Przejdź do głównej zawartości

Brownie z sosem czereśniowym


sklep Laptopy HP sony asus samsung

Jedne z najelegantszych sklepów w Paryżu to chocolateries, czyli sklepy z czekoladą. Przez cały dzień przewijają się przez nie starzy i młodzi, biedni i bogaci i każdy jest wytrawnym i doświadczonym klientem. Wychodzą ze sklepu z uśmiechem na ustach i maleńkimi pakuneczkami w dłoniach, w których czekają na smakowanie trufle posypane kakao, kremowe palets oraz wypełnione owocami barquettes. Sama wizyta w takim sklepie to już ogromna przyjemnośćFrancja wytwarza doskonałą czekoladę zarówno do produkcji pralinek jak i tej, której używa się do słodkich potraw. Pudełko pralinek uważa się za prezent, który jest zawsze na miejscu. 
Stoję przed uchyloną, prowizoryczną furtką prowadzącą do sadu, spłowiałe do słońca niechlujnie zbite deski zachęcają mnie do sięgnięcia po aparat fotograficzny, odwodzi mnie jednak od tego planu inny widok. Na starej czereśni zawieszono huśtawkę, która kołysze się tak jakby właśnie zeskoczyło z niej dziecko. Podchodzę bliżej, na stojącym obok pniu drzewa znajduję sporej wielkości okruchy czekoladowego ciasta i maleńki słoiczek z czereśniową konfiturą, zanurzam w niej palec i przenoszę się do bajkowego Świata czekolady i owoców....



























Składniki na 48 kawałków

Czas przygotowania 15 min + 25 minut pieczenie

375 g miękkiego masła
375 g gorzkiej czekolady min 70%
6 jaj
1 łyżeczka naturalnego ekstraktu waniliowego lub ziarenka z 1/2 laski
500 g cukru
225 g mąki pszennej
1 łyżeczka soli
foremka 33/23/5 cm

Sos czereśniowy

500 wiśni lub czereśni
1/2 laski cynamonu
5 goździków
200 ml czerwonego wina wytrawnego
sok z 1 cytryny
130 g cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
 

Przygotowanie:

1. Sos czereśniowy - można przygotować nawet kilka dni wcześniej i przechowywać w słoiku, ma długi termin przydatności
2. Czereśnie lub wiśnie drylujemy, wkładamy do rondla razem z 1/2 laski cynamonu, goździkami, sokiem z cytrynu, cukrem, zalewamy winem i wodą, zagotowujemy i trzymamy na średnik ogniu ok 20 minut, wyjmujemy cynamon i goździki
3. W obrobienie zimnej wody rozmieszajcie mąkę ziemniaczaną i wlejcie mieszaninę do gorącego syropu owocowego, gotujemy mieszając aż zgęstnieje do konsystencji kisielu, odstawiamy do ostygnięcia
4. Ciasto -  piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, formę o podanych wymiarach smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia
5. Do miski dodajemy połamaną czekoladę i miękkie masło, rozpuszczamy całość w kąpieli wodnej
6. W osobnej misce mieszamy jaja z cukrem i ekstraktem waniliowym
7. Roztopioną czekoladę z masłem studzimy, kiedy jest już chłodna dolewamy do jaj i mieszamy całość, można to robić mikserem
8. Do masy dodajemy mąkę i sól, mieszamy całość tylko do połączenia się składników 
9. Przekładamy ciasto do przygotowanej formy i pieczemy 25 minut, ciasto powinno być z wierzchu suche a w środku kleiste i gęste, uwaga nie przesuszcie ciasta, podajemy z konfiturą owocową

Klasyczne zastosowanie czekolady, a orzeźwiająca, lekko kwaśna konfitura jedynie podkręca jej smak! 






Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Ekspresowe bułki

Uszczęśliwianie rodziny jedzeniem z samego rana? Mając na to czas to wielka satysfakcja, ale nawet nie dysponując duża dawką leniwego poranka można zaskoczyć domowników chrupiącą bułką na śniadanie, wystarczy dobrze zorganizować się przed pójściem spać, a rano wymknąć się chwilę wcześniej z łóżka, by potem wskoczyć do niego jeszcze na ok 40 minut, później to już trzeba nastawić piekarnik, uruchomić ekspres do kawy i rozprawić się z poranną prasą. Oczywiście zdaję sobie sprawę, że takie poranki możemy zafundować sobie właściwie tylko w weekend, warto więc je celebrować i dobrze przygotować śniadanie. Jest jedno "ale", zabawa w domowe wypieki bardzo uzależnia, co więcej może się okazać, że Wasza rodzina nie będzie już chciała wziąć do ust innego pieczywa poza Waszym własnym wypiekiem, i tutaj mamy problem ;) Miłego wypiekania, bułeczki są pyszne. 

Bigos staropolski

"...W kociołkach bigos grzano; w słowach wydać trudno bigosu smak przedziwny, kolor i woń cudną..." *   nie tylko u Mickiewicza bigos staropolski zasłużył sobie na pochwały. W literaturze wspominają go również Tadeusz Boy-Żeleński i Wincenty Pol. Mimo iż istnieje wiele sposobów przyrządzania tej potrawy to w zasadzie wszystkie opierają się na tych samych składnikach, różni je jedynie kolejność ich dodawania i dodatki. Co zatem dodajemy do bigosy, żeby jego smak był miażdżący? Jak przygotować bigos idealny? Jest kilka tajemnic, podpytajcie starszych w rodzinie. Ja znawczynią tej potrawy nie jestem, ale studiując kilkanaście przepisów, czytając kilka dobrych książek, wyprodukowałam pewnej nocy w swojej kuchni całkiem dobry bigos, z którego recepturą zamierzam się z Wami podzielić. Zasada pierwsza mówi, że z dobrego bigosu, po nałożeniu na talerz nie powinna wypływać woda, a jednocześnie bigosu staropolskiego nie przygotowuje się z zasmażką.    Potrawa po przyrządzeniu powi

Schab faszerowany białą kiełbasą

Macie takie oto doświadczenia: kupiliście właśnie wędlinę, schowaliście do lodówki, a już następnego dnia nie wiadomo skąd na talerzyku pojawiła się woda, a plasterki wędliny stały się śliskie....jeśli macie dość nudnych i jednakowych w smaku wędlin, o niewiadomym składzie i dziwnej konsystencji, to zachęcam Was do przygotowania wędlin w domowych warunkach. Macie wtedy pełną kontrole nad jakością mięsa oraz ilością dodanych przypraw, takie wędliny długo zachowują świeżość, a smak jest bardzo swojski. Poniższa propozycja doskonale odnajdzie się w towarzystwie jajek z sosem tatarskim na wielkanocnym stole.