Przejdź do głównej zawartości

Kanapka z jajkiem i bekonem


sklep Laptopy HP sony asus samsung
Tartine pochodzi od francuskiego słowa tartiner "smarować". Może to być klasyczna kromka zwyczajnego chleba posmarowanego masłem i dżemem lub popołudniowa przekąska dzieciaków - chleb tostowy z kremem czekoladowym. W obu wersjach masa do smarowania powinna być prosta, a pieczywo jest tak samo ważne jak to co na nim kładziemy, o ile nie ważniejsze. Wybór odpowiedniego może przyprawiać o zawrót głowy. Mamy klasyczne bagietkę, najczęściej stosowaną w kanapkowym szaleństwie, ale poza nią istnieje cała gama wypieków - pieczywo razowe, pełnoziarniste, żytnie, z orzechami, nasionami lub suszonymi owocami. Tartine to czysta radość płynąca z rozkoszowania się prostą kromką świeżego pieczywa posmarowaną jakimś smakołykiem. Moja wersja kanapki to chrupiąca pełnoziarnista bułka nasączona śmietankowym masłem z klasycznym połączeniem jajka i bekonu z ostrym sosem. 


Składniki na 2 sztuki



Czas przygotowania: 15 minut


2 pełnoziarniste bułki
2 jaja
4 plasterki bekonu
2 plastry żółtego sera
ulubiony ketchup
sos piri piri 

Przygotowanie:


1. Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni, bułeczki przekrawamy w poprzek, smarujemy masłem, wkładamy do nagrzanego piekarnika na ok 5 minut
2. Na patelni podsmażany na chrupko plastry bekonu, na który wbijamy po jednym jajku, czekamy, aż białko zacznie się ścinać i przebijamy żółtko, żeby również się ścięło, to ważne jeśli będziecie jeść kanapkę w pracy lub w samochodzie, nie ubrudzicie się wtedy cieknącym żółtkiem
3. Na jajko układamy plaster sera i smażymy jeszcze chwilę aż ser zacznie się roztapiać
4. Bułeczki wyjmujemy z piekarnika, przekładamy na nie jajko z bekonem, dodajemy kilka kropli sosu piri piri i ulubiony ketchup, przykrywamy drugą połówką i pakujemy w papier śniadaniowy lub zjadamy od razu 

Ta miła odmiana dla zwykłych kanapek smakuje doskonale na ciepło zagryzana w drodze do pracy! 



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Energetyczne kulki mocy

Masło orzechowe to jeden z podstawowych produktów znajdujących się w spiżarni każdego sportowca, choć ma sporo kalorii może być doskonałym składnikiem diety, trzeba przestrzegać tylko kilku zasad. Ze względu na kaloryczność właśnie masło orzechowe spożywać raczej w pierwszej połowie doby, doskonale sprawdzi się proteinowy omlet z płatków owsianych, jajek i banana, najważniejszy jest jednak skład masła orzechowego. Najlepszym rozwiązaniem będzie oczywiście to domowej roboty, można się wtedy pokusić nie tylko o wersję arachidową, ale znacznie lepsze będzie masło orzechowe z nerkowców czy migdałów, w tym przypadku konieczny jest blender o nieprzeciętnej mocy. Jeśli jednak zdecydujemy się na wersję kupną to należy zwrócić uwagę żeby masło było 100% , bez dodatku cukru, soli oraz tłuszczy utwardzanych, zwłaszcza oleju palmowego. Masło orzechowe jest cennym źródłem białka, dlatego stanowi podstawę wegan,wegetarian i sportowców, zawiera również cenne tłuszcze nienasycone, za sprawą tryptofa…

Ciastka owsiane - najlepsze!

Te ciastka mają w sobie wszystko to czego nieustannie szukacie w nieudolnych wersjach ciastek owsianych sprzedawanych w sieciówkach, i nie znajdziecie dopóki sami nie spróbujecie zrobić właśnie tych ciasteczek. Są lekko ciągnące, nie za płaskie ani nie za grube, nie za słodkie, mogą być bardzo duże lub takie na jeden raz, nadziane masą pyszności, jak orzechy, gorzka czekolada, czy nawet suszona żurawina, a co najważniejsze, są super proste i super smaczne. Dzięki zawartości mąki kukurydzianej ciasta nie trzeba chłodzić, a dodatek kawałków czekolady sprawi, że unikniemy przykrego rozczarowania, wyjmując z pieca blachę z zupełnie płaskimi ciastkami. Teraz już zawsze będą miały odpowiednią grubość.

Barszcz wigilijny z uszkami wg Magdy Gessler

"W potocznej polszczyźnie purpurę kojarzy się z czerwienią i choć zakres barw purpury jest szeroki, bo sięga do głębokiej czerwieni do śliwkowego fioletu, to znakomita większość jej odmian daleko odbiega od czystej czerwieni. Jakże blisko miłości do pożądania. Starożytni Tyryjczycy uzyskiwali purpurę z mięczaków żyjących w wodach Morza Śródziemnego. Ta antyczna purpura, będąca jednym z najstarszych barwników, stanowiła symbol władzy nie tylko dlatego, że była obłędnie droga. Purpura wzbudzała od zawsze pożądanie." - "Kocham gotować" Magda Gessler