Składniki na blachę o wymiarach 20/30
Czas przygotowania: 10 min + 45-50 minut
Wyjmijcie składniki wcześniej aby osiągnęły temp. pokojową
Ciasto
4 jaja
200 g masła
160 g cukru
40 g mąki ziemniaczanej
200 g mąki pszennej
szczypta soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
ok 600 g truskawek*
Kruszonka I*
1 szklanki maki pszennej1/2 szklanka mielonych migdałów3/4 szklanki cukru brązowego1 szklanki drobnych płatków owsianych 1/2 szklanka migdałów w płatkach
125 g stopionego masła
lub Kruszonka II
150 g mąki pszennej
100 g masła schłodzonego
50 g cukru
*możecie również użyć jagód, malin, rabarbaru, śliwek w sezonie jesiennym, ciasto przyjmie każde owoce, również mrożone
* kruszonki możecie przygotować więcej i przechowywać w zamrażalniki w woreczku, wtedy zawsze macie ją pod ręką
Przygotowanie:
1. W misce miksera ucieramy masło na puszysta masę, dodajemy cukier, mieszamy
2. Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni, blachę o podanych wymiarach smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia
3. Do masy maślanej dodajemy po jednym jajku i miksujemy ok 1 minuty zanim dodamy kolejne
4. Do osobnej miski przesiewamy obie mąki z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli
5. Mąkę dodajemy stopniowo do utartych jaj z masłem, mieszamy do połączenia się składników i wylewamy na przygotowana blachę, na wierzchu układamy truskawki bez szypułek, przekrojone na pół, owoce układamy przecięciem do góry
6. Kruszonka - wszystkie sypkie składniki mieszamy w misce, dodajemy stopione masło, lub w wersji II schłodzone, i palcami tworzymy kruszonkę, posypujemy obficie ciasto i wstawiamy do piekarnika na ok 45-50 minut, przed wyjęciem sprawdzamy patyczkiem środek ciasta, musi być suchy
Komentarze