Przejdź do głównej zawartości

Drożdżówki z truskawkami i kruszonką


sklep Laptopy HP sony asus samsung

"Tak się nagle zachmurzyło, szaro-sine ciężkie niebo..." siedzę na przystanku autobusowym, w dłoni ściskam papierowa torebkę ze słodką, jeszcze ciepłą drożdżówką. Zaczyna padać, ogromne krople deszczu uderzają w wiatę autobusową, na szczęście podjeżdża mój autobus, zdążę przed nadciągającą ulewą, wskakuję na stopnie i siadam przy oknie, wpatrując się biegnących ulicą ludzi, wyjmuję puszysta drożdżówkę i zatapiam w niej zęby.......mmmm! W czasie studiów pochłaniałam ich setki,  brakowało mi zawsze czasu na zrobienie śniadania i pobliska cukiernia ratowała mnie przed głodowaniem. Dziś towarzyszą mi z rzadka, ale kiedy już po nie sięgam to czuję się jak dzieciak, który wspinając się na paluszki, zagląda do gabloty z pączkami i ciastkami, starając się namierzyć tę największą. Dziś zaglądałam do piekarnika bo upiekłam je sama.






































Składniki na 9 szt

Czas przygotowania: 10 min + 1.5 h wyrastanie+ 20 min pieczenie



2 i 1/4 szklanki mąki pszennej
1 jajo + 1 żółtko
3/4 szklanki lekko ciepłego mleka
1/4 łyżeczki soli
7 g suchych drożdży lub 12 g świeżych
3 łyżki cukru
60 g miękkiego masła
400 g truskawek

Kruszonka


1/2 szklanki mąki pszennej
5 łyżek cukru
70 g roztopionego masła



Przygotowanie:


1. Jeśli posiadacie automat do chleba to wykorzystujecie program nr 8 (dough 1,5 h), wlewamy płynne składniki, następnie sypkie, a na koniec drożdże i włączamy automat. Jeśli nie posiadacie takowego automatu to postępujcie jak następuje: mieszamy mleko, cukier, jajo i żółtko, dodajemy mąkę, drożdże, sól i masło, wyrabiamy ciasto i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok 1 godzinę. 
2. Po tym czasie dzielimy ciasto na 9 części i formujemy bułeczki, ciasto będzie dość klejące, bułeczki układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i pozostawiamy pod przykryciem do ponownego wyrośnięcia, na co najmniej 30 min
3. Kruszonka - rozpuszczamy masło i mieszamy z cukrem i mąką, tworzymy palcami kruszonkę 
4. Truskawki pozbywamy szypułek i przekrawamy na pół
5. Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni 
6. W wyrośniętych bułeczkach robimy na środku wgłębienie, gdzie układamy truskawki, całość posypujemy obficie kruszonką
7. Blachę z drożdżówkami wstawiamy do piekarnika na ok 20 min
8. Podajemy na zimno lub ciepło, jako wolicie, w przypadku mało słodkich truskawek możecie posypać drożdżówki cukrem pudrem, smakują również następnego dnia 

Doskonałe na śniadanie do szkoły dla dzieci, lub lunch do pracy!  







Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

Unknown pisze…
pysznie wyglądają:)

Popularne posty z tego bloga

Ekspresowe bułki

Uszczęśliwianie rodziny jedzeniem z samego rana? Mając na to czas to wielka satysfakcja, ale nawet nie dysponując duża dawką leniwego poranka można zaskoczyć domowników chrupiącą bułką na śniadanie, wystarczy dobrze zorganizować się przed pójściem spać, a rano wymknąć się chwilę wcześniej z łóżka, by potem wskoczyć do niego jeszcze na ok 40 minut, później to już trzeba nastawić piekarnik, uruchomić ekspres do kawy i rozprawić się z poranną prasą. Oczywiście zdaję sobie sprawę, że takie poranki możemy zafundować sobie właściwie tylko w weekend, warto więc je celebrować i dobrze przygotować śniadanie. Jest jedno "ale", zabawa w domowe wypieki bardzo uzależnia, co więcej może się okazać, że Wasza rodzina nie będzie już chciała wziąć do ust innego pieczywa poza Waszym własnym wypiekiem, i tutaj mamy problem ;) Miłego wypiekania, bułeczki są pyszne. 

Bigos staropolski

"...W kociołkach bigos grzano; w słowach wydać trudno bigosu smak przedziwny, kolor i woń cudną..." *   nie tylko u Mickiewicza bigos staropolski zasłużył sobie na pochwały. W literaturze wspominają go również Tadeusz Boy-Żeleński i Wincenty Pol. Mimo iż istnieje wiele sposobów przyrządzania tej potrawy to w zasadzie wszystkie opierają się na tych samych składnikach, różni je jedynie kolejność ich dodawania i dodatki. Co zatem dodajemy do bigosy, żeby jego smak był miażdżący? Jak przygotować bigos idealny? Jest kilka tajemnic, podpytajcie starszych w rodzinie. Ja znawczynią tej potrawy nie jestem, ale studiując kilkanaście przepisów, czytając kilka dobrych książek, wyprodukowałam pewnej nocy w swojej kuchni całkiem dobry bigos, z którego recepturą zamierzam się z Wami podzielić. Zasada pierwsza mówi, że z dobrego bigosu, po nałożeniu na talerz nie powinna wypływać woda, a jednocześnie bigosu staropolskiego nie przygotowuje się z zasmażką.    Potrawa po przyrządz...

Schab faszerowany białą kiełbasą

Macie takie oto doświadczenia: kupiliście właśnie wędlinę, schowaliście do lodówki, a już następnego dnia nie wiadomo skąd na talerzyku pojawiła się woda, a plasterki wędliny stały się śliskie....jeśli macie dość nudnych i jednakowych w smaku wędlin, o niewiadomym składzie i dziwnej konsystencji, to zachęcam Was do przygotowania wędlin w domowych warunkach. Macie wtedy pełną kontrole nad jakością mięsa oraz ilością dodanych przypraw, takie wędliny długo zachowują świeżość, a smak jest bardzo swojski. Poniższa propozycja doskonale odnajdzie się w towarzystwie jajek z sosem tatarskim na wielkanocnym stole.