Przejdź do głównej zawartości

Kuskus z miętowym ogórkiem i wiejskim serkiem


sklep Laptopy HP sony asus samsung

Kłosy pszenicy zwiesiły już główki, pod ciężarem napęczniałych ziaren, niedługo w pole wyruszą karawany kombajnów aby zebrać tegoroczne plony. Znakomita część naszej diety opiera się na zbożach, najbardziej podstawowym i naturalnym ich zastosowaniem jest tworzenie bazy do potraw mięsnych i warzywnych. W okresach dostatku kucharze potrafią stworzyć z nich  bardziej wyszukane i odświętne potrawy. Indyjskie biryani, hiszpańska paella czy marokański kuskus, pokazują wyżyny jakich mogą sięgnąć te proste ziarna. Dziś skupimy się na kuskusie, podstawie żywieniowej Maroka i Algierii. Powstaje on ze zmielonej twardej pszenicy durum - semoliny. To właśnie jej włoski makaron zawdzięcza twardość.




Mimo, iż kuskus to drobny makaron to jest przygotowywany i serwowany jako jeszcze jeden z rodzajów zboża. Tradycyjnie afrykańskie kobiety wałkowały pszenicę durum z soloną wodą, po przeciśnięciu przez sito powstawały drobniutkie granulki, które następnie suszono na słońcu. Kuskus umieszczano nad gotującym się bulionem lub gulaszem, żeby wchłonął smakowitą parę stanowiąc tym samym doskonałe uzupełnienie różnych dań. Nic więc dziwnego, że mity z całego Świata przedstawiają ryż, kukurydzę, żyto, pszenicę i jęczmień jako dary szczodrych bóstw. 


Składniki na 4- 6 porcji

Czas przygotowania: 20 minut

250 g kuskusu
3 łyżki oliwy
1 limonka
1 ogórek zielony
2 pęczki szczypiorku
1/2 sałaty lodowej lub mała rzymska sałata
1 duży pęczek mięty
2 ząbki czosnku
300 g serka wiejskiego
sól, pieprz

Przygotowanie:

1. Zagotowujemy 1/4 l wody, dodajemy 1/2 łyżeczki soli i 1 łyżkę oliwy, tak przygotowaną mieszanką zalewamy kuskus w miseczce, przykrywamy szczelnie i odstawiamy na 5 minut
2. Ogórka myjemy i kroimy w kosteczkę, sałatę siekamy, szczypiorek drobno kroimy, 3/4 pęczka mięty grubo rwiemy, pozostałą część siekamy drobno
3. Czosnek rozgniatamy z odrobiną soli na desce na miazgę, dodajemy do serka wiejskiego razem z 2 łyżkami oliwy i drobno posiekaną miętą
4. Kuskus mieszamy widelcem, żeby rozbić ziarenka, dodajemy ogórka, miętę, sałatę, szczypiorek, całość mieszamy, doprawiamy sokiem z limonki, solą i pieprzem, na wierzchu polewamy serkiem z miętą

Świetne na upały - podajemy z pieczywem lub jako dodatek do grillowanych mięs! 




Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Energetyczne kulki mocy

Masło orzechowe to jeden z podstawowych produktów znajdujących się w spiżarni każdego sportowca, choć ma sporo kalorii może być doskonałym składnikiem diety, trzeba przestrzegać tylko kilku zasad. Ze względu na kaloryczność właśnie masło orzechowe spożywać raczej w pierwszej połowie doby, doskonale sprawdzi się proteinowy omlet z płatków owsianych, jajek i banana, najważniejszy jest jednak skład masła orzechowego. Najlepszym rozwiązaniem będzie oczywiście to domowej roboty, można się wtedy pokusić nie tylko o wersję arachidową, ale znacznie lepsze będzie masło orzechowe z nerkowców czy migdałów, w tym przypadku konieczny jest blender o nieprzeciętnej mocy. Jeśli jednak zdecydujemy się na wersję kupną to należy zwrócić uwagę żeby masło było 100% , bez dodatku cukru, soli oraz tłuszczy utwardzanych, zwłaszcza oleju palmowego. Masło orzechowe jest cennym źródłem białka, dlatego stanowi podstawę wegan,wegetarian i sportowców, zawiera również cenne tłuszcze nienasycone, za sprawą tryptofa…

Ciastka owsiane - najlepsze!

Te ciastka mają w sobie wszystko to czego nieustannie szukacie w nieudolnych wersjach ciastek owsianych sprzedawanych w sieciówkach, i nie znajdziecie dopóki sami nie spróbujecie zrobić właśnie tych ciasteczek. Są lekko ciągnące, nie za płaskie ani nie za grube, nie za słodkie, mogą być bardzo duże lub takie na jeden raz, nadziane masą pyszności, jak orzechy, gorzka czekolada, czy nawet suszona żurawina, a co najważniejsze, są super proste i super smaczne. Dzięki zawartości mąki kukurydzianej ciasta nie trzeba chłodzić, a dodatek kawałków czekolady sprawi, że unikniemy przykrego rozczarowania, wyjmując z pieca blachę z zupełnie płaskimi ciastkami. Teraz już zawsze będą miały odpowiednią grubość.

Barszcz wigilijny z uszkami wg Magdy Gessler

"W potocznej polszczyźnie purpurę kojarzy się z czerwienią i choć zakres barw purpury jest szeroki, bo sięga do głębokiej czerwieni do śliwkowego fioletu, to znakomita większość jej odmian daleko odbiega od czystej czerwieni. Jakże blisko miłości do pożądania. Starożytni Tyryjczycy uzyskiwali purpurę z mięczaków żyjących w wodach Morza Śródziemnego. Ta antyczna purpura, będąca jednym z najstarszych barwników, stanowiła symbol władzy nie tylko dlatego, że była obłędnie droga. Purpura wzbudzała od zawsze pożądanie." - "Kocham gotować" Magda Gessler