Przejdź do głównej zawartości

To już miesiąc!


sklep Laptopy HP sony asus samsung





Właśnie mija miesiąc odkąd rozpoczęła się moja skromna przygoda ze "słodkim kompromisem". Jestem niezmiernie wdzięczna za Wasze uznanie w postaci miłych komentarzy, a przede wszystkim za Wasza obecność. Z każdym dniem "słodki kompromis" ma coraz więcej czytelników, co napędza mnie do pracy i ogromnie wzrusza! W pierwszym miesiącu odwiedziliście mnie ponad 12000 razy, wynik ten raduje mnie niesłychanie :-) . Stukając co wieczór w klawiaturę komputera tworze coś z myślą o Was, o tych którzy zechcą poświęcić chwilę na kulinarną lekturę, czuje jakbym wysyłała list w butelce i czekała z utęsknieniem aż dotrze do kogoś, kto zechce wysłać odpowiedź. Żywię ogromna nadzieje, zaskakiwać Was kulinarne i "czytelniczo", niech "słodki kompromis" towarzyszy Wam przy porannej kawie, inspiruje do kulinarnych wyzwań czy tez może będzie miłą lekturą do poduszki ;) ogromnie Wam dziękuje i pozwólcie, że wypiję dziś za Was kieliszek szampana ze skąpaną w jego bąbelkach soczystą truskawką! Wasze zdrowie kochani moi Czytelnicy! 

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

Anonimowy pisze…
Gratulacje ! Oby tak dalej. Ja uwielbiam Twoje zdjęcia, mój facet to co na nich prezentujesz :)
Jedzenie pisze…
Gratuluję i życzę samych sukcesów :)
Rak chodzi wspak pisze…
Dziękuję Wam bardzo!

Popularne posty z tego bloga

Ekspresowe bułki

Uszczęśliwianie rodziny jedzeniem z samego rana? Mając na to czas to wielka satysfakcja, ale nawet nie dysponując duża dawką leniwego poranka można zaskoczyć domowników chrupiącą bułką na śniadanie, wystarczy dobrze zorganizować się przed pójściem spać, a rano wymknąć się chwilę wcześniej z łóżka, by potem wskoczyć do niego jeszcze na ok 40 minut, później to już trzeba nastawić piekarnik, uruchomić ekspres do kawy i rozprawić się z poranną prasą. Oczywiście zdaję sobie sprawę, że takie poranki możemy zafundować sobie właściwie tylko w weekend, warto więc je celebrować i dobrze przygotować śniadanie. Jest jedno "ale", zabawa w domowe wypieki bardzo uzależnia, co więcej może się okazać, że Wasza rodzina nie będzie już chciała wziąć do ust innego pieczywa poza Waszym własnym wypiekiem, i tutaj mamy problem ;) Miłego wypiekania, bułeczki są pyszne. 

Bigos staropolski

"...W kociołkach bigos grzano; w słowach wydać trudno bigosu smak przedziwny, kolor i woń cudną..." *   nie tylko u Mickiewicza bigos staropolski zasłużył sobie na pochwały. W literaturze wspominają go również Tadeusz Boy-Żeleński i Wincenty Pol. Mimo iż istnieje wiele sposobów przyrządzania tej potrawy to w zasadzie wszystkie opierają się na tych samych składnikach, różni je jedynie kolejność ich dodawania i dodatki. Co zatem dodajemy do bigosy, żeby jego smak był miażdżący? Jak przygotować bigos idealny? Jest kilka tajemnic, podpytajcie starszych w rodzinie. Ja znawczynią tej potrawy nie jestem, ale studiując kilkanaście przepisów, czytając kilka dobrych książek, wyprodukowałam pewnej nocy w swojej kuchni całkiem dobry bigos, z którego recepturą zamierzam się z Wami podzielić. Zasada pierwsza mówi, że z dobrego bigosu, po nałożeniu na talerz nie powinna wypływać woda, a jednocześnie bigosu staropolskiego nie przygotowuje się z zasmażką.    Potrawa po przyrządzeniu powi

Schab faszerowany białą kiełbasą

Macie takie oto doświadczenia: kupiliście właśnie wędlinę, schowaliście do lodówki, a już następnego dnia nie wiadomo skąd na talerzyku pojawiła się woda, a plasterki wędliny stały się śliskie....jeśli macie dość nudnych i jednakowych w smaku wędlin, o niewiadomym składzie i dziwnej konsystencji, to zachęcam Was do przygotowania wędlin w domowych warunkach. Macie wtedy pełną kontrole nad jakością mięsa oraz ilością dodanych przypraw, takie wędliny długo zachowują świeżość, a smak jest bardzo swojski. Poniższa propozycja doskonale odnajdzie się w towarzystwie jajek z sosem tatarskim na wielkanocnym stole.