Przejdź do głównej zawartości

Ciasto z truskawkami i kruszonką


sklep Laptopy HP sony asus samsung


Ech, znów te truskawki, no ale jaki i tu nie kochać, są urocze i takie smaczne, zarówno na surowo jak i przetworzone, róbmy z nich co się da bo niedługo znikną z naszych straganów i zostaną już tylko te z importu. No to może ciacho, przecież te z owocami są najlepsze, wilgotne, lekko kwaśne, z reguły nie potrzebują żadnych ozdobników, ani wyszukanych dodatków, no może poza maślaną kruszonką. Pewnie jedliście takie ciasto wiele razy i nie zaskoczę Was niczym specjalnym, ale dzielę się z Wami moimi pomysłami nie tylko tymi autorskimi, czasem wyszukanymi, ale także tymi stosowanymi z dziada pradziada. Kiedy będziecie piec ciasto, wszyscy domownicy zbiegną się  za zapachem wylewającym się z kuchni, a kiedy już wyjmiecie je z pieca, to zniknie Wam pół blachy na gorąco, o resztę pewnie będziecie się bić. Ciasto zachowuje świeżość ok 2 dni, choć szczerze wątpię w tak długą jego egzystencję w Waszych domach.











































Składniki na blachę o wymiarach 20/30

Czas przygotowania: 10 min + 45-50 minut


Wyjmijcie składniki wcześniej aby osiągnęły temp. pokojową

Ciasto 


4 jaja
200 g masła
160 g cukru
40 g mąki ziemniaczanej
200 g mąki pszennej
szczypta soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
ok 600 g truskawek*

Kruszonka I*

1 szklanki maki pszennej
1/2 szklanka mielonych migdałów3/4 szklanki cukru brązowego1 szklanki drobnych płatków owsianych 1/2 szklanka migdałów w płatkach
125 g stopionego masła


lub Kruszonka II


150 g mąki pszennej
100 g masła schłodzonego
50 g cukru

*możecie również użyć jagód, malin, rabarbaru, śliwek w sezonie jesiennym, ciasto przyjmie każde owoce, również mrożone
* kruszonki możecie przygotować więcej i przechowywać w zamrażalniki w woreczku, wtedy zawsze macie ją pod ręką


Przygotowanie:


1. W misce miksera ucieramy masło na puszysta masę, dodajemy cukier, mieszamy
2. Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni, blachę o podanych wymiarach smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia
3. Do masy maślanej dodajemy po jednym jajku i miksujemy ok 1 minuty zanim dodamy kolejne
4. Do osobnej miski przesiewamy obie mąki z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli
5. Mąkę dodajemy stopniowo do utartych jaj z masłem,  mieszamy do połączenia się składników i wylewamy na przygotowana blachę, na wierzchu układamy truskawki bez szypułek, przekrojone na pół, owoce układamy przecięciem do góry
6. Kruszonka - wszystkie sypkie składniki mieszamy w misce, dodajemy stopione masło, lub w wersji II schłodzone, i palcami tworzymy kruszonkę, posypujemy obficie ciasto i wstawiamy do piekarnika na ok 45-50 minut, przed wyjęciem sprawdzamy patyczkiem środek ciasta, musi być suchy

Doskonałe bo proste i szybkie, smaczne z kawą, herbatą lub mlekiem, dla dzieciaków! 







Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Energetyczne kulki mocy

Masło orzechowe to jeden z podstawowych produktów znajdujących się w spiżarni każdego sportowca, choć ma sporo kalorii może być doskonałym składnikiem diety, trzeba przestrzegać tylko kilku zasad. Ze względu na kaloryczność właśnie masło orzechowe spożywać raczej w pierwszej połowie doby, doskonale sprawdzi się proteinowy omlet z płatków owsianych, jajek i banana, najważniejszy jest jednak skład masła orzechowego. Najlepszym rozwiązaniem będzie oczywiście to domowej roboty, można się wtedy pokusić nie tylko o wersję arachidową, ale znacznie lepsze będzie masło orzechowe z nerkowców czy migdałów, w tym przypadku konieczny jest blender o nieprzeciętnej mocy. Jeśli jednak zdecydujemy się na wersję kupną to należy zwrócić uwagę żeby masło było 100% , bez dodatku cukru, soli oraz tłuszczy utwardzanych, zwłaszcza oleju palmowego. Masło orzechowe jest cennym źródłem białka, dlatego stanowi podstawę wegan,wegetarian i sportowców, zawiera również cenne tłuszcze nienasycone, za sprawą tryptofa…

Ciastka owsiane - najlepsze!

Te ciastka mają w sobie wszystko to czego nieustannie szukacie w nieudolnych wersjach ciastek owsianych sprzedawanych w sieciówkach, i nie znajdziecie dopóki sami nie spróbujecie zrobić właśnie tych ciasteczek. Są lekko ciągnące, nie za płaskie ani nie za grube, nie za słodkie, mogą być bardzo duże lub takie na jeden raz, nadziane masą pyszności, jak orzechy, gorzka czekolada, czy nawet suszona żurawina, a co najważniejsze, są super proste i super smaczne. Dzięki zawartości mąki kukurydzianej ciasta nie trzeba chłodzić, a dodatek kawałków czekolady sprawi, że unikniemy przykrego rozczarowania, wyjmując z pieca blachę z zupełnie płaskimi ciastkami. Teraz już zawsze będą miały odpowiednią grubość.

Tajska zupa Tom Yum

Zupa Tom Yum to tajski klasyk. Pikantne i kwaśne smaki mieszają się w tej zupie ze świeżymi ziołami, przyprawami oraz krewetkami i kurczakiem, co daje jej niespotykany i niezapomniany smak,a jednocześnie zapewnia sycący posiłek. Najlepiej jeść ją gorącą – temperatura wydobywa bowiem z Tom Yum ostrość i głębię smaku. Jest pysznie, lekko i banalnie prosto. Przygotowanie zupy ostro-kwaśnej zajmuje około 25 minut a, wszystkie przyprawy bez większych problemów można już dziś kupić w większości marketów, nie tylko w stacjonarnych lub internetowych sklepach z azjatyckim produktami.