Przejdź do głównej zawartości

Pancakes z owocami i jogurtem


sklep Laptopy HP sony asus samsung

Niedzielny poranek, w kuchni mały rozgardiasz po sobotniej imprezie, dzieci biegają po domu w piżamach, krzycząc wesoło, lecz zdecydowanie za głośno jak dla mnie, szczególnie rano....psina tupie z łapy na łapę pod spiżarką domagając się swojej racji śniadaniowej, a ja pragnę jedynie kawy. Ukradkiem, z kubkiem gorącej latte w dłoni, oddalam się na palcach od tego rozgardiaszu, znajduję zacisze tarasu i miękką kanapę, upijam łyk mocnej kawy z dobrze spienionym mlekiem, zamykam oczy i wsłuchuje się w trajkotanie ptaków, gdy nagle jak grom z jasnego nieba na głową wskakują rozbrykane dzieciaki....Mamo, mamo a zrobisz nam placuszki na śniadanie - prosimy? Dobrze, że weszłam już w nawyk ich przyrządzania, ale trudno o coś lepszego na śniadanie dla dzieci....Uwaga fani amerykańskiej kuchni nadchodzą słynne Pancakes. 




























Składniki na ok 12 sztuk

Czas przygotowania: 10 min + 20 min 



225 g mąki pszennej
1 łyżka proszku do pieczenia
szczypta soli
1 łyżeczka cukru
2 jaja
30 g masła
300 ml mleka
klarowane masło

Do podania


150 g borówek amerykańskich
150 g czerwonych porzeczek
300 ml jogurtu naturalnego 
cukier puder


Przygotowanie:


1. Masło roztapiamy i studzimy, jajka roztrzepujemy widelcem, do miski miksera wsypujemy wszystkie sypkie składniki, dodajemy jaja, masło i mleko, mieszamy do połączenia się składników
2. Odstawiamy ciasto na ok 20 minut
3. Rozgrzewamy duża patelnię, dodajemy na nią łyżkę klarowanego masła, na rozgrzany tłuszcz wylewamy po łyżce ciasta, smażymy na średnim ogniu tyle placków ile się nam swobodnie mieści na patelni, każdy placuszek posypujemy borówkami
4. Kiedy na powierzchni pojawią się pęcherzyki powietrza przewracamy je na druga stronę i smażymy ok 1 minuty 
5. Pancakes podajemy polane jogurtem i posypane porzeczkami, dla łasuchów można ewentualnie posypać cukrem pudrem

Smakują na ciepło i zimno, z dodatkami i bez, małym i dużym!









Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Ekspresowe bułki

Uszczęśliwianie rodziny jedzeniem z samego rana? Mając na to czas to wielka satysfakcja, ale nawet nie dysponując duża dawką leniwego poranka można zaskoczyć domowników chrupiącą bułką na śniadanie, wystarczy dobrze zorganizować się przed pójściem spać, a rano wymknąć się chwilę wcześniej z łóżka, by potem wskoczyć do niego jeszcze na ok 40 minut, później to już trzeba nastawić piekarnik, uruchomić ekspres do kawy i rozprawić się z poranną prasą. Oczywiście zdaję sobie sprawę, że takie poranki możemy zafundować sobie właściwie tylko w weekend, warto więc je celebrować i dobrze przygotować śniadanie. Jest jedno "ale", zabawa w domowe wypieki bardzo uzależnia, co więcej może się okazać, że Wasza rodzina nie będzie już chciała wziąć do ust innego pieczywa poza Waszym własnym wypiekiem, i tutaj mamy problem ;) Miłego wypiekania, bułeczki są pyszne. 

Bigos staropolski

"...W kociołkach bigos grzano; w słowach wydać trudno bigosu smak przedziwny, kolor i woń cudną..." *   nie tylko u Mickiewicza bigos staropolski zasłużył sobie na pochwały. W literaturze wspominają go również Tadeusz Boy-Żeleński i Wincenty Pol. Mimo iż istnieje wiele sposobów przyrządzania tej potrawy to w zasadzie wszystkie opierają się na tych samych składnikach, różni je jedynie kolejność ich dodawania i dodatki. Co zatem dodajemy do bigosy, żeby jego smak był miażdżący? Jak przygotować bigos idealny? Jest kilka tajemnic, podpytajcie starszych w rodzinie. Ja znawczynią tej potrawy nie jestem, ale studiując kilkanaście przepisów, czytając kilka dobrych książek, wyprodukowałam pewnej nocy w swojej kuchni całkiem dobry bigos, z którego recepturą zamierzam się z Wami podzielić. Zasada pierwsza mówi, że z dobrego bigosu, po nałożeniu na talerz nie powinna wypływać woda, a jednocześnie bigosu staropolskiego nie przygotowuje się z zasmażką.    Potrawa po przyrządzeniu powi

Schab faszerowany białą kiełbasą

Macie takie oto doświadczenia: kupiliście właśnie wędlinę, schowaliście do lodówki, a już następnego dnia nie wiadomo skąd na talerzyku pojawiła się woda, a plasterki wędliny stały się śliskie....jeśli macie dość nudnych i jednakowych w smaku wędlin, o niewiadomym składzie i dziwnej konsystencji, to zachęcam Was do przygotowania wędlin w domowych warunkach. Macie wtedy pełną kontrole nad jakością mięsa oraz ilością dodanych przypraw, takie wędliny długo zachowują świeżość, a smak jest bardzo swojski. Poniższa propozycja doskonale odnajdzie się w towarzystwie jajek z sosem tatarskim na wielkanocnym stole.