
"Tak się nagle zachmurzyło, szaro-sine ciężkie niebo..." siedzę na przystanku autobusowym, w dłoni ściskam papierowa torebkę ze słodką, jeszcze ciepłą drożdżówką. Zaczyna padać, ogromne krople deszczu uderzają w wiatę autobusową, na szczęście podjeżdża mój autobus, zdążę przed nadciągającą ulewą, wskakuję na stopnie i siadam przy oknie, wpatrując się biegnących ulicą ludzi, wyjmuję puszysta drożdżówkę i zatapiam w niej zęby.......mmmm! W czasie studiów pochłaniałam ich setki, brakowało mi zawsze czasu na zrobienie śniadania i pobliska cukiernia ratowała mnie przed głodowaniem. Dziś towarzyszą mi z rzadka, ale kiedy już po nie sięgam to czuję się jak dzieciak, który wspinając się na paluszki, zagląda do gabloty z pączkami i ciastkami, starając się namierzyć tę największą. Dziś zaglądałam do piekarnika bo upiekłam je sama.
Składniki na 9 szt
Czas przygotowania: 10 min + 1.5 h wyrastanie+ 20 min pieczenie
2 i 1/4 szklanki mąki pszennej
1 jajo + 1 żółtko
1/4 łyżeczki soli
7 g suchych drożdży lub 12 g świeżych
3 łyżki cukru
60 g miękkiego masła
400 g truskawek
Kruszonka
1/2 szklanki mąki pszennej
5 łyżek cukru
70 g roztopionego masła
Przygotowanie:
1. Jeśli posiadacie automat do chleba to wykorzystujecie program nr 8 (dough 1,5 h), wlewamy płynne składniki, następnie sypkie, a na koniec drożdże i włączamy automat. Jeśli nie posiadacie takowego automatu to postępujcie jak następuje: mieszamy mleko, cukier, jajo i żółtko, dodajemy mąkę, drożdże, sól i masło, wyrabiamy ciasto i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok 1 godzinę.
2. Po tym czasie dzielimy ciasto na 9 części i formujemy bułeczki, ciasto będzie dość klejące, bułeczki układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i pozostawiamy pod przykryciem do ponownego wyrośnięcia, na co najmniej 30 min
3. Kruszonka - rozpuszczamy masło i mieszamy z cukrem i mąką, tworzymy palcami kruszonkę
4. Truskawki pozbywamy szypułek i przekrawamy na pół
5. Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni
6. W wyrośniętych bułeczkach robimy na środku wgłębienie, gdzie układamy truskawki, całość posypujemy obficie kruszonką
7. Blachę z drożdżówkami wstawiamy do piekarnika na ok 20 min
8. Podajemy na zimno lub ciepło, jako wolicie, w przypadku mało słodkich truskawek możecie posypać drożdżówki cukrem pudrem, smakują również następnego dnia
Doskonałe na śniadanie do szkoły dla dzieci, lub lunch do pracy!


Komentarze