Przejdź do głównej zawartości

Letnie owoce z waniliowym kremem


sklep Laptopy HP sony asus samsung

Dziś piątek, dzień targowy, zrywam się więc z łózka wcześniej niż zwykle. Pomimo wczesnej pory, na dworze panuje już okrutny upał. Wciągam więc lekko znoszone dżinsowe szorty i białą koszulę, zbiegając na dół wiążę włosy w wysoki ogon, włączam ekspres do kawy i podlewam przywiędłe na oknie zioła. Kawa gotowa, koszyk w dłoni, japonki na stopach, można wychodzić. Na targowisku panuje już spory ruch, mnogość straganów sprawia, że wszystko zlewa się w jedną barwną plamę. Wnikając w tłum dopada mnie zapach świeżego kopru powiązanego w wysokie snopki, obok panoszy się czosnek i maleńkie ogórki gruntowe, no i oczywiście król letnich kiszonek - chrzan. Może pomidorki? - zerkam na kulfoniaste pomidory malinowe, są prześliczne w swojej krzywiźnie, bez namysłu lądują w koszyku. 
Mój wzrok ściąga stragan owocowy, zawsze stoi za nim przesympatyczna młoda dziewczyna, to istny raj dla oczu i kubków smakowych, owoce ułożone sekcjami w idealnych papierowych rynienkach tworzą niezapomniany obraz. Czerwone porzeczki kontrastują z białymi, a tuż obok czarne jak węgielki jeżyny, zaraz za nimi cudownie matowe maliny i borówki, w dużym wiklinowym koszyku czerwienią się wiśnie, dostrzegam również agrest - śmieszne włochate kuleczki, można jeszcze odstać truskawki. Kupuje więcej owoców niż będę potrzebować bo wiem, że i tak połowa zniknie w drodze do domu. Dziś porzeczki jako bardzo wdzięczny owoc zadebiutują pod waniliowym kremem w towarzystwie malin i truskawek. 
























Składniki: na 6-8 porcji

Czas przygotowania: 25 min + chłodzenie

Krem waniliowy

600 ml tłustego mleka
1 laska wanilii
85 g cukru pudru
6 żółtek
40 g mąki kukurydzianej
150 ml śmietany 36%

Mus owocowy

150 g malin
150 g truskawek
150 g czerwonych porzeczek
1 łyżka likieru porzeczkowego
1 łyżka cukru pudru

Przygotowanie:

1. Krem waniliowy - mleko wlewamy do rondla, dodajemy 1 łyżkę cukru, laskę wanilii przekrawamy wzdłuż i wydobywamy ziarenka, dodajemy je do mleka razem z laską, zagotowujemy i odstawiamy, wyjmujemy laskę wanilii
2. W misce miksera ubijamy żółtka z mąką kukurydzianą i pozostałym cukrem, powoli wlewamy gorące mleko wciąż energicznie mieszając żeby jajka się ie ścięły 
3. Gdy składniki się połączyły, wlewamy krem do czystego rondla i stawiamy na gaz, możesz również przecedzić krem przez gęste sito, krem zagotowujemy, mieszając cały czas, przekładamy do miski, przykrywamy szczelnie folią spożywczą, tak żeby dotykała powierzchni kremu, wtedy nie zrobi nam się kożuch i chłodzimy
4. Śmietanę ubijamy na sztywno i dodajemy do chłodnego kremu, mieszamy i wstawiamy na kilka godzin lub na noc do lodówki
5. Mus owocowy - odłóż trochę owoców do dekoracji,  pozostałe obierz, porzeczki najlepiej odrywa się za pomocą widelca, owoce przekładamy do miski, dolewamy  likier i odrobinę cukru, miażdżymy owoce tłuczkiem do ziemniaków lub widelcem
6. Szklanki wypełniamy kremem do 1/3 wysokości, nakładamy owocowy mus i pozostała część kremy, dekorujemy pozostałymi owocami

Mając taką masę owoców do dyspozycji nie sposób nie spróbować tego deseru!




Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Ekspresowe bułki

Uszczęśliwianie rodziny jedzeniem z samego rana? Mając na to czas to wielka satysfakcja, ale nawet nie dysponując duża dawką leniwego poranka można zaskoczyć domowników chrupiącą bułką na śniadanie, wystarczy dobrze zorganizować się przed pójściem spać, a rano wymknąć się chwilę wcześniej z łóżka, by potem wskoczyć do niego jeszcze na ok 40 minut, później to już trzeba nastawić piekarnik, uruchomić ekspres do kawy i rozprawić się z poranną prasą. Oczywiście zdaję sobie sprawę, że takie poranki możemy zafundować sobie właściwie tylko w weekend, warto więc je celebrować i dobrze przygotować śniadanie. Jest jedno "ale", zabawa w domowe wypieki bardzo uzależnia, co więcej może się okazać, że Wasza rodzina nie będzie już chciała wziąć do ust innego pieczywa poza Waszym własnym wypiekiem, i tutaj mamy problem ;) Miłego wypiekania, bułeczki są pyszne. 

Bigos staropolski

"...W kociołkach bigos grzano; w słowach wydać trudno bigosu smak przedziwny, kolor i woń cudną..." *   nie tylko u Mickiewicza bigos staropolski zasłużył sobie na pochwały. W literaturze wspominają go również Tadeusz Boy-Żeleński i Wincenty Pol. Mimo iż istnieje wiele sposobów przyrządzania tej potrawy to w zasadzie wszystkie opierają się na tych samych składnikach, różni je jedynie kolejność ich dodawania i dodatki. Co zatem dodajemy do bigosy, żeby jego smak był miażdżący? Jak przygotować bigos idealny? Jest kilka tajemnic, podpytajcie starszych w rodzinie. Ja znawczynią tej potrawy nie jestem, ale studiując kilkanaście przepisów, czytając kilka dobrych książek, wyprodukowałam pewnej nocy w swojej kuchni całkiem dobry bigos, z którego recepturą zamierzam się z Wami podzielić. Zasada pierwsza mówi, że z dobrego bigosu, po nałożeniu na talerz nie powinna wypływać woda, a jednocześnie bigosu staropolskiego nie przygotowuje się z zasmażką.    Potrawa po przyrządzeniu powi

Schab faszerowany białą kiełbasą

Macie takie oto doświadczenia: kupiliście właśnie wędlinę, schowaliście do lodówki, a już następnego dnia nie wiadomo skąd na talerzyku pojawiła się woda, a plasterki wędliny stały się śliskie....jeśli macie dość nudnych i jednakowych w smaku wędlin, o niewiadomym składzie i dziwnej konsystencji, to zachęcam Was do przygotowania wędlin w domowych warunkach. Macie wtedy pełną kontrole nad jakością mięsa oraz ilością dodanych przypraw, takie wędliny długo zachowują świeżość, a smak jest bardzo swojski. Poniższa propozycja doskonale odnajdzie się w towarzystwie jajek z sosem tatarskim na wielkanocnym stole.