Za pewną drobną sugestią zamieszczam przepis na letnie śniadanie, lekkie, ale i treściwe, niewymagające wielkich nakładów pracy za to oferujące nam duża dawkę zdrowia, mowa oczywiście o jej wysokości owsiance! Jeśli znudziły Wam się kanapki, lub nie macie czasu na wyszukane śniadania, proponuje sięgnąć do koszyka z owocami, a tam na pewno znajdzie się jakiś faworyt do owsiankowych igraszek! Jabłka, gruszki i cynamon, a może banany z kawałkami gorzkiej czekolady i szczyptą gałki muszkatołowej, fani bakalii ucieszy połączenie orzechów i suszonych owoców. Latem doskonale sprawdzają się owoce sezonowe, a że tegoroczne lato obfituje w te specjały to nie żałujemy ich i sypmy garściami do naszych owsianek maliny, truskawki, borówki, porzeczki, jeżyny. Ja lubię owsiankę z jogurtem i miodem, a dodatki uzależniają od zapasów spiżarki, kosza owocowego i pory roku!
Składniki na 2 porcje
Czas przygotowania: 10 minut
150 g płatków owsianych
700 ml wody
szczypta soli
szczypta cynamonu
3 łyżki serka wiejskiego
200 ml jogurty naturalnego
garść borówek
garść malin
2 łyżki płynnego miodu
1 łyżka płatków owsianych górskich
Przygotowanie:
1. Zagotowujemy 700 ml wody, stopniowo dosypujemy płatki owsiane, stale mieszając gotujemy kilka minut, aż do uzyskania pożądanej konsystencji, doprawiamy cynamonem i szczyptą soli
2. Do gotowej owsianki dodajemy serek wiejski i połowę owoców, mieszamy
3. Wykładamy na miseczkę, polewamy obficie jogurtem, miodem, posypujemy pozostałymi owocami i płatkami górskimi
Zdrowe, szybkie, smaczne i sezonowe!
Komentarze