Przejdź do głównej zawartości

Muffinki ze snickersami i piankami marshmallow


sklep Laptopy HP sony asus samsung

Jest szare jesienne popołudnie, zbliżam się pora powrotu taty z pracy, siedząc na grubym dywanie opieram się o przyjemnie ciepły piec z butelkowo zielonych kafli. Dzwonek do drzwi wyrywa mnie z zapatrzenia się w żarzący się  na metalowej szufelce maleńki węgielek. Ruszam biegiem w kierunku drzwi i......tak,tak,tak, słodycze, hurra! Tata stawia ogromne szare pudło za podłodze, nie mogę się już doczekać, mam wrażenie, że nawet prze grube ściany tektury czuję zapach lukrecji i wyrobów czekoladopodobnych. Jednym ruchem tata rozrywa pudełko, a ja nurkuje małymi rączkami do jego wnętrza. Kilka pomarańczy i bananów, tabliczki czekolady pakowane w pomarańczowe papierki ze złotą palmą, ale ja szukam tego ulubionego łakocia - żelki Haribo, wyjmuję paczkę, w której mienią się kolorowe miękkie kształty, szkoda tylko, że tak dużo lukrecji i pianek, na szczęście tata je uwielbia. Do dziś nie wiem jak tata potrafił to dla na zdobyć w trudnych latach 80-tych, był dla nas wtedy niczym czarodziej, no zresztą jak każdy tata dla swoich córeczek - dziękuję Ci tato za to! 

Składniki na 12 sztuk

Czas przygotowania: 10 minut + 20 minut pieczenie

225 g maki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
100 g cukru
150 ml mleka 3,2%
50 ml bezwonnego oleju roślinnego
1 jajo
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
3 batony snickers
12 pianek marshmallow 

Przygotowanie:

1. W dzbanku łączymy jajo, olej, mleko, łyżeczkę ekstraktu waniliowego
2. W misce mieszamy mąkę, proszek, sól i cukier
3. Łączymy sypkie składniki z mokrymi, mieszamy krótko, inaczej muffiny nie będą puszyste
4. Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni, foremki do muffinek wykładami papilotkami
5. Snickersy siekamy i dodajemy do masy, mieszamy
6. Papilotki wypełniamy ciastem do 3/4 wysokości, wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 20 minut, do suchego patyczka
7. Wyjmujemy muffinki, piekarnik nastawiamy na opcję grilla i podkręcamy temperaturę do 220 stopni
8. Tuż przed podaniem na każda muffinę kładziemy jedną piankę marshmallow i delikatnie wstawiamy z powrotem do piekarnika, czekamy ok 2 minuty aż pianka się lekko zkarmelizuje, wyjmujemy i podajemy, uwaga pianki są gorące. Babeczki można upiec wcześniej, a przed podaniem jedynie zgrillować je z piankami

Bajecznie słodki i ciągnące się muffiny!




Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Energetyczne kulki mocy

Masło orzechowe to jeden z podstawowych produktów znajdujących się w spiżarni każdego sportowca, choć ma sporo kalorii może być doskonałym składnikiem diety, trzeba przestrzegać tylko kilku zasad. Ze względu na kaloryczność właśnie masło orzechowe spożywać raczej w pierwszej połowie doby, doskonale sprawdzi się proteinowy omlet z płatków owsianych, jajek i banana, najważniejszy jest jednak skład masła orzechowego. Najlepszym rozwiązaniem będzie oczywiście to domowej roboty, można się wtedy pokusić nie tylko o wersję arachidową, ale znacznie lepsze będzie masło orzechowe z nerkowców czy migdałów, w tym przypadku konieczny jest blender o nieprzeciętnej mocy. Jeśli jednak zdecydujemy się na wersję kupną to należy zwrócić uwagę żeby masło było 100% , bez dodatku cukru, soli oraz tłuszczy utwardzanych, zwłaszcza oleju palmowego. Masło orzechowe jest cennym źródłem białka, dlatego stanowi podstawę wegan,wegetarian i sportowców, zawiera również cenne tłuszcze nienasycone, za sprawą tryptofa…

Ciastka owsiane - najlepsze!

Te ciastka mają w sobie wszystko to czego nieustannie szukacie w nieudolnych wersjach ciastek owsianych sprzedawanych w sieciówkach, i nie znajdziecie dopóki sami nie spróbujecie zrobić właśnie tych ciasteczek. Są lekko ciągnące, nie za płaskie ani nie za grube, nie za słodkie, mogą być bardzo duże lub takie na jeden raz, nadziane masą pyszności, jak orzechy, gorzka czekolada, czy nawet suszona żurawina, a co najważniejsze, są super proste i super smaczne. Dzięki zawartości mąki kukurydzianej ciasta nie trzeba chłodzić, a dodatek kawałków czekolady sprawi, że unikniemy przykrego rozczarowania, wyjmując z pieca blachę z zupełnie płaskimi ciastkami. Teraz już zawsze będą miały odpowiednią grubość.

Barszcz wigilijny z uszkami wg Magdy Gessler

"W potocznej polszczyźnie purpurę kojarzy się z czerwienią i choć zakres barw purpury jest szeroki, bo sięga do głębokiej czerwieni do śliwkowego fioletu, to znakomita większość jej odmian daleko odbiega od czystej czerwieni. Jakże blisko miłości do pożądania. Starożytni Tyryjczycy uzyskiwali purpurę z mięczaków żyjących w wodach Morza Śródziemnego. Ta antyczna purpura, będąca jednym z najstarszych barwników, stanowiła symbol władzy nie tylko dlatego, że była obłędnie droga. Purpura wzbudzała od zawsze pożądanie." - "Kocham gotować" Magda Gessler