Przejdź do głównej zawartości

Szaszłyki z kurczaka z miodowym masłem i słodkimi ziemniakami


sklep Laptopy HP sony asus samsung

Letnie party na plaży, szum fal, ciepło piasku pod bosymi stopami, z głośników rozbrzmiewa smooth jazz, ludzie tańczą z puszkami piwa w dłoniach, wiatr od morza rozwiewa kolorowe obrusy, którymi nakryto drewniane, masywne stoły. Całość spowija ciepło zachodzącego słońca, morze nabrało granatowej barwy, a niebo płonie kolorami czerwieni i pomarańczu. Zawieszone nad głowami  kolorowe, papierowe lampiony bujają się na wietrze, na środku żarzy się ognisko, w którym leżą srebrne zawiniątka, to zapewne ziemniaki, w pobliżu ustawiono sporych rozmiarów grill, z którego unosi się dymny aromat ziół, na metalowym ruszcie poukładano różnorodne mięsiwa i kolorowe warzywa, unoszące się zapachy sprawiają że staję się okrutnie głodna i nie zważając na poparzenia chwytam jeden z patyczków z nadzianymi nań kawałkami cukinii, pomidorka koktajlowego i żółtej papryki, smakuje genialnie, nic dziwnego, że tak kochamy grillowanie.

























Składniki na 4 porcje

Czas przygotowania: 35 min + 20 min pieczenie

Szaszłyki 

3 piersi z kurczaka
12 suszonych moreli
1/2 szklanki likieru brzoskwiniowego
100 g masła
1 łyżka miodu 
szczypta pieprzu kajeńskiego + 1/4 łyżeczki
1/2 łyżeczki curry + 1 łyżka
sól, pieprz
sok z 1/2 cytryny

Pieczone bataty

4 słodkie ziemniaki
500 ml soku żurawinowego*
60 g brązowego cukru
1/2 łyżeczki cynamonu
1/4 łyżeczki pieprzu kajeńskiego
1 łyżka whisky
50 ml oleju rzepakowego 
*jeśli będziecie używać zagęszczonego soku, rozpuśćcie go 1:1 z wodą

Przygotowanie:

1. Piersi kurczaka, oczyszczamy z błonek i chrząstek, kroimy w większe kawałki, doprawiamy solą, pieprzem, 1 łyżką curry, 1/4 łyżeczki pieprzu kajeńskiego i sokiem z cytryny, mieszamy i odstawiamy na noc do lodówki lub zostawimy 15 minut na blacie 
2. Suszone morele moczymy ok 20 min w likierze brzoskwiniowym
3. Ziemniaki szorujemy, nie obieramy i gotujemy al dente, następnie kroimy na ćwiartki, solimy i smarujemy olejem ze wszystkich stron
4. Do rondelka, wlewamy sok, dodajemy cynamon, pieprz kajeński, sól, brązowy cukier i zagotowujemy
5. Sok gotujemy aż zredukuje się o połowę, następnie dodajemy 1 łyżkę whisky i chwile jeszcze gotujemy, odstawiamy z ognia 
6. Ziemniaki smażymy na grillu ok 10 minut z każdej strony, smarując w trakcie pieczenia żurawinową glazurą
7. Kawałki kurczaka nabijamy, na namoczone w wodzie patyczki, na przemian z morelami, smażymy na grillu ok 10 min z każdej strony
8. Masło miodowe - miękkie masło mieszamy z łyżką miodu, szczypta pieprzy kajeńskiego, 1/2 łyżeczki curry, solą i pieprzem
9. Danie podajemy z pieczonymi batatami w żurawinowej glazurze i masełkiem miodowym

Have a nice party!



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Ekspresowe bułki

Uszczęśliwianie rodziny jedzeniem z samego rana? Mając na to czas to wielka satysfakcja, ale nawet nie dysponując duża dawką leniwego poranka można zaskoczyć domowników chrupiącą bułką na śniadanie, wystarczy dobrze zorganizować się przed pójściem spać, a rano wymknąć się chwilę wcześniej z łóżka, by potem wskoczyć do niego jeszcze na ok 40 minut, później to już trzeba nastawić piekarnik, uruchomić ekspres do kawy i rozprawić się z poranną prasą. Oczywiście zdaję sobie sprawę, że takie poranki możemy zafundować sobie właściwie tylko w weekend, warto więc je celebrować i dobrze przygotować śniadanie. Jest jedno "ale", zabawa w domowe wypieki bardzo uzależnia, co więcej może się okazać, że Wasza rodzina nie będzie już chciała wziąć do ust innego pieczywa poza Waszym własnym wypiekiem, i tutaj mamy problem ;) Miłego wypiekania, bułeczki są pyszne. 

Bigos staropolski

"...W kociołkach bigos grzano; w słowach wydać trudno bigosu smak przedziwny, kolor i woń cudną..." *   nie tylko u Mickiewicza bigos staropolski zasłużył sobie na pochwały. W literaturze wspominają go również Tadeusz Boy-Żeleński i Wincenty Pol. Mimo iż istnieje wiele sposobów przyrządzania tej potrawy to w zasadzie wszystkie opierają się na tych samych składnikach, różni je jedynie kolejność ich dodawania i dodatki. Co zatem dodajemy do bigosy, żeby jego smak był miażdżący? Jak przygotować bigos idealny? Jest kilka tajemnic, podpytajcie starszych w rodzinie. Ja znawczynią tej potrawy nie jestem, ale studiując kilkanaście przepisów, czytając kilka dobrych książek, wyprodukowałam pewnej nocy w swojej kuchni całkiem dobry bigos, z którego recepturą zamierzam się z Wami podzielić. Zasada pierwsza mówi, że z dobrego bigosu, po nałożeniu na talerz nie powinna wypływać woda, a jednocześnie bigosu staropolskiego nie przygotowuje się z zasmażką.    Potrawa po przyrządzeniu powi

Schab faszerowany białą kiełbasą

Macie takie oto doświadczenia: kupiliście właśnie wędlinę, schowaliście do lodówki, a już następnego dnia nie wiadomo skąd na talerzyku pojawiła się woda, a plasterki wędliny stały się śliskie....jeśli macie dość nudnych i jednakowych w smaku wędlin, o niewiadomym składzie i dziwnej konsystencji, to zachęcam Was do przygotowania wędlin w domowych warunkach. Macie wtedy pełną kontrole nad jakością mięsa oraz ilością dodanych przypraw, takie wędliny długo zachowują świeżość, a smak jest bardzo swojski. Poniższa propozycja doskonale odnajdzie się w towarzystwie jajek z sosem tatarskim na wielkanocnym stole.