
Właśnie rozbrzmiały ostatnie dzwonki w szkołach, uczniowie wesoło zbiegają po szkolnych schodach, rzucając za siebie tornistrami, ja oddalam się od tego gwaru w zacisze mojego ogrodu, mnie już i jeszcze to nie dotyczy ;) Choć sięgając pamięcią wstecz, wakacje kojarzą mi się z owocami, a właściwie z goframi z owocami, zostawiałam sobie tę przyjemność zawsze na czas letni. Zapach świeżych i chrupiących gofrów z bitą śmietana i owocami jagodowymi, a do tego maleńka trójkątna serwetka, która niby miała chronić przed umorusaniem się śmietana i sokiem z owoców.....niewykonalne w moim przypadku, śmietana zawsze pozostawała na czubku mojego nosa ;) Dziś nie zrobię gofrów, ale równie letni owiany wakacyjną nutą deser.
Składniki
Czas przygotowania: 1 godzina + 25 min pieczenie
Ciasto
225 g mąki pszennej75 g wiórków kokosowych
150 g zimnego masła
75 g cukru
cukier waniliowy
3 żółtka
2 łyżki kwaśnej śmietany
Krem patissiere
300 ml mlekalaska wanilii
200 ml mleka kokosowego
100 g cukru
50 g mąki pszennej
4 żółtka
Wierzch
Owoce jagodowe (maliny, truskawki, borówki amerykańskie) sumarycznie ok 700 gSłoiczek konfitury morelowej (opcjonalnie)
Przygotowanie:
1. Ciasto kruche - na stolnicę wysypujemy wszystkie składniki sypkie, robimy dołek i dodajemy żółtka, śmietanę i masło, krojąc wszystko szerokim nożem tworzymy kruszonkę, następnie zagniatam szybko w kulę, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 min, lub na całą noc
2. Krem patissiere - również można przygotować dzień wcześniej, to nic innegio jak podstawowy krem cukierniczy. W misce miksera ucieramy żółtka, z cukrem i mąka na białą masę, w rondelku podgrzewamy obydwa rodzaje mleka, laskę wanilii przekrawamy wzdłuż i dodajemy do mleka rdzeń oraz przekrojoną pozostałość, zagotowujemy
3. Do utartej masy jajecznej dolewamy mleko, robimy to wolnym strumyczkiem, przelewamy całość do czystego rondla i stawiamy na gaz, stale mieszając gotujemy aż utworzy nam się konsystencja kremu, pozwolić żeby krem zabulgotał i natychmiast zdejmujemy z ognia, przelewamy do miski, przykrywamy folią spożywczą, tak żeby dotykała powierzchni kremu i odstawiamy do lodówki do całkowitego ostygnięcia
4. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni, formę do tarty o śr ok 23-25 cm, smarujemy dokładnie masłem
5. Ciasto rozwałkowujemy pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia i wykładamy formę do tarty, dobrze jeśli macie taką z ruchomym dnem, łatwiej wyjmiecie tarte po upieczeniu, formę z ciastem wstawiamy do lodówki na 20 min
6. Na wierzch tarty wykładamy folię aluminiową i wysypujemy fasolą, wstawiamy do piekarnika, po 12 minutach usuwamy z tary folię z fasolą i pieczemy jeszcze ok 10 minut
7. Tartę możecie upiec dzień wcześniej, trzymajcie ją wtedy w szczelnym pojemniku
8. Na zimną tartę wykładamy zimny krem patissiere i układamy owoce, jeśli chcecie żeby tarta doczekała następnego dnia to polakierujcie owoce rozpuszczona w rondelku konfiturą morelową, owoce dłużej zachowają swoja świeżość
Kwintesencja lata na chrupiącym spodzie, zatopiona w waniliowym kremie!


Komentarze