Przejdź do głównej zawartości

Polędwiczki w sosie chili z karmelizowanymi brzoskwiniami


sklep Laptopy HP sony asus samsung


Latem zwykle mamy ochotę na lekkie posiłki, przepisy na babcine obiadki chowamy często gdzieś głęboko do szuflady, jadamy więcej sałat i łączymy je z grillowanymi warzywami, mamy też mniejszą ochotę na spędzanie długich godzin przed gorącym piekarnikiem, z którego to para bucha, buch, buch. Moja dzisiejsza propozycja to iście letni posiłek, szybki w przygotowaniu i łączący smaki owoców i mięsa, co zawsze stanowi doskonałą kompozycję. Zapraszam na taras, pod rozłożysty parasol, letni ciepły wiatr, zimna lemoniada i polędwiczki cynamonowe, raz proszę!


























Składniki na 2-3 porcji

Czas przygotowania: 25 min


450 - 500 g polędwiczki wieprzowej
2 duże brzoskwinie
150 g rukoli
6 młodych marchewek
kawałek parmezanu
4 łyżki gotowego sosu chili
3 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka octu winnego
1/4 łyżeczki cynamonu
1 łyżka miodu
1/2 szklanki biegłego wina
1 łyżka masła

Przygotowanie:


1. Polędwiczki obieramy z białych błonek, kroimy w plastry o grubości ok 0,5 cm i zalewamy 4 łyżkami sosu chili, odstawiamy na chwilę
2. Brzoskwinie przekrawamy na pół, następnie na ćwiartki, wyjmujemy pestkę
3. Na patelnię wlewamy 1 łyżkę oliwy i smażymy polędwiczki, ok 2 minuty z każdej strony
4. Na tłuszczu ze smażenia mięsa dolewamy wino, czekamy chwilę aż wino zdeglasuje resztki z dna patelni, dorzucamy i podsmażamy ze wszystkich stron ćwiartki brzoskwiń, dodajemy łyżkę masła czekamy aż się rozpuści i pokryje brzoskwinie, zdejmujemy z ognia
5. Marchewki gotujemy 5 minut w osolonej wodzie, wyjmujemy i dorzucamy na patelnię do brzoskwiń
6. Rukolę układamy na talerzu, wykładamy mięso, owoce i warzywa, posypujemy płatkami parmezanu
7. Cynamonowy winegret - oliwę mieszamy z octem, miodem, odrobiną soli i cynamonem, polewamy rukolę

Danie nadaje się na przystawkę lub w połączeniu z podpieczoną bagietką na danie główne.







Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Ekspresowe bułki

Uszczęśliwianie rodziny jedzeniem z samego rana? Mając na to czas to wielka satysfakcja, ale nawet nie dysponując duża dawką leniwego poranka można zaskoczyć domowników chrupiącą bułką na śniadanie, wystarczy dobrze zorganizować się przed pójściem spać, a rano wymknąć się chwilę wcześniej z łóżka, by potem wskoczyć do niego jeszcze na ok 40 minut, później to już trzeba nastawić piekarnik, uruchomić ekspres do kawy i rozprawić się z poranną prasą. Oczywiście zdaję sobie sprawę, że takie poranki możemy zafundować sobie właściwie tylko w weekend, warto więc je celebrować i dobrze przygotować śniadanie. Jest jedno "ale", zabawa w domowe wypieki bardzo uzależnia, co więcej może się okazać, że Wasza rodzina nie będzie już chciała wziąć do ust innego pieczywa poza Waszym własnym wypiekiem, i tutaj mamy problem ;) Miłego wypiekania, bułeczki są pyszne. 

Bigos staropolski

"...W kociołkach bigos grzano; w słowach wydać trudno bigosu smak przedziwny, kolor i woń cudną..." *   nie tylko u Mickiewicza bigos staropolski zasłużył sobie na pochwały. W literaturze wspominają go również Tadeusz Boy-Żeleński i Wincenty Pol. Mimo iż istnieje wiele sposobów przyrządzania tej potrawy to w zasadzie wszystkie opierają się na tych samych składnikach, różni je jedynie kolejność ich dodawania i dodatki. Co zatem dodajemy do bigosy, żeby jego smak był miażdżący? Jak przygotować bigos idealny? Jest kilka tajemnic, podpytajcie starszych w rodzinie. Ja znawczynią tej potrawy nie jestem, ale studiując kilkanaście przepisów, czytając kilka dobrych książek, wyprodukowałam pewnej nocy w swojej kuchni całkiem dobry bigos, z którego recepturą zamierzam się z Wami podzielić. Zasada pierwsza mówi, że z dobrego bigosu, po nałożeniu na talerz nie powinna wypływać woda, a jednocześnie bigosu staropolskiego nie przygotowuje się z zasmażką.    Potrawa po przyrządz...

Schab faszerowany białą kiełbasą

Macie takie oto doświadczenia: kupiliście właśnie wędlinę, schowaliście do lodówki, a już następnego dnia nie wiadomo skąd na talerzyku pojawiła się woda, a plasterki wędliny stały się śliskie....jeśli macie dość nudnych i jednakowych w smaku wędlin, o niewiadomym składzie i dziwnej konsystencji, to zachęcam Was do przygotowania wędlin w domowych warunkach. Macie wtedy pełną kontrole nad jakością mięsa oraz ilością dodanych przypraw, takie wędliny długo zachowują świeżość, a smak jest bardzo swojski. Poniższa propozycja doskonale odnajdzie się w towarzystwie jajek z sosem tatarskim na wielkanocnym stole.