Przejdź do głównej zawartości

Muffinki kukurydziane z borówkami


sklep Laptopy HP sony asus samsung

Muffinki cieszą się ogromną popularnością wśród młodszego i starszego pokolenia, te maleńkie cudeńka zapakowane w karbowane papilotki można łączyć  prawie z wszystkim, najlepiej smakują jeszcze ciepłe, ale te z owocami zachowują świeżość nawet do 2 dni. Niestety muffinki przemysłowe nie mają wiele wspólnego z prawdziwym pojęciem tego łakocia, są zbyt nadmuchane i zbyt słodkie, a następnego dnia nie znajdują już amatorów ich konsumpcji. Prawdziwe muffinki wyłaniające się z domowych piekarników są wręcz płaskie, ale za to smakiem i świeżością zaskakują wszystkich w koło. Zrobienie muffinek nie zajmuje więcej czasu niż   przygotowanie kanapek dziecku do szkoły, a radość płynąca z niedbałego mieszania składników i przyglądania się jak rosną w piekarniku jest przeogromna. Dzięki mące kukurydzianej muffiny będą chrupkie  i lekko ciągnące z wierzchu.  

Składniki na 12 szt

Czas przygotowania 10 min + 20 min pieczenie

150 g mąki pszennej
100 g mąki kukurydzianej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
150 g cukru
125 ml oleju roślinnego
125 ml naturalnego jogurtu lub maślanki
1 jajo
150 g borówek amerykańskich

Przygotowanie:

1. Do dużej miski wsypujemy obydwie mąki, proszek do pieczenia, sodę i cukier, mieszamy
2. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni, foremki do muffinek wykładamy papierowymi papilotkami
3. W osobnym dzbanku mieszamy jogurt lub maślankę z olejem i jajkiem, roztrzepujemy trzepaczką aby składniki się połączyły 
4. Wlewamy mokre składniki do suchych i kilkoma ruchami łączymy je ze sobą, nie mieszajcie zbyt długo, ciasto na muffiny musi być grudkowate
5. Wykładamy masę do papilotek do 2/3 wysokości i wstawiamy do piekarnika na 20 minut, sprawdzamy patyczkiem czy są suche w środku i wyciągamy z piekarnika, studzimy na kratce

Odkryjmy w sobie dziecko - smacznego!



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Energetyczne kulki mocy

Masło orzechowe to jeden z podstawowych produktów znajdujących się w spiżarni każdego sportowca, choć ma sporo kalorii może być doskonałym składnikiem diety, trzeba przestrzegać tylko kilku zasad. Ze względu na kaloryczność właśnie masło orzechowe spożywać raczej w pierwszej połowie doby, doskonale sprawdzi się proteinowy omlet z płatków owsianych, jajek i banana, najważniejszy jest jednak skład masła orzechowego. Najlepszym rozwiązaniem będzie oczywiście to domowej roboty, można się wtedy pokusić nie tylko o wersję arachidową, ale znacznie lepsze będzie masło orzechowe z nerkowców czy migdałów, w tym przypadku konieczny jest blender o nieprzeciętnej mocy. Jeśli jednak zdecydujemy się na wersję kupną to należy zwrócić uwagę żeby masło było 100% , bez dodatku cukru, soli oraz tłuszczy utwardzanych, zwłaszcza oleju palmowego. Masło orzechowe jest cennym źródłem białka, dlatego stanowi podstawę wegan,wegetarian i sportowców, zawiera również cenne tłuszcze nienasycone, za sprawą tryptofa…

Ciastka owsiane - najlepsze!

Te ciastka mają w sobie wszystko to czego nieustannie szukacie w nieudolnych wersjach ciastek owsianych sprzedawanych w sieciówkach, i nie znajdziecie dopóki sami nie spróbujecie zrobić właśnie tych ciasteczek. Są lekko ciągnące, nie za płaskie ani nie za grube, nie za słodkie, mogą być bardzo duże lub takie na jeden raz, nadziane masą pyszności, jak orzechy, gorzka czekolada, czy nawet suszona żurawina, a co najważniejsze, są super proste i super smaczne. Dzięki zawartości mąki kukurydzianej ciasta nie trzeba chłodzić, a dodatek kawałków czekolady sprawi, że unikniemy przykrego rozczarowania, wyjmując z pieca blachę z zupełnie płaskimi ciastkami. Teraz już zawsze będą miały odpowiednią grubość.

Barszcz wigilijny z uszkami wg Magdy Gessler

"W potocznej polszczyźnie purpurę kojarzy się z czerwienią i choć zakres barw purpury jest szeroki, bo sięga do głębokiej czerwieni do śliwkowego fioletu, to znakomita większość jej odmian daleko odbiega od czystej czerwieni. Jakże blisko miłości do pożądania. Starożytni Tyryjczycy uzyskiwali purpurę z mięczaków żyjących w wodach Morza Śródziemnego. Ta antyczna purpura, będąca jednym z najstarszych barwników, stanowiła symbol władzy nie tylko dlatego, że była obłędnie droga. Purpura wzbudzała od zawsze pożądanie." - "Kocham gotować" Magda Gessler