Przejdź do głównej zawartości

Kuskus z miętowym ogórkiem i wiejskim serkiem


sklep Laptopy HP sony asus samsung

Kłosy pszenicy zwiesiły już główki, pod ciężarem napęczniałych ziaren, niedługo w pole wyruszą karawany kombajnów aby zebrać tegoroczne plony. Znakomita część naszej diety opiera się na zbożach, najbardziej podstawowym i naturalnym ich zastosowaniem jest tworzenie bazy do potraw mięsnych i warzywnych. W okresach dostatku kucharze potrafią stworzyć z nich  bardziej wyszukane i odświętne potrawy. Indyjskie biryani, hiszpańska paella czy marokański kuskus, pokazują wyżyny jakich mogą sięgnąć te proste ziarna. Dziś skupimy się na kuskusie, podstawie żywieniowej Maroka i Algierii. Powstaje on ze zmielonej twardej pszenicy durum - semoliny. To właśnie jej włoski makaron zawdzięcza twardość.




Mimo, iż kuskus to drobny makaron to jest przygotowywany i serwowany jako jeszcze jeden z rodzajów zboża. Tradycyjnie afrykańskie kobiety wałkowały pszenicę durum z soloną wodą, po przeciśnięciu przez sito powstawały drobniutkie granulki, które następnie suszono na słońcu. Kuskus umieszczano nad gotującym się bulionem lub gulaszem, żeby wchłonął smakowitą parę stanowiąc tym samym doskonałe uzupełnienie różnych dań. Nic więc dziwnego, że mity z całego Świata przedstawiają ryż, kukurydzę, żyto, pszenicę i jęczmień jako dary szczodrych bóstw. 


Składniki na 4- 6 porcji

Czas przygotowania: 20 minut

250 g kuskusu
3 łyżki oliwy
1 limonka
1 ogórek zielony
2 pęczki szczypiorku
1/2 sałaty lodowej lub mała rzymska sałata
1 duży pęczek mięty
2 ząbki czosnku
300 g serka wiejskiego
sól, pieprz

Przygotowanie:

1. Zagotowujemy 1/4 l wody, dodajemy 1/2 łyżeczki soli i 1 łyżkę oliwy, tak przygotowaną mieszanką zalewamy kuskus w miseczce, przykrywamy szczelnie i odstawiamy na 5 minut
2. Ogórka myjemy i kroimy w kosteczkę, sałatę siekamy, szczypiorek drobno kroimy, 3/4 pęczka mięty grubo rwiemy, pozostałą część siekamy drobno
3. Czosnek rozgniatamy z odrobiną soli na desce na miazgę, dodajemy do serka wiejskiego razem z 2 łyżkami oliwy i drobno posiekaną miętą
4. Kuskus mieszamy widelcem, żeby rozbić ziarenka, dodajemy ogórka, miętę, sałatę, szczypiorek, całość mieszamy, doprawiamy sokiem z limonki, solą i pieprzem, na wierzchu polewamy serkiem z miętą

Świetne na upały - podajemy z pieczywem lub jako dodatek do grillowanych mięs! 




Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Ekspresowe bułki

Uszczęśliwianie rodziny jedzeniem z samego rana? Mając na to czas to wielka satysfakcja, ale nawet nie dysponując duża dawką leniwego poranka można zaskoczyć domowników chrupiącą bułką na śniadanie, wystarczy dobrze zorganizować się przed pójściem spać, a rano wymknąć się chwilę wcześniej z łóżka, by potem wskoczyć do niego jeszcze na ok 40 minut, później to już trzeba nastawić piekarnik, uruchomić ekspres do kawy i rozprawić się z poranną prasą. Oczywiście zdaję sobie sprawę, że takie poranki możemy zafundować sobie właściwie tylko w weekend, warto więc je celebrować i dobrze przygotować śniadanie. Jest jedno "ale", zabawa w domowe wypieki bardzo uzależnia, co więcej może się okazać, że Wasza rodzina nie będzie już chciała wziąć do ust innego pieczywa poza Waszym własnym wypiekiem, i tutaj mamy problem ;) Miłego wypiekania, bułeczki są pyszne. 

Bigos staropolski

"...W kociołkach bigos grzano; w słowach wydać trudno bigosu smak przedziwny, kolor i woń cudną..." *   nie tylko u Mickiewicza bigos staropolski zasłużył sobie na pochwały. W literaturze wspominają go również Tadeusz Boy-Żeleński i Wincenty Pol. Mimo iż istnieje wiele sposobów przyrządzania tej potrawy to w zasadzie wszystkie opierają się na tych samych składnikach, różni je jedynie kolejność ich dodawania i dodatki. Co zatem dodajemy do bigosy, żeby jego smak był miażdżący? Jak przygotować bigos idealny? Jest kilka tajemnic, podpytajcie starszych w rodzinie. Ja znawczynią tej potrawy nie jestem, ale studiując kilkanaście przepisów, czytając kilka dobrych książek, wyprodukowałam pewnej nocy w swojej kuchni całkiem dobry bigos, z którego recepturą zamierzam się z Wami podzielić. Zasada pierwsza mówi, że z dobrego bigosu, po nałożeniu na talerz nie powinna wypływać woda, a jednocześnie bigosu staropolskiego nie przygotowuje się z zasmażką.    Potrawa po przyrządzeniu powi

Schab faszerowany białą kiełbasą

Macie takie oto doświadczenia: kupiliście właśnie wędlinę, schowaliście do lodówki, a już następnego dnia nie wiadomo skąd na talerzyku pojawiła się woda, a plasterki wędliny stały się śliskie....jeśli macie dość nudnych i jednakowych w smaku wędlin, o niewiadomym składzie i dziwnej konsystencji, to zachęcam Was do przygotowania wędlin w domowych warunkach. Macie wtedy pełną kontrole nad jakością mięsa oraz ilością dodanych przypraw, takie wędliny długo zachowują świeżość, a smak jest bardzo swojski. Poniższa propozycja doskonale odnajdzie się w towarzystwie jajek z sosem tatarskim na wielkanocnym stole.