Przejdź do głównej zawartości

Ciasto czekoladowe z owocami i galaretką


sklep Laptopy HP sony asus samsung

Starożytni Majowie i Aztekowie wykorzystywali czekoladę jako luksusowy napój podczas dworskich ceremonii. W Europie także spożywano ją początkowo jako gęsty napój z pianką, szybko jednak cukiernicy zdali sobie sprawę, że czekolada może doskonale wzbogacić smak ciast i deserów - i chwała im za to! Gorzkie kakao, które wykorzystuje się ze zmielonych ziaren kakaowca, miesza się z cukrem i mlekiem w celu uzyskania najróżniejszych rodzajów czekolady, od słodko-gorzkiej, ciemnej przez deserową do mlecznej  czekolady o kremowej konsystencji. Obchodzenie się z czekoladą wymaga specjalnych umiejętności dlatego powstają specjalne sklepy, w których cukiernicy zajmujący się czekoladą sprzedają czekoladowe produkty. Jedni rozkoszują się prostymi pralinkami oproszonymi  kakao, szukający mocniejszych wrażeń wybierają pralinki aromatyzowane alkoholami, orzechami, suszonymi owocami lub bardziej niecodziennymi przyprawami jak czerwony pieprz, lawenda czy anyż. Znana czekolada w meksykańskim stylu podawana z chili i migdałami to pozostałość po czasach kiedy Majowi i Aztekowie rozkoszowali się jej smakiem. Ja użyłam dziś tego magicznego produktu do przygotowania mocno czekoladowego ciasta, ażeby nadać mu letni charakter przykryłam je galaretka z letnimi owocami. 



Składniki

Czas przygotowania: 40 min + 25 min pieczenie + 24 h chłodzenie

50 g gorzkiej czekolady*
1/2 szklanki mleka
1/2 szklanki gorzkiego kakao
1 szklanka mąki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
3/4 szklanki cukru
1 jajo
1/4 szklanki oleju roślinnego
1/2 szklanki kwaśnej śmietany
1 łyżeczka naturalnego ekstraktu waniliowego, jeśli nie macie to pomijamy 

*używajcie dobrej jakości czekolady, minimum 70%

Krem waniliowo-brzoskwiniowy

250 ml tłustego mleka
1/2 laski wanilii
50 g cukru pudru
20 g mąki kukurydzianej
2 jaja
40 g masła
1-2 łyżek likieru brzoskwiniowego

Wierzch*


2 galaretki morelowe
400 g owoców moreli i borówek razem


*można użyć dowolnych owoców, malin, truskawek, jeżyn, porzeczek, jagód, nie nadają się jedynie ananas i kiwi galaretka nie zetnie się. Możecie również zastosować inny smak galaretki

Przygotowanie:


1. Galaretkę - przyrządzamy z 750 ml wody i schładzamy, wstawiamy do do lodówki i pilnujemy, kiedy zacznie tężeć, jeśli galaretka zbytnio nam się zetnie, będziemy musieli ją rozpuścić ponownie 
1. W rondelku podgrzewamy mleko i dodajemy połamaną czekoladę, mieszamy aż czekolada się rozpuści i odstawiamy do ostygnięcia
2. W misce miksera ucieramy jajko z cukrem na gładką i jasną masę, dodajemy olej, śmietanę i ekstrakt, jeśli używamy, mieszamy dokładnie, dolewamy ostudzone mleko z czekoladą, łączymy mokre składniki
3. Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni
4. Mąkę, sodę, proszek i kakao przesiewamy do miski, a następnie dosypujemy do mokrych składników, mieszamy krótko jedynie do połączenia się komponentów 
5. Tortownicę o średnicy 23 cm smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia, na tak przygotowaną formę wylewamy ciasto i pieczemy w nagrzanym piekarniku ok 25 minut, do tzw. suchego patyczka, ciasto studzimy bez obręczy
6. Krem - mleko wlewamy do rondla, dodajemy ziarenka z 1/2 laski wanilii i pozostałą laskę, oraz 1 łyżkę cukru, zagotowujemy. W tym czasie w osobnej misce mieszamy pozostały cukier i mąkę kukurydzianą, dodajemy po jednym żółtku i mieszamy na gładką masę. Gdy mleko będzie gorące odstawiamy z ognia i wąskim strumyczkiem wlewamy do masy jajecznej, mieszamy energicznie żeby jaja się nie ścięły. Dokładanie połączone składniki wlewamy do czystego rondla i stawiamy na gaz, mieszając podgrzewamy aż sos zacznie gęstnieć do konsystencji kremu, pozwalamy żeby krem zabulgotał, to zapobiegnie podejściu kremu wodą, dodajemy masło, mieszamy do rozpuszczenia masła, dodajemy likier i odstawiamy do ostygnięcia. Krem można przygotować dzień wcześniej, trzeba go przechowywać w lodówce przykryty szczelnie folią spożywczą, tak żeby dotykała wierzchu kremu. 
7. Na zimne ciasto zapinamy z powrotem obręcz, smarujemy wierzch ciasta kremem, układamy pokrojone w plasterki morele i posypujemy borówkami, zalewamy tężejącą galaretką i wstawiamy na całą noc do lodówki

Mocno czekoladowy spód, waniliowy krem i ulubione owoce zatopione w galaretce!





Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

gin pisze…
Wspaniałe - czekolada i letnie owoce, czego chcieć więcej...? :)

Popularne posty z tego bloga

Ekspresowe bułki

Uszczęśliwianie rodziny jedzeniem z samego rana? Mając na to czas to wielka satysfakcja, ale nawet nie dysponując duża dawką leniwego poranka można zaskoczyć domowników chrupiącą bułką na śniadanie, wystarczy dobrze zorganizować się przed pójściem spać, a rano wymknąć się chwilę wcześniej z łóżka, by potem wskoczyć do niego jeszcze na ok 40 minut, później to już trzeba nastawić piekarnik, uruchomić ekspres do kawy i rozprawić się z poranną prasą. Oczywiście zdaję sobie sprawę, że takie poranki możemy zafundować sobie właściwie tylko w weekend, warto więc je celebrować i dobrze przygotować śniadanie. Jest jedno "ale", zabawa w domowe wypieki bardzo uzależnia, co więcej może się okazać, że Wasza rodzina nie będzie już chciała wziąć do ust innego pieczywa poza Waszym własnym wypiekiem, i tutaj mamy problem ;) Miłego wypiekania, bułeczki są pyszne. 

Bigos staropolski

"...W kociołkach bigos grzano; w słowach wydać trudno bigosu smak przedziwny, kolor i woń cudną..." *   nie tylko u Mickiewicza bigos staropolski zasłużył sobie na pochwały. W literaturze wspominają go również Tadeusz Boy-Żeleński i Wincenty Pol. Mimo iż istnieje wiele sposobów przyrządzania tej potrawy to w zasadzie wszystkie opierają się na tych samych składnikach, różni je jedynie kolejność ich dodawania i dodatki. Co zatem dodajemy do bigosy, żeby jego smak był miażdżący? Jak przygotować bigos idealny? Jest kilka tajemnic, podpytajcie starszych w rodzinie. Ja znawczynią tej potrawy nie jestem, ale studiując kilkanaście przepisów, czytając kilka dobrych książek, wyprodukowałam pewnej nocy w swojej kuchni całkiem dobry bigos, z którego recepturą zamierzam się z Wami podzielić. Zasada pierwsza mówi, że z dobrego bigosu, po nałożeniu na talerz nie powinna wypływać woda, a jednocześnie bigosu staropolskiego nie przygotowuje się z zasmażką.    Potrawa po przyrządzeniu powi

Schab faszerowany białą kiełbasą

Macie takie oto doświadczenia: kupiliście właśnie wędlinę, schowaliście do lodówki, a już następnego dnia nie wiadomo skąd na talerzyku pojawiła się woda, a plasterki wędliny stały się śliskie....jeśli macie dość nudnych i jednakowych w smaku wędlin, o niewiadomym składzie i dziwnej konsystencji, to zachęcam Was do przygotowania wędlin w domowych warunkach. Macie wtedy pełną kontrole nad jakością mięsa oraz ilością dodanych przypraw, takie wędliny długo zachowują świeżość, a smak jest bardzo swojski. Poniższa propozycja doskonale odnajdzie się w towarzystwie jajek z sosem tatarskim na wielkanocnym stole.