Przejdź do głównej zawartości

Kurczak po sycylijsku


sklep Laptopy HP sony asus samsung

Do celu docieramy od wschodniej strony miasta, zamiast obiecywanego baroku, witają nas kilkupiętrowe bloki - jakoś nic nas nie zachwyca, no może jedynie zaskakuje dość spory ruch jak na niedzielne popołudnie. Niewielkie grupy ludzi kierują się w stronę centrum, podążamy więc za nimi w nadziei odnalezienia zachwycających barokowych klimatów, obiecywanych przez przewodnikowe opisy. Po chwili docieramy do Piazza Luigi Adorno, tłumy ludzi, kolorowe stragany, na których sprzedawane jest wszystko co można by sobie wymarzyć, już zaczyna mi się podobać. Daję się porwać płynącej rzece ludzi, nad głową trzepoczą kolorowe płachty, z wszech stron słychać szczebiot włoskich straganiarzy, dostrzegam jeden temat przewodni - kwiaty, jest ich cała masa. Podążam w gęstym, kolorowym i wesołym tłumie, w koło mnóstwo ciekawych postaci, kuglarzy, szczudlarzy, klaunów i dmuchaczy mydlanych baniek, ten ostatni przyciąga moją uwagę najdłużej, wysyła w moją stronę ogromną kolorową bańkę, wpatruję się w nią jak zahipnotyzowana, wyciągam dłoń marząc o złapaniu czegoś tak ulotnego lecz bańka pęka w zetknięciu z koniuszkiem palca. Nagle w luce między budynkami dostrzegam tłum ludzi idących gęsiego ze spuszczonymi głowami, podchodzę bliżej i moim oczom ukazuje się oszałamiający widok - cała Via Corrado Nicolaci pokryta jest kolorowymi kobiercami kwiatów tworzącymi pełne szczegółów obrazy. Trafiłam na kwiatowy festiwal, który odbywa się na Sycylii od 1980 roku. Mając w pamięci ten pełen kolorów obraz starałam się go odtworzyć w kurczaku po sycylijsku, kolorystyka dania i niebywale orzeźwiający smak niech przywoła w Was letnie wspomnienia. 



























Składniki na 4 porcje

Czas przygotowania: 20 minut + 35 min pieczenie



12 kawałków kurczaka
140 g miękkiego masła
duża szczypta gruboziarnistej soli
2 łyżeczki sosu tabasco
6 ząbków czosnku
3 pomarańcze
2 limonki
pęczek kolendry lub natki pietruszki
150 g czarnych oliwek
3 łyżki sosu chili
125 ml oliwy z oliwek
2 łyżki likieru cytrynowego (opcjonalnie)
1 papryczka chili*

*można zastąpić szpiczastą słodką papryką jeśli nie jesteście fanami ostrych smaków lub potrawę będę jeść dzieci

Do podania  


pełnoziarniste chrupkie pieczywo



Przygotowanie:


1. Masło tabasco - miękkie masło ucieramy z sosem tabasco, solą i roztartym na miazgę czosnkiem, na jednolita masę
2. Kawałki kurczaka myjemy i osuszamy dobrze ręcznikiem papierowym, przekładamy do dużej miski i nacieramy dokładnie przygotowanym masłem z tabasco, wcieramy masło również pod skórę, pozostawiamy trochę masła w miseczce, będziemy je wykorzystywać w trakcie pieczenia 
3. Na dobrze rozgrzanym grillu układamy kawałki kurczaka i smażymy ok 35 minut, obracając i smarując mięso pozostałym masłem co jakiś czas 
4. W czasie kiedy kurczak się grilluje, przygotowujemy sos - dobrze szorujemy pomarańcze i limonki, do miski ścieramy skórkę z 1 i 1/2 pomarańczy i wyciskamy sok z 2 limonek i 3 pomarańczy, do soku dodajemy sos chili, oliwę, likier cytrynowy (jeśli używacie), pokrojoną w krążki paprykę, oliwki i podgrzewamy, nie gotujemy, odstawiamy, utrzymując ciepłotę
5. Na 5 minut przed końcem grillowania kurczaka, układamy obok kawałki pełnoziarnistego pieczywa i opiekamy ok 2 minuty z każdej strony 
6. Kurczaka przekładamy na duży talerz, polewamy połową sosu z oliwkami i papryczką, resztę sosu podajemy w sosjerce żeby można było dolewać sobie na talerz i maczać w nim chrupiący chleb 

Genialnie letnie i orzeźwiające danie, najlepiej je się rękami! 










Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Ekspresowe bułki

Uszczęśliwianie rodziny jedzeniem z samego rana? Mając na to czas to wielka satysfakcja, ale nawet nie dysponując duża dawką leniwego poranka można zaskoczyć domowników chrupiącą bułką na śniadanie, wystarczy dobrze zorganizować się przed pójściem spać, a rano wymknąć się chwilę wcześniej z łóżka, by potem wskoczyć do niego jeszcze na ok 40 minut, później to już trzeba nastawić piekarnik, uruchomić ekspres do kawy i rozprawić się z poranną prasą. Oczywiście zdaję sobie sprawę, że takie poranki możemy zafundować sobie właściwie tylko w weekend, warto więc je celebrować i dobrze przygotować śniadanie. Jest jedno "ale", zabawa w domowe wypieki bardzo uzależnia, co więcej może się okazać, że Wasza rodzina nie będzie już chciała wziąć do ust innego pieczywa poza Waszym własnym wypiekiem, i tutaj mamy problem ;) Miłego wypiekania, bułeczki są pyszne. 

Bigos staropolski

"...W kociołkach bigos grzano; w słowach wydać trudno bigosu smak przedziwny, kolor i woń cudną..." *   nie tylko u Mickiewicza bigos staropolski zasłużył sobie na pochwały. W literaturze wspominają go również Tadeusz Boy-Żeleński i Wincenty Pol. Mimo iż istnieje wiele sposobów przyrządzania tej potrawy to w zasadzie wszystkie opierają się na tych samych składnikach, różni je jedynie kolejność ich dodawania i dodatki. Co zatem dodajemy do bigosy, żeby jego smak był miażdżący? Jak przygotować bigos idealny? Jest kilka tajemnic, podpytajcie starszych w rodzinie. Ja znawczynią tej potrawy nie jestem, ale studiując kilkanaście przepisów, czytając kilka dobrych książek, wyprodukowałam pewnej nocy w swojej kuchni całkiem dobry bigos, z którego recepturą zamierzam się z Wami podzielić. Zasada pierwsza mówi, że z dobrego bigosu, po nałożeniu na talerz nie powinna wypływać woda, a jednocześnie bigosu staropolskiego nie przygotowuje się z zasmażką.    Potrawa po przyrządzeniu powi

Schab faszerowany białą kiełbasą

Macie takie oto doświadczenia: kupiliście właśnie wędlinę, schowaliście do lodówki, a już następnego dnia nie wiadomo skąd na talerzyku pojawiła się woda, a plasterki wędliny stały się śliskie....jeśli macie dość nudnych i jednakowych w smaku wędlin, o niewiadomym składzie i dziwnej konsystencji, to zachęcam Was do przygotowania wędlin w domowych warunkach. Macie wtedy pełną kontrole nad jakością mięsa oraz ilością dodanych przypraw, takie wędliny długo zachowują świeżość, a smak jest bardzo swojski. Poniższa propozycja doskonale odnajdzie się w towarzystwie jajek z sosem tatarskim na wielkanocnym stole.