Przejdź do głównej zawartości

Warzywa solo





Cichuteńko otwieram jedno ze skrzydeł, metalowa, mocno zardzewiała kłódka chybocąc się uderza lekko o drewniane drzwi, wchodzę do środka, gdzie panuje przyjemne ciepło zachodzącego słońca, którego promienie wdzierają się wszystkimi szczelinami. Zamykam oczy i zaciągam się mocno powietrzem, upajam się chwilę najcudowniejszym dla mnie zapachem siana, wsłuchuję się w ciche pochrapywanie. Stawiam na ziemi drewniana skrzynkę, jest dość ciężka bo wypełniają ją kilogramy warzyw i owoców, pachnące i soczyste  jabłka oraz chrupiące, intensywnie pomarańczowe marchewki. Cmokam raz i czekam....słychać szuranie siana i nagłe głośne rżenie. Konie wyciągają szyje by wychylić łby z boksów, chełpią na mnie swoimi wielkimi oczami, strzyżą uszami i kopia w odgradzające ich ode mnie drewniane przegrody. Pierwsza moja ukochana kasztanka...kładę jabłko na otwartej dłoni i czuję jak jej ciepłe chrapy pochłaniają je łapczywie, rozdzielam smakołyki wszystkim po równo, ale im nigdy za dużo, mogłyby zajadać się tym w nieskończoność. Ciekawe jak wielką rolę odgrywają warzywa i owoce w naszej diecie, jakże ubogie i nudne byłoby bez nich jedzenie, konie zapewne wiedzą o tym najlepiej ;) Dziś warzywa solo, doskonała przystawka, kolacja, a dla mnie pełnowartościowy lekki posiłek główny, zwłaszcza latem. Spróbujcie!

Składniki na 3-4 porcje

Czas przygotowania: 30 minut

4 -5 słodkich pomidorów, polecam malinowe
pęczek kolendry lub mięty
1/2 czerwonej cebuli
1 czerwone chili
2 łyżki soku z limonki
1 łyżeczka cukru
oliwa z oliwek
200 g miękkiego masła
sól gruboziarnista
pęczek koperku
5 ząbków czosnku
ocet balsamiczny
1 zielony kalafior
duży kubek jogurtu greckiego
150 g sera pleśniowego Blue
pieprz, sól

Do podania:

Dowolne pieczywo, jeśli macie czas polecam bagietki (zobacz przepis)

Przygotowanie:

1. Salsa pomidorowa - z pomidorów usuwamy szypułki i kroimy je na małe kawałki, cebule siekamy drobniutko, chili przekrawamy wzdłuż, usuwamy nożem pestki i bardzo drobno siekamy. Posiekane na desce ząbki czosnku, posypujemy odrobiną soli i rozcieramy płaską stroną noża na pastę, dzięki soli czosnek uwolni aromaty. 
2. W miseczce łączymy wszystkie składniki, dodajemy posiekana kolendrę lub mięte doprawiamy pieprzem, cukrem, sokiem z limonki, 1 łyżką oliwy z oliwek oraz 1 łyżką octu balsamicznego, odstawiamy na ok 20 min, żeby smaki się połączyły. Salsę można przechowywać w lodówce pod przykryciem do 4 dni. 
3. Kalafior - docinamy różyczki i wrzucamy do gotującej się osolonej wody, gotujemy al dente, czyli maksymalnie 10 min, należy sprawdzać różyczki nakłuwając je nożem, te mniejsze prawdopodobnie trzeba będzie wyjąć wcześniej
4. Ugotowany kalafior odcedzamy i wrzucamy do wody z lodem, w ten sposób zatrzymamy proces utraty koloru i jędrności
5. Sos jogurtowy - ser pleśniowy i kubek jogurtu blendujemy razem, doprawiamy solą i pieprzem, polewamy nim zimny kalafior
6. Masełko ziołowe - miękkie masło mieszamy z posiekanymi 3 ząbkami czosnku, posiekanym koperkiem, solą gruboziarnistą i świeżo zmielonym pieprzem, nie wkładamy do lodówki, można je przygotować wcześniej, należy jednak pamiętać o wyjęciu go odpowiednio wcześniej 

Banalnie prosta w przygotowaniu - przystawka, kolacja a może danie główne? Co wybieracie? 


Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Ekspresowe bułki

Uszczęśliwianie rodziny jedzeniem z samego rana? Mając na to czas to wielka satysfakcja, ale nawet nie dysponując duża dawką leniwego poranka można zaskoczyć domowników chrupiącą bułką na śniadanie, wystarczy dobrze zorganizować się przed pójściem spać, a rano wymknąć się chwilę wcześniej z łóżka, by potem wskoczyć do niego jeszcze na ok 40 minut, później to już trzeba nastawić piekarnik, uruchomić ekspres do kawy i rozprawić się z poranną prasą. Oczywiście zdaję sobie sprawę, że takie poranki możemy zafundować sobie właściwie tylko w weekend, warto więc je celebrować i dobrze przygotować śniadanie. Jest jedno "ale", zabawa w domowe wypieki bardzo uzależnia, co więcej może się okazać, że Wasza rodzina nie będzie już chciała wziąć do ust innego pieczywa poza Waszym własnym wypiekiem, i tutaj mamy problem ;) Miłego wypiekania, bułeczki są pyszne. 

Bigos staropolski

"...W kociołkach bigos grzano; w słowach wydać trudno bigosu smak przedziwny, kolor i woń cudną..." *   nie tylko u Mickiewicza bigos staropolski zasłużył sobie na pochwały. W literaturze wspominają go również Tadeusz Boy-Żeleński i Wincenty Pol. Mimo iż istnieje wiele sposobów przyrządzania tej potrawy to w zasadzie wszystkie opierają się na tych samych składnikach, różni je jedynie kolejność ich dodawania i dodatki. Co zatem dodajemy do bigosy, żeby jego smak był miażdżący? Jak przygotować bigos idealny? Jest kilka tajemnic, podpytajcie starszych w rodzinie. Ja znawczynią tej potrawy nie jestem, ale studiując kilkanaście przepisów, czytając kilka dobrych książek, wyprodukowałam pewnej nocy w swojej kuchni całkiem dobry bigos, z którego recepturą zamierzam się z Wami podzielić. Zasada pierwsza mówi, że z dobrego bigosu, po nałożeniu na talerz nie powinna wypływać woda, a jednocześnie bigosu staropolskiego nie przygotowuje się z zasmażką.    Potrawa po przyrządzeniu powi

Schab faszerowany białą kiełbasą

Macie takie oto doświadczenia: kupiliście właśnie wędlinę, schowaliście do lodówki, a już następnego dnia nie wiadomo skąd na talerzyku pojawiła się woda, a plasterki wędliny stały się śliskie....jeśli macie dość nudnych i jednakowych w smaku wędlin, o niewiadomym składzie i dziwnej konsystencji, to zachęcam Was do przygotowania wędlin w domowych warunkach. Macie wtedy pełną kontrole nad jakością mięsa oraz ilością dodanych przypraw, takie wędliny długo zachowują świeżość, a smak jest bardzo swojski. Poniższa propozycja doskonale odnajdzie się w towarzystwie jajek z sosem tatarskim na wielkanocnym stole.