Przejdź do głównej zawartości

Chłodnik litewski


sklep Laptopy HP sony asus samsung

Uwielbiam przebywać na warzywno-owocowych targowiskach, panuje tam cudowny klimat. Tuż nad głowami zwisają  kolorowe płótna, mające za zadanie chronić warzywa i owoce przed palącym słońcem. Przechadzam się pomiędzy straganami, wszystko wygląda cudownie, kosze wypełniają błyszczące czereśnie i cudownie omszałe maliny, obok czerwienią się brzoskwinie i morele, pomiędzy którymi maleńkie kartoniki wypełnione jagodami i borówkami. W ogromnej drewnianej skrzynce tłoczą się moje ulubione kurki, sezon na grzyby już ruszył. Nagle mój wzrok pada na kolorowe stosy papryk, zielone Dolma, czerwone papryki pomidorowe, żółte Charleston, a między nimi te najciekawsze w smaku, zielone jalapeno i czerwone chili, powiązane w pęczki. Oczywiście nie brakuje strączków groszku i fasolki szparagowej, pomiędzy którymi pięknie kontrastują żółte cukinie i fioletowe bakłażany. Jędrne liście sałat głowiastej otaczają pęczki czerwono-białych podłużnych rzodkiewek, spomiędzy których wystają zielone i białe snopki szparagów. W natłoku kolorów i zapachów zapominam co miałam kupić, aha.....chłodnik, chwytam więc szybko dwa pęki cudownej botwinki, kilka maleńkich ogórków gruntowych, wspomniane zabawne rzodkiewki i pokaźny pęczek koperku, a na drogę powrotną soczyste jabłko, wycieram je o rękaw bluzki i wgryzam się w twardy soczysty miąższ.




























Składniki na 6 porcji

Czas przygotowania: 40 min + ok 30 min schładzanie


2 pęczki botwinki
1 łyżka masła
4 ogórki gruntowe
5 szt rzodkiewek
pęczek koperku
1 główka młodego czosnku
1 i 1/2 l kefiru
200 ml gotowego kiszonego barszczu
100 ml gęstej śmietany
sól, pieprz 

Do podania


3 jaja ugotowane na twardo
kwaśna śmietana 


Przygotowanie:



1. Botwinkę dobrze myjemy i siekamy, wrzucamy na roztopione na patelni masło i dusimy kilka minut aż buraczki lekko zmiękną
2. Zawartość patelni przekładamy do dużego garnka i zalewamy kefirem, barszczem i śmietaną, dodajemy pokrojone w drobną kostkę ogórki, rzodkiewki, posiekany koperek i czosnek, mieszamy doprawiamy solą i pieprzem
3. Wstawiamy garnek do lodówki na minimum 30 minut lub dłużej 

Podajemy w upalne dni z ćwiartkami jaja ugotowanego na twardo i kleksem kwaśnej śmietany! 




























Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Energetyczne kulki mocy

Masło orzechowe to jeden z podstawowych produktów znajdujących się w spiżarni każdego sportowca, choć ma sporo kalorii może być doskonałym składnikiem diety, trzeba przestrzegać tylko kilku zasad. Ze względu na kaloryczność właśnie masło orzechowe spożywać raczej w pierwszej połowie doby, doskonale sprawdzi się proteinowy omlet z płatków owsianych, jajek i banana, najważniejszy jest jednak skład masła orzechowego. Najlepszym rozwiązaniem będzie oczywiście to domowej roboty, można się wtedy pokusić nie tylko o wersję arachidową, ale znacznie lepsze będzie masło orzechowe z nerkowców czy migdałów, w tym przypadku konieczny jest blender o nieprzeciętnej mocy. Jeśli jednak zdecydujemy się na wersję kupną to należy zwrócić uwagę żeby masło było 100% , bez dodatku cukru, soli oraz tłuszczy utwardzanych, zwłaszcza oleju palmowego. Masło orzechowe jest cennym źródłem białka, dlatego stanowi podstawę wegan,wegetarian i sportowców, zawiera również cenne tłuszcze nienasycone, za sprawą tryptofa…

Ciastka owsiane - najlepsze!

Te ciastka mają w sobie wszystko to czego nieustannie szukacie w nieudolnych wersjach ciastek owsianych sprzedawanych w sieciówkach, i nie znajdziecie dopóki sami nie spróbujecie zrobić właśnie tych ciasteczek. Są lekko ciągnące, nie za płaskie ani nie za grube, nie za słodkie, mogą być bardzo duże lub takie na jeden raz, nadziane masą pyszności, jak orzechy, gorzka czekolada, czy nawet suszona żurawina, a co najważniejsze, są super proste i super smaczne. Dzięki zawartości mąki kukurydzianej ciasta nie trzeba chłodzić, a dodatek kawałków czekolady sprawi, że unikniemy przykrego rozczarowania, wyjmując z pieca blachę z zupełnie płaskimi ciastkami. Teraz już zawsze będą miały odpowiednią grubość.

Barszcz wigilijny z uszkami wg Magdy Gessler

"W potocznej polszczyźnie purpurę kojarzy się z czerwienią i choć zakres barw purpury jest szeroki, bo sięga do głębokiej czerwieni do śliwkowego fioletu, to znakomita większość jej odmian daleko odbiega od czystej czerwieni. Jakże blisko miłości do pożądania. Starożytni Tyryjczycy uzyskiwali purpurę z mięczaków żyjących w wodach Morza Śródziemnego. Ta antyczna purpura, będąca jednym z najstarszych barwników, stanowiła symbol władzy nie tylko dlatego, że była obłędnie droga. Purpura wzbudzała od zawsze pożądanie." - "Kocham gotować" Magda Gessler