
Ciepły, leni wieczór, w powietrzu unosi się zapach dymu i pieczonych ziemniaków. Panujący już mrok rozświetla żywy płomień ogniska, słychać jedynie trzaski palącego się drewna, przyjemny szum brzóz, kołyszących na wietrze swoimi wiotkimi gałązkami, a gdzieś w oddali samotnie nawołującego puszczyka. Siedząc na kawałku drewna, wpatruję się w ogień, wesoły taniec płomieni niemal mnie hipnotyzuje. Ściskając w dłoni zimną butelkę piwa imbirowego, podążam wzrokiem za skaczącymi iskrami znikającymi gdzieś w ciemnościach ogrodu, hmmm....powiało chłodem, naciągam koc na ramiona i chwytam ciepłą dłoń kochającej osoby, od razu mi cieplej, nie tylko na sercu....
Składniki na 4 porcje
Czas przygotowania: 20 minut + 20 min gotowanie + 15 minut grillowanie
4 duże ziemniaki
150 g mozzarelli
30 g parmezanu
3 łyżki gęstej śmietany
2 łyżki ostrej musztardy
1/2 pęczka bazylii
sól
1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
Przygotowanie:
1. Ziemniaki dokładnie szorujemy pod bieżącą wodą, osuszamy i zawijamy w folie aluminiową
2. Piekarnik nagrzewamy do 250 stopni (z termoobiegiem do 220 stopni), ziemniaki pieczemy ok 40 minut, do miękkości
3. Po tym czasie odwijamy ziemniaki z folii i pieczemy jeszcze 10 minut
4. Upieczone ziemniaki studzimy, następnie przekrawamy i małą łyżeczką ostrożnie wydrążamy miąższ, pozostawiając jedynie cienką warstwę, miąższ przeciskamy przez praskę
5. Mozzarellę kroimy w kostkę, parmezan ścieramy na małych oczkach, bazylie siekamy, wszystko dodajemy do miąższu z ziemniaków, doprawiamy śmietaną, musztardą, solą i pieprzem do smaku
6. Wydrążone ziemniaki faszerujemy farszem, posypujemy jeszcze potartym paremzanem
6. Tuż przed planowanym podaniem zapiekamy ziemniaczki w piekarniku nagrzanym do 220 stopni z funkcją grilla przez ok 15 minut, aż ładnie się zezłocą
Smakują doskonale na ciepło i zimno, najlepiej z kiełbasą z ogniska!


Komentarze