Przejdź do głównej zawartości

Roladki schabowe z camembertem i sosem wiśniowym


sklep Laptopy HP sony asus samsung

Leżąc na soczyście zielonej trawie, wpatruję się w dwubarwny obraz, jak okiem sięgnąć trudno dostrzec inną barwę poza błękitem nieba i bladoróżowym odcieniem maleńkich kwiatów. Siadam na bosych stopach, widok jaki staje przed moimi oczami przechodzi moje największe wyobrażenie o kwiatach jakie od tej pory miałam. Setki, tysiące, miliony kwiatów zasypały ulice, parki, pobliskie skwery, wzgórza, są dosłownie wszędzie, kwiaty pokrywające gałęzie starych drzew  zlewają się na ziemię - właśnie rozpoczęło się najbardziej kolorowe święto w Japonii - Hanami, czyli festiwal kwitnącej wiśni.Japończycy co roku pochylają się nad pięknem tych krótko kwitnących drzew, ale trudno mi się dziwić, w ciągu kilku dni krajobraz Japonii zmienia się w iście bajkowy Świat. Ja również daję się porwać panującej wszędzie radości i błogiemu spokojowi, obserwuję ludzi zatopionych bez pamięci w beztrosce i zachwycie. Nagle dostrzegam grupę młodych Japonek ubranych w kwieciste kimona, z umalowanymi na biało twarzami na których mocno odznaczały się krwisto czerwone usta - wyglądają zjawiskowo. Zatrzymują swój radosny spacer, na kamiennym mostku, pokrytym dywanem biało-różowych płatków i uśmiechając się pozują do zdjęcia jakiemuś mężczyźnie stojącemu po drugiej stronie. Nagły podmuch wiatru porywa z drzew setki płatków zabierając ze sobą te cudowne obrazy z dalekiej Japonii...



























Składniki na 4 porcje

Czas przygotowania: 45 minut


8 plastrów schabu bez kości
8 plastrów szynki parmeńskiej
120 g sera camembert 
sól, pieprz

Sos wiśniowy

2 szklanki wiśni lub czereśni
1/2 papryczki chili
1 łyżka octu balsamicznego
1 łyżka octu winnego
4 łyżki nalewki wiśniowej
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej


Ziemniaczki z sosem kolendrowym

1 kg młodych ziemniaków
1 główka młodego czosnku
1 pęczek kolendry
1 zielona papryczka pepperoni
1 łyżeczka ziaren kminu rzymskiego
1 szklanka oliwy z oliwek
1/3 szklanki octu winnego
sól morska


Do podania


mix sałat
1 kalafior fioletowy, zielony lub zwykły
kilka pomidorków koktajlowych
2 łyżki sosu chili
2 łyżki oliwy z oliwek

Przygotowanie:


1. Plastry schabu cienko rozbijamy, nacieramy sola i pieprzem, na każdym plastrze mięsa układamy plasterek szynki parmeńskiej, i plasterek sera camembert, zwijamy ciasno, spinamy wykałaczka 
2. Ziemniaki - młode ziemniaki dokładnie szorujemy pod bieżącą wodą, wkładamy do rondla, solimy i dotujemy do miękkości
3. Sos kolendrowy - do moździerza dodajemy czosnek i sól, rozbijamy na miazgę, dodajemy  kumin rzymski, papryczkę i kolendrę, wszystko dokładnie mielimy na papkę, stopniowo dolewamy oliwy i octu, mieszamy by wszystko dokładnie się połączyło, odstawiamy
4. Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy roladki, ok 5 minut z każdej strony, przekładamy do naczynia i utrzymujemy w cieple
5. Sos wiśniowy - wiśnie lub czereśnie drylujemy, dodajemy ocet balsamiczny i winny oraz nalewkę, dorzucamy posiekane chili, całość mieszamy i wrzucamy na tłuszcz ze smażenia mięsa, gotujemy ok 3 minuty, następnie dodajemy rozmieszaną w odrobinie zimnej wody mąkę ziemniaczaną, mieszamy sos aż zgęstnieje, odstawiamy z ognia, do sosu przekładamy roladki i utrzymujemy w cieple 
6. Ugotowane ziemniaki odcedzamy i mieszamy  z sosem kolendrowym, można podawać je  na zimno
7. Sałatka - kalafiora uprzedni gotujemy w osolonym wrzątku, ok 10 minut, na talerz wysypujemy mix sałat, układamy różyczki kalafiora i polewamy rozmieszanym sosem chili z oliwą z oliwek, dekorujemy pomidorkami


Może do Japonii daleko, ale kolorów nam nie brakuje!












Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Ekspresowe bułki

Uszczęśliwianie rodziny jedzeniem z samego rana? Mając na to czas to wielka satysfakcja, ale nawet nie dysponując duża dawką leniwego poranka można zaskoczyć domowników chrupiącą bułką na śniadanie, wystarczy dobrze zorganizować się przed pójściem spać, a rano wymknąć się chwilę wcześniej z łóżka, by potem wskoczyć do niego jeszcze na ok 40 minut, później to już trzeba nastawić piekarnik, uruchomić ekspres do kawy i rozprawić się z poranną prasą. Oczywiście zdaję sobie sprawę, że takie poranki możemy zafundować sobie właściwie tylko w weekend, warto więc je celebrować i dobrze przygotować śniadanie. Jest jedno "ale", zabawa w domowe wypieki bardzo uzależnia, co więcej może się okazać, że Wasza rodzina nie będzie już chciała wziąć do ust innego pieczywa poza Waszym własnym wypiekiem, i tutaj mamy problem ;) Miłego wypiekania, bułeczki są pyszne. 

Bigos staropolski

"...W kociołkach bigos grzano; w słowach wydać trudno bigosu smak przedziwny, kolor i woń cudną..." *   nie tylko u Mickiewicza bigos staropolski zasłużył sobie na pochwały. W literaturze wspominają go również Tadeusz Boy-Żeleński i Wincenty Pol. Mimo iż istnieje wiele sposobów przyrządzania tej potrawy to w zasadzie wszystkie opierają się na tych samych składnikach, różni je jedynie kolejność ich dodawania i dodatki. Co zatem dodajemy do bigosy, żeby jego smak był miażdżący? Jak przygotować bigos idealny? Jest kilka tajemnic, podpytajcie starszych w rodzinie. Ja znawczynią tej potrawy nie jestem, ale studiując kilkanaście przepisów, czytając kilka dobrych książek, wyprodukowałam pewnej nocy w swojej kuchni całkiem dobry bigos, z którego recepturą zamierzam się z Wami podzielić. Zasada pierwsza mówi, że z dobrego bigosu, po nałożeniu na talerz nie powinna wypływać woda, a jednocześnie bigosu staropolskiego nie przygotowuje się z zasmażką.    Potrawa po przyrządzeniu powi

Schab faszerowany białą kiełbasą

Macie takie oto doświadczenia: kupiliście właśnie wędlinę, schowaliście do lodówki, a już następnego dnia nie wiadomo skąd na talerzyku pojawiła się woda, a plasterki wędliny stały się śliskie....jeśli macie dość nudnych i jednakowych w smaku wędlin, o niewiadomym składzie i dziwnej konsystencji, to zachęcam Was do przygotowania wędlin w domowych warunkach. Macie wtedy pełną kontrole nad jakością mięsa oraz ilością dodanych przypraw, takie wędliny długo zachowują świeżość, a smak jest bardzo swojski. Poniższa propozycja doskonale odnajdzie się w towarzystwie jajek z sosem tatarskim na wielkanocnym stole.