
Uwielbiam przebywać na warzywno-owocowych targowiskach, panuje tam cudowny klimat. Tuż nad głowami zwisają kolorowe płótna, mające za zadanie chronić warzywa i owoce przed palącym słońcem. Przechadzam się pomiędzy straganami, wszystko wygląda cudownie, kosze wypełniają błyszczące czereśnie i cudownie omszałe maliny, obok czerwienią się brzoskwinie i morele, pomiędzy którymi maleńkie kartoniki wypełnione jagodami i borówkami. W ogromnej drewnianej skrzynce tłoczą się moje ulubione kurki, sezon na grzyby już ruszył. Nagle mój wzrok pada na kolorowe stosy papryk, zielone Dolma, czerwone papryki pomidorowe, żółte Charleston, a między nimi te najciekawsze w smaku, zielone jalapeno i czerwone chili, powiązane w pęczki. Oczywiście nie brakuje strączków groszku i fasolki szparagowej, pomiędzy którymi pięknie kontrastują żółte cukinie i fioletowe bakłażany. Jędrne liście sałat głowiastej otaczają pęczki czerwono-białych podłużnych rzodkiewek, spomiędzy których wystają zielone i białe snopki szparagów. W natłoku kolorów i zapachów zapominam co miałam kupić, aha.....chłodnik, chwytam więc szybko dwa pęki cudownej botwinki, kilka maleńkich ogórków gruntowych, wspomniane zabawne rzodkiewki i pokaźny pęczek koperku, a na drogę powrotną soczyste jabłko, wycieram je o rękaw bluzki i wgryzam się w twardy soczysty miąższ.
Składniki na 6 porcji
Czas przygotowania: 40 min + ok 30 min schładzanie
1 łyżka masła
4 ogórki gruntowe
5 szt rzodkiewek
pęczek koperku
1 główka młodego czosnku
1 i 1/2 l kefiru
200 ml gotowego kiszonego barszczu
100 ml gęstej śmietany
sól, pieprz
Do podania
3 jaja ugotowane na twardo
kwaśna śmietana
Przygotowanie:
1. Botwinkę dobrze myjemy i siekamy, wrzucamy na roztopione na patelni masło i dusimy kilka minut aż buraczki lekko zmiękną
2. Zawartość patelni przekładamy do dużego garnka i zalewamy kefirem, barszczem i śmietaną, dodajemy pokrojone w drobną kostkę ogórki, rzodkiewki, posiekany koperek i czosnek, mieszamy doprawiamy solą i pieprzem
3. Wstawiamy garnek do lodówki na minimum 30 minut lub dłużej
Podajemy w upalne dni z ćwiartkami jaja ugotowanego na twardo i kleksem kwaśnej śmietany!


Komentarze