Przejdź do głównej zawartości

Zapiekanka warzywna




Pstryk....kuchnia rozświetla się jasnym blaskiem, jest czysta....zbyt czysta jak dla mnie, trzeba wprowadzić w nią życie - rozsypać łupinki z cebuli i czosnku, obierki z ziemniaków, posłuchać jak w garnku wrze woda, tworząc wesołe bąbelki, które nie mogą doczekać się, aż zanurzy się w nich linguine, rozkoszować się skwierczącym na patelni boczkiem i wdychać wszechobecny zapach pieczonych warzyw...siadam na, jeszcze czystym, blacie kuchennym, sięgam po książkę - Rachel Khoo - jedną z moich ulubionych, kuchnia francuska....? hmm, to zawsze doskonały wybór, szybko przerzucam kartki, już wiem czego szukam... zapiekanka... wykorzystam wszystkie warzywa znajdujące się w mojej spiżarce, próbując połączyć je w  zgrabna całość z subtelnym akcentem z słynnej francuskiej Gratin dauphinois - ziemniaków zapiekanych w śmietanie


























Składniki na 4 porcje:

Czas przygotowania: 15 min + 40 min pieczenia


Generalnie mogłabym napisać, żebyście użyli warzyw takich jakie lubicie lub jakie obecnie posiadacie w swojej spiżarce, jedynym składnikiem koniecznym jest ziemniak - zwykły lub słodki, sałatkowy lub mączysty - dla dobra podniebienia eksperymentujcie ;)

Gdybyście chcieli jednak powtórzyć mój przepis to podaję co następuje:

2 czerwone bataty*
2 czerwone cebule
2 papryki czerwona i żółta
500 g świeżej fasoli mamut*
3-4 ząbków czosnku
3 marchewki
300 ml mleka
300 ml śmietany 36%
szczypta gałki muszkatołowej
1 łyżeczka musztardy dijon
1 łyżeczka soli
pieprz
1 łyżeczka suszonego tymianku
200 g drobno posiekanej szynki parmeńskiej*
kawałek masła
kawałek parmezanu lub ulubionego sera

*czerwonawe bulwy o łososiowopomarańczowym miąższu, doskonałe do pieczenia, możecie je jednak zastąpić zwykłymi ziemniakami
*jeśli jej nie znajdziecie, użyjcie zwykłej zielonej fasolki, ważne jedynie żeby nie była mrożona, rozpadnie się w trakcie pieczenia
*możecie dodać innej szynki lub boczku


Przygotowanie :

 1. Bataty lub ziemniaki obieramy i kroimy w równe plastry, cebulę kroimy w pióra, papryki pozbywamy gniazd nasiennych i kroimy w ósemki, z fasolki odcinamy końcówki i kroimy w ukośne 4 cm kawałki, marchewki obieramy i kroimy w równe plastry, grubością zbliżone do ziemniaków, dorzucamy zgniecione ząbki czosnku
2. Wszystkie warzywa, poza ziemniakami, układamy w żaroodpornym naczyniu, wsmarowanym uprzednio masłem, posypujemy gruboziarnista solą, świeżo zmielonym pieprzem, tymiankiem, na wierzch układamy plasterki ziemniaków, tak żeby nachodziły na siebie
3. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni
4. Wymieszaj mleko i śmietanę, ważne, żeby nie zastępować śmietany 36% inną, jeśli użyjecie lżejszej zetnie się ona w piecu i zamiast mieć kremowy sos uzyskacie jajecznicę ;) do śmietany i mleka dodajcie gałkę muszkatołową, sól i łyżeczkę musztardy, wszystko dobrze wymieszajcie
5. Drobniutko posiekaną szynkę dodajemy do mieszaniny mlecznej i polewamy nią zapiekankę
6. Pieczemy w 200 stopniach ok 40-50 minut, na chwile przed końcem pieczenia posypujemy zapiekankę startym serem, warzywa nie powinny być ugotowane go końca, chodzi nam o zachowanie ich chrupkości

Chrupiące warzywa w kremowym sosie, cóż można chcieć więcej, zapiekana smakuje również doskonale następnego dnia!  



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

Anonimowy pisze…
OMG to bylo na prawde pyszne! zrobilam dzis, palce lizac, smakuje prawie jak pizza ;)
Jedzmy-zdrowo.pl pisze…
Wygląda bardzo chrupiąco i przepysznie. Muszę sama to przygotować :)

Popularne posty z tego bloga

Ekspresowe bułki

Uszczęśliwianie rodziny jedzeniem z samego rana? Mając na to czas to wielka satysfakcja, ale nawet nie dysponując duża dawką leniwego poranka można zaskoczyć domowników chrupiącą bułką na śniadanie, wystarczy dobrze zorganizować się przed pójściem spać, a rano wymknąć się chwilę wcześniej z łóżka, by potem wskoczyć do niego jeszcze na ok 40 minut, później to już trzeba nastawić piekarnik, uruchomić ekspres do kawy i rozprawić się z poranną prasą. Oczywiście zdaję sobie sprawę, że takie poranki możemy zafundować sobie właściwie tylko w weekend, warto więc je celebrować i dobrze przygotować śniadanie. Jest jedno "ale", zabawa w domowe wypieki bardzo uzależnia, co więcej może się okazać, że Wasza rodzina nie będzie już chciała wziąć do ust innego pieczywa poza Waszym własnym wypiekiem, i tutaj mamy problem ;) Miłego wypiekania, bułeczki są pyszne. 

Schab faszerowany białą kiełbasą

Macie takie oto doświadczenia: kupiliście właśnie wędlinę, schowaliście do lodówki, a już następnego dnia nie wiadomo skąd na talerzyku pojawiła się woda, a plasterki wędliny stały się śliskie....jeśli macie dość nudnych i jednakowych w smaku wędlin, o niewiadomym składzie i dziwnej konsystencji, to zachęcam Was do przygotowania wędlin w domowych warunkach. Macie wtedy pełną kontrole nad jakością mięsa oraz ilością dodanych przypraw, takie wędliny długo zachowują świeżość, a smak jest bardzo swojski. Poniższa propozycja doskonale odnajdzie się w towarzystwie jajek z sosem tatarskim na wielkanocnym stole.

Bigos staropolski

"...W kociołkach bigos grzano; w słowach wydać trudno bigosu smak przedziwny, kolor i woń cudną..." *   nie tylko u Mickiewicza bigos staropolski zasłużył sobie na pochwały. W literaturze wspominają go również Tadeusz Boy-Żeleński i Wincenty Pol. Mimo iż istnieje wiele sposobów przyrządzania tej potrawy to w zasadzie wszystkie opierają się na tych samych składnikach, różni je jedynie kolejność ich dodawania i dodatki. Co zatem dodajemy do bigosy, żeby jego smak był miażdżący? Jak przygotować bigos idealny? Jest kilka tajemnic, podpytajcie starszych w rodzinie. Ja znawczynią tej potrawy nie jestem, ale studiując kilkanaście przepisów, czytając kilka dobrych książek, wyprodukowałam pewnej nocy w swojej kuchni całkiem dobry bigos, z którego recepturą zamierzam się z Wami podzielić. Zasada pierwsza mówi, że z dobrego bigosu, po nałożeniu na talerz nie powinna wypływać woda, a jednocześnie bigosu staropolskiego nie przygotowuje się z zasmażką.    Potrawa po przyrządzeniu powi