Przejdź do głównej zawartości

Tarta z letnimi owocami


sklep Laptopy HP sony asus samsung



Właśnie rozbrzmiały ostatnie dzwonki w szkołach, uczniowie wesoło zbiegają po szkolnych schodach, rzucając za siebie tornistrami, ja oddalam się od tego gwaru w zacisze mojego ogrodu, mnie już i jeszcze to nie dotyczy ;) Choć sięgając pamięcią wstecz, wakacje kojarzą mi się z owocami, a właściwie z goframi z owocami, zostawiałam sobie tę przyjemność zawsze na czas letni. Zapach świeżych i chrupiących gofrów z bitą śmietana i owocami jagodowymi, a do tego maleńka trójkątna serwetka, która niby miała chronić przed umorusaniem się śmietana i sokiem z owoców.....niewykonalne w moim przypadku, śmietana zawsze pozostawała na czubku mojego nosa ;) Dziś nie zrobię gofrów, ale równie letni owiany wakacyjną nutą deser.






















Składniki

Czas przygotowania: 1 godzina + 25 min pieczenie 


Ciasto

225 g mąki pszennej
75 g wiórków kokosowych
150 g zimnego masła
75 g cukru
cukier waniliowy
3 żółtka
2 łyżki kwaśnej śmietany

Krem patissiere

300 ml mleka
laska wanilii
200 ml mleka kokosowego
100 g cukru
50 g mąki pszennej
4 żółtka

Wierzch 

Owoce jagodowe (maliny, truskawki, borówki amerykańskie) sumarycznie ok 700 g
Słoiczek konfitury morelowej (opcjonalnie)


Przygotowanie:


1. Ciasto kruche - na stolnicę wysypujemy wszystkie składniki sypkie, robimy dołek i dodajemy żółtka, śmietanę i masło, krojąc wszystko szerokim nożem tworzymy kruszonkę, następnie zagniatam szybko w kulę, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 min, lub na całą noc
2. Krem patissiere - również można przygotować dzień wcześniej, to nic innegio jak podstawowy krem cukierniczy. W misce miksera ucieramy żółtka, z cukrem i mąka na białą masę, w rondelku podgrzewamy obydwa rodzaje mleka, laskę wanilii przekrawamy wzdłuż i dodajemy do mleka rdzeń oraz przekrojoną pozostałość, zagotowujemy
3. Do utartej masy jajecznej dolewamy mleko, robimy to wolnym strumyczkiem, przelewamy całość do czystego rondla i stawiamy na gaz, stale mieszając gotujemy aż utworzy nam się konsystencja kremu, pozwolić żeby krem zabulgotał i natychmiast zdejmujemy z ognia, przelewamy do miski, przykrywamy folią spożywczą, tak żeby dotykała powierzchni kremu i odstawiamy do lodówki do całkowitego ostygnięcia
4. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni, formę do tarty  o śr ok 23-25 cm, smarujemy dokładnie masłem
5. Ciasto rozwałkowujemy pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia i wykładamy formę do tarty, dobrze jeśli macie taką z ruchomym dnem, łatwiej wyjmiecie tarte po upieczeniu, formę z ciastem wstawiamy do lodówki na 20 min
6. Na wierzch tarty wykładamy folię aluminiową i wysypujemy fasolą, wstawiamy do piekarnika, po 12 minutach usuwamy z tary folię z fasolą i pieczemy jeszcze ok 10 minut
7. Tartę możecie upiec dzień wcześniej, trzymajcie ją wtedy w szczelnym pojemniku
8. Na zimną tartę wykładamy zimny krem patissiere i układamy owoce, jeśli chcecie żeby tarta doczekała następnego dnia to polakierujcie owoce rozpuszczona w rondelku konfiturą morelową, owoce dłużej zachowają swoja świeżość


Kwintesencja lata na chrupiącym spodzie, zatopiona w waniliowym kremie!








Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Ekspresowe bułki

Uszczęśliwianie rodziny jedzeniem z samego rana? Mając na to czas to wielka satysfakcja, ale nawet nie dysponując duża dawką leniwego poranka można zaskoczyć domowników chrupiącą bułką na śniadanie, wystarczy dobrze zorganizować się przed pójściem spać, a rano wymknąć się chwilę wcześniej z łóżka, by potem wskoczyć do niego jeszcze na ok 40 minut, później to już trzeba nastawić piekarnik, uruchomić ekspres do kawy i rozprawić się z poranną prasą. Oczywiście zdaję sobie sprawę, że takie poranki możemy zafundować sobie właściwie tylko w weekend, warto więc je celebrować i dobrze przygotować śniadanie. Jest jedno "ale", zabawa w domowe wypieki bardzo uzależnia, co więcej może się okazać, że Wasza rodzina nie będzie już chciała wziąć do ust innego pieczywa poza Waszym własnym wypiekiem, i tutaj mamy problem ;) Miłego wypiekania, bułeczki są pyszne. 

Bigos staropolski

"...W kociołkach bigos grzano; w słowach wydać trudno bigosu smak przedziwny, kolor i woń cudną..." *   nie tylko u Mickiewicza bigos staropolski zasłużył sobie na pochwały. W literaturze wspominają go również Tadeusz Boy-Żeleński i Wincenty Pol. Mimo iż istnieje wiele sposobów przyrządzania tej potrawy to w zasadzie wszystkie opierają się na tych samych składnikach, różni je jedynie kolejność ich dodawania i dodatki. Co zatem dodajemy do bigosy, żeby jego smak był miażdżący? Jak przygotować bigos idealny? Jest kilka tajemnic, podpytajcie starszych w rodzinie. Ja znawczynią tej potrawy nie jestem, ale studiując kilkanaście przepisów, czytając kilka dobrych książek, wyprodukowałam pewnej nocy w swojej kuchni całkiem dobry bigos, z którego recepturą zamierzam się z Wami podzielić. Zasada pierwsza mówi, że z dobrego bigosu, po nałożeniu na talerz nie powinna wypływać woda, a jednocześnie bigosu staropolskiego nie przygotowuje się z zasmażką.    Potrawa po przyrządz...

Schab faszerowany białą kiełbasą

Macie takie oto doświadczenia: kupiliście właśnie wędlinę, schowaliście do lodówki, a już następnego dnia nie wiadomo skąd na talerzyku pojawiła się woda, a plasterki wędliny stały się śliskie....jeśli macie dość nudnych i jednakowych w smaku wędlin, o niewiadomym składzie i dziwnej konsystencji, to zachęcam Was do przygotowania wędlin w domowych warunkach. Macie wtedy pełną kontrole nad jakością mięsa oraz ilością dodanych przypraw, takie wędliny długo zachowują świeżość, a smak jest bardzo swojski. Poniższa propozycja doskonale odnajdzie się w towarzystwie jajek z sosem tatarskim na wielkanocnym stole.