Przejdź do głównej zawartości

Chleb dla zapracowanych


sklep Laptopy HP sony asus samsung



Otwieram spiżarkę, pociągam za maleńki łańcuszek zwisający nad moja głową i pomieszczenie wypełnia się światłem. Na półkach stoją rzędem poukładane słoiki ze srebrnymi klamerkami, z których każdy posiada własną naklejkę z opisem, ale nie byle jakim, bo z opisem zapachu. Hmmm....co my tutaj mamy, Intensywne pole, Letnia łąka, Po burzy, Wiosenny poranek, Leśne runo, Lawendowy ogród, Jaśminowy wiatr, Magiczna czekolada, ech i wiele innych jakie zamknęłam w słoiku i przechowuję na półce by mieć je zawsze pod ręką, Dziś wykorzystam garść tych z działu letniego, ale zaraz....potrzebuję jeszcze czegoś.....przesuwam nerwowo słoiki, stukają jeden o drugi, tworzy się małe zamieszanie na półce, niczym w autobusie kiedy nagle ktoś z samego końca próbuje dotrzeć do drzwi, mam.....! "Domowe ognisko ze szczyptą miłości" zakurzyło się odrobinę, dlaczego stało tak daleko...? Szybkim ruchem omiatam słoik z kurzu i z Intensywnym polem i Letnią łąką pod pachą idę piec dziś chleb...
































Składniki 

Czas przygotowania: 10 minut + 50-60 min pieczenie


1 szklanka wrzątku
2 łyżeczki miodu
1 szklanka zimnej wody
4 łyżeczki suszonych drożdży
1 szklanka mąki razowej
1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
1 i 1/2 łyżeczki soli
1 szklanka nasion słonecznika
3 łyżki pestek dyni

Przygotowanie:


1. Piekarnik nagrzewamy do 80 stopni, podłużna blachę na chleb lub garnek odpinana rączkę o śr ok 20 cm, smarujemy oliwą i wykładamy papierem do pieczenia
2. Do dużej miski wlewamy wrzątek, rozpuszczamy w nim miód, dolewamy zimną wodę, wsypujemy drożdże, mieszamy i odstawiamy na 10 minut
3. Mieszamy rozczyn, i stopniowo dosypujemy oda rodzaje mąki, sól i słonecznik, mieszamy cały czas do połączenia się składników, ciasto będzie lejące
4. Masę wylewamy do przygotowanej formy, posypujemy pestkami dyni, nacinamy nożem w 3 miejscach, żeby ładnie wyrosło i nie popękało, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 80 stopni na 20 minut
5. Po 20 minutach zwiększamy moc piekarnika do 210 stopni i pieczemy chleb jeszcze przez 30-40 minut. Chleb jest gotowy gdy po stukaniu w skórkę odda głuchy odgłos.

Podajemy z dobrym masłem i miłością!








Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Ekspresowe bułki

Uszczęśliwianie rodziny jedzeniem z samego rana? Mając na to czas to wielka satysfakcja, ale nawet nie dysponując duża dawką leniwego poranka można zaskoczyć domowników chrupiącą bułką na śniadanie, wystarczy dobrze zorganizować się przed pójściem spać, a rano wymknąć się chwilę wcześniej z łóżka, by potem wskoczyć do niego jeszcze na ok 40 minut, później to już trzeba nastawić piekarnik, uruchomić ekspres do kawy i rozprawić się z poranną prasą. Oczywiście zdaję sobie sprawę, że takie poranki możemy zafundować sobie właściwie tylko w weekend, warto więc je celebrować i dobrze przygotować śniadanie. Jest jedno "ale", zabawa w domowe wypieki bardzo uzależnia, co więcej może się okazać, że Wasza rodzina nie będzie już chciała wziąć do ust innego pieczywa poza Waszym własnym wypiekiem, i tutaj mamy problem ;) Miłego wypiekania, bułeczki są pyszne. 

Bigos staropolski

"...W kociołkach bigos grzano; w słowach wydać trudno bigosu smak przedziwny, kolor i woń cudną..." *   nie tylko u Mickiewicza bigos staropolski zasłużył sobie na pochwały. W literaturze wspominają go również Tadeusz Boy-Żeleński i Wincenty Pol. Mimo iż istnieje wiele sposobów przyrządzania tej potrawy to w zasadzie wszystkie opierają się na tych samych składnikach, różni je jedynie kolejność ich dodawania i dodatki. Co zatem dodajemy do bigosy, żeby jego smak był miażdżący? Jak przygotować bigos idealny? Jest kilka tajemnic, podpytajcie starszych w rodzinie. Ja znawczynią tej potrawy nie jestem, ale studiując kilkanaście przepisów, czytając kilka dobrych książek, wyprodukowałam pewnej nocy w swojej kuchni całkiem dobry bigos, z którego recepturą zamierzam się z Wami podzielić. Zasada pierwsza mówi, że z dobrego bigosu, po nałożeniu na talerz nie powinna wypływać woda, a jednocześnie bigosu staropolskiego nie przygotowuje się z zasmażką.    Potrawa po przyrządz...

Schab faszerowany białą kiełbasą

Macie takie oto doświadczenia: kupiliście właśnie wędlinę, schowaliście do lodówki, a już następnego dnia nie wiadomo skąd na talerzyku pojawiła się woda, a plasterki wędliny stały się śliskie....jeśli macie dość nudnych i jednakowych w smaku wędlin, o niewiadomym składzie i dziwnej konsystencji, to zachęcam Was do przygotowania wędlin w domowych warunkach. Macie wtedy pełną kontrole nad jakością mięsa oraz ilością dodanych przypraw, takie wędliny długo zachowują świeżość, a smak jest bardzo swojski. Poniższa propozycja doskonale odnajdzie się w towarzystwie jajek z sosem tatarskim na wielkanocnym stole.