Przejdź do głównej zawartości

Roladki schabowe z camembertem i sosem wiśniowym


sklep Laptopy HP sony asus samsung

Leżąc na soczyście zielonej trawie, wpatruję się w dwubarwny obraz, jak okiem sięgnąć trudno dostrzec inną barwę poza błękitem nieba i bladoróżowym odcieniem maleńkich kwiatów. Siadam na bosych stopach, widok jaki staje przed moimi oczami przechodzi moje największe wyobrażenie o kwiatach jakie od tej pory miałam. Setki, tysiące, miliony kwiatów zasypały ulice, parki, pobliskie skwery, wzgórza, są dosłownie wszędzie, kwiaty pokrywające gałęzie starych drzew  zlewają się na ziemię - właśnie rozpoczęło się najbardziej kolorowe święto w Japonii - Hanami, czyli festiwal kwitnącej wiśni.Japończycy co roku pochylają się nad pięknem tych krótko kwitnących drzew, ale trudno mi się dziwić, w ciągu kilku dni krajobraz Japonii zmienia się w iście bajkowy Świat. Ja również daję się porwać panującej wszędzie radości i błogiemu spokojowi, obserwuję ludzi zatopionych bez pamięci w beztrosce i zachwycie. Nagle dostrzegam grupę młodych Japonek ubranych w kwieciste kimona, z umalowanymi na biało twarzami na których mocno odznaczały się krwisto czerwone usta - wyglądają zjawiskowo. Zatrzymują swój radosny spacer, na kamiennym mostku, pokrytym dywanem biało-różowych płatków i uśmiechając się pozują do zdjęcia jakiemuś mężczyźnie stojącemu po drugiej stronie. Nagły podmuch wiatru porywa z drzew setki płatków zabierając ze sobą te cudowne obrazy z dalekiej Japonii...



























Składniki na 4 porcje

Czas przygotowania: 45 minut


8 plastrów schabu bez kości
8 plastrów szynki parmeńskiej
120 g sera camembert 
sól, pieprz

Sos wiśniowy

2 szklanki wiśni lub czereśni
1/2 papryczki chili
1 łyżka octu balsamicznego
1 łyżka octu winnego
4 łyżki nalewki wiśniowej
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej


Ziemniaczki z sosem kolendrowym

1 kg młodych ziemniaków
1 główka młodego czosnku
1 pęczek kolendry
1 zielona papryczka pepperoni
1 łyżeczka ziaren kminu rzymskiego
1 szklanka oliwy z oliwek
1/3 szklanki octu winnego
sól morska


Do podania


mix sałat
1 kalafior fioletowy, zielony lub zwykły
kilka pomidorków koktajlowych
2 łyżki sosu chili
2 łyżki oliwy z oliwek

Przygotowanie:


1. Plastry schabu cienko rozbijamy, nacieramy sola i pieprzem, na każdym plastrze mięsa układamy plasterek szynki parmeńskiej, i plasterek sera camembert, zwijamy ciasno, spinamy wykałaczka 
2. Ziemniaki - młode ziemniaki dokładnie szorujemy pod bieżącą wodą, wkładamy do rondla, solimy i dotujemy do miękkości
3. Sos kolendrowy - do moździerza dodajemy czosnek i sól, rozbijamy na miazgę, dodajemy  kumin rzymski, papryczkę i kolendrę, wszystko dokładnie mielimy na papkę, stopniowo dolewamy oliwy i octu, mieszamy by wszystko dokładnie się połączyło, odstawiamy
4. Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy roladki, ok 5 minut z każdej strony, przekładamy do naczynia i utrzymujemy w cieple
5. Sos wiśniowy - wiśnie lub czereśnie drylujemy, dodajemy ocet balsamiczny i winny oraz nalewkę, dorzucamy posiekane chili, całość mieszamy i wrzucamy na tłuszcz ze smażenia mięsa, gotujemy ok 3 minuty, następnie dodajemy rozmieszaną w odrobinie zimnej wody mąkę ziemniaczaną, mieszamy sos aż zgęstnieje, odstawiamy z ognia, do sosu przekładamy roladki i utrzymujemy w cieple 
6. Ugotowane ziemniaki odcedzamy i mieszamy  z sosem kolendrowym, można podawać je  na zimno
7. Sałatka - kalafiora uprzedni gotujemy w osolonym wrzątku, ok 10 minut, na talerz wysypujemy mix sałat, układamy różyczki kalafiora i polewamy rozmieszanym sosem chili z oliwą z oliwek, dekorujemy pomidorkami


Może do Japonii daleko, ale kolorów nam nie brakuje!












Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Energetyczne kulki mocy

Masło orzechowe to jeden z podstawowych produktów znajdujących się w spiżarni każdego sportowca, choć ma sporo kalorii może być doskonałym składnikiem diety, trzeba przestrzegać tylko kilku zasad. Ze względu na kaloryczność właśnie masło orzechowe spożywać raczej w pierwszej połowie doby, doskonale sprawdzi się proteinowy omlet z płatków owsianych, jajek i banana, najważniejszy jest jednak skład masła orzechowego. Najlepszym rozwiązaniem będzie oczywiście to domowej roboty, można się wtedy pokusić nie tylko o wersję arachidową, ale znacznie lepsze będzie masło orzechowe z nerkowców czy migdałów, w tym przypadku konieczny jest blender o nieprzeciętnej mocy. Jeśli jednak zdecydujemy się na wersję kupną to należy zwrócić uwagę żeby masło było 100% , bez dodatku cukru, soli oraz tłuszczy utwardzanych, zwłaszcza oleju palmowego. Masło orzechowe jest cennym źródłem białka, dlatego stanowi podstawę wegan,wegetarian i sportowców, zawiera również cenne tłuszcze nienasycone, za sprawą tryptofa…

Ciastka owsiane - najlepsze!

Te ciastka mają w sobie wszystko to czego nieustannie szukacie w nieudolnych wersjach ciastek owsianych sprzedawanych w sieciówkach, i nie znajdziecie dopóki sami nie spróbujecie zrobić właśnie tych ciasteczek. Są lekko ciągnące, nie za płaskie ani nie za grube, nie za słodkie, mogą być bardzo duże lub takie na jeden raz, nadziane masą pyszności, jak orzechy, gorzka czekolada, czy nawet suszona żurawina, a co najważniejsze, są super proste i super smaczne. Dzięki zawartości mąki kukurydzianej ciasta nie trzeba chłodzić, a dodatek kawałków czekolady sprawi, że unikniemy przykrego rozczarowania, wyjmując z pieca blachę z zupełnie płaskimi ciastkami. Teraz już zawsze będą miały odpowiednią grubość.

Tajska zupa Tom Yum

Zupa Tom Yum to tajski klasyk. Pikantne i kwaśne smaki mieszają się w tej zupie ze świeżymi ziołami, przyprawami oraz krewetkami i kurczakiem, co daje jej niespotykany i niezapomniany smak,a jednocześnie zapewnia sycący posiłek. Najlepiej jeść ją gorącą – temperatura wydobywa bowiem z Tom Yum ostrość i głębię smaku. Jest pysznie, lekko i banalnie prosto. Przygotowanie zupy ostro-kwaśnej zajmuje około 25 minut a, wszystkie przyprawy bez większych problemów można już dziś kupić w większości marketów, nie tylko w stacjonarnych lub internetowych sklepach z azjatyckim produktami.