Przejdź do głównej zawartości

Jabłka i gruszki w cieście


sklep Laptopy HP sony asus samsung



Może to nie pora na zapiekanie jabłek i gruszek, tę przyjemność pieczenia zachowuję sobie zwykle na jesienne szarugi, w towarzystwie herbaty z konfiturą różaną, jednak w Polsce sezon na jabłka trwa praktycznie cały rok, są łatwo dostępne, a właściwie rzadko w jakim domu nie znajdą się leżakujące w koszu na owoce, jednak nie tylko jabłka będą przygrywać w tym deserze. Nie zdarzyło się Wam czasem kupić ładnie wyglądających gruszek, które w smaku są niebywale cierpkie? Na takie gruszki widzę jedynie możliwość uduszenia ich z słodkimi koleżankami rodem z pobliskich sadów. A do tego pierzynka z  prostego ciasta na wierzchu i zalewająca to słodka śmietanka. Deser jest bardzo prosty, bardzo szybki i bardzo smaczny.





Składniki na 6 porcji

Czas przygotowania 20 min + 25 min pieczenie


4 gruszki

2 jabłka
50 g masła
50 g cukru
starta skórka z 1 cytryny


Ciasto

225 g mąki pszennej
110 g zimnego masła
szczypta soli
125 ml mleka
200 ml śmietany 36%

Przygotowanie:

1. Gruszki i jabłka obieramy, kroimy w większe kawałki,ok 2 cm, w rondelku rozpuszczamy masło dodajemy cukier i skórkę cytrynową, kiedy utworzy się syrop dodajemy owoce i smażymy chwilę aż owoce lekko się zrumienią 
2. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni
3. Ciasto - do miski miksera z płaskim mieszadłem wsyp mąkę, sól i dodaj zimne masło pokrojone w kostkę, wymieszaj wszystko, jeśli nie posiadasz takowego miksera posiekaj nożem składniki na kruszonkę
4. Do powstałej kruszonki dolej powoli mleko, i mieszaj tylko tyle by związać ciasto, rękami utwórz kulę i przełóż na blat gdzie będziemy wałkować ciasto 
5. Żaroodporną patelnię, rondel z odpornymi na gorąco rączkami lub naczynie żaroodporne wykładamy usmażonymi owocami i przykrywamy rozwałkowanym ciastem, wciskając brzegi do środka, nacinamy ciasto nożem w 3 miejscach i posypujemy cukrem, wstawiamy do piekarnika na 25 minut aż ciasto stworzy chrupiącą, złocistą skorupkę
6. Podajemy na ciepło, z ubitą śmietaną 

Do owoców możecie również dodać rodzynki lub przyprawy tj. cynamon, mielony imbir, a śmietanę zastąpić lodami waniliowymi. 

Gorące owoce łączą się cudownie z zimną aksamitną śmietaną! 



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Energetyczne kulki mocy

Masło orzechowe to jeden z podstawowych produktów znajdujących się w spiżarni każdego sportowca, choć ma sporo kalorii może być doskonałym składnikiem diety, trzeba przestrzegać tylko kilku zasad. Ze względu na kaloryczność właśnie masło orzechowe spożywać raczej w pierwszej połowie doby, doskonale sprawdzi się proteinowy omlet z płatków owsianych, jajek i banana, najważniejszy jest jednak skład masła orzechowego. Najlepszym rozwiązaniem będzie oczywiście to domowej roboty, można się wtedy pokusić nie tylko o wersję arachidową, ale znacznie lepsze będzie masło orzechowe z nerkowców czy migdałów, w tym przypadku konieczny jest blender o nieprzeciętnej mocy. Jeśli jednak zdecydujemy się na wersję kupną to należy zwrócić uwagę żeby masło było 100% , bez dodatku cukru, soli oraz tłuszczy utwardzanych, zwłaszcza oleju palmowego. Masło orzechowe jest cennym źródłem białka, dlatego stanowi podstawę wegan,wegetarian i sportowców, zawiera również cenne tłuszcze nienasycone, za sprawą tryptofa…

Ciastka owsiane - najlepsze!

Te ciastka mają w sobie wszystko to czego nieustannie szukacie w nieudolnych wersjach ciastek owsianych sprzedawanych w sieciówkach, i nie znajdziecie dopóki sami nie spróbujecie zrobić właśnie tych ciasteczek. Są lekko ciągnące, nie za płaskie ani nie za grube, nie za słodkie, mogą być bardzo duże lub takie na jeden raz, nadziane masą pyszności, jak orzechy, gorzka czekolada, czy nawet suszona żurawina, a co najważniejsze, są super proste i super smaczne. Dzięki zawartości mąki kukurydzianej ciasta nie trzeba chłodzić, a dodatek kawałków czekolady sprawi, że unikniemy przykrego rozczarowania, wyjmując z pieca blachę z zupełnie płaskimi ciastkami. Teraz już zawsze będą miały odpowiednią grubość.

Tajska zupa Tom Yum

Zupa Tom Yum to tajski klasyk. Pikantne i kwaśne smaki mieszają się w tej zupie ze świeżymi ziołami, przyprawami oraz krewetkami i kurczakiem, co daje jej niespotykany i niezapomniany smak,a jednocześnie zapewnia sycący posiłek. Najlepiej jeść ją gorącą – temperatura wydobywa bowiem z Tom Yum ostrość i głębię smaku. Jest pysznie, lekko i banalnie prosto. Przygotowanie zupy ostro-kwaśnej zajmuje około 25 minut a, wszystkie przyprawy bez większych problemów można już dziś kupić w większości marketów, nie tylko w stacjonarnych lub internetowych sklepach z azjatyckim produktami.