujemy pestki i siekamy w paseczki, dorzucamy do wołowiny 
3. Mięso doprawiamy kolendrą, cukrem, sosem sojowym, cynamonem, kminem, papryką w proszku i kardamonem, mieszamy, a następnie dodajemy pomidory z puszki, doprawiamy solą i pieprzem, przykrywamy i gotujemy na średnimi ogniu ok 20 min, mieszamy co jakiś czas
4. Następnie dodajemy pokrojoną w kosteczkę czerwoną paprykę, podsmażoną wcześniej kiełbasę chorizo, ketchup, sos chili  i gotujemy jeszcze ok 10 minut, na koniec dorzucamy odsączoną na sicie kukurydzę i fasolę (płuczemy dodatkowo by pozbyć się mączystej zalewy)
5. Pietruszkę siekamy i mieszamy z orzeszkami, taką mieszanką posypujemy gotowe chili

Sycące, orzeźwiające w smaku i kojące dla ducha danie!







Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Energetyczne kulki mocy

Masło orzechowe to jeden z podstawowych produktów znajdujących się w spiżarni każdego sportowca, choć ma sporo kalorii może być doskonałym składnikiem diety, trzeba przestrzegać tylko kilku zasad. Ze względu na kaloryczność właśnie masło orzechowe spożywać raczej w pierwszej połowie doby, doskonale sprawdzi się proteinowy omlet z płatków owsianych, jajek i banana, najważniejszy jest jednak skład masła orzechowego. Najlepszym rozwiązaniem będzie oczywiście to domowej roboty, można się wtedy pokusić nie tylko o wersję arachidową, ale znacznie lepsze będzie masło orzechowe z nerkowców czy migdałów, w tym przypadku konieczny jest blender o nieprzeciętnej mocy. Jeśli jednak zdecydujemy się na wersję kupną to należy zwrócić uwagę żeby masło było 100% , bez dodatku cukru, soli oraz tłuszczy utwardzanych, zwłaszcza oleju palmowego. Masło orzechowe jest cennym źródłem białka, dlatego stanowi podstawę wegan,wegetarian i sportowców, zawiera również cenne tłuszcze nienasycone, za sprawą tryptofa…

Ciastka owsiane - najlepsze!

Te ciastka mają w sobie wszystko to czego nieustannie szukacie w nieudolnych wersjach ciastek owsianych sprzedawanych w sieciówkach, i nie znajdziecie dopóki sami nie spróbujecie zrobić właśnie tych ciasteczek. Są lekko ciągnące, nie za płaskie ani nie za grube, nie za słodkie, mogą być bardzo duże lub takie na jeden raz, nadziane masą pyszności, jak orzechy, gorzka czekolada, czy nawet suszona żurawina, a co najważniejsze, są super proste i super smaczne. Dzięki zawartości mąki kukurydzianej ciasta nie trzeba chłodzić, a dodatek kawałków czekolady sprawi, że unikniemy przykrego rozczarowania, wyjmując z pieca blachę z zupełnie płaskimi ciastkami. Teraz już zawsze będą miały odpowiednią grubość.

Barszcz wigilijny z uszkami wg Magdy Gessler

"W potocznej polszczyźnie purpurę kojarzy się z czerwienią i choć zakres barw purpury jest szeroki, bo sięga do głębokiej czerwieni do śliwkowego fioletu, to znakomita większość jej odmian daleko odbiega od czystej czerwieni. Jakże blisko miłości do pożądania. Starożytni Tyryjczycy uzyskiwali purpurę z mięczaków żyjących w wodach Morza Śródziemnego. Ta antyczna purpura, będąca jednym z najstarszych barwników, stanowiła symbol władzy nie tylko dlatego, że była obłędnie droga. Purpura wzbudzała od zawsze pożądanie." - "Kocham gotować" Magda Gessler