Przejdź do głównej zawartości

Szaszłyki cebulowe z boczkiem i suszonymi śliwkami


sklep Laptopy HP sony asus samsung

Na dworze zrobiło się już całkiem przyjemnie, wieczory stały się coraz cieplejsze, dni coraz dłuższe, taki klimat nastraja nas do spędzania więcej czasu na łonie natury, a co za tym idzie do pitraszenia na dworze, a jeśli na dworze to na myśl przychodzi nam grill lub ognisko. Romantyka ognia, smaczne potrawy z grilla i zimne piwo natychmiast wprawiają nas w dobry nastrój. Gillowanie ma w sobie coś magicznego, tworzy to zapach jedzenia roznoszący się po całym ogrodzie, przyjemne gawędzenie przy cieple ognia oraz fakt jedzenia w otoczeniu natury, wszystko to sprawia, że robi się jakoś gorąco  i nastrojowo w koło. Żeby więc tradycji lata stało się zadość, wyjmuję z garażu zakurzony po zimie grill i rozpoczynam ucztowanie na łonie natury, dziś szaszłyki cebulowe ze znanymi Wam zapewne zawijańcami z suszonych śliwek. 


Składniki na 4 porcje

Czas przygotowania: 15 min + 30 min pieczenie

Szaszłyki:

24 suszone śliwki
1/2 laski cynamonu
2 goździki
starta skórka z 1 cytryny
150 ml białego wytrawnego wina
2 łyżki gotowego sosu chili
2 łyżki oleju sezamowego
500 g cebulek dymek
12 plastrów boczku

Kalafior z gorgonzolą

1 kalafior biały
1 kalafior zielony lub brokuł
200 g sera gorgonzola 

Masło rozmarynowe

100 g miękkiego masła
kilka igiełek świeżego rozmarynu
1 ząbek czosnku
sól, pieprz

Przygotowanie: 

1. Wino, skórkę z cytryny, cynamon i goździki zagotowujemy, dodajemy śliwki i gotujemy 5 minut, wyjmujemy owoce, a resztę płynu redukujemy o połowę. Usuwamy z wywaru cynamon i goździki, dodajemy sos chili i olej sezamowy, odstawiamy z ognia
2. Cebuli dymki obieramy i wkładamy w całości do przygotowanego sosu z chili i oleju, zostawiamy do czasu ich używania
3. Śliwki zawijamy w plastry boczku i nabijamy na przemian z cebulkami, na namoczone w wodzie patyczki, pozostały sos używamy w czasie pieczenia do smarowania szaszłyków 
4. Szaszłyki smażymy na rozgrzanym grillu ok 30 min obracając i smarując je glazurą co jakiś czas, cebulki powinny zmięknąć, a boczek ładnie się zrumienić
5. Do szaszłyków doskonale pasuje kalafior z gorgonzolą - różyczki kalafiora gotujemy ok 5 minut w osolonym wrzątku, odcedzamy i układamy na tackę do grillowania na ok 20 minut, kiedy lekko się przyrumieni, układamy na nim kawałeczki sera gorgonzola i czekamy aż się rozpuści, wykładamy na talerz
6. Masło rozmarynowe - miękkie masło mieszamy z roztartym na desce czosnkiem i posiekanymi igiełkami świeżego rozmarynu, doprawiamy solą i pieprzem, podajemy z podpieczonymi na grillu kawałkami bagietki
7. Szaszłyki podajemy razem z kalafiorem z gorgonzolą i bagietami z masełkiem rozmarynowym

Świetna alternatywa dla mięsnych szaszłyków! 



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

Jedzenie pisze…
Rzeczywiście bardzo ciekawa alternatywa. Mi się bardzo spodobała.
Anonimowy pisze…
A jak smakuje!!! Polecam J.

Popularne posty z tego bloga

Ekspresowe bułki

Uszczęśliwianie rodziny jedzeniem z samego rana? Mając na to czas to wielka satysfakcja, ale nawet nie dysponując duża dawką leniwego poranka można zaskoczyć domowników chrupiącą bułką na śniadanie, wystarczy dobrze zorganizować się przed pójściem spać, a rano wymknąć się chwilę wcześniej z łóżka, by potem wskoczyć do niego jeszcze na ok 40 minut, później to już trzeba nastawić piekarnik, uruchomić ekspres do kawy i rozprawić się z poranną prasą. Oczywiście zdaję sobie sprawę, że takie poranki możemy zafundować sobie właściwie tylko w weekend, warto więc je celebrować i dobrze przygotować śniadanie. Jest jedno "ale", zabawa w domowe wypieki bardzo uzależnia, co więcej może się okazać, że Wasza rodzina nie będzie już chciała wziąć do ust innego pieczywa poza Waszym własnym wypiekiem, i tutaj mamy problem ;) Miłego wypiekania, bułeczki są pyszne. 

Bigos staropolski

"...W kociołkach bigos grzano; w słowach wydać trudno bigosu smak przedziwny, kolor i woń cudną..." *   nie tylko u Mickiewicza bigos staropolski zasłużył sobie na pochwały. W literaturze wspominają go również Tadeusz Boy-Żeleński i Wincenty Pol. Mimo iż istnieje wiele sposobów przyrządzania tej potrawy to w zasadzie wszystkie opierają się na tych samych składnikach, różni je jedynie kolejność ich dodawania i dodatki. Co zatem dodajemy do bigosy, żeby jego smak był miażdżący? Jak przygotować bigos idealny? Jest kilka tajemnic, podpytajcie starszych w rodzinie. Ja znawczynią tej potrawy nie jestem, ale studiując kilkanaście przepisów, czytając kilka dobrych książek, wyprodukowałam pewnej nocy w swojej kuchni całkiem dobry bigos, z którego recepturą zamierzam się z Wami podzielić. Zasada pierwsza mówi, że z dobrego bigosu, po nałożeniu na talerz nie powinna wypływać woda, a jednocześnie bigosu staropolskiego nie przygotowuje się z zasmażką.    Potrawa po przyrządzeniu powi

Schab faszerowany białą kiełbasą

Macie takie oto doświadczenia: kupiliście właśnie wędlinę, schowaliście do lodówki, a już następnego dnia nie wiadomo skąd na talerzyku pojawiła się woda, a plasterki wędliny stały się śliskie....jeśli macie dość nudnych i jednakowych w smaku wędlin, o niewiadomym składzie i dziwnej konsystencji, to zachęcam Was do przygotowania wędlin w domowych warunkach. Macie wtedy pełną kontrole nad jakością mięsa oraz ilością dodanych przypraw, takie wędliny długo zachowują świeżość, a smak jest bardzo swojski. Poniższa propozycja doskonale odnajdzie się w towarzystwie jajek z sosem tatarskim na wielkanocnym stole.