Przejdź do głównej zawartości

Ziemniaki faszerowane z grilla


sklep Laptopy HP sony asus samsung

Ciepły, leni wieczór, w powietrzu unosi się zapach dymu i pieczonych ziemniaków. Panujący już mrok rozświetla żywy płomień ogniska, słychać jedynie trzaski palącego się drewna, przyjemny szum brzóz, kołyszących na wietrze swoimi wiotkimi gałązkami, a gdzieś w oddali samotnie nawołującego puszczyka. Siedząc na kawałku drewna, wpatruję się w ogień, wesoły taniec płomieni niemal mnie hipnotyzuje. Ściskając w dłoni zimną butelkę piwa imbirowego, podążam wzrokiem za skaczącymi iskrami znikającymi gdzieś w ciemnościach ogrodu, hmmm....powiało chłodem, naciągam koc na ramiona i chwytam ciepłą dłoń kochającej osoby, od razu mi cieplej, nie tylko na sercu.... 





























Składniki na 4 porcje

Czas przygotowania: 20 minut + 20 min gotowanie + 15 minut grillowanie


4 duże ziemniaki
150 g mozzarelli
30 g parmezanu
3 łyżki gęstej śmietany
2 łyżki ostrej musztardy
1/2 pęczka bazylii 
sól
1/2 łyżeczki pieprzu cayenne 



Przygotowanie: 


1. Ziemniaki dokładnie szorujemy pod bieżącą wodą, osuszamy i zawijamy w folie aluminiową
2. Piekarnik nagrzewamy do 250 stopni (z termoobiegiem do 220 stopni), ziemniaki pieczemy ok 40 minut, do miękkości
3. Po tym czasie odwijamy ziemniaki z folii i pieczemy jeszcze 10 minut
4. Upieczone ziemniaki studzimy, następnie przekrawamy i małą łyżeczką ostrożnie wydrążamy miąższ, pozostawiając jedynie cienką warstwę, miąższ przeciskamy przez praskę 
5. Mozzarellę kroimy w kostkę, parmezan ścieramy na małych oczkach, bazylie siekamy, wszystko dodajemy do miąższu z ziemniaków, doprawiamy śmietaną, musztardą, solą i pieprzem do smaku
6. Wydrążone ziemniaki faszerujemy farszem, posypujemy jeszcze potartym paremzanem
6. Tuż przed planowanym podaniem zapiekamy ziemniaczki w piekarniku nagrzanym do 220 stopni z funkcją grilla przez ok 15 minut, aż ładnie się zezłocą 

Smakują doskonale na ciepło i zimno, najlepiej z kiełbasą z ogniska! 








Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Energetyczne kulki mocy

Masło orzechowe to jeden z podstawowych produktów znajdujących się w spiżarni każdego sportowca, choć ma sporo kalorii może być doskonałym składnikiem diety, trzeba przestrzegać tylko kilku zasad. Ze względu na kaloryczność właśnie masło orzechowe spożywać raczej w pierwszej połowie doby, doskonale sprawdzi się proteinowy omlet z płatków owsianych, jajek i banana, najważniejszy jest jednak skład masła orzechowego. Najlepszym rozwiązaniem będzie oczywiście to domowej roboty, można się wtedy pokusić nie tylko o wersję arachidową, ale znacznie lepsze będzie masło orzechowe z nerkowców czy migdałów, w tym przypadku konieczny jest blender o nieprzeciętnej mocy. Jeśli jednak zdecydujemy się na wersję kupną to należy zwrócić uwagę żeby masło było 100% , bez dodatku cukru, soli oraz tłuszczy utwardzanych, zwłaszcza oleju palmowego. Masło orzechowe jest cennym źródłem białka, dlatego stanowi podstawę wegan,wegetarian i sportowców, zawiera również cenne tłuszcze nienasycone, za sprawą tryptofa…

Ciastka owsiane - najlepsze!

Te ciastka mają w sobie wszystko to czego nieustannie szukacie w nieudolnych wersjach ciastek owsianych sprzedawanych w sieciówkach, i nie znajdziecie dopóki sami nie spróbujecie zrobić właśnie tych ciasteczek. Są lekko ciągnące, nie za płaskie ani nie za grube, nie za słodkie, mogą być bardzo duże lub takie na jeden raz, nadziane masą pyszności, jak orzechy, gorzka czekolada, czy nawet suszona żurawina, a co najważniejsze, są super proste i super smaczne. Dzięki zawartości mąki kukurydzianej ciasta nie trzeba chłodzić, a dodatek kawałków czekolady sprawi, że unikniemy przykrego rozczarowania, wyjmując z pieca blachę z zupełnie płaskimi ciastkami. Teraz już zawsze będą miały odpowiednią grubość.

Barszcz wigilijny z uszkami wg Magdy Gessler

"W potocznej polszczyźnie purpurę kojarzy się z czerwienią i choć zakres barw purpury jest szeroki, bo sięga do głębokiej czerwieni do śliwkowego fioletu, to znakomita większość jej odmian daleko odbiega od czystej czerwieni. Jakże blisko miłości do pożądania. Starożytni Tyryjczycy uzyskiwali purpurę z mięczaków żyjących w wodach Morza Śródziemnego. Ta antyczna purpura, będąca jednym z najstarszych barwników, stanowiła symbol władzy nie tylko dlatego, że była obłędnie droga. Purpura wzbudzała od zawsze pożądanie." - "Kocham gotować" Magda Gessler