Przejdź do głównej zawartości

Carbonara z cukinią


sklep Laptopy HP sony asus samsung

Wraz z napływem do nas gorącego frontu atmosferycznego powracam myślami do słonecznej Italii, jedno z klasyków tego regionu to spaghetti alla carbonara, choć właściwie to nie do końca wiadomo skąd pochodzi to danie, a dyskusji na ten temat nie ma końca. Mówi się, że danie skomponowali carbonari (górnicy zajmujący się węglem drzewnym). A może byli to amerykańscy żołnierze szukający sposobu na mniej szablonowe wykorzystanie swoich racji bekonu i jaj. Nie brakuje również zwolenników teorii, że nazwa wywodzi się od czarnych drobinek pieprzu. Bez względu na pochodzenie tajemnica tkwi w sposobie wykonania, czyli wyczuciu momentu kiedy surowe jaja dodane do ugotowanego makaronu nie są już płynne, ale jeszcze nie zupełnie ścięte. Tradycyjna carbonara zawsze powoduje wyrzut endorfin przez mój organizm, tym razem jednak dorodna cukinia postanowiła zaryzykować i rozegrać tę partyjkę, licząc na wygraną. 





































Składniki na 2 porcje

Czas przygotowania 30 minut


200 g makaronu penne*
2 mniejsze cukinie
200 g bekonu
2 jaja 
50 g śmietany 36%
sól, pieprz
świezy tymianek
100 g parmezanu

*celowo zastosowałam penne, lepiej komponuje się z kawałkami cukinii niż cieniutkie spaghetti 

Przygotowanie:


1. Jedną cukinię kroimy w paski wielkości makaronu penne, drugą w talarki. Bekon kroimy w kosteczkę
2. Na suchą rozgrzaną patelnię wrzucamy pokrojony bekon, smażymy chwilę, dodajemy cukinie i pieprz, wrzucamy listki tymianku, smażymy do momentu, aż cukinia lekko zmięknie
3. W dużym rondlu gotujemy osoloną wodę, wrzucamy makaron i gotujemy 2 minuty krócej niż sugeruje producent makaronu, odlewamy zachowując szklankę wody z gotowania makaronu
4. Dwa jaja roztrzepujemy ze śmietaną, dodajemy świeżo starty parmezan
5. Ugotowany makaron wrzucamy na patelnię z cukinią, podrzucamy chwilę, żeby lekko ostygł i połączył się z pozostałymi składnikami, patelni nie trzymamy już na ogniu
6. Wlewamy sos do makaronu i szybko mieszamy lub podrzucamy zawartość patelni, dolewamy ok 3 łyżek wody z gotowania makaronu, zagęści nam sos, jaja nie mogą się ściąć ale nie mogą także być płynne, sos powinien aksamitnie otulać makaron, podajemy natychmiast

Tradycyjne danie z lekką warzywną wariacją! 









Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Energetyczne kulki mocy

Masło orzechowe to jeden z podstawowych produktów znajdujących się w spiżarni każdego sportowca, choć ma sporo kalorii może być doskonałym składnikiem diety, trzeba przestrzegać tylko kilku zasad. Ze względu na kaloryczność właśnie masło orzechowe spożywać raczej w pierwszej połowie doby, doskonale sprawdzi się proteinowy omlet z płatków owsianych, jajek i banana, najważniejszy jest jednak skład masła orzechowego. Najlepszym rozwiązaniem będzie oczywiście to domowej roboty, można się wtedy pokusić nie tylko o wersję arachidową, ale znacznie lepsze będzie masło orzechowe z nerkowców czy migdałów, w tym przypadku konieczny jest blender o nieprzeciętnej mocy. Jeśli jednak zdecydujemy się na wersję kupną to należy zwrócić uwagę żeby masło było 100% , bez dodatku cukru, soli oraz tłuszczy utwardzanych, zwłaszcza oleju palmowego. Masło orzechowe jest cennym źródłem białka, dlatego stanowi podstawę wegan,wegetarian i sportowców, zawiera również cenne tłuszcze nienasycone, za sprawą tryptofa…

Ciastka owsiane - najlepsze!

Te ciastka mają w sobie wszystko to czego nieustannie szukacie w nieudolnych wersjach ciastek owsianych sprzedawanych w sieciówkach, i nie znajdziecie dopóki sami nie spróbujecie zrobić właśnie tych ciasteczek. Są lekko ciągnące, nie za płaskie ani nie za grube, nie za słodkie, mogą być bardzo duże lub takie na jeden raz, nadziane masą pyszności, jak orzechy, gorzka czekolada, czy nawet suszona żurawina, a co najważniejsze, są super proste i super smaczne. Dzięki zawartości mąki kukurydzianej ciasta nie trzeba chłodzić, a dodatek kawałków czekolady sprawi, że unikniemy przykrego rozczarowania, wyjmując z pieca blachę z zupełnie płaskimi ciastkami. Teraz już zawsze będą miały odpowiednią grubość.

Barszcz wigilijny z uszkami wg Magdy Gessler

"W potocznej polszczyźnie purpurę kojarzy się z czerwienią i choć zakres barw purpury jest szeroki, bo sięga do głębokiej czerwieni do śliwkowego fioletu, to znakomita większość jej odmian daleko odbiega od czystej czerwieni. Jakże blisko miłości do pożądania. Starożytni Tyryjczycy uzyskiwali purpurę z mięczaków żyjących w wodach Morza Śródziemnego. Ta antyczna purpura, będąca jednym z najstarszych barwników, stanowiła symbol władzy nie tylko dlatego, że była obłędnie droga. Purpura wzbudzała od zawsze pożądanie." - "Kocham gotować" Magda Gessler