Przejdź do głównej zawartości

Brownie z sosem czereśniowym


sklep Laptopy HP sony asus samsung

Jedne z najelegantszych sklepów w Paryżu to chocolateries, czyli sklepy z czekoladą. Przez cały dzień przewijają się przez nie starzy i młodzi, biedni i bogaci i każdy jest wytrawnym i doświadczonym klientem. Wychodzą ze sklepu z uśmiechem na ustach i maleńkimi pakuneczkami w dłoniach, w których czekają na smakowanie trufle posypane kakao, kremowe palets oraz wypełnione owocami barquettes. Sama wizyta w takim sklepie to już ogromna przyjemnośćFrancja wytwarza doskonałą czekoladę zarówno do produkcji pralinek jak i tej, której używa się do słodkich potraw. Pudełko pralinek uważa się za prezent, który jest zawsze na miejscu. 
Stoję przed uchyloną, prowizoryczną furtką prowadzącą do sadu, spłowiałe do słońca niechlujnie zbite deski zachęcają mnie do sięgnięcia po aparat fotograficzny, odwodzi mnie jednak od tego planu inny widok. Na starej czereśni zawieszono huśtawkę, która kołysze się tak jakby właśnie zeskoczyło z niej dziecko. Podchodzę bliżej, na stojącym obok pniu drzewa znajduję sporej wielkości okruchy czekoladowego ciasta i maleńki słoiczek z czereśniową konfiturą, zanurzam w niej palec i przenoszę się do bajkowego Świata czekolady i owoców....



























Składniki na 48 kawałków

Czas przygotowania 15 min + 25 minut pieczenie

375 g miękkiego masła
375 g gorzkiej czekolady min 70%
6 jaj
1 łyżeczka naturalnego ekstraktu waniliowego lub ziarenka z 1/2 laski
500 g cukru
225 g mąki pszennej
1 łyżeczka soli
foremka 33/23/5 cm

Sos czereśniowy

500 wiśni lub czereśni
1/2 laski cynamonu
5 goździków
200 ml czerwonego wina wytrawnego
sok z 1 cytryny
130 g cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
 

Przygotowanie:

1. Sos czereśniowy - można przygotować nawet kilka dni wcześniej i przechowywać w słoiku, ma długi termin przydatności
2. Czereśnie lub wiśnie drylujemy, wkładamy do rondla razem z 1/2 laski cynamonu, goździkami, sokiem z cytrynu, cukrem, zalewamy winem i wodą, zagotowujemy i trzymamy na średnik ogniu ok 20 minut, wyjmujemy cynamon i goździki
3. W obrobienie zimnej wody rozmieszajcie mąkę ziemniaczaną i wlejcie mieszaninę do gorącego syropu owocowego, gotujemy mieszając aż zgęstnieje do konsystencji kisielu, odstawiamy do ostygnięcia
4. Ciasto -  piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, formę o podanych wymiarach smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia
5. Do miski dodajemy połamaną czekoladę i miękkie masło, rozpuszczamy całość w kąpieli wodnej
6. W osobnej misce mieszamy jaja z cukrem i ekstraktem waniliowym
7. Roztopioną czekoladę z masłem studzimy, kiedy jest już chłodna dolewamy do jaj i mieszamy całość, można to robić mikserem
8. Do masy dodajemy mąkę i sól, mieszamy całość tylko do połączenia się składników 
9. Przekładamy ciasto do przygotowanej formy i pieczemy 25 minut, ciasto powinno być z wierzchu suche a w środku kleiste i gęste, uwaga nie przesuszcie ciasta, podajemy z konfiturą owocową

Klasyczne zastosowanie czekolady, a orzeźwiająca, lekko kwaśna konfitura jedynie podkręca jej smak! 






Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Energetyczne kulki mocy

Masło orzechowe to jeden z podstawowych produktów znajdujących się w spiżarni każdego sportowca, choć ma sporo kalorii może być doskonałym składnikiem diety, trzeba przestrzegać tylko kilku zasad. Ze względu na kaloryczność właśnie masło orzechowe spożywać raczej w pierwszej połowie doby, doskonale sprawdzi się proteinowy omlet z płatków owsianych, jajek i banana, najważniejszy jest jednak skład masła orzechowego. Najlepszym rozwiązaniem będzie oczywiście to domowej roboty, można się wtedy pokusić nie tylko o wersję arachidową, ale znacznie lepsze będzie masło orzechowe z nerkowców czy migdałów, w tym przypadku konieczny jest blender o nieprzeciętnej mocy. Jeśli jednak zdecydujemy się na wersję kupną to należy zwrócić uwagę żeby masło było 100% , bez dodatku cukru, soli oraz tłuszczy utwardzanych, zwłaszcza oleju palmowego. Masło orzechowe jest cennym źródłem białka, dlatego stanowi podstawę wegan,wegetarian i sportowców, zawiera również cenne tłuszcze nienasycone, za sprawą tryptofa…

Ciastka owsiane - najlepsze!

Te ciastka mają w sobie wszystko to czego nieustannie szukacie w nieudolnych wersjach ciastek owsianych sprzedawanych w sieciówkach, i nie znajdziecie dopóki sami nie spróbujecie zrobić właśnie tych ciasteczek. Są lekko ciągnące, nie za płaskie ani nie za grube, nie za słodkie, mogą być bardzo duże lub takie na jeden raz, nadziane masą pyszności, jak orzechy, gorzka czekolada, czy nawet suszona żurawina, a co najważniejsze, są super proste i super smaczne. Dzięki zawartości mąki kukurydzianej ciasta nie trzeba chłodzić, a dodatek kawałków czekolady sprawi, że unikniemy przykrego rozczarowania, wyjmując z pieca blachę z zupełnie płaskimi ciastkami. Teraz już zawsze będą miały odpowiednią grubość.

Barszcz wigilijny z uszkami wg Magdy Gessler

"W potocznej polszczyźnie purpurę kojarzy się z czerwienią i choć zakres barw purpury jest szeroki, bo sięga do głębokiej czerwieni do śliwkowego fioletu, to znakomita większość jej odmian daleko odbiega od czystej czerwieni. Jakże blisko miłości do pożądania. Starożytni Tyryjczycy uzyskiwali purpurę z mięczaków żyjących w wodach Morza Śródziemnego. Ta antyczna purpura, będąca jednym z najstarszych barwników, stanowiła symbol władzy nie tylko dlatego, że była obłędnie droga. Purpura wzbudzała od zawsze pożądanie." - "Kocham gotować" Magda Gessler