Przejdź do głównej zawartości

Kurczak po sycylijsku


sklep Laptopy HP sony asus samsung

Do celu docieramy od wschodniej strony miasta, zamiast obiecywanego baroku, witają nas kilkupiętrowe bloki - jakoś nic nas nie zachwyca, no może jedynie zaskakuje dość spory ruch jak na niedzielne popołudnie. Niewielkie grupy ludzi kierują się w stronę centrum, podążamy więc za nimi w nadziei odnalezienia zachwycających barokowych klimatów, obiecywanych przez przewodnikowe opisy. Po chwili docieramy do Piazza Luigi Adorno, tłumy ludzi, kolorowe stragany, na których sprzedawane jest wszystko co można by sobie wymarzyć, już zaczyna mi się podobać. Daję się porwać płynącej rzece ludzi, nad głową trzepoczą kolorowe płachty, z wszech stron słychać szczebiot włoskich straganiarzy, dostrzegam jeden temat przewodni - kwiaty, jest ich cała masa. Podążam w gęstym, kolorowym i wesołym tłumie, w koło mnóstwo ciekawych postaci, kuglarzy, szczudlarzy, klaunów i dmuchaczy mydlanych baniek, ten ostatni przyciąga moją uwagę najdłużej, wysyła w moją stronę ogromną kolorową bańkę, wpatruję się w nią jak zahipnotyzowana, wyciągam dłoń marząc o złapaniu czegoś tak ulotnego lecz bańka pęka w zetknięciu z koniuszkiem palca. Nagle w luce między budynkami dostrzegam tłum ludzi idących gęsiego ze spuszczonymi głowami, podchodzę bliżej i moim oczom ukazuje się oszałamiający widok - cała Via Corrado Nicolaci pokryta jest kolorowymi kobiercami kwiatów tworzącymi pełne szczegółów obrazy. Trafiłam na kwiatowy festiwal, który odbywa się na Sycylii od 1980 roku. Mając w pamięci ten pełen kolorów obraz starałam się go odtworzyć w kurczaku po sycylijsku, kolorystyka dania i niebywale orzeźwiający smak niech przywoła w Was letnie wspomnienia. 



























Składniki na 4 porcje

Czas przygotowania: 20 minut + 35 min pieczenie



12 kawałków kurczaka
140 g miękkiego masła
duża szczypta gruboziarnistej soli
2 łyżeczki sosu tabasco
6 ząbków czosnku
3 pomarańcze
2 limonki
pęczek kolendry lub natki pietruszki
150 g czarnych oliwek
3 łyżki sosu chili
125 ml oliwy z oliwek
2 łyżki likieru cytrynowego (opcjonalnie)
1 papryczka chili*

*można zastąpić szpiczastą słodką papryką jeśli nie jesteście fanami ostrych smaków lub potrawę będę jeść dzieci

Do podania  


pełnoziarniste chrupkie pieczywo



Przygotowanie:


1. Masło tabasco - miękkie masło ucieramy z sosem tabasco, solą i roztartym na miazgę czosnkiem, na jednolita masę
2. Kawałki kurczaka myjemy i osuszamy dobrze ręcznikiem papierowym, przekładamy do dużej miski i nacieramy dokładnie przygotowanym masłem z tabasco, wcieramy masło również pod skórę, pozostawiamy trochę masła w miseczce, będziemy je wykorzystywać w trakcie pieczenia 
3. Na dobrze rozgrzanym grillu układamy kawałki kurczaka i smażymy ok 35 minut, obracając i smarując mięso pozostałym masłem co jakiś czas 
4. W czasie kiedy kurczak się grilluje, przygotowujemy sos - dobrze szorujemy pomarańcze i limonki, do miski ścieramy skórkę z 1 i 1/2 pomarańczy i wyciskamy sok z 2 limonek i 3 pomarańczy, do soku dodajemy sos chili, oliwę, likier cytrynowy (jeśli używacie), pokrojoną w krążki paprykę, oliwki i podgrzewamy, nie gotujemy, odstawiamy, utrzymując ciepłotę
5. Na 5 minut przed końcem grillowania kurczaka, układamy obok kawałki pełnoziarnistego pieczywa i opiekamy ok 2 minuty z każdej strony 
6. Kurczaka przekładamy na duży talerz, polewamy połową sosu z oliwkami i papryczką, resztę sosu podajemy w sosjerce żeby można było dolewać sobie na talerz i maczać w nim chrupiący chleb 

Genialnie letnie i orzeźwiające danie, najlepiej je się rękami! 










Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Energetyczne kulki mocy

Masło orzechowe to jeden z podstawowych produktów znajdujących się w spiżarni każdego sportowca, choć ma sporo kalorii może być doskonałym składnikiem diety, trzeba przestrzegać tylko kilku zasad. Ze względu na kaloryczność właśnie masło orzechowe spożywać raczej w pierwszej połowie doby, doskonale sprawdzi się proteinowy omlet z płatków owsianych, jajek i banana, najważniejszy jest jednak skład masła orzechowego. Najlepszym rozwiązaniem będzie oczywiście to domowej roboty, można się wtedy pokusić nie tylko o wersję arachidową, ale znacznie lepsze będzie masło orzechowe z nerkowców czy migdałów, w tym przypadku konieczny jest blender o nieprzeciętnej mocy. Jeśli jednak zdecydujemy się na wersję kupną to należy zwrócić uwagę żeby masło było 100% , bez dodatku cukru, soli oraz tłuszczy utwardzanych, zwłaszcza oleju palmowego. Masło orzechowe jest cennym źródłem białka, dlatego stanowi podstawę wegan,wegetarian i sportowców, zawiera również cenne tłuszcze nienasycone, za sprawą tryptofa…

Ciastka owsiane - najlepsze!

Te ciastka mają w sobie wszystko to czego nieustannie szukacie w nieudolnych wersjach ciastek owsianych sprzedawanych w sieciówkach, i nie znajdziecie dopóki sami nie spróbujecie zrobić właśnie tych ciasteczek. Są lekko ciągnące, nie za płaskie ani nie za grube, nie za słodkie, mogą być bardzo duże lub takie na jeden raz, nadziane masą pyszności, jak orzechy, gorzka czekolada, czy nawet suszona żurawina, a co najważniejsze, są super proste i super smaczne. Dzięki zawartości mąki kukurydzianej ciasta nie trzeba chłodzić, a dodatek kawałków czekolady sprawi, że unikniemy przykrego rozczarowania, wyjmując z pieca blachę z zupełnie płaskimi ciastkami. Teraz już zawsze będą miały odpowiednią grubość.

Tajska zupa Tom Yum

Zupa Tom Yum to tajski klasyk. Pikantne i kwaśne smaki mieszają się w tej zupie ze świeżymi ziołami, przyprawami oraz krewetkami i kurczakiem, co daje jej niespotykany i niezapomniany smak,a jednocześnie zapewnia sycący posiłek. Najlepiej jeść ją gorącą – temperatura wydobywa bowiem z Tom Yum ostrość i głębię smaku. Jest pysznie, lekko i banalnie prosto. Przygotowanie zupy ostro-kwaśnej zajmuje około 25 minut a, wszystkie przyprawy bez większych problemów można już dziś kupić w większości marketów, nie tylko w stacjonarnych lub internetowych sklepach z azjatyckim produktami.