
Składniki na 2-3 porcji
Czas przygotowania: 25 min
450 - 500 g polędwiczki wieprzowej
2 duże brzoskwinie
150 g rukoli
6 młodych marchewek
kawałek parmezanu
4 łyżki gotowego sosu chili
3 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka octu winnego
1/4 łyżeczki cynamonu
1 łyżka miodu
1/2 szklanki biegłego wina
1 łyżka masła
Przygotowanie:
1. Polędwiczki obieramy z białych błonek, kroimy w plastry o grubości ok 0,5 cm i zalewamy 4 łyżkami sosu chili, odstawiamy na chwilę
2. Brzoskwinie przekrawamy na pół, następnie na ćwiartki, wyjmujemy pestkę
3. Na patelnię wlewamy 1 łyżkę oliwy i smażymy polędwiczki, ok 2 minuty z każdej strony
4. Na tłuszczu ze smażenia mięsa dolewamy wino, czekamy chwilę aż wino zdeglasuje resztki z dna patelni, dorzucamy i podsmażamy ze wszystkich stron ćwiartki brzoskwiń, dodajemy łyżkę masła czekamy aż się rozpuści i pokryje brzoskwinie, zdejmujemy z ognia
5. Marchewki gotujemy 5 minut w osolonej wodzie, wyjmujemy i dorzucamy na patelnię do brzoskwiń
6. Rukolę układamy na talerzu, wykładamy mięso, owoce i warzywa, posypujemy płatkami parmezanu
7. Cynamonowy winegret - oliwę mieszamy z octem, miodem, odrobiną soli i cynamonem, polewamy rukolę
Danie nadaje się na przystawkę lub w połączeniu z podpieczoną bagietką na danie główne.


Komentarze