
Składniki na ok 12 sztuk
Czas przygotowania: 10 min + 20 min
225 g mąki pszennej
1 łyżka proszku do pieczenia
szczypta soli
1 łyżeczka cukru
2 jaja
30 g masła
300 ml mleka
klarowane masło
Do podania
150 g borówek amerykańskich
150 g czerwonych porzeczek
300 ml jogurtu naturalnego
cukier puder
Przygotowanie:
1. Masło roztapiamy i studzimy, jajka roztrzepujemy widelcem, do miski miksera wsypujemy wszystkie sypkie składniki, dodajemy jaja, masło i mleko, mieszamy do połączenia się składników
2. Odstawiamy ciasto na ok 20 minut
3. Rozgrzewamy duża patelnię, dodajemy na nią łyżkę klarowanego masła, na rozgrzany tłuszcz wylewamy po łyżce ciasta, smażymy na średnim ogniu tyle placków ile się nam swobodnie mieści na patelni, każdy placuszek posypujemy borówkami
4. Kiedy na powierzchni pojawią się pęcherzyki powietrza przewracamy je na druga stronę i smażymy ok 1 minuty
5. Pancakes podajemy polane jogurtem i posypane porzeczkami, dla łasuchów można ewentualnie posypać cukrem pudrem
Smakują na ciepło i zimno, z dodatkami i bez, małym i dużym!


Komentarze