Przejdź do głównej zawartości

Słodkie bułeczki z dżemem truskawkowym


sklep Laptopy HP sony asus samsung

Tak sobie myślę co tak naprawdę daje nam szczęście i dlaczego wciąż za czymś gonimy i czegoś bezustannie poszukujemy. Brakuje nam dziecięcej radości i beztroski, zatracamy ją gdzieś z biegiem lat. Mylimy poczucie szczęścia z satysfakcją, łączymy szczęście z kwestiami materialnymi, kiedy tak naprawdę szczęśliwi jesteśmy kiedy stąpamy boso po piasku, a wiatr rozwiewa nam włosy, kiedy zachwyca nas zapach trawy po deszczu, czy też fakt, że pliszki uwiły sobie gniazdo tuż pod naszym oknem. Myślę sobie, że powinniśmy więcej obserwować dzieci, on bezustannie się czymś zachwycają, a to kształtem kamienia, a to zapachem jeziora, a to cykaniem świerszcza w trawie. Odkryjmy szczęście w sobie i czerpmy satysfakcję z tego co mamy, życie samo w sobie już jest darem i wygranym losem na loterii. Mnie osobiście szczęście daje również jedzenie, ale również jego przygotowywanie i dzielenie się z innymi, dlatego w każdej potrawie zamieszczam cząstkę siebie. Życzę Wam aby te słodkie waniliowe bułeczki z truskawkami sprawiły, że poczujecie się szczęśliwi z samego rana. 

Składniki na 15 bułeczek

Czas przygotowania: 15 min + 2 h wyrastanie + 1 h dżem 

Ciasto*

1 szklanka mleka
1 laska wanilii
2 jaja
1/3 szklanki cukru
110 g roztopionego masła
3 i 1/2 szklanki mąki pszennej
10 g suszonych drożdży
1/4 łyżeczki soli
*ciasto można zarobić wcześniej i wstawić na noc do lodówki, następnie wyrobić bułeczki lub wstawić do lodówki już gotowe bułeczki, a rano jedynie je upiec

Dżem truskawkowy

500 g truskawek
1 łyżka soku z limonki lub cytryny
1/3 szklanki brązowego cukru
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej*
*opcjonalnie, jeśli mimo gotowania dżem wciąż jest wodnisty

Przygotowanie:

1. Proponuję zacząć od dżemu - możecie przygotować go nawet dwa dni wcześniej, truskawki pozbywamy szypułek i kroimy w plasterki, dodajemy do rondla i dosypujemy cukier, dodajemy sok z cytryny lub limonki i zagotowujemy, zmniejszamy ognień i gotujemy ok 1 godziny, sok powinien odparować mniej więcej o połowę, jeśli dżem jest nadal wodnisty mąkę ziemniaczaną rozpuszczamy w odrobinie zimnej wody i dodajemy do dżemu, zagotowujemy i odstawiamy do ostygnięcia
2. Ciasto - do rondelka dodajemy mleko, wyskrobane ziarenka z laski wanilii oraz pozostałą laskę i podgrzewamy, nie gotujemy, ochładzamy do temperatury pokojowej
3. Do miski  miksera dodajemy ochłodzone mleko, roztopione masło, roztrzepane jaja oraz cukier, mieszamy
4. Mąkę, sól i drożdże mieszamy i dodajemy do mieszanki mlecznej, mieszamy dodając jeszcze 3 łyżki mąki, kiedy składniki dobrze się połączą przekładamy ciasto do miski wysypane mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w cieple miejsce na ok 1 i 1/2 godziny
5. Kiedy ciasto wyrosło, przekładamy je na blat wysypany mąką i rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach 30/40 cm, na środek ciasta wykładamy dżem,  rozsmarowujemy dżemu pozostawiając z każdej strony ok 2 cm wolnego brzegu, ciasto zwijamy ciasno wzdłuż dłuższego brzegu
6. Formę o wymiarach 32/22 smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia, ciasto kroimy na 15 równych ślimaczków i każdy układamy w foremce, mogą się stykać, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok 30-40 min
7. Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni i wstawiamy blachę na ok 25 minut

Smakują świetnie na ciepło, ale i na zimno nikt nie pogardzi!   





Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Energetyczne kulki mocy

Masło orzechowe to jeden z podstawowych produktów znajdujących się w spiżarni każdego sportowca, choć ma sporo kalorii może być doskonałym składnikiem diety, trzeba przestrzegać tylko kilku zasad. Ze względu na kaloryczność właśnie masło orzechowe spożywać raczej w pierwszej połowie doby, doskonale sprawdzi się proteinowy omlet z płatków owsianych, jajek i banana, najważniejszy jest jednak skład masła orzechowego. Najlepszym rozwiązaniem będzie oczywiście to domowej roboty, można się wtedy pokusić nie tylko o wersję arachidową, ale znacznie lepsze będzie masło orzechowe z nerkowców czy migdałów, w tym przypadku konieczny jest blender o nieprzeciętnej mocy. Jeśli jednak zdecydujemy się na wersję kupną to należy zwrócić uwagę żeby masło było 100% , bez dodatku cukru, soli oraz tłuszczy utwardzanych, zwłaszcza oleju palmowego. Masło orzechowe jest cennym źródłem białka, dlatego stanowi podstawę wegan,wegetarian i sportowców, zawiera również cenne tłuszcze nienasycone, za sprawą tryptofa…

Ciastka owsiane - najlepsze!

Te ciastka mają w sobie wszystko to czego nieustannie szukacie w nieudolnych wersjach ciastek owsianych sprzedawanych w sieciówkach, i nie znajdziecie dopóki sami nie spróbujecie zrobić właśnie tych ciasteczek. Są lekko ciągnące, nie za płaskie ani nie za grube, nie za słodkie, mogą być bardzo duże lub takie na jeden raz, nadziane masą pyszności, jak orzechy, gorzka czekolada, czy nawet suszona żurawina, a co najważniejsze, są super proste i super smaczne. Dzięki zawartości mąki kukurydzianej ciasta nie trzeba chłodzić, a dodatek kawałków czekolady sprawi, że unikniemy przykrego rozczarowania, wyjmując z pieca blachę z zupełnie płaskimi ciastkami. Teraz już zawsze będą miały odpowiednią grubość.

Barszcz wigilijny z uszkami wg Magdy Gessler

"W potocznej polszczyźnie purpurę kojarzy się z czerwienią i choć zakres barw purpury jest szeroki, bo sięga do głębokiej czerwieni do śliwkowego fioletu, to znakomita większość jej odmian daleko odbiega od czystej czerwieni. Jakże blisko miłości do pożądania. Starożytni Tyryjczycy uzyskiwali purpurę z mięczaków żyjących w wodach Morza Śródziemnego. Ta antyczna purpura, będąca jednym z najstarszych barwników, stanowiła symbol władzy nie tylko dlatego, że była obłędnie droga. Purpura wzbudzała od zawsze pożądanie." - "Kocham gotować" Magda Gessler