Przejdź do głównej zawartości

Dorsz z masłem limonkowo-miodowym



sklep Laptopy HP sony asus samsung
Mimo, iż jadam dorsza dość często, to jednoznacznie kojarzy mi się z wakacjami, z maleńką smażalnią tuż na plaży, z wypuszczonym w morze niedługim pomostem, gdzie ustawiono kilka stolików  zbitych z surowych desek, nakrytych jasnoniebieskimi obrusami. Słychać jedynie trzepot rozłożonych białych parasoli, szum fal i skrzeczenie mew. Świeżo złowiona ryba nie wymaga żadnych dodatków, smakuje doskonale z odrobiną masła, delikatnie rozpływającego się po chrupiącej panierce. Sezon wakacyjny rozpoczęty, jeśli spędzacie je nad Bałtykiem to jedzcie świeże, zdrowe i smaczne ryby. 







Składniki na 2 porcje

Czas przygotowania: 25 minut

2 filety z dorsza
100 g mieszanki ryżu parabolicznego i dzikiego
1/2 szklanki mąki
2 łyżki klarowanego masła
sok z 1/2 cytryny
garść siekanej kolendry
garść siekanej cebulki dymki (zielone części)
sól, biały pieprz
4 łyżki miękkiego masła
1/4 szklanki białego wytrawnego wina
4 łyżeczki miody
skórka i sok z 1 limonki

Przygotowanie:

1. Ryż gotujemy al dente, mieszamy z posiekana kolendrą i cebulką dymką, dosalamy do smaku, dodajemy 1 łyżkę masła
2. Filety z dorsza osuszamy ręcznikiem, doprawiamy solą i białym pieprzem, sokiem z 1/2 cytryny
3. Na patelni rozpuszczamy 2 łyżki klarowanego masła, filety z dorsza obtaczamy w mące i smażymy na złoto na rozgrzanym maśle, ok 2 min z każdej strony, odstawiamy do ciepłego piekarnika
4. Masło miodowo-limonkowe - do rondelka dodajemy wino, miód, skórkę i sok z 1 limonki, gotujemy aż płyn zredukuje się do konsystencji syropu, odstawiamy z ognia i chłodzimy
5. Sos winno miodowy mieszamy z miękkim masłem, doprawiamy solą i pieprzem
6. Dorsza podajemy z masełkiem i ryżem 

Wakacji rybką pachnących życzę!


Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

Każdy sposób na rybkę jest dobry:)

Popularne posty z tego bloga

Energetyczne kulki mocy

Masło orzechowe to jeden z podstawowych produktów znajdujących się w spiżarni każdego sportowca, choć ma sporo kalorii może być doskonałym składnikiem diety, trzeba przestrzegać tylko kilku zasad. Ze względu na kaloryczność właśnie masło orzechowe spożywać raczej w pierwszej połowie doby, doskonale sprawdzi się proteinowy omlet z płatków owsianych, jajek i banana, najważniejszy jest jednak skład masła orzechowego. Najlepszym rozwiązaniem będzie oczywiście to domowej roboty, można się wtedy pokusić nie tylko o wersję arachidową, ale znacznie lepsze będzie masło orzechowe z nerkowców czy migdałów, w tym przypadku konieczny jest blender o nieprzeciętnej mocy. Jeśli jednak zdecydujemy się na wersję kupną to należy zwrócić uwagę żeby masło było 100% , bez dodatku cukru, soli oraz tłuszczy utwardzanych, zwłaszcza oleju palmowego. Masło orzechowe jest cennym źródłem białka, dlatego stanowi podstawę wegan,wegetarian i sportowców, zawiera również cenne tłuszcze nienasycone, za sprawą tryptofa…

Ciastka owsiane - najlepsze!

Te ciastka mają w sobie wszystko to czego nieustannie szukacie w nieudolnych wersjach ciastek owsianych sprzedawanych w sieciówkach, i nie znajdziecie dopóki sami nie spróbujecie zrobić właśnie tych ciasteczek. Są lekko ciągnące, nie za płaskie ani nie za grube, nie za słodkie, mogą być bardzo duże lub takie na jeden raz, nadziane masą pyszności, jak orzechy, gorzka czekolada, czy nawet suszona żurawina, a co najważniejsze, są super proste i super smaczne. Dzięki zawartości mąki kukurydzianej ciasta nie trzeba chłodzić, a dodatek kawałków czekolady sprawi, że unikniemy przykrego rozczarowania, wyjmując z pieca blachę z zupełnie płaskimi ciastkami. Teraz już zawsze będą miały odpowiednią grubość.

Barszcz wigilijny z uszkami wg Magdy Gessler

"W potocznej polszczyźnie purpurę kojarzy się z czerwienią i choć zakres barw purpury jest szeroki, bo sięga do głębokiej czerwieni do śliwkowego fioletu, to znakomita większość jej odmian daleko odbiega od czystej czerwieni. Jakże blisko miłości do pożądania. Starożytni Tyryjczycy uzyskiwali purpurę z mięczaków żyjących w wodach Morza Śródziemnego. Ta antyczna purpura, będąca jednym z najstarszych barwników, stanowiła symbol władzy nie tylko dlatego, że była obłędnie droga. Purpura wzbudzała od zawsze pożądanie." - "Kocham gotować" Magda Gessler