Przejdź do głównej zawartości

Brzoskwinie z mascarpone


sklep Laptopy HP sony asus samsung



Czas letni to doskonała pora na spotkania przy grillu, o ile chętnie grillujemy mięsa i warzywa i dość pewnie się w tym czujemy, o tyle owoce często zjadamy na surowo, a przecież zgrillowanie owoców wydobywa z nich słodycz. Owoce tropikalne takie jak mango, papaja, banany, ananasy, figi i liczi w czasie grillowania oddają swój aromat na grillu, stanowią także doskonałe połączenie z mięsem. Ja wybrałam dziś na grilla brzoskwinie, właśnie ruszył na nie sezon. Jako, że moje myśli coraz bardziej intensyfikują się wokół wakacji nad morzem, postanowiłam przygotować coś letniego, lekkiego, szybkiego i niebiańsko smacznego. Brzoskwinie z grilla z jedwabiście gładkim sosem mascarpone i chrupiącymi orzechami. Biorę głęboki talerz, nakładam pokaźną porcję i stąpając po przyjemnie ciepłym piasku kieruję się w kierunku wiklinowego kosza ustawionego nad brzegiem morza, moszczę się w nim wygodnie. Fale lekko obmywają moje stopy, podziwiam zachód słońca i rozkoszuję się zawartością talerza.






Składniki na 4 porcje ( choć niekoniecznie) 

Czas przygotowania: 15 min



8 łyżek masła
75 g brązowego cukru
6 dużych jędrnych brzoskwiń
50 ml likieru brzoskwiniowego lub amaretto
szczypta cynamonu
50 g uprażonych orzechów pekan lub włoskich
100 g serka mascarpone
kilka listków mięty



Przygotowanie:


1. Brzoskwinie przekrawamy na pół i wyjmujemy pestkę, nie używajcie zbyt miękkich owoców, rozpadną się przy usuwaniu pestki
2. Na suchej patelni prażymy orzechy, nie zbyt mocno bo będą gorzkie
3. Rozgrzewamy grill (elektryczny, gazowy, węglowy lub piekarnik z taka funkcją ok 200 stopni) układamy brzoskwinie przecięciem do dołu i grillujemy ok 3 min po tym czasie przekładamy owoce na drugą stronę i grillujemy kolejne 3 minuty
4. W czasie kiedy brzoskwinie się grillują przygotowujemy sos - do rondelka wkładamy masło i cukier, rozpuszczamy mieszając, kiedy utworzy się karmel dolewamy wybrany alkohol, i czekamy aż wyparuje, doprawiamy szczyptą cynamonu i zdejmujemy z ognia, dodajemy serek mascarpone, mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji
5. Brzoskwinie zdejmujemy z grilla i przekrawamy na ćwiartki, układamy na talerzu i polewamy sosem, posypujemy orzechami i listkami mięty, podajemy natychmiast


Idealny letni deser na świeżym powietrzu! 







Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Ekspresowe bułki

Uszczęśliwianie rodziny jedzeniem z samego rana? Mając na to czas to wielka satysfakcja, ale nawet nie dysponując duża dawką leniwego poranka można zaskoczyć domowników chrupiącą bułką na śniadanie, wystarczy dobrze zorganizować się przed pójściem spać, a rano wymknąć się chwilę wcześniej z łóżka, by potem wskoczyć do niego jeszcze na ok 40 minut, później to już trzeba nastawić piekarnik, uruchomić ekspres do kawy i rozprawić się z poranną prasą. Oczywiście zdaję sobie sprawę, że takie poranki możemy zafundować sobie właściwie tylko w weekend, warto więc je celebrować i dobrze przygotować śniadanie. Jest jedno "ale", zabawa w domowe wypieki bardzo uzależnia, co więcej może się okazać, że Wasza rodzina nie będzie już chciała wziąć do ust innego pieczywa poza Waszym własnym wypiekiem, i tutaj mamy problem ;) Miłego wypiekania, bułeczki są pyszne. 

Bigos staropolski

"...W kociołkach bigos grzano; w słowach wydać trudno bigosu smak przedziwny, kolor i woń cudną..." *   nie tylko u Mickiewicza bigos staropolski zasłużył sobie na pochwały. W literaturze wspominają go również Tadeusz Boy-Żeleński i Wincenty Pol. Mimo iż istnieje wiele sposobów przyrządzania tej potrawy to w zasadzie wszystkie opierają się na tych samych składnikach, różni je jedynie kolejność ich dodawania i dodatki. Co zatem dodajemy do bigosy, żeby jego smak był miażdżący? Jak przygotować bigos idealny? Jest kilka tajemnic, podpytajcie starszych w rodzinie. Ja znawczynią tej potrawy nie jestem, ale studiując kilkanaście przepisów, czytając kilka dobrych książek, wyprodukowałam pewnej nocy w swojej kuchni całkiem dobry bigos, z którego recepturą zamierzam się z Wami podzielić. Zasada pierwsza mówi, że z dobrego bigosu, po nałożeniu na talerz nie powinna wypływać woda, a jednocześnie bigosu staropolskiego nie przygotowuje się z zasmażką.    Potrawa po przyrządzeniu powi

Schab faszerowany białą kiełbasą

Macie takie oto doświadczenia: kupiliście właśnie wędlinę, schowaliście do lodówki, a już następnego dnia nie wiadomo skąd na talerzyku pojawiła się woda, a plasterki wędliny stały się śliskie....jeśli macie dość nudnych i jednakowych w smaku wędlin, o niewiadomym składzie i dziwnej konsystencji, to zachęcam Was do przygotowania wędlin w domowych warunkach. Macie wtedy pełną kontrole nad jakością mięsa oraz ilością dodanych przypraw, takie wędliny długo zachowują świeżość, a smak jest bardzo swojski. Poniższa propozycja doskonale odnajdzie się w towarzystwie jajek z sosem tatarskim na wielkanocnym stole.