Przejdź do głównej zawartości

Szaszłyki cebulowe z boczkiem i suszonymi śliwkami


sklep Laptopy HP sony asus samsung

Na dworze zrobiło się już całkiem przyjemnie, wieczory stały się coraz cieplejsze, dni coraz dłuższe, taki klimat nastraja nas do spędzania więcej czasu na łonie natury, a co za tym idzie do pitraszenia na dworze, a jeśli na dworze to na myśl przychodzi nam grill lub ognisko. Romantyka ognia, smaczne potrawy z grilla i zimne piwo natychmiast wprawiają nas w dobry nastrój. Gillowanie ma w sobie coś magicznego, tworzy to zapach jedzenia roznoszący się po całym ogrodzie, przyjemne gawędzenie przy cieple ognia oraz fakt jedzenia w otoczeniu natury, wszystko to sprawia, że robi się jakoś gorąco  i nastrojowo w koło. Żeby więc tradycji lata stało się zadość, wyjmuję z garażu zakurzony po zimie grill i rozpoczynam ucztowanie na łonie natury, dziś szaszłyki cebulowe ze znanymi Wam zapewne zawijańcami z suszonych śliwek. 


Składniki na 4 porcje

Czas przygotowania: 15 min + 30 min pieczenie

Szaszłyki:

24 suszone śliwki
1/2 laski cynamonu
2 goździki
starta skórka z 1 cytryny
150 ml białego wytrawnego wina
2 łyżki gotowego sosu chili
2 łyżki oleju sezamowego
500 g cebulek dymek
12 plastrów boczku

Kalafior z gorgonzolą

1 kalafior biały
1 kalafior zielony lub brokuł
200 g sera gorgonzola 

Masło rozmarynowe

100 g miękkiego masła
kilka igiełek świeżego rozmarynu
1 ząbek czosnku
sól, pieprz

Przygotowanie: 

1. Wino, skórkę z cytryny, cynamon i goździki zagotowujemy, dodajemy śliwki i gotujemy 5 minut, wyjmujemy owoce, a resztę płynu redukujemy o połowę. Usuwamy z wywaru cynamon i goździki, dodajemy sos chili i olej sezamowy, odstawiamy z ognia
2. Cebuli dymki obieramy i wkładamy w całości do przygotowanego sosu z chili i oleju, zostawiamy do czasu ich używania
3. Śliwki zawijamy w plastry boczku i nabijamy na przemian z cebulkami, na namoczone w wodzie patyczki, pozostały sos używamy w czasie pieczenia do smarowania szaszłyków 
4. Szaszłyki smażymy na rozgrzanym grillu ok 30 min obracając i smarując je glazurą co jakiś czas, cebulki powinny zmięknąć, a boczek ładnie się zrumienić
5. Do szaszłyków doskonale pasuje kalafior z gorgonzolą - różyczki kalafiora gotujemy ok 5 minut w osolonym wrzątku, odcedzamy i układamy na tackę do grillowania na ok 20 minut, kiedy lekko się przyrumieni, układamy na nim kawałeczki sera gorgonzola i czekamy aż się rozpuści, wykładamy na talerz
6. Masło rozmarynowe - miękkie masło mieszamy z roztartym na desce czosnkiem i posiekanymi igiełkami świeżego rozmarynu, doprawiamy solą i pieprzem, podajemy z podpieczonymi na grillu kawałkami bagietki
7. Szaszłyki podajemy razem z kalafiorem z gorgonzolą i bagietami z masełkiem rozmarynowym

Świetna alternatywa dla mięsnych szaszłyków! 



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

Jedzenie pisze…
Rzeczywiście bardzo ciekawa alternatywa. Mi się bardzo spodobała.
Anonimowy pisze…
A jak smakuje!!! Polecam J.

Popularne posty z tego bloga

Energetyczne kulki mocy

Masło orzechowe to jeden z podstawowych produktów znajdujących się w spiżarni każdego sportowca, choć ma sporo kalorii może być doskonałym składnikiem diety, trzeba przestrzegać tylko kilku zasad. Ze względu na kaloryczność właśnie masło orzechowe spożywać raczej w pierwszej połowie doby, doskonale sprawdzi się proteinowy omlet z płatków owsianych, jajek i banana, najważniejszy jest jednak skład masła orzechowego. Najlepszym rozwiązaniem będzie oczywiście to domowej roboty, można się wtedy pokusić nie tylko o wersję arachidową, ale znacznie lepsze będzie masło orzechowe z nerkowców czy migdałów, w tym przypadku konieczny jest blender o nieprzeciętnej mocy. Jeśli jednak zdecydujemy się na wersję kupną to należy zwrócić uwagę żeby masło było 100% , bez dodatku cukru, soli oraz tłuszczy utwardzanych, zwłaszcza oleju palmowego. Masło orzechowe jest cennym źródłem białka, dlatego stanowi podstawę wegan,wegetarian i sportowców, zawiera również cenne tłuszcze nienasycone, za sprawą tryptofa…

Ciastka owsiane - najlepsze!

Te ciastka mają w sobie wszystko to czego nieustannie szukacie w nieudolnych wersjach ciastek owsianych sprzedawanych w sieciówkach, i nie znajdziecie dopóki sami nie spróbujecie zrobić właśnie tych ciasteczek. Są lekko ciągnące, nie za płaskie ani nie za grube, nie za słodkie, mogą być bardzo duże lub takie na jeden raz, nadziane masą pyszności, jak orzechy, gorzka czekolada, czy nawet suszona żurawina, a co najważniejsze, są super proste i super smaczne. Dzięki zawartości mąki kukurydzianej ciasta nie trzeba chłodzić, a dodatek kawałków czekolady sprawi, że unikniemy przykrego rozczarowania, wyjmując z pieca blachę z zupełnie płaskimi ciastkami. Teraz już zawsze będą miały odpowiednią grubość.

Tajska zupa Tom Yum

Zupa Tom Yum to tajski klasyk. Pikantne i kwaśne smaki mieszają się w tej zupie ze świeżymi ziołami, przyprawami oraz krewetkami i kurczakiem, co daje jej niespotykany i niezapomniany smak,a jednocześnie zapewnia sycący posiłek. Najlepiej jeść ją gorącą – temperatura wydobywa bowiem z Tom Yum ostrość i głębię smaku. Jest pysznie, lekko i banalnie prosto. Przygotowanie zupy ostro-kwaśnej zajmuje około 25 minut a, wszystkie przyprawy bez większych problemów można już dziś kupić w większości marketów, nie tylko w stacjonarnych lub internetowych sklepach z azjatyckim produktami.