Przejdź do głównej zawartości

Owsianka Pana B.


sklep Laptopy HP sony asus samsung

Za pewną drobną sugestią zamieszczam przepis na letnie śniadanie, lekkie, ale i treściwe, niewymagające wielkich nakładów pracy za to oferujące nam duża dawkę zdrowia, mowa oczywiście o jej wysokości owsiance! Jeśli znudziły Wam się kanapki, lub nie macie czasu na wyszukane śniadania, proponuje sięgnąć do koszyka z owocami, a tam na pewno znajdzie się jakiś faworyt do owsiankowych igraszek! Jabłka, gruszki i cynamon, a może banany z kawałkami gorzkiej czekolady i szczyptą gałki muszkatołowej, fani bakalii ucieszy połączenie orzechów i suszonych owoców. Latem doskonale sprawdzają się owoce sezonowe, a że tegoroczne lato obfituje w te specjały to nie żałujemy ich i sypmy garściami do naszych owsianek maliny, truskawki, borówki, porzeczki, jeżyny. Ja lubię owsiankę z jogurtem i miodem, a dodatki uzależniają od zapasów spiżarki, kosza owocowego i pory roku! 







































Składniki na 2 porcje

Czas przygotowania: 10 minut


150 g płatków owsianych
700 ml wody
szczypta soli
szczypta cynamonu
3 łyżki serka wiejskiego
200 ml jogurty naturalnego
garść borówek
garść malin
2 łyżki płynnego miodu
1 łyżka płatków owsianych górskich


Przygotowanie:


1. Zagotowujemy 700 ml wody, stopniowo dosypujemy płatki owsiane, stale mieszając gotujemy kilka minut, aż do uzyskania pożądanej konsystencji, doprawiamy cynamonem i szczyptą soli
2. Do gotowej owsianki dodajemy serek wiejski i połowę owoców, mieszamy
3. Wykładamy na miseczkę, polewamy obficie jogurtem, miodem, posypujemy pozostałymi owocami i płatkami górskimi 

Zdrowe, szybkie, smaczne i sezonowe!







Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

navynut pisze…
U mnie owsianka króluje na śniadanie od 2 dni - jest tyle możliwości, że nigdy mi się nie znudzi :)

Popularne posty z tego bloga

Ekspresowe bułki

Uszczęśliwianie rodziny jedzeniem z samego rana? Mając na to czas to wielka satysfakcja, ale nawet nie dysponując duża dawką leniwego poranka można zaskoczyć domowników chrupiącą bułką na śniadanie, wystarczy dobrze zorganizować się przed pójściem spać, a rano wymknąć się chwilę wcześniej z łóżka, by potem wskoczyć do niego jeszcze na ok 40 minut, później to już trzeba nastawić piekarnik, uruchomić ekspres do kawy i rozprawić się z poranną prasą. Oczywiście zdaję sobie sprawę, że takie poranki możemy zafundować sobie właściwie tylko w weekend, warto więc je celebrować i dobrze przygotować śniadanie. Jest jedno "ale", zabawa w domowe wypieki bardzo uzależnia, co więcej może się okazać, że Wasza rodzina nie będzie już chciała wziąć do ust innego pieczywa poza Waszym własnym wypiekiem, i tutaj mamy problem ;) Miłego wypiekania, bułeczki są pyszne. 

Bigos staropolski

"...W kociołkach bigos grzano; w słowach wydać trudno bigosu smak przedziwny, kolor i woń cudną..." *   nie tylko u Mickiewicza bigos staropolski zasłużył sobie na pochwały. W literaturze wspominają go również Tadeusz Boy-Żeleński i Wincenty Pol. Mimo iż istnieje wiele sposobów przyrządzania tej potrawy to w zasadzie wszystkie opierają się na tych samych składnikach, różni je jedynie kolejność ich dodawania i dodatki. Co zatem dodajemy do bigosy, żeby jego smak był miażdżący? Jak przygotować bigos idealny? Jest kilka tajemnic, podpytajcie starszych w rodzinie. Ja znawczynią tej potrawy nie jestem, ale studiując kilkanaście przepisów, czytając kilka dobrych książek, wyprodukowałam pewnej nocy w swojej kuchni całkiem dobry bigos, z którego recepturą zamierzam się z Wami podzielić. Zasada pierwsza mówi, że z dobrego bigosu, po nałożeniu na talerz nie powinna wypływać woda, a jednocześnie bigosu staropolskiego nie przygotowuje się z zasmażką.    Potrawa po przyrządzeniu powi

Schab faszerowany białą kiełbasą

Macie takie oto doświadczenia: kupiliście właśnie wędlinę, schowaliście do lodówki, a już następnego dnia nie wiadomo skąd na talerzyku pojawiła się woda, a plasterki wędliny stały się śliskie....jeśli macie dość nudnych i jednakowych w smaku wędlin, o niewiadomym składzie i dziwnej konsystencji, to zachęcam Was do przygotowania wędlin w domowych warunkach. Macie wtedy pełną kontrole nad jakością mięsa oraz ilością dodanych przypraw, takie wędliny długo zachowują świeżość, a smak jest bardzo swojski. Poniższa propozycja doskonale odnajdzie się w towarzystwie jajek z sosem tatarskim na wielkanocnym stole.