Przejdź do głównej zawartości

Warzywa solo





Cichuteńko otwieram jedno ze skrzydeł, metalowa, mocno zardzewiała kłódka chybocąc się uderza lekko o drewniane drzwi, wchodzę do środka, gdzie panuje przyjemne ciepło zachodzącego słońca, którego promienie wdzierają się wszystkimi szczelinami. Zamykam oczy i zaciągam się mocno powietrzem, upajam się chwilę najcudowniejszym dla mnie zapachem siana, wsłuchuję się w ciche pochrapywanie. Stawiam na ziemi drewniana skrzynkę, jest dość ciężka bo wypełniają ją kilogramy warzyw i owoców, pachnące i soczyste  jabłka oraz chrupiące, intensywnie pomarańczowe marchewki. Cmokam raz i czekam....słychać szuranie siana i nagłe głośne rżenie. Konie wyciągają szyje by wychylić łby z boksów, chełpią na mnie swoimi wielkimi oczami, strzyżą uszami i kopia w odgradzające ich ode mnie drewniane przegrody. Pierwsza moja ukochana kasztanka...kładę jabłko na otwartej dłoni i czuję jak jej ciepłe chrapy pochłaniają je łapczywie, rozdzielam smakołyki wszystkim po równo, ale im nigdy za dużo, mogłyby zajadać się tym w nieskończoność. Ciekawe jak wielką rolę odgrywają warzywa i owoce w naszej diecie, jakże ubogie i nudne byłoby bez nich jedzenie, konie zapewne wiedzą o tym najlepiej ;) Dziś warzywa solo, doskonała przystawka, kolacja, a dla mnie pełnowartościowy lekki posiłek główny, zwłaszcza latem. Spróbujcie!

Składniki na 3-4 porcje

Czas przygotowania: 30 minut

4 -5 słodkich pomidorów, polecam malinowe
pęczek kolendry lub mięty
1/2 czerwonej cebuli
1 czerwone chili
2 łyżki soku z limonki
1 łyżeczka cukru
oliwa z oliwek
200 g miękkiego masła
sól gruboziarnista
pęczek koperku
5 ząbków czosnku
ocet balsamiczny
1 zielony kalafior
duży kubek jogurtu greckiego
150 g sera pleśniowego Blue
pieprz, sól

Do podania:

Dowolne pieczywo, jeśli macie czas polecam bagietki (zobacz przepis)

Przygotowanie:

1. Salsa pomidorowa - z pomidorów usuwamy szypułki i kroimy je na małe kawałki, cebule siekamy drobniutko, chili przekrawamy wzdłuż, usuwamy nożem pestki i bardzo drobno siekamy. Posiekane na desce ząbki czosnku, posypujemy odrobiną soli i rozcieramy płaską stroną noża na pastę, dzięki soli czosnek uwolni aromaty. 
2. W miseczce łączymy wszystkie składniki, dodajemy posiekana kolendrę lub mięte doprawiamy pieprzem, cukrem, sokiem z limonki, 1 łyżką oliwy z oliwek oraz 1 łyżką octu balsamicznego, odstawiamy na ok 20 min, żeby smaki się połączyły. Salsę można przechowywać w lodówce pod przykryciem do 4 dni. 
3. Kalafior - docinamy różyczki i wrzucamy do gotującej się osolonej wody, gotujemy al dente, czyli maksymalnie 10 min, należy sprawdzać różyczki nakłuwając je nożem, te mniejsze prawdopodobnie trzeba będzie wyjąć wcześniej
4. Ugotowany kalafior odcedzamy i wrzucamy do wody z lodem, w ten sposób zatrzymamy proces utraty koloru i jędrności
5. Sos jogurtowy - ser pleśniowy i kubek jogurtu blendujemy razem, doprawiamy solą i pieprzem, polewamy nim zimny kalafior
6. Masełko ziołowe - miękkie masło mieszamy z posiekanymi 3 ząbkami czosnku, posiekanym koperkiem, solą gruboziarnistą i świeżo zmielonym pieprzem, nie wkładamy do lodówki, można je przygotować wcześniej, należy jednak pamiętać o wyjęciu go odpowiednio wcześniej 

Banalnie prosta w przygotowaniu - przystawka, kolacja a może danie główne? Co wybieracie? 


Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Energetyczne kulki mocy

Masło orzechowe to jeden z podstawowych produktów znajdujących się w spiżarni każdego sportowca, choć ma sporo kalorii może być doskonałym składnikiem diety, trzeba przestrzegać tylko kilku zasad. Ze względu na kaloryczność właśnie masło orzechowe spożywać raczej w pierwszej połowie doby, doskonale sprawdzi się proteinowy omlet z płatków owsianych, jajek i banana, najważniejszy jest jednak skład masła orzechowego. Najlepszym rozwiązaniem będzie oczywiście to domowej roboty, można się wtedy pokusić nie tylko o wersję arachidową, ale znacznie lepsze będzie masło orzechowe z nerkowców czy migdałów, w tym przypadku konieczny jest blender o nieprzeciętnej mocy. Jeśli jednak zdecydujemy się na wersję kupną to należy zwrócić uwagę żeby masło było 100% , bez dodatku cukru, soli oraz tłuszczy utwardzanych, zwłaszcza oleju palmowego. Masło orzechowe jest cennym źródłem białka, dlatego stanowi podstawę wegan,wegetarian i sportowców, zawiera również cenne tłuszcze nienasycone, za sprawą tryptofa…

Ciastka owsiane - najlepsze!

Te ciastka mają w sobie wszystko to czego nieustannie szukacie w nieudolnych wersjach ciastek owsianych sprzedawanych w sieciówkach, i nie znajdziecie dopóki sami nie spróbujecie zrobić właśnie tych ciasteczek. Są lekko ciągnące, nie za płaskie ani nie za grube, nie za słodkie, mogą być bardzo duże lub takie na jeden raz, nadziane masą pyszności, jak orzechy, gorzka czekolada, czy nawet suszona żurawina, a co najważniejsze, są super proste i super smaczne. Dzięki zawartości mąki kukurydzianej ciasta nie trzeba chłodzić, a dodatek kawałków czekolady sprawi, że unikniemy przykrego rozczarowania, wyjmując z pieca blachę z zupełnie płaskimi ciastkami. Teraz już zawsze będą miały odpowiednią grubość.

Tajska zupa Tom Yum

Zupa Tom Yum to tajski klasyk. Pikantne i kwaśne smaki mieszają się w tej zupie ze świeżymi ziołami, przyprawami oraz krewetkami i kurczakiem, co daje jej niespotykany i niezapomniany smak,a jednocześnie zapewnia sycący posiłek. Najlepiej jeść ją gorącą – temperatura wydobywa bowiem z Tom Yum ostrość i głębię smaku. Jest pysznie, lekko i banalnie prosto. Przygotowanie zupy ostro-kwaśnej zajmuje około 25 minut a, wszystkie przyprawy bez większych problemów można już dziś kupić w większości marketów, nie tylko w stacjonarnych lub internetowych sklepach z azjatyckim produktami.