Przejdź do głównej zawartości

Słodkie bułeczki z dżemem truskawkowym


sklep Laptopy HP sony asus samsung

Tak sobie myślę co tak naprawdę daje nam szczęście i dlaczego wciąż za czymś gonimy i czegoś bezustannie poszukujemy. Brakuje nam dziecięcej radości i beztroski, zatracamy ją gdzieś z biegiem lat. Mylimy poczucie szczęścia z satysfakcją, łączymy szczęście z kwestiami materialnymi, kiedy tak naprawdę szczęśliwi jesteśmy kiedy stąpamy boso po piasku, a wiatr rozwiewa nam włosy, kiedy zachwyca nas zapach trawy po deszczu, czy też fakt, że pliszki uwiły sobie gniazdo tuż pod naszym oknem. Myślę sobie, że powinniśmy więcej obserwować dzieci, on bezustannie się czymś zachwycają, a to kształtem kamienia, a to zapachem jeziora, a to cykaniem świerszcza w trawie. Odkryjmy szczęście w sobie i czerpmy satysfakcję z tego co mamy, życie samo w sobie już jest darem i wygranym losem na loterii. Mnie osobiście szczęście daje również jedzenie, ale również jego przygotowywanie i dzielenie się z innymi, dlatego w każdej potrawie zamieszczam cząstkę siebie. Życzę Wam aby te słodkie waniliowe bułeczki z truskawkami sprawiły, że poczujecie się szczęśliwi z samego rana. 

Składniki na 15 bułeczek

Czas przygotowania: 15 min + 2 h wyrastanie + 1 h dżem 

Ciasto*

1 szklanka mleka
1 laska wanilii
2 jaja
1/3 szklanki cukru
110 g roztopionego masła
3 i 1/2 szklanki mąki pszennej
10 g suszonych drożdży
1/4 łyżeczki soli
*ciasto można zarobić wcześniej i wstawić na noc do lodówki, następnie wyrobić bułeczki lub wstawić do lodówki już gotowe bułeczki, a rano jedynie je upiec

Dżem truskawkowy

500 g truskawek
1 łyżka soku z limonki lub cytryny
1/3 szklanki brązowego cukru
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej*
*opcjonalnie, jeśli mimo gotowania dżem wciąż jest wodnisty

Przygotowanie:

1. Proponuję zacząć od dżemu - możecie przygotować go nawet dwa dni wcześniej, truskawki pozbywamy szypułek i kroimy w plasterki, dodajemy do rondla i dosypujemy cukier, dodajemy sok z cytryny lub limonki i zagotowujemy, zmniejszamy ognień i gotujemy ok 1 godziny, sok powinien odparować mniej więcej o połowę, jeśli dżem jest nadal wodnisty mąkę ziemniaczaną rozpuszczamy w odrobinie zimnej wody i dodajemy do dżemu, zagotowujemy i odstawiamy do ostygnięcia
2. Ciasto - do rondelka dodajemy mleko, wyskrobane ziarenka z laski wanilii oraz pozostałą laskę i podgrzewamy, nie gotujemy, ochładzamy do temperatury pokojowej
3. Do miski  miksera dodajemy ochłodzone mleko, roztopione masło, roztrzepane jaja oraz cukier, mieszamy
4. Mąkę, sól i drożdże mieszamy i dodajemy do mieszanki mlecznej, mieszamy dodając jeszcze 3 łyżki mąki, kiedy składniki dobrze się połączą przekładamy ciasto do miski wysypane mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w cieple miejsce na ok 1 i 1/2 godziny
5. Kiedy ciasto wyrosło, przekładamy je na blat wysypany mąką i rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach 30/40 cm, na środek ciasta wykładamy dżem,  rozsmarowujemy dżemu pozostawiając z każdej strony ok 2 cm wolnego brzegu, ciasto zwijamy ciasno wzdłuż dłuższego brzegu
6. Formę o wymiarach 32/22 smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia, ciasto kroimy na 15 równych ślimaczków i każdy układamy w foremce, mogą się stykać, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok 30-40 min
7. Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni i wstawiamy blachę na ok 25 minut

Smakują świetnie na ciepło, ale i na zimno nikt nie pogardzi!   





Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Ekspresowe bułki

Uszczęśliwianie rodziny jedzeniem z samego rana? Mając na to czas to wielka satysfakcja, ale nawet nie dysponując duża dawką leniwego poranka można zaskoczyć domowników chrupiącą bułką na śniadanie, wystarczy dobrze zorganizować się przed pójściem spać, a rano wymknąć się chwilę wcześniej z łóżka, by potem wskoczyć do niego jeszcze na ok 40 minut, później to już trzeba nastawić piekarnik, uruchomić ekspres do kawy i rozprawić się z poranną prasą. Oczywiście zdaję sobie sprawę, że takie poranki możemy zafundować sobie właściwie tylko w weekend, warto więc je celebrować i dobrze przygotować śniadanie. Jest jedno "ale", zabawa w domowe wypieki bardzo uzależnia, co więcej może się okazać, że Wasza rodzina nie będzie już chciała wziąć do ust innego pieczywa poza Waszym własnym wypiekiem, i tutaj mamy problem ;) Miłego wypiekania, bułeczki są pyszne. 

Bigos staropolski

"...W kociołkach bigos grzano; w słowach wydać trudno bigosu smak przedziwny, kolor i woń cudną..." *   nie tylko u Mickiewicza bigos staropolski zasłużył sobie na pochwały. W literaturze wspominają go również Tadeusz Boy-Żeleński i Wincenty Pol. Mimo iż istnieje wiele sposobów przyrządzania tej potrawy to w zasadzie wszystkie opierają się na tych samych składnikach, różni je jedynie kolejność ich dodawania i dodatki. Co zatem dodajemy do bigosy, żeby jego smak był miażdżący? Jak przygotować bigos idealny? Jest kilka tajemnic, podpytajcie starszych w rodzinie. Ja znawczynią tej potrawy nie jestem, ale studiując kilkanaście przepisów, czytając kilka dobrych książek, wyprodukowałam pewnej nocy w swojej kuchni całkiem dobry bigos, z którego recepturą zamierzam się z Wami podzielić. Zasada pierwsza mówi, że z dobrego bigosu, po nałożeniu na talerz nie powinna wypływać woda, a jednocześnie bigosu staropolskiego nie przygotowuje się z zasmażką.    Potrawa po przyrządzeniu powi

Schab faszerowany białą kiełbasą

Macie takie oto doświadczenia: kupiliście właśnie wędlinę, schowaliście do lodówki, a już następnego dnia nie wiadomo skąd na talerzyku pojawiła się woda, a plasterki wędliny stały się śliskie....jeśli macie dość nudnych i jednakowych w smaku wędlin, o niewiadomym składzie i dziwnej konsystencji, to zachęcam Was do przygotowania wędlin w domowych warunkach. Macie wtedy pełną kontrole nad jakością mięsa oraz ilością dodanych przypraw, takie wędliny długo zachowują świeżość, a smak jest bardzo swojski. Poniższa propozycja doskonale odnajdzie się w towarzystwie jajek z sosem tatarskim na wielkanocnym stole.