Przejdź do głównej zawartości

Jabłka i gruszki w cieście


sklep Laptopy HP sony asus samsung



Może to nie pora na zapiekanie jabłek i gruszek, tę przyjemność pieczenia zachowuję sobie zwykle na jesienne szarugi, w towarzystwie herbaty z konfiturą różaną, jednak w Polsce sezon na jabłka trwa praktycznie cały rok, są łatwo dostępne, a właściwie rzadko w jakim domu nie znajdą się leżakujące w koszu na owoce, jednak nie tylko jabłka będą przygrywać w tym deserze. Nie zdarzyło się Wam czasem kupić ładnie wyglądających gruszek, które w smaku są niebywale cierpkie? Na takie gruszki widzę jedynie możliwość uduszenia ich z słodkimi koleżankami rodem z pobliskich sadów. A do tego pierzynka z  prostego ciasta na wierzchu i zalewająca to słodka śmietanka. Deser jest bardzo prosty, bardzo szybki i bardzo smaczny.





Składniki na 6 porcji

Czas przygotowania 20 min + 25 min pieczenie


4 gruszki

2 jabłka
50 g masła
50 g cukru
starta skórka z 1 cytryny


Ciasto

225 g mąki pszennej
110 g zimnego masła
szczypta soli
125 ml mleka
200 ml śmietany 36%

Przygotowanie:

1. Gruszki i jabłka obieramy, kroimy w większe kawałki,ok 2 cm, w rondelku rozpuszczamy masło dodajemy cukier i skórkę cytrynową, kiedy utworzy się syrop dodajemy owoce i smażymy chwilę aż owoce lekko się zrumienią 
2. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni
3. Ciasto - do miski miksera z płaskim mieszadłem wsyp mąkę, sól i dodaj zimne masło pokrojone w kostkę, wymieszaj wszystko, jeśli nie posiadasz takowego miksera posiekaj nożem składniki na kruszonkę
4. Do powstałej kruszonki dolej powoli mleko, i mieszaj tylko tyle by związać ciasto, rękami utwórz kulę i przełóż na blat gdzie będziemy wałkować ciasto 
5. Żaroodporną patelnię, rondel z odpornymi na gorąco rączkami lub naczynie żaroodporne wykładamy usmażonymi owocami i przykrywamy rozwałkowanym ciastem, wciskając brzegi do środka, nacinamy ciasto nożem w 3 miejscach i posypujemy cukrem, wstawiamy do piekarnika na 25 minut aż ciasto stworzy chrupiącą, złocistą skorupkę
6. Podajemy na ciepło, z ubitą śmietaną 

Do owoców możecie również dodać rodzynki lub przyprawy tj. cynamon, mielony imbir, a śmietanę zastąpić lodami waniliowymi. 

Gorące owoce łączą się cudownie z zimną aksamitną śmietaną! 



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Ekspresowe bułki

Uszczęśliwianie rodziny jedzeniem z samego rana? Mając na to czas to wielka satysfakcja, ale nawet nie dysponując duża dawką leniwego poranka można zaskoczyć domowników chrupiącą bułką na śniadanie, wystarczy dobrze zorganizować się przed pójściem spać, a rano wymknąć się chwilę wcześniej z łóżka, by potem wskoczyć do niego jeszcze na ok 40 minut, później to już trzeba nastawić piekarnik, uruchomić ekspres do kawy i rozprawić się z poranną prasą. Oczywiście zdaję sobie sprawę, że takie poranki możemy zafundować sobie właściwie tylko w weekend, warto więc je celebrować i dobrze przygotować śniadanie. Jest jedno "ale", zabawa w domowe wypieki bardzo uzależnia, co więcej może się okazać, że Wasza rodzina nie będzie już chciała wziąć do ust innego pieczywa poza Waszym własnym wypiekiem, i tutaj mamy problem ;) Miłego wypiekania, bułeczki są pyszne. 

Bigos staropolski

"...W kociołkach bigos grzano; w słowach wydać trudno bigosu smak przedziwny, kolor i woń cudną..." *   nie tylko u Mickiewicza bigos staropolski zasłużył sobie na pochwały. W literaturze wspominają go również Tadeusz Boy-Żeleński i Wincenty Pol. Mimo iż istnieje wiele sposobów przyrządzania tej potrawy to w zasadzie wszystkie opierają się na tych samych składnikach, różni je jedynie kolejność ich dodawania i dodatki. Co zatem dodajemy do bigosy, żeby jego smak był miażdżący? Jak przygotować bigos idealny? Jest kilka tajemnic, podpytajcie starszych w rodzinie. Ja znawczynią tej potrawy nie jestem, ale studiując kilkanaście przepisów, czytając kilka dobrych książek, wyprodukowałam pewnej nocy w swojej kuchni całkiem dobry bigos, z którego recepturą zamierzam się z Wami podzielić. Zasada pierwsza mówi, że z dobrego bigosu, po nałożeniu na talerz nie powinna wypływać woda, a jednocześnie bigosu staropolskiego nie przygotowuje się z zasmażką.    Potrawa po przyrządzeniu powi

Schab faszerowany białą kiełbasą

Macie takie oto doświadczenia: kupiliście właśnie wędlinę, schowaliście do lodówki, a już następnego dnia nie wiadomo skąd na talerzyku pojawiła się woda, a plasterki wędliny stały się śliskie....jeśli macie dość nudnych i jednakowych w smaku wędlin, o niewiadomym składzie i dziwnej konsystencji, to zachęcam Was do przygotowania wędlin w domowych warunkach. Macie wtedy pełną kontrole nad jakością mięsa oraz ilością dodanych przypraw, takie wędliny długo zachowują świeżość, a smak jest bardzo swojski. Poniższa propozycja doskonale odnajdzie się w towarzystwie jajek z sosem tatarskim na wielkanocnym stole.