Przejdź do głównej zawartości

Brzoskwinie z mascarpone


sklep Laptopy HP sony asus samsung



Czas letni to doskonała pora na spotkania przy grillu, o ile chętnie grillujemy mięsa i warzywa i dość pewnie się w tym czujemy, o tyle owoce często zjadamy na surowo, a przecież zgrillowanie owoców wydobywa z nich słodycz. Owoce tropikalne takie jak mango, papaja, banany, ananasy, figi i liczi w czasie grillowania oddają swój aromat na grillu, stanowią także doskonałe połączenie z mięsem. Ja wybrałam dziś na grilla brzoskwinie, właśnie ruszył na nie sezon. Jako, że moje myśli coraz bardziej intensyfikują się wokół wakacji nad morzem, postanowiłam przygotować coś letniego, lekkiego, szybkiego i niebiańsko smacznego. Brzoskwinie z grilla z jedwabiście gładkim sosem mascarpone i chrupiącymi orzechami. Biorę głęboki talerz, nakładam pokaźną porcję i stąpając po przyjemnie ciepłym piasku kieruję się w kierunku wiklinowego kosza ustawionego nad brzegiem morza, moszczę się w nim wygodnie. Fale lekko obmywają moje stopy, podziwiam zachód słońca i rozkoszuję się zawartością talerza.






Składniki na 4 porcje ( choć niekoniecznie) 

Czas przygotowania: 15 min



8 łyżek masła
75 g brązowego cukru
6 dużych jędrnych brzoskwiń
50 ml likieru brzoskwiniowego lub amaretto
szczypta cynamonu
50 g uprażonych orzechów pekan lub włoskich
100 g serka mascarpone
kilka listków mięty



Przygotowanie:


1. Brzoskwinie przekrawamy na pół i wyjmujemy pestkę, nie używajcie zbyt miękkich owoców, rozpadną się przy usuwaniu pestki
2. Na suchej patelni prażymy orzechy, nie zbyt mocno bo będą gorzkie
3. Rozgrzewamy grill (elektryczny, gazowy, węglowy lub piekarnik z taka funkcją ok 200 stopni) układamy brzoskwinie przecięciem do dołu i grillujemy ok 3 min po tym czasie przekładamy owoce na drugą stronę i grillujemy kolejne 3 minuty
4. W czasie kiedy brzoskwinie się grillują przygotowujemy sos - do rondelka wkładamy masło i cukier, rozpuszczamy mieszając, kiedy utworzy się karmel dolewamy wybrany alkohol, i czekamy aż wyparuje, doprawiamy szczyptą cynamonu i zdejmujemy z ognia, dodajemy serek mascarpone, mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji
5. Brzoskwinie zdejmujemy z grilla i przekrawamy na ćwiartki, układamy na talerzu i polewamy sosem, posypujemy orzechami i listkami mięty, podajemy natychmiast


Idealny letni deser na świeżym powietrzu! 







Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Energetyczne kulki mocy

Masło orzechowe to jeden z podstawowych produktów znajdujących się w spiżarni każdego sportowca, choć ma sporo kalorii może być doskonałym składnikiem diety, trzeba przestrzegać tylko kilku zasad. Ze względu na kaloryczność właśnie masło orzechowe spożywać raczej w pierwszej połowie doby, doskonale sprawdzi się proteinowy omlet z płatków owsianych, jajek i banana, najważniejszy jest jednak skład masła orzechowego. Najlepszym rozwiązaniem będzie oczywiście to domowej roboty, można się wtedy pokusić nie tylko o wersję arachidową, ale znacznie lepsze będzie masło orzechowe z nerkowców czy migdałów, w tym przypadku konieczny jest blender o nieprzeciętnej mocy. Jeśli jednak zdecydujemy się na wersję kupną to należy zwrócić uwagę żeby masło było 100% , bez dodatku cukru, soli oraz tłuszczy utwardzanych, zwłaszcza oleju palmowego. Masło orzechowe jest cennym źródłem białka, dlatego stanowi podstawę wegan,wegetarian i sportowców, zawiera również cenne tłuszcze nienasycone, za sprawą tryptofa…

Ciastka owsiane - najlepsze!

Te ciastka mają w sobie wszystko to czego nieustannie szukacie w nieudolnych wersjach ciastek owsianych sprzedawanych w sieciówkach, i nie znajdziecie dopóki sami nie spróbujecie zrobić właśnie tych ciasteczek. Są lekko ciągnące, nie za płaskie ani nie za grube, nie za słodkie, mogą być bardzo duże lub takie na jeden raz, nadziane masą pyszności, jak orzechy, gorzka czekolada, czy nawet suszona żurawina, a co najważniejsze, są super proste i super smaczne. Dzięki zawartości mąki kukurydzianej ciasta nie trzeba chłodzić, a dodatek kawałków czekolady sprawi, że unikniemy przykrego rozczarowania, wyjmując z pieca blachę z zupełnie płaskimi ciastkami. Teraz już zawsze będą miały odpowiednią grubość.

Barszcz wigilijny z uszkami wg Magdy Gessler

"W potocznej polszczyźnie purpurę kojarzy się z czerwienią i choć zakres barw purpury jest szeroki, bo sięga do głębokiej czerwieni do śliwkowego fioletu, to znakomita większość jej odmian daleko odbiega od czystej czerwieni. Jakże blisko miłości do pożądania. Starożytni Tyryjczycy uzyskiwali purpurę z mięczaków żyjących w wodach Morza Śródziemnego. Ta antyczna purpura, będąca jednym z najstarszych barwników, stanowiła symbol władzy nie tylko dlatego, że była obłędnie droga. Purpura wzbudzała od zawsze pożądanie." - "Kocham gotować" Magda Gessler