Przejdź do głównej zawartości

Letnie owoce z waniliowym kremem


sklep Laptopy HP sony asus samsung

Dziś piątek, dzień targowy, zrywam się więc z łózka wcześniej niż zwykle. Pomimo wczesnej pory, na dworze panuje już okrutny upał. Wciągam więc lekko znoszone dżinsowe szorty i białą koszulę, zbiegając na dół wiążę włosy w wysoki ogon, włączam ekspres do kawy i podlewam przywiędłe na oknie zioła. Kawa gotowa, koszyk w dłoni, japonki na stopach, można wychodzić. Na targowisku panuje już spory ruch, mnogość straganów sprawia, że wszystko zlewa się w jedną barwną plamę. Wnikając w tłum dopada mnie zapach świeżego kopru powiązanego w wysokie snopki, obok panoszy się czosnek i maleńkie ogórki gruntowe, no i oczywiście król letnich kiszonek - chrzan. Może pomidorki? - zerkam na kulfoniaste pomidory malinowe, są prześliczne w swojej krzywiźnie, bez namysłu lądują w koszyku. 
Mój wzrok ściąga stragan owocowy, zawsze stoi za nim przesympatyczna młoda dziewczyna, to istny raj dla oczu i kubków smakowych, owoce ułożone sekcjami w idealnych papierowych rynienkach tworzą niezapomniany obraz. Czerwone porzeczki kontrastują z białymi, a tuż obok czarne jak węgielki jeżyny, zaraz za nimi cudownie matowe maliny i borówki, w dużym wiklinowym koszyku czerwienią się wiśnie, dostrzegam również agrest - śmieszne włochate kuleczki, można jeszcze odstać truskawki. Kupuje więcej owoców niż będę potrzebować bo wiem, że i tak połowa zniknie w drodze do domu. Dziś porzeczki jako bardzo wdzięczny owoc zadebiutują pod waniliowym kremem w towarzystwie malin i truskawek. 
























Składniki: na 6-8 porcji

Czas przygotowania: 25 min + chłodzenie

Krem waniliowy

600 ml tłustego mleka
1 laska wanilii
85 g cukru pudru
6 żółtek
40 g mąki kukurydzianej
150 ml śmietany 36%

Mus owocowy

150 g malin
150 g truskawek
150 g czerwonych porzeczek
1 łyżka likieru porzeczkowego
1 łyżka cukru pudru

Przygotowanie:

1. Krem waniliowy - mleko wlewamy do rondla, dodajemy 1 łyżkę cukru, laskę wanilii przekrawamy wzdłuż i wydobywamy ziarenka, dodajemy je do mleka razem z laską, zagotowujemy i odstawiamy, wyjmujemy laskę wanilii
2. W misce miksera ubijamy żółtka z mąką kukurydzianą i pozostałym cukrem, powoli wlewamy gorące mleko wciąż energicznie mieszając żeby jajka się ie ścięły 
3. Gdy składniki się połączyły, wlewamy krem do czystego rondla i stawiamy na gaz, możesz również przecedzić krem przez gęste sito, krem zagotowujemy, mieszając cały czas, przekładamy do miski, przykrywamy szczelnie folią spożywczą, tak żeby dotykała powierzchni kremu, wtedy nie zrobi nam się kożuch i chłodzimy
4. Śmietanę ubijamy na sztywno i dodajemy do chłodnego kremu, mieszamy i wstawiamy na kilka godzin lub na noc do lodówki
5. Mus owocowy - odłóż trochę owoców do dekoracji,  pozostałe obierz, porzeczki najlepiej odrywa się za pomocą widelca, owoce przekładamy do miski, dolewamy  likier i odrobinę cukru, miażdżymy owoce tłuczkiem do ziemniaków lub widelcem
6. Szklanki wypełniamy kremem do 1/3 wysokości, nakładamy owocowy mus i pozostała część kremy, dekorujemy pozostałymi owocami

Mając taką masę owoców do dyspozycji nie sposób nie spróbować tego deseru!




Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Energetyczne kulki mocy

Masło orzechowe to jeden z podstawowych produktów znajdujących się w spiżarni każdego sportowca, choć ma sporo kalorii może być doskonałym składnikiem diety, trzeba przestrzegać tylko kilku zasad. Ze względu na kaloryczność właśnie masło orzechowe spożywać raczej w pierwszej połowie doby, doskonale sprawdzi się proteinowy omlet z płatków owsianych, jajek i banana, najważniejszy jest jednak skład masła orzechowego. Najlepszym rozwiązaniem będzie oczywiście to domowej roboty, można się wtedy pokusić nie tylko o wersję arachidową, ale znacznie lepsze będzie masło orzechowe z nerkowców czy migdałów, w tym przypadku konieczny jest blender o nieprzeciętnej mocy. Jeśli jednak zdecydujemy się na wersję kupną to należy zwrócić uwagę żeby masło było 100% , bez dodatku cukru, soli oraz tłuszczy utwardzanych, zwłaszcza oleju palmowego. Masło orzechowe jest cennym źródłem białka, dlatego stanowi podstawę wegan,wegetarian i sportowców, zawiera również cenne tłuszcze nienasycone, za sprawą tryptofa…

Ciastka owsiane - najlepsze!

Te ciastka mają w sobie wszystko to czego nieustannie szukacie w nieudolnych wersjach ciastek owsianych sprzedawanych w sieciówkach, i nie znajdziecie dopóki sami nie spróbujecie zrobić właśnie tych ciasteczek. Są lekko ciągnące, nie za płaskie ani nie za grube, nie za słodkie, mogą być bardzo duże lub takie na jeden raz, nadziane masą pyszności, jak orzechy, gorzka czekolada, czy nawet suszona żurawina, a co najważniejsze, są super proste i super smaczne. Dzięki zawartości mąki kukurydzianej ciasta nie trzeba chłodzić, a dodatek kawałków czekolady sprawi, że unikniemy przykrego rozczarowania, wyjmując z pieca blachę z zupełnie płaskimi ciastkami. Teraz już zawsze będą miały odpowiednią grubość.

Tajska zupa Tom Yum

Zupa Tom Yum to tajski klasyk. Pikantne i kwaśne smaki mieszają się w tej zupie ze świeżymi ziołami, przyprawami oraz krewetkami i kurczakiem, co daje jej niespotykany i niezapomniany smak,a jednocześnie zapewnia sycący posiłek. Najlepiej jeść ją gorącą – temperatura wydobywa bowiem z Tom Yum ostrość i głębię smaku. Jest pysznie, lekko i banalnie prosto. Przygotowanie zupy ostro-kwaśnej zajmuje około 25 minut a, wszystkie przyprawy bez większych problemów można już dziś kupić w większości marketów, nie tylko w stacjonarnych lub internetowych sklepach z azjatyckim produktami.