Przejdź do głównej zawartości

Szaszłyki z kurczaka z miodowym masłem i słodkimi ziemniakami


sklep Laptopy HP sony asus samsung

Letnie party na plaży, szum fal, ciepło piasku pod bosymi stopami, z głośników rozbrzmiewa smooth jazz, ludzie tańczą z puszkami piwa w dłoniach, wiatr od morza rozwiewa kolorowe obrusy, którymi nakryto drewniane, masywne stoły. Całość spowija ciepło zachodzącego słońca, morze nabrało granatowej barwy, a niebo płonie kolorami czerwieni i pomarańczu. Zawieszone nad głowami  kolorowe, papierowe lampiony bujają się na wietrze, na środku żarzy się ognisko, w którym leżą srebrne zawiniątka, to zapewne ziemniaki, w pobliżu ustawiono sporych rozmiarów grill, z którego unosi się dymny aromat ziół, na metalowym ruszcie poukładano różnorodne mięsiwa i kolorowe warzywa, unoszące się zapachy sprawiają że staję się okrutnie głodna i nie zważając na poparzenia chwytam jeden z patyczków z nadzianymi nań kawałkami cukinii, pomidorka koktajlowego i żółtej papryki, smakuje genialnie, nic dziwnego, że tak kochamy grillowanie.

























Składniki na 4 porcje

Czas przygotowania: 35 min + 20 min pieczenie

Szaszłyki 

3 piersi z kurczaka
12 suszonych moreli
1/2 szklanki likieru brzoskwiniowego
100 g masła
1 łyżka miodu 
szczypta pieprzu kajeńskiego + 1/4 łyżeczki
1/2 łyżeczki curry + 1 łyżka
sól, pieprz
sok z 1/2 cytryny

Pieczone bataty

4 słodkie ziemniaki
500 ml soku żurawinowego*
60 g brązowego cukru
1/2 łyżeczki cynamonu
1/4 łyżeczki pieprzu kajeńskiego
1 łyżka whisky
50 ml oleju rzepakowego 
*jeśli będziecie używać zagęszczonego soku, rozpuśćcie go 1:1 z wodą

Przygotowanie:

1. Piersi kurczaka, oczyszczamy z błonek i chrząstek, kroimy w większe kawałki, doprawiamy solą, pieprzem, 1 łyżką curry, 1/4 łyżeczki pieprzu kajeńskiego i sokiem z cytryny, mieszamy i odstawiamy na noc do lodówki lub zostawimy 15 minut na blacie 
2. Suszone morele moczymy ok 20 min w likierze brzoskwiniowym
3. Ziemniaki szorujemy, nie obieramy i gotujemy al dente, następnie kroimy na ćwiartki, solimy i smarujemy olejem ze wszystkich stron
4. Do rondelka, wlewamy sok, dodajemy cynamon, pieprz kajeński, sól, brązowy cukier i zagotowujemy
5. Sok gotujemy aż zredukuje się o połowę, następnie dodajemy 1 łyżkę whisky i chwile jeszcze gotujemy, odstawiamy z ognia 
6. Ziemniaki smażymy na grillu ok 10 minut z każdej strony, smarując w trakcie pieczenia żurawinową glazurą
7. Kawałki kurczaka nabijamy, na namoczone w wodzie patyczki, na przemian z morelami, smażymy na grillu ok 10 min z każdej strony
8. Masło miodowe - miękkie masło mieszamy z łyżką miodu, szczypta pieprzy kajeńskiego, 1/2 łyżeczki curry, solą i pieprzem
9. Danie podajemy z pieczonymi batatami w żurawinowej glazurze i masełkiem miodowym

Have a nice party!



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Energetyczne kulki mocy

Masło orzechowe to jeden z podstawowych produktów znajdujących się w spiżarni każdego sportowca, choć ma sporo kalorii może być doskonałym składnikiem diety, trzeba przestrzegać tylko kilku zasad. Ze względu na kaloryczność właśnie masło orzechowe spożywać raczej w pierwszej połowie doby, doskonale sprawdzi się proteinowy omlet z płatków owsianych, jajek i banana, najważniejszy jest jednak skład masła orzechowego. Najlepszym rozwiązaniem będzie oczywiście to domowej roboty, można się wtedy pokusić nie tylko o wersję arachidową, ale znacznie lepsze będzie masło orzechowe z nerkowców czy migdałów, w tym przypadku konieczny jest blender o nieprzeciętnej mocy. Jeśli jednak zdecydujemy się na wersję kupną to należy zwrócić uwagę żeby masło było 100% , bez dodatku cukru, soli oraz tłuszczy utwardzanych, zwłaszcza oleju palmowego. Masło orzechowe jest cennym źródłem białka, dlatego stanowi podstawę wegan,wegetarian i sportowców, zawiera również cenne tłuszcze nienasycone, za sprawą tryptofa…

Ciastka owsiane - najlepsze!

Te ciastka mają w sobie wszystko to czego nieustannie szukacie w nieudolnych wersjach ciastek owsianych sprzedawanych w sieciówkach, i nie znajdziecie dopóki sami nie spróbujecie zrobić właśnie tych ciasteczek. Są lekko ciągnące, nie za płaskie ani nie za grube, nie za słodkie, mogą być bardzo duże lub takie na jeden raz, nadziane masą pyszności, jak orzechy, gorzka czekolada, czy nawet suszona żurawina, a co najważniejsze, są super proste i super smaczne. Dzięki zawartości mąki kukurydzianej ciasta nie trzeba chłodzić, a dodatek kawałków czekolady sprawi, że unikniemy przykrego rozczarowania, wyjmując z pieca blachę z zupełnie płaskimi ciastkami. Teraz już zawsze będą miały odpowiednią grubość.

Tajska zupa Tom Yum

Zupa Tom Yum to tajski klasyk. Pikantne i kwaśne smaki mieszają się w tej zupie ze świeżymi ziołami, przyprawami oraz krewetkami i kurczakiem, co daje jej niespotykany i niezapomniany smak,a jednocześnie zapewnia sycący posiłek. Najlepiej jeść ją gorącą – temperatura wydobywa bowiem z Tom Yum ostrość i głębię smaku. Jest pysznie, lekko i banalnie prosto. Przygotowanie zupy ostro-kwaśnej zajmuje około 25 minut a, wszystkie przyprawy bez większych problemów można już dziś kupić w większości marketów, nie tylko w stacjonarnych lub internetowych sklepach z azjatyckim produktami.