Przejdź do głównej zawartości

Pancakes z owocami i jogurtem


sklep Laptopy HP sony asus samsung

Niedzielny poranek, w kuchni mały rozgardiasz po sobotniej imprezie, dzieci biegają po domu w piżamach, krzycząc wesoło, lecz zdecydowanie za głośno jak dla mnie, szczególnie rano....psina tupie z łapy na łapę pod spiżarką domagając się swojej racji śniadaniowej, a ja pragnę jedynie kawy. Ukradkiem, z kubkiem gorącej latte w dłoni, oddalam się na palcach od tego rozgardiaszu, znajduję zacisze tarasu i miękką kanapę, upijam łyk mocnej kawy z dobrze spienionym mlekiem, zamykam oczy i wsłuchuje się w trajkotanie ptaków, gdy nagle jak grom z jasnego nieba na głową wskakują rozbrykane dzieciaki....Mamo, mamo a zrobisz nam placuszki na śniadanie - prosimy? Dobrze, że weszłam już w nawyk ich przyrządzania, ale trudno o coś lepszego na śniadanie dla dzieci....Uwaga fani amerykańskiej kuchni nadchodzą słynne Pancakes. 




























Składniki na ok 12 sztuk

Czas przygotowania: 10 min + 20 min 



225 g mąki pszennej
1 łyżka proszku do pieczenia
szczypta soli
1 łyżeczka cukru
2 jaja
30 g masła
300 ml mleka
klarowane masło

Do podania


150 g borówek amerykańskich
150 g czerwonych porzeczek
300 ml jogurtu naturalnego 
cukier puder


Przygotowanie:


1. Masło roztapiamy i studzimy, jajka roztrzepujemy widelcem, do miski miksera wsypujemy wszystkie sypkie składniki, dodajemy jaja, masło i mleko, mieszamy do połączenia się składników
2. Odstawiamy ciasto na ok 20 minut
3. Rozgrzewamy duża patelnię, dodajemy na nią łyżkę klarowanego masła, na rozgrzany tłuszcz wylewamy po łyżce ciasta, smażymy na średnim ogniu tyle placków ile się nam swobodnie mieści na patelni, każdy placuszek posypujemy borówkami
4. Kiedy na powierzchni pojawią się pęcherzyki powietrza przewracamy je na druga stronę i smażymy ok 1 minuty 
5. Pancakes podajemy polane jogurtem i posypane porzeczkami, dla łasuchów można ewentualnie posypać cukrem pudrem

Smakują na ciepło i zimno, z dodatkami i bez, małym i dużym!









Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Energetyczne kulki mocy

Masło orzechowe to jeden z podstawowych produktów znajdujących się w spiżarni każdego sportowca, choć ma sporo kalorii może być doskonałym składnikiem diety, trzeba przestrzegać tylko kilku zasad. Ze względu na kaloryczność właśnie masło orzechowe spożywać raczej w pierwszej połowie doby, doskonale sprawdzi się proteinowy omlet z płatków owsianych, jajek i banana, najważniejszy jest jednak skład masła orzechowego. Najlepszym rozwiązaniem będzie oczywiście to domowej roboty, można się wtedy pokusić nie tylko o wersję arachidową, ale znacznie lepsze będzie masło orzechowe z nerkowców czy migdałów, w tym przypadku konieczny jest blender o nieprzeciętnej mocy. Jeśli jednak zdecydujemy się na wersję kupną to należy zwrócić uwagę żeby masło było 100% , bez dodatku cukru, soli oraz tłuszczy utwardzanych, zwłaszcza oleju palmowego. Masło orzechowe jest cennym źródłem białka, dlatego stanowi podstawę wegan,wegetarian i sportowców, zawiera również cenne tłuszcze nienasycone, za sprawą tryptofa…

Ciastka owsiane - najlepsze!

Te ciastka mają w sobie wszystko to czego nieustannie szukacie w nieudolnych wersjach ciastek owsianych sprzedawanych w sieciówkach, i nie znajdziecie dopóki sami nie spróbujecie zrobić właśnie tych ciasteczek. Są lekko ciągnące, nie za płaskie ani nie za grube, nie za słodkie, mogą być bardzo duże lub takie na jeden raz, nadziane masą pyszności, jak orzechy, gorzka czekolada, czy nawet suszona żurawina, a co najważniejsze, są super proste i super smaczne. Dzięki zawartości mąki kukurydzianej ciasta nie trzeba chłodzić, a dodatek kawałków czekolady sprawi, że unikniemy przykrego rozczarowania, wyjmując z pieca blachę z zupełnie płaskimi ciastkami. Teraz już zawsze będą miały odpowiednią grubość.

Barszcz wigilijny z uszkami wg Magdy Gessler

"W potocznej polszczyźnie purpurę kojarzy się z czerwienią i choć zakres barw purpury jest szeroki, bo sięga do głębokiej czerwieni do śliwkowego fioletu, to znakomita większość jej odmian daleko odbiega od czystej czerwieni. Jakże blisko miłości do pożądania. Starożytni Tyryjczycy uzyskiwali purpurę z mięczaków żyjących w wodach Morza Śródziemnego. Ta antyczna purpura, będąca jednym z najstarszych barwników, stanowiła symbol władzy nie tylko dlatego, że była obłędnie droga. Purpura wzbudzała od zawsze pożądanie." - "Kocham gotować" Magda Gessler