Czas letni to doskonała pora na spotkania przy grillu, o ile chętnie grillujemy mięsa i warzywa i dość pewnie się w tym czujemy, o tyle owoce często zjadamy na surowo, a przecież zgrillowanie owoców wydobywa z nich słodycz. Owoce tropikalne takie jak mango, papaja, banany, ananasy, figi i liczi w czasie grillowania oddają swój aromat na grillu, stanowią także doskonałe połączenie z mięsem. Ja wybrałam dziś na grilla brzoskwinie, właśnie ruszył na nie sezon. Jako, że moje myśli coraz bardziej intensyfikują się wokół wakacji nad morzem, postanowiłam przygotować coś letniego, lekkiego, szybkiego i niebiańsko smacznego. Brzoskwinie z grilla z jedwabiście gładkim sosem mascarpone i chrupiącymi orzechami. Biorę głęboki talerz, nakładam pokaźną porcję i stąpając po przyjemnie ciepłym piasku kieruję się w kierunku wiklinowego kosza ustawionego nad brzegiem morza, moszczę się w nim wygodnie. Fale lekko obmywają moje stopy, podziwiam zachód słońca i rozkoszuję się zawartością talerza.
Składniki na 4 porcje ( choć niekoniecznie)
Czas przygotowania: 15 min
8 łyżek masła
75 g brązowego cukru
6 dużych jędrnych brzoskwiń
50 ml likieru brzoskwiniowego lub amaretto
szczypta cynamonu
50 g uprażonych orzechów pekan lub włoskich
100 g serka mascarpone
kilka listków mięty
Przygotowanie:
1. Brzoskwinie przekrawamy na pół i wyjmujemy pestkę, nie używajcie zbyt miękkich owoców, rozpadną się przy usuwaniu pestki
2. Na suchej patelni prażymy orzechy, nie zbyt mocno bo będą gorzkie
3. Rozgrzewamy grill (elektryczny, gazowy, węglowy lub piekarnik z taka funkcją ok 200 stopni) układamy brzoskwinie przecięciem do dołu i grillujemy ok 3 min po tym czasie przekładamy owoce na drugą stronę i grillujemy kolejne 3 minuty
4. W czasie kiedy brzoskwinie się grillują przygotowujemy sos - do rondelka wkładamy masło i cukier, rozpuszczamy mieszając, kiedy utworzy się karmel dolewamy wybrany alkohol, i czekamy aż wyparuje, doprawiamy szczyptą cynamonu i zdejmujemy z ognia, dodajemy serek mascarpone, mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji
5. Brzoskwinie zdejmujemy z grilla i przekrawamy na ćwiartki, układamy na talerzu i polewamy sosem, posypujemy orzechami i listkami mięty, podajemy natychmiast
Komentarze