Przejdź do głównej zawartości

Tarta z łososiem


sklep Laptopy HP sony asus samsung

Znów powracam do ojczyzny bagietek - Francji, stąd pochodzi słynna tarta, choć jej odmian jest wiele to łączy je prostota wykonania. Ciasto kruche, drożdżowe lub francuskie z zapieczonymi warzywami i creme fraiche lub na słodko z owocami i kremem patissiere, nie wspominając już o słynnej na cały Świat Tarta Tatin. Odmianą tarty jest quiche, występujący jedynie w wersji wytrawnej. Prowansja ma swoją pissaladiere, która wzięła swoją nazwę od pissala, słonej rybnej pasty, którą niegdyś dodawano do tej potrawy, teraz zastępuje się ją anchois i zapieka z cebulą i oliwkami. Alzacja natomiast szczyci się swoją tartą flambee, ze spodem jak do pizzy pokrytym creme fraiche, słoniną i cebulą. Uważa się nawet, że tarty to francuskie wersje klasycznej włoskiej pizzy, czy to ma jednak znaczenie? Mnie smakują  zarówno włoskie Margarity  jak i  francuskie flambe, a moja wersja tarty jest bajecznie smaczna i niebywale lekka. Doskonała przystawka dla 8 osób lub danie główne dla 4. 
















Składniki na 4 porcje

Czas przygotowania: 40 min


200 g wędzonego łososia
1 opakowanie ciasta francuskiego
2 jaja + 1 do smarowania
5 łyżek kwaśnej śmietany 
pęczek koperku
100 g sera cheddar
sól, pieprz 
szczypta gałki muszkatołowej


Do podania:


Sałata z sosem vinaigrette
pieczywo

Przygotowanie:

1. Zimne ciasto francuskie rozwałkowujemy na blacie, blachę do pieczenia tarty smarujemy masłem i przekładamy na nią rozwałkowane ciasto, dociskamy dobrze brzegi, odcinamy zwisające kawałki ciasta
2. Blachę z ciastem wkładamy na chwilę do lodówki, w tym czasie nagrzewamy piekarnik do 200 stopni
3. Tartę przykrywamy papierem do pieczenia i wysypujemy suszą fasolą lub grochem żeby obciążyć ciasto, blachę wstawiamy do piekarnika na ok 20 min
4. Po 20 minutach zdejmujemy papier z fasolą, smarujemy ciasto roztrzepanym jajkiem i pieczemy jeszcze ok 5 minut
5. Wędzonego łososia siekamy drobno, w misce mieszamy jaja, śmietanę, ser, dodajemy posiekanego łososia  i posiekany koperek, doprawiamy farsz solą, pieprzem i szczyptą gałki muszkatołowej 
6. Na podpieczony spód wykładamy farsz i pieczemy w 180 stopniach przez ok 15 minut, gdyby brzegi ciasta zbytnio się podpiekały przykrywamy je folią aluminiową 

Podajemy na ciepło z sałatą i pieczywem!










Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

Wygląda rewelacyjnie! Pycha!

Popularne posty z tego bloga

Energetyczne kulki mocy

Masło orzechowe to jeden z podstawowych produktów znajdujących się w spiżarni każdego sportowca, choć ma sporo kalorii może być doskonałym składnikiem diety, trzeba przestrzegać tylko kilku zasad. Ze względu na kaloryczność właśnie masło orzechowe spożywać raczej w pierwszej połowie doby, doskonale sprawdzi się proteinowy omlet z płatków owsianych, jajek i banana, najważniejszy jest jednak skład masła orzechowego. Najlepszym rozwiązaniem będzie oczywiście to domowej roboty, można się wtedy pokusić nie tylko o wersję arachidową, ale znacznie lepsze będzie masło orzechowe z nerkowców czy migdałów, w tym przypadku konieczny jest blender o nieprzeciętnej mocy. Jeśli jednak zdecydujemy się na wersję kupną to należy zwrócić uwagę żeby masło było 100% , bez dodatku cukru, soli oraz tłuszczy utwardzanych, zwłaszcza oleju palmowego. Masło orzechowe jest cennym źródłem białka, dlatego stanowi podstawę wegan,wegetarian i sportowców, zawiera również cenne tłuszcze nienasycone, za sprawą tryptofa…

Ciastka owsiane - najlepsze!

Te ciastka mają w sobie wszystko to czego nieustannie szukacie w nieudolnych wersjach ciastek owsianych sprzedawanych w sieciówkach, i nie znajdziecie dopóki sami nie spróbujecie zrobić właśnie tych ciasteczek. Są lekko ciągnące, nie za płaskie ani nie za grube, nie za słodkie, mogą być bardzo duże lub takie na jeden raz, nadziane masą pyszności, jak orzechy, gorzka czekolada, czy nawet suszona żurawina, a co najważniejsze, są super proste i super smaczne. Dzięki zawartości mąki kukurydzianej ciasta nie trzeba chłodzić, a dodatek kawałków czekolady sprawi, że unikniemy przykrego rozczarowania, wyjmując z pieca blachę z zupełnie płaskimi ciastkami. Teraz już zawsze będą miały odpowiednią grubość.

Barszcz wigilijny z uszkami wg Magdy Gessler

"W potocznej polszczyźnie purpurę kojarzy się z czerwienią i choć zakres barw purpury jest szeroki, bo sięga do głębokiej czerwieni do śliwkowego fioletu, to znakomita większość jej odmian daleko odbiega od czystej czerwieni. Jakże blisko miłości do pożądania. Starożytni Tyryjczycy uzyskiwali purpurę z mięczaków żyjących w wodach Morza Śródziemnego. Ta antyczna purpura, będąca jednym z najstarszych barwników, stanowiła symbol władzy nie tylko dlatego, że była obłędnie droga. Purpura wzbudzała od zawsze pożądanie." - "Kocham gotować" Magda Gessler