
Znów powracam do ojczyzny bagietek - Francji, stąd pochodzi słynna tarta, choć jej odmian jest wiele to łączy je prostota wykonania. Ciasto kruche, drożdżowe lub francuskie z zapieczonymi warzywami i creme fraiche lub na słodko z owocami i kremem patissiere, nie wspominając już o słynnej na cały Świat Tarta Tatin. Odmianą tarty jest quiche, występujący jedynie w wersji wytrawnej. Prowansja ma swoją pissaladiere, która wzięła swoją nazwę od pissala, słonej rybnej pasty, którą niegdyś dodawano do tej potrawy, teraz zastępuje się ją anchois i zapieka z cebulą i oliwkami. Alzacja natomiast szczyci się swoją tartą flambee, ze spodem jak do pizzy pokrytym creme fraiche, słoniną i cebulą. Uważa się nawet, że tarty to francuskie wersje klasycznej włoskiej pizzy, czy to ma jednak znaczenie? Mnie smakują zarówno włoskie Margarity jak i francuskie flambe, a moja wersja tarty jest bajecznie smaczna i niebywale lekka. Doskonała przystawka dla 8 osób lub danie główne dla 4.
Składniki na 4 porcje
Czas przygotowania: 40 min
200 g wędzonego łososia
1 opakowanie ciasta francuskiego
2 jaja + 1 do smarowania
5 łyżek kwaśnej śmietany
pęczek koperku
100 g sera cheddar
sól, pieprz
szczypta gałki muszkatołowej
Do podania:
Sałata z sosem vinaigrette
pieczywo
Przygotowanie:
1. Zimne ciasto francuskie rozwałkowujemy na blacie, blachę do pieczenia tarty smarujemy masłem i przekładamy na nią rozwałkowane ciasto, dociskamy dobrze brzegi, odcinamy zwisające kawałki ciasta
2. Blachę z ciastem wkładamy na chwilę do lodówki, w tym czasie nagrzewamy piekarnik do 200 stopni
3. Tartę przykrywamy papierem do pieczenia i wysypujemy suszą fasolą lub grochem żeby obciążyć ciasto, blachę wstawiamy do piekarnika na ok 20 min
4. Po 20 minutach zdejmujemy papier z fasolą, smarujemy ciasto roztrzepanym jajkiem i pieczemy jeszcze ok 5 minut
5. Wędzonego łososia siekamy drobno, w misce mieszamy jaja, śmietanę, ser, dodajemy posiekanego łososia i posiekany koperek, doprawiamy farsz solą, pieprzem i szczyptą gałki muszkatołowej
6. Na podpieczony spód wykładamy farsz i pieczemy w 180 stopniach przez ok 15 minut, gdyby brzegi ciasta zbytnio się podpiekały przykrywamy je folią aluminiową
Podajemy na ciepło z sałatą i pieczywem!


Komentarze