Przejdź do głównej zawartości

Ciasto z truskawkami i kruszonką


sklep Laptopy HP sony asus samsung


Ech, znów te truskawki, no ale jaki i tu nie kochać, są urocze i takie smaczne, zarówno na surowo jak i przetworzone, róbmy z nich co się da bo niedługo znikną z naszych straganów i zostaną już tylko te z importu. No to może ciacho, przecież te z owocami są najlepsze, wilgotne, lekko kwaśne, z reguły nie potrzebują żadnych ozdobników, ani wyszukanych dodatków, no może poza maślaną kruszonką. Pewnie jedliście takie ciasto wiele razy i nie zaskoczę Was niczym specjalnym, ale dzielę się z Wami moimi pomysłami nie tylko tymi autorskimi, czasem wyszukanymi, ale także tymi stosowanymi z dziada pradziada. Kiedy będziecie piec ciasto, wszyscy domownicy zbiegną się  za zapachem wylewającym się z kuchni, a kiedy już wyjmiecie je z pieca, to zniknie Wam pół blachy na gorąco, o resztę pewnie będziecie się bić. Ciasto zachowuje świeżość ok 2 dni, choć szczerze wątpię w tak długą jego egzystencję w Waszych domach.











































Składniki na blachę o wymiarach 20/30

Czas przygotowania: 10 min + 45-50 minut


Wyjmijcie składniki wcześniej aby osiągnęły temp. pokojową

Ciasto 


4 jaja
200 g masła
160 g cukru
40 g mąki ziemniaczanej
200 g mąki pszennej
szczypta soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
ok 600 g truskawek*

Kruszonka I*

1 szklanki maki pszennej
1/2 szklanka mielonych migdałów3/4 szklanki cukru brązowego1 szklanki drobnych płatków owsianych 1/2 szklanka migdałów w płatkach
125 g stopionego masła


lub Kruszonka II


150 g mąki pszennej
100 g masła schłodzonego
50 g cukru

*możecie również użyć jagód, malin, rabarbaru, śliwek w sezonie jesiennym, ciasto przyjmie każde owoce, również mrożone
* kruszonki możecie przygotować więcej i przechowywać w zamrażalniki w woreczku, wtedy zawsze macie ją pod ręką


Przygotowanie:


1. W misce miksera ucieramy masło na puszysta masę, dodajemy cukier, mieszamy
2. Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni, blachę o podanych wymiarach smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia
3. Do masy maślanej dodajemy po jednym jajku i miksujemy ok 1 minuty zanim dodamy kolejne
4. Do osobnej miski przesiewamy obie mąki z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli
5. Mąkę dodajemy stopniowo do utartych jaj z masłem,  mieszamy do połączenia się składników i wylewamy na przygotowana blachę, na wierzchu układamy truskawki bez szypułek, przekrojone na pół, owoce układamy przecięciem do góry
6. Kruszonka - wszystkie sypkie składniki mieszamy w misce, dodajemy stopione masło, lub w wersji II schłodzone, i palcami tworzymy kruszonkę, posypujemy obficie ciasto i wstawiamy do piekarnika na ok 45-50 minut, przed wyjęciem sprawdzamy patyczkiem środek ciasta, musi być suchy

Doskonałe bo proste i szybkie, smaczne z kawą, herbatą lub mlekiem, dla dzieciaków! 







Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Ekspresowe bułki

Uszczęśliwianie rodziny jedzeniem z samego rana? Mając na to czas to wielka satysfakcja, ale nawet nie dysponując duża dawką leniwego poranka można zaskoczyć domowników chrupiącą bułką na śniadanie, wystarczy dobrze zorganizować się przed pójściem spać, a rano wymknąć się chwilę wcześniej z łóżka, by potem wskoczyć do niego jeszcze na ok 40 minut, później to już trzeba nastawić piekarnik, uruchomić ekspres do kawy i rozprawić się z poranną prasą. Oczywiście zdaję sobie sprawę, że takie poranki możemy zafundować sobie właściwie tylko w weekend, warto więc je celebrować i dobrze przygotować śniadanie. Jest jedno "ale", zabawa w domowe wypieki bardzo uzależnia, co więcej może się okazać, że Wasza rodzina nie będzie już chciała wziąć do ust innego pieczywa poza Waszym własnym wypiekiem, i tutaj mamy problem ;) Miłego wypiekania, bułeczki są pyszne. 

Bigos staropolski

"...W kociołkach bigos grzano; w słowach wydać trudno bigosu smak przedziwny, kolor i woń cudną..." *   nie tylko u Mickiewicza bigos staropolski zasłużył sobie na pochwały. W literaturze wspominają go również Tadeusz Boy-Żeleński i Wincenty Pol. Mimo iż istnieje wiele sposobów przyrządzania tej potrawy to w zasadzie wszystkie opierają się na tych samych składnikach, różni je jedynie kolejność ich dodawania i dodatki. Co zatem dodajemy do bigosy, żeby jego smak był miażdżący? Jak przygotować bigos idealny? Jest kilka tajemnic, podpytajcie starszych w rodzinie. Ja znawczynią tej potrawy nie jestem, ale studiując kilkanaście przepisów, czytając kilka dobrych książek, wyprodukowałam pewnej nocy w swojej kuchni całkiem dobry bigos, z którego recepturą zamierzam się z Wami podzielić. Zasada pierwsza mówi, że z dobrego bigosu, po nałożeniu na talerz nie powinna wypływać woda, a jednocześnie bigosu staropolskiego nie przygotowuje się z zasmażką.    Potrawa po przyrządzeniu powi

Schab faszerowany białą kiełbasą

Macie takie oto doświadczenia: kupiliście właśnie wędlinę, schowaliście do lodówki, a już następnego dnia nie wiadomo skąd na talerzyku pojawiła się woda, a plasterki wędliny stały się śliskie....jeśli macie dość nudnych i jednakowych w smaku wędlin, o niewiadomym składzie i dziwnej konsystencji, to zachęcam Was do przygotowania wędlin w domowych warunkach. Macie wtedy pełną kontrole nad jakością mięsa oraz ilością dodanych przypraw, takie wędliny długo zachowują świeżość, a smak jest bardzo swojski. Poniższa propozycja doskonale odnajdzie się w towarzystwie jajek z sosem tatarskim na wielkanocnym stole.