
Leżąc na soczyście zielonej trawie, wpatruję się w dwubarwny obraz, jak okiem sięgnąć trudno dostrzec inną barwę poza błękitem nieba i bladoróżowym odcieniem maleńkich kwiatów. Siadam na bosych stopach, widok jaki staje przed moimi oczami przechodzi moje największe wyobrażenie o kwiatach jakie od tej pory miałam. Setki, tysiące, miliony kwiatów zasypały ulice, parki, pobliskie skwery, wzgórza, są dosłownie wszędzie, kwiaty pokrywające gałęzie starych drzew zlewają się na ziemię - właśnie rozpoczęło się najbardziej kolorowe święto w Japonii - Hanami, czyli festiwal kwitnącej wiśni.Japończycy co roku pochylają się nad pięknem tych krótko kwitnących drzew, ale trudno mi się dziwić, w ciągu kilku dni krajobraz Japonii zmienia się w iście bajkowy Świat. Ja również daję się porwać panującej wszędzie radości i błogiemu spokojowi, obserwuję ludzi zatopionych bez pamięci w beztrosce i zachwycie. Nagle dostrzegam grupę młodych Japonek ubranych w kwieciste kimona, z umalowanymi na biało twarzami na których mocno odznaczały się krwisto czerwone usta - wyglądają zjawiskowo. Zatrzymują swój radosny spacer, na kamiennym mostku, pokrytym dywanem biało-różowych płatków i uśmiechając się pozują do zdjęcia jakiemuś mężczyźnie stojącemu po drugiej stronie. Nagły podmuch wiatru porywa z drzew setki płatków zabierając ze sobą te cudowne obrazy z dalekiej Japonii...
Składniki na 4 porcje
Czas przygotowania: 45 minut
8 plastrów schabu bez kości
8 plastrów szynki parmeńskiej
120 g sera camembert
sól, pieprz
Sos wiśniowy
2 szklanki wiśni lub czereśni
1/2 papryczki chili
1 łyżka octu balsamicznego
1 łyżka octu winnego
4 łyżki nalewki wiśniowej
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Ziemniaczki z sosem kolendrowym
1 kg młodych ziemniaków
1 główka młodego czosnku
1 pęczek kolendry
1 zielona papryczka pepperoni
1 łyżeczka ziaren kminu rzymskiego
1 szklanka oliwy z oliwek
1/3 szklanki octu winnego
sól morska
mix sałat
1 kalafior fioletowy, zielony lub zwykły
kilka pomidorków koktajlowych
2 łyżki sosu chili
2 łyżki oliwy z oliwek
Przygotowanie:
1. Plastry schabu cienko rozbijamy, nacieramy sola i pieprzem, na każdym plastrze mięsa układamy plasterek szynki parmeńskiej, i plasterek sera camembert, zwijamy ciasno, spinamy wykałaczka
2. Ziemniaki - młode ziemniaki dokładnie szorujemy pod bieżącą wodą, wkładamy do rondla, solimy i dotujemy do miękkości
3. Sos kolendrowy - do moździerza dodajemy czosnek i sól, rozbijamy na miazgę, dodajemy kumin rzymski, papryczkę i kolendrę, wszystko dokładnie mielimy na papkę, stopniowo dolewamy oliwy i octu, mieszamy by wszystko dokładnie się połączyło, odstawiamy
4. Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy roladki, ok 5 minut z każdej strony, przekładamy do naczynia i utrzymujemy w cieple
5. Sos wiśniowy - wiśnie lub czereśnie drylujemy, dodajemy ocet balsamiczny i winny oraz nalewkę, dorzucamy posiekane chili, całość mieszamy i wrzucamy na tłuszcz ze smażenia mięsa, gotujemy ok 3 minuty, następnie dodajemy rozmieszaną w odrobinie zimnej wody mąkę ziemniaczaną, mieszamy sos aż zgęstnieje, odstawiamy z ognia, do sosu przekładamy roladki i utrzymujemy w cieple
6. Ugotowane ziemniaki odcedzamy i mieszamy z sosem kolendrowym, można podawać je na zimno
7. Sałatka - kalafiora uprzedni gotujemy w osolonym wrzątku, ok 10 minut, na talerz wysypujemy mix sałat, układamy różyczki kalafiora i polewamy rozmieszanym sosem chili z oliwą z oliwek, dekorujemy pomidorkami
Może do Japonii daleko, ale kolorów nam nie brakuje!


Komentarze