Przejdź do głównej zawartości

Chłodnik litewski


sklep Laptopy HP sony asus samsung

Uwielbiam przebywać na warzywno-owocowych targowiskach, panuje tam cudowny klimat. Tuż nad głowami zwisają  kolorowe płótna, mające za zadanie chronić warzywa i owoce przed palącym słońcem. Przechadzam się pomiędzy straganami, wszystko wygląda cudownie, kosze wypełniają błyszczące czereśnie i cudownie omszałe maliny, obok czerwienią się brzoskwinie i morele, pomiędzy którymi maleńkie kartoniki wypełnione jagodami i borówkami. W ogromnej drewnianej skrzynce tłoczą się moje ulubione kurki, sezon na grzyby już ruszył. Nagle mój wzrok pada na kolorowe stosy papryk, zielone Dolma, czerwone papryki pomidorowe, żółte Charleston, a między nimi te najciekawsze w smaku, zielone jalapeno i czerwone chili, powiązane w pęczki. Oczywiście nie brakuje strączków groszku i fasolki szparagowej, pomiędzy którymi pięknie kontrastują żółte cukinie i fioletowe bakłażany. Jędrne liście sałat głowiastej otaczają pęczki czerwono-białych podłużnych rzodkiewek, spomiędzy których wystają zielone i białe snopki szparagów. W natłoku kolorów i zapachów zapominam co miałam kupić, aha.....chłodnik, chwytam więc szybko dwa pęki cudownej botwinki, kilka maleńkich ogórków gruntowych, wspomniane zabawne rzodkiewki i pokaźny pęczek koperku, a na drogę powrotną soczyste jabłko, wycieram je o rękaw bluzki i wgryzam się w twardy soczysty miąższ.




























Składniki na 6 porcji

Czas przygotowania: 40 min + ok 30 min schładzanie


2 pęczki botwinki
1 łyżka masła
4 ogórki gruntowe
5 szt rzodkiewek
pęczek koperku
1 główka młodego czosnku
1 i 1/2 l kefiru
200 ml gotowego kiszonego barszczu
100 ml gęstej śmietany
sól, pieprz 

Do podania


3 jaja ugotowane na twardo
kwaśna śmietana 


Przygotowanie:



1. Botwinkę dobrze myjemy i siekamy, wrzucamy na roztopione na patelni masło i dusimy kilka minut aż buraczki lekko zmiękną
2. Zawartość patelni przekładamy do dużego garnka i zalewamy kefirem, barszczem i śmietaną, dodajemy pokrojone w drobną kostkę ogórki, rzodkiewki, posiekany koperek i czosnek, mieszamy doprawiamy solą i pieprzem
3. Wstawiamy garnek do lodówki na minimum 30 minut lub dłużej 

Podajemy w upalne dni z ćwiartkami jaja ugotowanego na twardo i kleksem kwaśnej śmietany! 




























Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Ekspresowe bułki

Uszczęśliwianie rodziny jedzeniem z samego rana? Mając na to czas to wielka satysfakcja, ale nawet nie dysponując duża dawką leniwego poranka można zaskoczyć domowników chrupiącą bułką na śniadanie, wystarczy dobrze zorganizować się przed pójściem spać, a rano wymknąć się chwilę wcześniej z łóżka, by potem wskoczyć do niego jeszcze na ok 40 minut, później to już trzeba nastawić piekarnik, uruchomić ekspres do kawy i rozprawić się z poranną prasą. Oczywiście zdaję sobie sprawę, że takie poranki możemy zafundować sobie właściwie tylko w weekend, warto więc je celebrować i dobrze przygotować śniadanie. Jest jedno "ale", zabawa w domowe wypieki bardzo uzależnia, co więcej może się okazać, że Wasza rodzina nie będzie już chciała wziąć do ust innego pieczywa poza Waszym własnym wypiekiem, i tutaj mamy problem ;) Miłego wypiekania, bułeczki są pyszne. 

Bigos staropolski

"...W kociołkach bigos grzano; w słowach wydać trudno bigosu smak przedziwny, kolor i woń cudną..." *   nie tylko u Mickiewicza bigos staropolski zasłużył sobie na pochwały. W literaturze wspominają go również Tadeusz Boy-Żeleński i Wincenty Pol. Mimo iż istnieje wiele sposobów przyrządzania tej potrawy to w zasadzie wszystkie opierają się na tych samych składnikach, różni je jedynie kolejność ich dodawania i dodatki. Co zatem dodajemy do bigosy, żeby jego smak był miażdżący? Jak przygotować bigos idealny? Jest kilka tajemnic, podpytajcie starszych w rodzinie. Ja znawczynią tej potrawy nie jestem, ale studiując kilkanaście przepisów, czytając kilka dobrych książek, wyprodukowałam pewnej nocy w swojej kuchni całkiem dobry bigos, z którego recepturą zamierzam się z Wami podzielić. Zasada pierwsza mówi, że z dobrego bigosu, po nałożeniu na talerz nie powinna wypływać woda, a jednocześnie bigosu staropolskiego nie przygotowuje się z zasmażką.    Potrawa po przyrządzeniu powi

Schab faszerowany białą kiełbasą

Macie takie oto doświadczenia: kupiliście właśnie wędlinę, schowaliście do lodówki, a już następnego dnia nie wiadomo skąd na talerzyku pojawiła się woda, a plasterki wędliny stały się śliskie....jeśli macie dość nudnych i jednakowych w smaku wędlin, o niewiadomym składzie i dziwnej konsystencji, to zachęcam Was do przygotowania wędlin w domowych warunkach. Macie wtedy pełną kontrole nad jakością mięsa oraz ilością dodanych przypraw, takie wędliny długo zachowują świeżość, a smak jest bardzo swojski. Poniższa propozycja doskonale odnajdzie się w towarzystwie jajek z sosem tatarskim na wielkanocnym stole.