Przejdź do głównej zawartości

Zapiekanka warzywna




Pstryk....kuchnia rozświetla się jasnym blaskiem, jest czysta....zbyt czysta jak dla mnie, trzeba wprowadzić w nią życie - rozsypać łupinki z cebuli i czosnku, obierki z ziemniaków, posłuchać jak w garnku wrze woda, tworząc wesołe bąbelki, które nie mogą doczekać się, aż zanurzy się w nich linguine, rozkoszować się skwierczącym na patelni boczkiem i wdychać wszechobecny zapach pieczonych warzyw...siadam na, jeszcze czystym, blacie kuchennym, sięgam po książkę - Rachel Khoo - jedną z moich ulubionych, kuchnia francuska....? hmm, to zawsze doskonały wybór, szybko przerzucam kartki, już wiem czego szukam... zapiekanka... wykorzystam wszystkie warzywa znajdujące się w mojej spiżarce, próbując połączyć je w  zgrabna całość z subtelnym akcentem z słynnej francuskiej Gratin dauphinois - ziemniaków zapiekanych w śmietanie


























Składniki na 4 porcje:

Czas przygotowania: 15 min + 40 min pieczenia


Generalnie mogłabym napisać, żebyście użyli warzyw takich jakie lubicie lub jakie obecnie posiadacie w swojej spiżarce, jedynym składnikiem koniecznym jest ziemniak - zwykły lub słodki, sałatkowy lub mączysty - dla dobra podniebienia eksperymentujcie ;)

Gdybyście chcieli jednak powtórzyć mój przepis to podaję co następuje:

2 czerwone bataty*
2 czerwone cebule
2 papryki czerwona i żółta
500 g świeżej fasoli mamut*
3-4 ząbków czosnku
3 marchewki
300 ml mleka
300 ml śmietany 36%
szczypta gałki muszkatołowej
1 łyżeczka musztardy dijon
1 łyżeczka soli
pieprz
1 łyżeczka suszonego tymianku
200 g drobno posiekanej szynki parmeńskiej*
kawałek masła
kawałek parmezanu lub ulubionego sera

*czerwonawe bulwy o łososiowopomarańczowym miąższu, doskonałe do pieczenia, możecie je jednak zastąpić zwykłymi ziemniakami
*jeśli jej nie znajdziecie, użyjcie zwykłej zielonej fasolki, ważne jedynie żeby nie była mrożona, rozpadnie się w trakcie pieczenia
*możecie dodać innej szynki lub boczku


Przygotowanie :

 1. Bataty lub ziemniaki obieramy i kroimy w równe plastry, cebulę kroimy w pióra, papryki pozbywamy gniazd nasiennych i kroimy w ósemki, z fasolki odcinamy końcówki i kroimy w ukośne 4 cm kawałki, marchewki obieramy i kroimy w równe plastry, grubością zbliżone do ziemniaków, dorzucamy zgniecione ząbki czosnku
2. Wszystkie warzywa, poza ziemniakami, układamy w żaroodpornym naczyniu, wsmarowanym uprzednio masłem, posypujemy gruboziarnista solą, świeżo zmielonym pieprzem, tymiankiem, na wierzch układamy plasterki ziemniaków, tak żeby nachodziły na siebie
3. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni
4. Wymieszaj mleko i śmietanę, ważne, żeby nie zastępować śmietany 36% inną, jeśli użyjecie lżejszej zetnie się ona w piecu i zamiast mieć kremowy sos uzyskacie jajecznicę ;) do śmietany i mleka dodajcie gałkę muszkatołową, sól i łyżeczkę musztardy, wszystko dobrze wymieszajcie
5. Drobniutko posiekaną szynkę dodajemy do mieszaniny mlecznej i polewamy nią zapiekankę
6. Pieczemy w 200 stopniach ok 40-50 minut, na chwile przed końcem pieczenia posypujemy zapiekankę startym serem, warzywa nie powinny być ugotowane go końca, chodzi nam o zachowanie ich chrupkości

Chrupiące warzywa w kremowym sosie, cóż można chcieć więcej, zapiekana smakuje również doskonale następnego dnia!  



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

Anonimowy pisze…
OMG to bylo na prawde pyszne! zrobilam dzis, palce lizac, smakuje prawie jak pizza ;)
Jedzmy-zdrowo.pl pisze…
Wygląda bardzo chrupiąco i przepysznie. Muszę sama to przygotować :)

Popularne posty z tego bloga

Energetyczne kulki mocy

Masło orzechowe to jeden z podstawowych produktów znajdujących się w spiżarni każdego sportowca, choć ma sporo kalorii może być doskonałym składnikiem diety, trzeba przestrzegać tylko kilku zasad. Ze względu na kaloryczność właśnie masło orzechowe spożywać raczej w pierwszej połowie doby, doskonale sprawdzi się proteinowy omlet z płatków owsianych, jajek i banana, najważniejszy jest jednak skład masła orzechowego. Najlepszym rozwiązaniem będzie oczywiście to domowej roboty, można się wtedy pokusić nie tylko o wersję arachidową, ale znacznie lepsze będzie masło orzechowe z nerkowców czy migdałów, w tym przypadku konieczny jest blender o nieprzeciętnej mocy. Jeśli jednak zdecydujemy się na wersję kupną to należy zwrócić uwagę żeby masło było 100% , bez dodatku cukru, soli oraz tłuszczy utwardzanych, zwłaszcza oleju palmowego. Masło orzechowe jest cennym źródłem białka, dlatego stanowi podstawę wegan,wegetarian i sportowców, zawiera również cenne tłuszcze nienasycone, za sprawą tryptofa…

Ciastka owsiane - najlepsze!

Te ciastka mają w sobie wszystko to czego nieustannie szukacie w nieudolnych wersjach ciastek owsianych sprzedawanych w sieciówkach, i nie znajdziecie dopóki sami nie spróbujecie zrobić właśnie tych ciasteczek. Są lekko ciągnące, nie za płaskie ani nie za grube, nie za słodkie, mogą być bardzo duże lub takie na jeden raz, nadziane masą pyszności, jak orzechy, gorzka czekolada, czy nawet suszona żurawina, a co najważniejsze, są super proste i super smaczne. Dzięki zawartości mąki kukurydzianej ciasta nie trzeba chłodzić, a dodatek kawałków czekolady sprawi, że unikniemy przykrego rozczarowania, wyjmując z pieca blachę z zupełnie płaskimi ciastkami. Teraz już zawsze będą miały odpowiednią grubość.

Tajska zupa Tom Yum

Zupa Tom Yum to tajski klasyk. Pikantne i kwaśne smaki mieszają się w tej zupie ze świeżymi ziołami, przyprawami oraz krewetkami i kurczakiem, co daje jej niespotykany i niezapomniany smak,a jednocześnie zapewnia sycący posiłek. Najlepiej jeść ją gorącą – temperatura wydobywa bowiem z Tom Yum ostrość i głębię smaku. Jest pysznie, lekko i banalnie prosto. Przygotowanie zupy ostro-kwaśnej zajmuje około 25 minut a, wszystkie przyprawy bez większych problemów można już dziś kupić w większości marketów, nie tylko w stacjonarnych lub internetowych sklepach z azjatyckim produktami.