
Składniki na 2 porcje
Czas przygotowania 30 minut
200 g makaronu penne*
2 mniejsze cukinie
200 g bekonu
2 jaja
50 g śmietany 36%
sól, pieprz
świezy tymianek
100 g parmezanu
*celowo zastosowałam penne, lepiej komponuje się z kawałkami cukinii niż cieniutkie spaghetti
Przygotowanie:
1. Jedną cukinię kroimy w paski wielkości makaronu penne, drugą w talarki. Bekon kroimy w kosteczkę
2. Na suchą rozgrzaną patelnię wrzucamy pokrojony bekon, smażymy chwilę, dodajemy cukinie i pieprz, wrzucamy listki tymianku, smażymy do momentu, aż cukinia lekko zmięknie
3. W dużym rondlu gotujemy osoloną wodę, wrzucamy makaron i gotujemy 2 minuty krócej niż sugeruje producent makaronu, odlewamy zachowując szklankę wody z gotowania makaronu
4. Dwa jaja roztrzepujemy ze śmietaną, dodajemy świeżo starty parmezan
5. Ugotowany makaron wrzucamy na patelnię z cukinią, podrzucamy chwilę, żeby lekko ostygł i połączył się z pozostałymi składnikami, patelni nie trzymamy już na ogniu
6. Wlewamy sos do makaronu i szybko mieszamy lub podrzucamy zawartość patelni, dolewamy ok 3 łyżek wody z gotowania makaronu, zagęści nam sos, jaja nie mogą się ściąć ale nie mogą także być płynne, sos powinien aksamitnie otulać makaron, podajemy natychmiast
Tradycyjne danie z lekką warzywną wariacją!


Komentarze